Sunnuntai 26.5.2019

Juha Sipilän raju ryöpytys suututtaa ja ihmetyttää – ”Pääministeripuolue on ollut viimeisen 15 vuoden ajan keskusta tai kokoomus”

Luotu: 
21.8.2018 19:23
Päivitetty: 
21.8.2018 19:27
  • Kuva: Alma Media arkisto / Jenni Gästgivar
    Kuva
    Pääministeri Juha Sipilä syytti oppositiota talousratkaisuista, joiden jälkiä hän on joutunut korjaamaan.
|

Sekä vihreät että vasemmisto ovat suuttuneet terveisistä, jotka pääministeri Juha Sipilä (kesk) lähetti niin sanotulle vihervasemmistolle puhuessaan keskustan eduskuntaryhmän kesäkokoukselle tiistaina.

Sipilä ennusti, että kansalaiset antavat ensi kevään eduskuntavaaleissa ”äänensä niille, jotka ovat saaneet talouden kuntoon eivätkä niille, jotka saivat sen sekaisin tai olivat kyvyttömiä sitä korjaamaan”.

”Ja sanon suoraan, että pidän vihervasemmiston argumentaatiota leikkauksista paitsi objektiivisesti katsoen virheellisenä myös epäoikeudenmukaisena. Teidän jälkiänne olen yhdessä muun hallituksen kanssa viimeiset vuoden korjannut. Ja jos te ajattelette, että ikääntyvän Suomen talouspolitiikka on seuraavalla vuosikymmenellä vain menojen lisäämistä, niin pieleen menee taas. Jonkun on silloinkin tultava jälkiänne korjaamaan”, Sipilä höykytti oppositiopuolueita puheessaan.

Oppositiossa ei pidetty vihervasemmisto-termin käytöstä, mutta ei myöskään Sipilän taloussyytöksistä. Moni oppositiopoliitikko ihmetteli, miten vihervasemmisto voisi olla vastuussa kokoomus- ja keskustavetoisten hallitusten ratkaisuista.

”Ei anneta sen häiritä ’Iso-Nuija’ Sipilän analyysejä, että pääministeripuolue on ollut viimeisen 15 vuoden ajan keskusta tai kokoomus. Tai sen, että kokoomus on ollut neljää vuotta lukuunottamatta yli 30 vuotta hallituksessa. Sellaisen ’vihervasemmiston’ jälkiä Sipilä nyt korjaa”, viestitti Paavo Arhinmäki (vas) Twitterissä.

 

”Kiinnostaisi myös tietää, minkä hallituksen jälkiä Sipilä erityisesti kokee korjaavansa. Stubbin (kok), Kataisen (kok), Kiviniemen (kesk), Vanhasen (kesk) tai Jätteenmäen (kesk)? Vai peräti Lipposen hallitusten”, mietti vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson.

Samansuuntainen oli myös Vihreiden nuorten ja opiskelijoiden liiton puheenjohtajan Iiris Suomelan Twitter-päivitys, jossa oli esillä lista viimeaikaisista Suomen pääministereistä.

 

 

SDP:n varapuheenjohtaja Maarit Feldt-Ranta kuvasi Sipilän esiintymistä helppoheikkimäiseksi.

”Näyttää siltä, että pääministeri on menossa vaalimoodiin. Hän yrittää muita syyttelemällä peitellä sitä tosiseikkaa, että hallituksen päätökset ovat iskeneet kipeimmin köyhiin, vaikka hän hyvin tietää, että on olemassa myös oikeudenmukaisempi vaihtoehto. Sen sijaan, että pääministeri Sipilä keskittyisi tekemiensä epäoikeudenmukaisten leikkausten korjaamiseen, hän syyttelee muita”, Feldt-Ranta sanoi tiedotteessa.

Vihreiden Emma Kari kyseli sarkastisesti uusien ympäristöpuolueiden linjausten perään.

”Nyt kun myös keskusta ja kokoomus ovat muuttuneet ympäristöpuolueiksi, kuulisin mielelläni: Millä aikataululla puolueet ovat valmiita karsimaan ilmastolle haitallisia tukia? Sipilän hallitus ei ole niihin koskenut vaan päinvastoin lisännyt niitä”, hän kirjoitti.

