Maanantai 20.5.2019

HBL: Grahn-Laasonen huolestui amislaisista – ”Kasvattaa riskiä syrjäytyä”

Luotu: 
23.8.2018 11:16
  • Kuva: Alma Talent / Pekka Karhunen
    Kuva
    Opetusministeri Sanni Grahn-Laasosen (kok) mukaan ammattikoulun opiskelijoilla ei pidä sysätä liikaa vastuuta opinnoistaan.
|

Opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok) sanoo Hufvudstadsbladetille, että nuorille ei pidä sysätä liikaa vastuuta opinnoistaan. Ammattikoululaisilla on yhä vähemmän lähiopetusta ja yhä useampi jättää koulun kesken.

Tuntiopetusmäärät ovat ammatillisessa koulutuksessa vähentyneet joillakin koulutuslinjoilla lähes puoleen siitä, mitä ne olivat 1990-luvulla. Tuolloin lähiopetusta oli kouluissa 38 viikkotuntia, kun nykyisin esimerkiksi Amisbarometrin mukaan tekniikan ja liikenteen aloilla vain puolella koulutuslinjoista viikkotunteja on yli 20. Samaan aikaan keskeyttäneiden määrä on kasvanut.

Helsingin Sanomissa vuosi sitten julkaistussa mielipidekirjoituksessa huolestunut äiti kertoi, kuinka hänen lähihoitajaksi opiskelevalla pojallaan voi olla lukujärjestyksessä tyhjää kokonaisen viikon verran.

Grahn-Laasonen painottaa, että ministeriöön tulee opetuksen kentältä sekä positiivista että negatiivista palautetta. Hallituksen ajamasta amisreformista kuuluu hänen mukaansa positiivista palautetta.

Negatiivinen palaute liittyy opiskelijoiden jäämiseen yksin opintojensa kanssa.

”Negatiiviset signaalit koskevat juuri opiskelijoita, jotka jäävät yhä enemmän yksin opiskeluvastuun kanssa yhä nuorempana. Se kasvattaa riskiä syrjäytyä. Tämä on asia, jonka toivon oppilaitosten ottavan vakavasti”, opetusministeri sanoo HBL:lle.

”2000-luvulla, ennen finanssikriisiä, ammattikoulujen rahoitus kasvoi voimakkaasti. Ja siitä huolimatta lähiopetustunnit vähenivät jo silloin. Se saa pohtimaan, mitä näille rahoille on tapahtunut”, Grahn-Laasonen kysyy.

Grahn-Laasonen korostaa, että henkilökohtaisen osaamisen kehittämissuunnitelmassa (HOKS) tulee arvioida jokaisen opiskelijan tuen tarve.

Säästötoimia tehnyt hallitus on leikannut koulutuksesta satoja miljoonia euroja kautensa aikana. Myös ammatillisesta koulutuksesta on leikattu 190 miljoonaa euroamikä vastaa peräti noin 12,5 prosenttia ammattikoulujen rahoituksesta.

Muokattu klo 17.30: Artikkeliin lisätty toinen sitaatti Grahn-Laasoselta.

Lue lisää:

Nyt sattui opiskelijoita – ”Todella raju leikkaus”

Suorat sanat koulutusleikkauksista: ”Laastaria verilöylyn paikkaamiseen”

Jaa artikkeli:

Kommentit

Jiri Nieminen

"Tuntiopetusmäärät ovat ammatillisessa koulutuksessa joillakin koulutuslinjoilla lähes puoleen siitä, mitä ne olivat 1990-luvulla."

Eikös tämä ollut tämän nykyisen hallituksen ja opetusministerin tavoite, ja siinä on onnistuttu.

Jotenkin jännää et nyt ollaan huolistuneita oman politiikan seurauksista, tai sit vaalit ovat tulossa ja oletetaan et äänestäjät ovat unohtaneet.

Aku Ahoniemi

Ensin Sanni leikkaa 200 miljoonaa euroa ammatillisesta opetuksesta, Sen jälkeen Sanni Grahn-Laasonen huomaa, että vaalit on tulossa, joten nyt Sanni ilmoittaa olevansa huolissaan omista poliittisista päätöksistään. Tätä on tekopyhyys ja ontto populismi.

Tapani Eskola

On aikamoista kaksinaismoralismia olla vähän ennen vaaleja ongelmasta jonka on itse ollut aiheuttamassa. Amisreformi toteutettiin viemällä ensin rahat ja vasta tämän jälkeen tehtiin tarpeelliset tutkintouudistukset. Näistä ongelmista on opetusministeriä varmasti varoitettu mutta hallitukselle tyypilliseen tapaan asiantuntijoiden mielipiteitä ei ole tässäkään kuunneltu.

Mitja Heiskanen

Korjatkaa nyt jos olen väärässä, eikös juuri Sanni muun kokoomuksen mukana leikannut koulutuksesta ja jopa alunperinkin naurettavan pienestä opintotuesta? Eikös kokoomus keskustan kanssa lupaillut että koulutuksesta ei leikata? No mutta eipä se pelkkä huolissaan oleminen mitään tarkoita, eli syrjäytymiselle Sanni ei tee yhtään mitään, ei siihen ole varaa kun on se Orpon "jakovaara". Eihän sitä voi kasvua vaarantaa niin mitättömällä asialla kuin amislaiset, työttömiä niistä tulee kuitenkin. Vastuutonta puhetta Sannilta.