Keskiviikko 22.5.2019

Ay-liikkeestä varoitus Juha Sipilälle: 5.10. alkaa rytistä – tulossa ”jotain paljon rajumpaa”

Luotu: 
24.8.2018 18:23
Päivitetty: 
24.8.2018 18:38
  • Kuva: Alma Talent / Petteri Paalasmaa
    Kuva
    Hallituksen luoma aktiivimalli risoo yhä ay-väkeä, minkä lisäksi kevään päätös irtisanomisten helpottamisesta antaa pontta hallituksen vastaisille järjestötoimille. Kuva viime talven mielenosoituksista.
|

Ay-liike aikoo nyt jakaa kurjuutta myös Juha Sipilän hallitukselle, ilmoittaa pääluottamusmies ja Teollisuusliiton valtuuston jäsen Petri Partanen (sd).

Hänen mukaansa Teollisuusliiton tänään ilmoittamat järjestölliset hallituksen politiikan vastaiset toimet tulevat olemaan voimakkaampia kuin helmikuinen yhden vuorokauden poliittinen lakko.

Teollisuusliiton ilmoitus on keskusjärjestö SAK:n hallituksen päätöksen mukainen ja saanee jatkoa muilta liitoilta. Kaikkien SAK:n jäsenliittojen hallitukset kokoontuvat 5–6. lokakuuta, Partanen kertoo.

”Todennäköisesti emme tule näkemään tällä kertaa mitään yhden vuorokauden poliittista lakkoa, vaan jotain paljon rajumpaa. Nyt kun AY-liike on kerran pakotettu käynnistämään koneensa, on sitä myös sitten vaikea pysäyttää. Takaisinantamisen henki kentällä on kova, sillä takaisin haluttaisi[in] antaa heti kerralla koko KIKY:n ja syrjivän aktiivimallin mitalla”, Partanen kirjoittaa Puheenvuoron blogissaan.

”Hallitus vaalirahoittajineen tulevat saamaan varmasti sen, mitä ovat tilanneet, ja sen jälkeen kukaan ei varmasti voita enää yhtään mitään. Aikaa ideologisten ja työllisyystilannetta parantamattomien lakikaavailujen perumiseen ei ole pitkälti, joten ne kannattaisi perua aika nopeastikin.”

Teollisuusliiton mukaan se on valmis perumaan järjestölliset toimensa, jos hallitus luopuu välittömästi esityksestä, jonka myötä alle 20 henkeä työllistävien yritysten irtisanomismahdollisuuksia laajennettaisiin. Myös tämä vaatimus on SAK:n hallituksen päätöksen mukainen.

”Minä pääluottamusmiehenä olen kentän ääni ja toivottavasti Sipilä luet terveiseni sinulle, Sorvaile sinä vain kakkaroita ja SOTE-nuijia, me ammattiyhdistysliikkeessä sorvaamme työmarkkinavasaraa, eikä se ole tehty puusta, vaan jostain paljon kovemmasta, koska se tulee kovaan käyttöön”, Partanen kirjoittaa blogissaan.

Hänen mukaansa oikeistohallitus on viimein ”saamassa kunnolla siipeensä, ja tälle tulee olemaan palkansaajien laaja tuki”.

Keskusjärjestö SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta on Petri Partasta maltillisempi kannanotoissaan. Hän sanoi aiemmin tänään Uudelle Suomelle, että SAK odottaa hallituksen vetävän niin sanotun irtisanomislain pois valmistelusta kehysriihessään. Jos näin ei käy, keskusjärjestö liittoineen on valmis työpaikkakohtaisiin työtaistelutoimiin.

”Toritapahtumat on nyt nähty ja nyt on sitten toisenlaisen toiminnan aika”, Eloranta sanoi.

Sitä Eloranta ei toistaiseksi halunnut avata, millaisia toimintamahdollisuuksia liittojen työkalupakista tarvittaessa löytyy.