Juha Sipilä totesi puheessaan, että keskustan johtamaa hallitusta voi moittia monesta, mutta ei yhdestä: hän uskoo hallituksen tiukan talouslinjan luoneen edellytykset kestävälle hyvinvoinnille.

”Ja terveisenä oppositiolle: hyvinvoinnin perustasta huolehtimisessa ei ole varaa sapattivuosiin – ainakaan suomenkaltaisessa pienessä, osaamisesta ja ulkomaankaupasta elävässä maasta”, Sipilä ennakoi vaikeiden päätösten jatkumista.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Jussi Runtti

molemmat lähti edellisestä hallituksesta kälppimään ja siitä kait tuli vihervassuri suomessa yleisesti käyttöön. se on hyvä nimi, jos tarkoittaa kahta puoluetta yhtä aikaa. yleensä ne on ideologialtaan aika samoja, joten voisivat yhdistyä.

Iiro Orava

Niin. Itse lasken itseni ihan mielelläni vihervasemmistolaiseksi. En tajua mikä tässä on ongelma. Asiat voi sanoa niin kuin ne on. Muuten täysin samaa mieltä Arhinmäen, Anderssonin, Karin, Niinistön jne. kanssa.

Airi Pulkkinen

Niin mutta Rinteen sanomisista päätellen voi itsekukin päätellä mitä tuleman pitää. Antti Rinne totesi 9.10.2016 turvapaikanhakijoiden kuluista, että olemme maailman rikkaimpia, eikä apu ole ongelma taloudellemme, eikä myöskään raha ole pois työttömiltä tai eläkeläisiltä. Siis että Suomessa eläminen olisi ilmaista.
Tässäpä linkki: https://www.lue.fi/blogit/mita-sita-tyhjaa/huutokauppakeisari-antti-rinne/

Petri Ollila

Ei Sipilä aivan väärässä vanhojen jälkien siivoamisessa ollut. Vuodesta 1995 lähtien valtiovarainministeriö on ollut demarivallassa, muutamaan poikkeusta lukuunottamatta:
Alho 1995-1997
Kalliomäki 2003-2005
Heinäluoma 2005-2007
Urpilainen 2011-2014
Rinne 2014-2016

Ei ole aivan väärin sanoa, että tätä sutta ja sekundaa korjataan nyt.

Ari Ojala

Kyllähän viimme hallituskauden ay-taustaisten ministereiden toiminta teki karmeaa jälkeä. Valtiovarainministerinä Rinne ja työministerinä Ihalainen, piti olla maan parhaat työllisyyden hoitajat kehissä. Jäleen jäi 100 000 uutta työtöntä. Kyllä siinä on ollut paikkaamista ja kun kuuntelee Rinteen EI EI valituksia niin ei voi muuta kuin ihmetellä sitä yhteistyökyvyttömyyttä.

Jarkko Kainulainen

Eihän narsisti näe suytä itsessään syyhän on aina jossakin muualla eikä tämä tule hyväksymään tulevaa vaali tappiotakaan vaan tulee aivan varmasti syyttämään että suomen kansa teki suuren virheen koska pitää itseään jumalana mutta ei sitä ole. Ei jatkoon.

Markku Koivisto

Niinpä se on noiden narsistien kanssa. Ei SDP:kään edellistä vaalitappiotaan hyväksynyt ole vaan syyttelee voittajiaan kaikesta mahdollisesta ja mahdottomasta niin, ettei heille ole jäänyt aikaa valmistella omia perusteltuja esityksiään. Jospa nyt vaalien lähestyessä niitä alkaisi ilmaantua muutakin kuin verotuksellisia, niillä kun ei näiden "eriarvoisten" tilannetta juurikaan korjata. Kunnon työllisyystavoitteeseen pyrkiminen olisi jo poikaa.

Risto Nikander

Niinpä. Politiikot ovat narsisteja muutamaa harvaa poikkeusta lukuunottamatta.

Ja valmiita ryöstämään omalta kansaltaan ja vaarantamaan oman kansansa. Erityisesti koskee vihervassurieta, joilla maailmanparannus suomalaisten voimin näyttää olevan pääasia.

Juha Takalainen

Viimeiset 15 vuotta on ollut enempää porvarihallituksia. Pääministeri t ovat olleet aina kepuja tai kokkareita. Kenen jälkiä hän siis siivous ja kuka siivoaa tämän hallituksen sotkut, soten, maakuntauudistuksen...se vie varmasti ainakin vuosikymmenen ennenkuin Suomi selvittää ne sotkut

nico nyman

Hallituksen PM puolue ollut kok tai kes jo pitkään mutta suomen raha asiat hoitaan valtionvarainministeriö joka on ollu kovin SDP/vasemmisto vetoinen varmaan viimeiset 10v joka siis sössii maamme raha asiat Pääministerin siunauksella tosin...

Lauri Kampela

Kun Sipilän Hallitus aloitti, Suomi oli lähes konkurssitilassa: Valtion velka oli ennätyslukemissa, ja työllisuus erittäin korkea. Maalla meni taloudellisesti ottaen erittäin huonosti.

Muutamassa vuodessa holtitonta velkaantumista on suitsittu , liian leväperäisiksi paisuneita tukia ja avustuksia karsittu ( ikävä saajille, he ovat vähäosaisia, mutta ei hyväosaisilta mitään tukia voi karsia kun he eivät niitä edes saa). Tehokkailla työllistämistoimilla tavoite 72% työllisuus on aivan huulilla. Kehitysapukuluja on leikattu, ja maahanmuuttokriteereitä selkeytetty.

SOTE-uudistus on Sipilän hallituksen paha munaus: sitä ei tietääkseni kannata kukaan lääkäri. Kustannukset tulevat karkaamaan käsistä, jos jokaista pikkivaivaa pääsee näyttämään lääkärille nopeasti ja halvalla.

Turhia lääkärikäyntejä täytyy olla rajoittamassa jokin seikka. Tänän asti se on ollut hinta (yksityinen), tai jonotus (julkinen). Tämän mekanismin poistaminen tulee johtamaan hillittömään SOTE-kustannusten nousuun. Täytyy toivoa, että asia kaatuu.

Sotea lukuunottamatta Sipilän hallitus on tehnyt kunniakasta työtä. Meidän kansalaisten on syytä olla ylpeitä ja kiitollisia tuolle hallitukselle.

Matti Kuosmanen

Vihreät luettelevat pitkän listan, mitä Suomessa pitäisi tehdä ilmaston muutoksen estämiseksi. On hyvä muistaa, että Suomen osuus maailman CO2-päästöistä on noin 0,1%, ja se vielä pienenee uusien ydinvoimaloiden valmistuessa. Miten voisimme auttaa esim. Kiinaa ja Intiaa, jotka tuottavat valtaosan päästöistä?

Hannu Kankainen

Tasa verotuksessa on se hyöty että kun ylityöllä hankitaan omaa taloutta parantavaa lisäpääomaa, jää hyöty työn tekijälle eikä se sula valtiolle veroina. Tämä Sipilän lause pitää paikkansa,-"ainakaan suomenkaltaisessa pienessä, osaamisesta ja ulkomaankaupasta elävässä maasta”, koska työn progressiivinen verotus vie lisätyön tekemisestä hyödytöntä. Selkeä järjestelmä ilman poikkeuksia myös keventäisi julkisen sektorin kulurakennetta ja kokoa. Kulutuksen sisämarkkinat voisivat myös olla iso talouden osa.

Matti Hytölä

Sipilä tarkoitti varmaankin Urpilaisen ja Rinteen jälkiä. Ja tulee muistaa että myös porvaripuolueissa on omat vihervasemmistonsa kuten Kokoomuksessa Katainen ja Pietikäinen ja Keskustassa Tiilikäinen tukijoukkoineen. Nämä eivät paljoa veronmaksajaa ajattele.