Lue lisää: Teollisuusliiton ilmoitus on vasta alkua – SAK: ”Nyt on toisenlaisen toiminnan aika”

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Joni Rikkola

Yritykset luovat työpaikat? Mikä vitsi!
Kysyntä luo työpaikat, yritykset täyttävät kysyntää luomalla tuotteen. Tuotteenvalmistavat työntekijät, jotka useinmiten synnyttäät kysynnän ja suurimman osan siitä.
Talvivaara on hyvä esimerkki tämän päivän yrityksistä. Sipilä on hyvä esimerkki mihin valtion rahat ja omaisuus valuvat.
Olen yleislakon takana, enkä tyydy yhtään vähempää kuin rikollisen korruptiohallituksen eroon ja oikeuteen asettamiseen maanpetoksesta.

Vesa Kiljunen

Kovat on puheet teollisuusliitolla,mutta me ABB:llä nauretaan niille.
Meillä tuli keväällä palkkauudistus,jossa pahimmissa tapauksissa palkat putosi
jopa 700 euroa/brutto kuussa.
Riku ja ylensyönyt Turja levitteli käsiään ja totesivat,että sopimuksissa oli porsaanreikä,jota työnantaja käytti härskisti hyväksi.
Nämä leikkaukset koski lähinnä pitkään palvelleita
Kojamon miljonäärejä ei perseaukiset duunarit paljon kiinnosta,nähty on!

Jukka Mattsson

Nähty on, ja kuultu. Tuo palkan alentaminen tapahtui törkeästi ja siitä kuulee mielenkiintoisia juttuja miten sekin junailtiin AY:n edustajien tuella. Lahjusrahoja on täytynyt liikkua ja paljon?!

Siellä Pitäjänmäellä on ollut jo vuosia meneillään Suomen suurin teatteri.

ABB:n "isot" johtajat ja henkilöstöhallinto kuulemma kohtelevat työntekijöitä täysin mielivaltaisesti ja vieläpä kehuvat ettei talossa ole yhtään työntekijöitten edustajaa joka ei olisi heidän talutusnuorassaan. Duunareita toimistosta lattiatasolle asti viedään kuin metrin mittaa, pikkunilkit nöyristelee ja johtajat röhöttää isoa naurua.

Jos lakkoa ajattelette niin Ratakadulta tulevat äijät tarkkailemaan mitä rikoksia tapahtuu, vaikka suurimmat roistot ja isänmaanpetturit taitavat löytyä firman pukumiehistä.

Surkea on työntekijöiden tilanne siellä eikä taida ihan heti parantua. Firmassa taitaa olla käynnissä lähtölaskenta kotimaasta halpamaihin päin?

Vesa Kiljunen

Eihän toi tuu parantumaan,mutta ulkomaille siirtymiseen en usko,koska missä nyt toimintaa harjoitetaan,niin siellä sähelletään niin paljon,että Helsinki näyttää valio yksilöltä.
Ja tämän kun herrat ovat tajunneet,niin sen takia palkkoja poljetaan eri tavoin alaspäin.
Lähtökuopissahan sitä monet ovat,kunhan vain uuden paikan saa.Väkeä on lähtenyt ja tulee lähtemään.

Kim Pihl

Taas ay-veroparatiisi uhkailee laillista hallintoa ja esivaltaa! Kuinka kauan annetaan tämän jatkua ennen kuin joku, vaikka poliisi tai oikeuslaitos puuttuu tähän? Jos ja aina kun, hallitus ja eduskunta taipuvat ay-liikkeen uhkauksiin ja kiristämiseen, demokratia ja samalla kaikki edellisten vaalien äänestäjät ovat "tauolla"! Pelottavaa varsinkin kun todellisia työttömiä on edelleen yli 300.000 ihmistä! Terveisin, toistasataa henkilöä työllistänyt mutta ei enää ikinä, se on lupaus!

Juhani Nyström

Räyhähengen nostatusta. Vaalit lähestyvät ja ääniä pitää kalastaa. Pitää herättää kateuden henget ja jakaa kansa rikkaisiin roistoihin ja kurjistuneisiin riistettyihin. Vakaudesta ja yhten hiileen puhaltamisesta ei nyt välitetä. Ne tulevat esiin vasta kun vaalit on voitettu.

Pertti Ikonen

Työssä vielä olevien kannattaa miettiä hyvin tarkkaan sitä, että AY-liikkeen tuki loppuu heti kuin veitsellä leikaten kun joudut työttömäksi. Asia saattaa hiukan pitkittyä jos jää työttömäksi ansiosidonnaiselle. Mutta kun työttömyys koittaa työmarkkinatuella, niin olet täysin yksin työkkärin, kelan ja sossun virkamiesten kanssa.