Juha-pekka Naukkarinen

Ei sillä ole väliä ketkä ja milloin historiassa Suomen sosiaaliturva ja pakolaisongelma on paisutettu kestämättömälle tasolle,se on totta,että Sipilän hallituksen aikana sitä on saatu korjattua oikeaan suuntaan ja sillä on merkityksensä nyt! Paljon on vielä tehtävä,että verotus saadaan laskettua ja työttömyyskorvaukset alas,ainoastaan sillä saadaan osa niistä 250000 työttömästä aktivoitua etsimään töitä,näin toimittiin 1960-70 luvuilla ja töitä oli kaikille,sitä ei valikoitu,työttömiä oli n.60000-70000,vasemmisto politiikka on aiheuttanut sen,että ihmiset ovat laiskistuneet ja käyttävät aikansa miettiessään,kuinka saavat maksimaalisen toimeentulon sossusta!

Lauri Kiiski

Kataisen sateenkaarihallituksen jälki oli todella surkea ja vastuuton v. 2011 - 2015 . Tuon kokoonpanon politiikka oli varsin vasemmistolainen : käsittämättömän päättömiä päätöksiä, käsittämättömiä alijäämiä ja menojen lisäyksiä, veronkorotuksisa ja yli 50 miljardia euroa lisää velkaa.

Varsinainen punavihersosialistien päiväuni Kokoomuksen johdolla.

Risto Nikander

Totta. Olet oikeassa. Kataiselle oli tärkeintä päästä komissaariksi ja siksi vihervassurit saivat aikaan mitä saivat.

Sellainen oli "vastuunkantaja" KAtainen. Muistan yhtä inhottavat nuljakkeen Indonesian pääministerinä (vai presidenttinä). Hän ei päässyt EU:n hommiin, vaan joutui viralta.

Paavo Löppönen

Nyt täällä keskustelussa kaikkien vanhojen aikojen harmina on ollutkin valtionvarainministeri eikä pääministeri tai pääministeripuolue. Keskustalaisiahan siinä virassa on ollut varsin harvoin. Mites se Sipilä nyt sitten kuitenkin väittää, että hän pääministerinä korjailee muitten virheitä? Onko niin, että kaikki hyvä tulee Kepulta ja paha "vihervasemmistosta"?

J Ranta

Kataisen hallitus oli ns. porvari enemmistöinen. Miten ihmeessä se hallitus saikin tehtyä, niin sosialistista politiikkaa? Älkää nyt ihan kaikkea uskoko mitä kepuleiden, Kokoomuksen tai sinisten puoluetoimistosta kuiskitaan.
Kaikki lähti pieleen Vanhasen viimeisen ja Kiviniemen hallituksen aikana. EU kriisi, hallitus oli jämähtänyt parempana aikana tehtyyn budjettiin. Se olisi pitänyt repiä auki kun Euroopan talous alkoi syöksymään. Kiviniemelle taisi riittää vain muodolliset hallitus neuvottelut ja asunto kesärannassa.

Timo Timpps

Nyt kaikki toitottavat, ettei Sipilä kenenkään punavihreiden jälkiä korjaa. Opposition vastaus on että korjaatte omia porvaripuoluiden tekemiä jälkiä.

Juuri tämä lienee koko Sipilän heiton tarkoituskin. Nyt näet lopulliseksi ajatukseski jää että Sipilä todella korjaisi jotain. Tämän mielikuvan iskostaminen ihmisiin on ainoa keino jolla keskusta voi seuraavissa vaaleissa menestyä.

Seppo Simonen

Ei vihervasemmisto termissä mitään vikaa ole itse Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson on käyttänyt tätä termiä jo aikaa sitten surutta.

Mitä muutoin tulee niin kyllä synkkyyden kauhuskenaario olisi punavihervassareiden hallitus sillä neljässä vuodessa Suomi ajautuisi mahdollisesti IMF:n haltuun ja siitä alkaa todellinen kurjuus Kreikan malliin.

Nyt todellakin on tällä hallituksella ollut täysi työ nostaa talous taasen pyörimään sosialidemokraatti valtiovarainministerien jälkeisestä kykenettämyydestä hoitaa maan taloutta.

Kari Aaltonen

Keskusta ja Sipilä ovat syystäkin huolissaan verotuloista, jos annetaan isoja veronalennuksia keskituloisille palkansaajille, kuka maksaa verorahoilla elävien Lese maanviljelijöiden elämän, jotka ahkerasti tekevät töitä ja viljelevät maata vyöhykke-alueella missä ei kuulu edes kasvaa mikään ja samalla lannoittavat meremme kauniin vihreän levän peittoon joka kesäksi.

Ilkka Kiviniemi

Sipilän virhe on niin läpinäkyvä erhe että ei sitä kannattaisi edes kommentoida. Pienen polvihousupojan vaahtosuussa räksytystä nyt kun on selvää että kansa ei kadulla menosta tykkää. Soutaa ja huopaa hallitus, sen Sote uudistus ja monet kelvottomat esitykset, yksittäisistä ministereistä aina vain kelvoton Anne Berner, eivät Suomea kokoon saa. Hajota ja hallitse politiikkaa, siihen ansaan ei vain saisi kenenkään langeta, jotta ei joutuisi elinkelvottomien rautojen kahlehtimaksi. Vapautta ei köyhän elämä tunne, he todellisuudessa maksavat sitä velkaa (sairaalat, koulut). Huomenna se todellinen lasku sitten odottaa, eikä naura enää Sipiläkään. Saisi hävetä jo tänään.

Päivi Ruippo

Suomi 2018:

Yli 500 000 suomalaista ei saa tekemästään työstä lainkaan palkkaa.

Yli 500 000 työssäkäyvää ihmistä ovat köyhiä.

Yli 300 000 kansalaista saa ansiosidonnaista päivärahaa tai työttömyysturvaa.

Noin 500 000 eläkeläistä kituuttaa köyhyysrajan alapuolella.

Lähes 900 000 kansalaista saa asumistukea.

Lähes 200 000 kansalaista saa toimeentulotukea.

Vähintään 110 000 lasta kärsii köyhyydestä.

Vähintään 900 000 kansalaisista on köyhiä.

-------------------------------

Köyhät miehet kuolevat 18 vuotta aiemmin kuin rikkaat miehet. Miehet, joilla on mielenterveysongelmia, kuolevat 20 vuotta aikaisemmin kuin varakkaat miehet. Köyhyys ja mielenterveysongelmat liittyvät usein toisiinsa. Eliniän ero voi olla siis lähes 40 vuotta eri miesryhmien välillä.

Köyhät naiset kuolevat 7-10 vuotta aikaisemmin kuin rikkaat naiset. Naiset, joilla on mielenterveysongelmia, kuolevat 15 vuotta aikaisemmin kuin varakkaat naiset. Köyhyys ja mielenterveysongelmat liittyvät usein yhteen. Eliniän ero voi olla siis lähes 25 vuotta eri naisryhmien välillä.

-------------------------------

Köyhyys ja monet mielenterveyden ongelmat sekä eriarvoisuus luodaan politiikalla ja sillä ne voidaan myös poistaa.

Pentti Westerholm

Onko nämä luettelemasi ongelmat elämässä pärjänneiden syytä.Pitäisikö heidän jakaa rahansa vähäosaisille.Näinkin voi tehdä,Mutta. sen kantaa vain kerran.Tämän jälkeen kaikki on vähävaraisia.Kapitalistinen järjestelmä on luotu niin,että toiset pärjää paremmin.Yhteiskunnan täytyy tietenkin pitää huolta heikommista se on selviö.Mutta se onnistuu vain kun mahdollisimman moni maksaa veroja.Eli mennään töihin mistä maksetaan palkkaa ja peritään verot.

Juha Takalainen

Pääministerin purkaus oli ala-arvoista. Jos häntä alkaisi kutsumaan tietyillä häntä hyvin kuvaavilla termeillä esim. ..........tai .......... , nousisi sellainen ulina ettei vähään ole kuultu. Ala-arvoisen puheen tarkoitus oli ilmeisesti viedä ääniä perussuomalailta, hehän tuota loukkaavaa termiä mielellään käyttävät. Keskusta onkin nykyään lähellä heitä arvoiltaan. Mutta tuo ala-arvoinen purkaus paljastaa keskustan ja Sipilän hädän. Sote on kaatumassa ja sitä myöten maakuntauudistus. Ja Sipilä alkaa ymmärtämään pikku hiljaa, jotta joutuu luopumaan vallasta, jolla hän on kurittanut, pienituloisia yksinhuoltajaäitejä, eläkeläisiä, lapsia, sairaita, työttömiä ja Työntekijöitä.