Vesa Kiljunen

Ei sitä tukea saa työssäollessaakkaan.Kunhan laskeskelevat kojamon miljooniansa.
Tuli keväällä nähtyä ihan konkreettisesti.Tyhjän saa pyytämättäkin.Teot alkaa olla ruotsalaisten sotasankareiden luokkaa.Ollaan tyytyväisiä,kun porukat möykkää torilla kännissä muistamatta mitään ja jatketaan häntä koipien välissä sen jälkeen.

Janne Mäkinen

Valitettavasti jäänee taas siihen sanan helinään. Me suomalaiset puidaan nyrkkiä keittiön pöytään ja manataan paskaa maailmaa, siihen se sitten jääkin. Ranskassa kun patongin hinta nousee centillä, maassa on yleislakko, rekat poikittain moottoriteillä ja ihmiset oikeasti barrikaadeilla etujensa puolesta. Vähän on eri meininki silloin kun on tekemisen paikka ja halutaan saada viesti perille...

Risto Salonen

Kojamon osinko- ja myyntivoittomiljoonat polttavat taskuja. Ne pitää ennemmin tuhlata lakkokorvauksiin kuin vaikkapa alentaa jäsenmaksuja tai käyttää jäsenten kouluttamiseen.
Ay-liike uhkaa vaaleilla valittua hallitusta, vahingoittaa yhteiskuntaa ja suurinta osaa kansalaisia.
Hienoa ajattelua.

Jukka Mikkola

SDP/SAK:n kannattajat eivät ymmärrä yhtä tosiasiaa. Suomi-neito ei omista rahaa eli euroa, vaan Euroopan keskuspankki omistaa sen Frankfurtissa. Rahapolitiikasta päätetään siellä. Tämä saatiin aikaan mm. SDP:n Paavo Lipposen myötävaikutuksella. Osa Suomen kultavarannostakin on talletettu EKP:n holviin. Suomi on muutenkin pieni tekijä 1,8 %:n osuudellaan EKP:n pääomasta.

Rahan omistusoikeuden menetyksen myötä sisäiset rakenteelliset tervehdyttämistoimet ja sisäinen devalvaatio ovat ainoita keinoja, joita voidaan tehdä tässä tasavallassa. Siinä eivät ”palopuheet” eivätkä lakkoilut enää auta. Työmarkkinarauhattomuus ei edusta mitään. Se voi vain heikentää orastavalle kasvu-uralle päässyttä kansantaloutta.
Se heikentää samalla ulkomaista investointihalukkuutta Suomeen. Itse asiassa SDP-vetoinen hallitus voisi saada myös tämän aikaan.

Jarmo Makkonen

"Suomi-neito ei omista rahaa eli euroa, vaan Euroopan keskuspankki omistaa sen Frankfurtissa. Rahapolitiikasta päätetään siellä."

Yhteisvelkavaluutta on Suomen suurin ongelma, valuuutan arvo ei toimi Suomen talouden mukaan vaan Saksan jolla on valtava vientiylijäämä. Alentamalla palkkoja emme koskaan saa aikaan samaa vaikutusta kuin ulkoisella devalvaatiolla, ainoastaan kotimainen ostovoima vähenee .

Kyuu Eturautti

Haavoitettu, henkihievereissään oleva peto on kaikkein vaarallisimmillaan. Silloin ei asiaan kuulu kohtuutta eikä järjellä kannata mennä väliin.

AY-liike olisi voinut uudistua ja ryhtyä ratkomaan tämän vuosituhannen aivan todellisia ongelmia. He olisivat voineet olla syrjimättä työperäisiä maahanmuuttajia. He olisivat voineet puolustaa pätkätyöläisiä ja alustatalouden väkeä. He olisivat voineet tuoda taloutensa avoimeksi kuten niin moni muukin on voinut tehdä.

Mutta vaisto ohitti järjen. Nyt raivotaan. Nyt tuhotaan. Nyt tehdään selväksi että vaikka sota on hävitty, vielä ehditään kaivot myrkyttämään.

Sitä on suomalainen työ Herran vuonna 2018.

Ensio Jauhiainen

Eduskunnan liikenne- ja viestintävaliokunnan jäsen Suna Kymäläinen tyrmistyi Arvopaperi-lehdessä julkaistusta tiedosta, jonka mukaan pääministeri Juha Sipilän lähipiiri eli lapset ovat Fortel Investin kautta pörssiin listautuvan Ahola Transportin kolmanneksi suurin omistaja.
– Suomessa saa omistaa yhtiöitä vapaasti. Eihän siinä mitään. Mutta samaan aikaan kun julkisuudessa kyseenalaista huomiota saanut, nimenomaan suomalaisten työehtojen polkemisesta esiin tulleen yhtiön omistajista löytyy yhteys suoraan valtioneuvostoon, ollaan ainakin eettisesti heikoilla jäillä. Nyt alkaa näyttämään jo tosi pahalta, sanoo Kymäläinen tiedotteessaan.
Viime kesäkuussa ministerineuvostossa sovittiin kansallisten kabotaasirajoituksen poistamisesta ja lakimuutokset ovat parhaillaan eduskunnan käsittelyssä. Kymäläinen ja muut SDP:n kansanedustajat ovat kritisoineet kaavailuja.
– Pahin pelko on, että suomalainen kumipyöräliikenne ulosliputetaan halvempien työvoimakustannusten ja kaluston ylläpidon maihin. Tämänkaltaisesta toiminnasta on jo varoittavia esimerkkejä, kuten Ahola Transport, josta on jo aiemmin julkisuudessa esitetty tieto, että he ovat palkanneet 500 euron kuukausipalkalla kuskin Virosta, Kymäläinen kertaa.
Tyylikkäältä tämä ei ainakaan näytä.
Ahola Transport on siis Kymäläisen mukaan toiminut juuri sen mallin mukaisesti, jota ehkäisemään muun muassa kabotaasirajoitukset on säädetty. Kymäläinen muistuttaa, että myös EU:n työtuomioistuimen kanta on, että jokaisessa maassa maksetaan kyseisen maan työehtojen mukaista palkkaa.
– Tyylikkäältä tämä ei ainakaan näytä. Eihän Suomi nouse koskaan lamasta, jos on pienintäkään vihjausta valtioneuvoston jäsenten osalta palkkakeinottelun hyväksymisestä, Kymäläinen moittii.
– Kuljetusalan toimijoiden huolta kabotaasirajoitusten muutoksen mukanaan tuomista haitoista ja muun muassa valvonnan ontumisesta ei ole otettu huomioon. Ei ihme jos moni kysyy tämän tiedon jäljiltä, että miksiköhän, Kymäläinen lataa.
Kymäläinen pohtii, onko pörssin laillisuusvalvonnalla ollut tieto tämänlaatuisesta mahdollisesta sisäpiirikytköksestä ennen listautumisesitteen hyväksymistä.

Arto Savolainen

Ay-liike on tarkoitus ajaa alas, jotta palkkoja voitaisiin polkea ja palkatonta työtä lisätä. Ainakin työttömien kyykyttämisessä tämä hallitus on tehnyt kaikkien aikojen ennätyksen. Nykyinen hallitus on Demokratian irvikuva, poliittinen yleislakkoa on ainut keino pysäyttää hallituksen kaavailemat työelämä "uudistukset". Palutetaanpa porukalla demokratia kunniaan.

Vesa Kiljunen

Ei sitä tarvii alas ajaa,kun vätykset suostuu kaikkeen pientä älämölöä pitäen kulissiksi.
Rikuja ja hyvin syöneitä turjia ei kiinnosta,kun kojamon miljoonat ja miten niitä saadaan hivutettua omiin taskuihin.
Seuraappa heidän puheita ja mitä on teot olleet,niin täysin ristiriidassahan ne ovat.
Paskaa tulee suusta ja duunareita viedään kun litran mittaa.Tulette näkemään kuinka harmittomia veikkoja nämä ovat työnantajille!

Tuomas Sikander

Ay-liikkeestä on tullut ihmisten viimeinen suoja pankkiirifasismia vastaan.
Tätä yhteistyön suomaa suojaa ollaan oikeistokommunistien nepotististen tukijussipuolueen voimalla ja lestadiolaisen apinan raivolla ottamassa kansalaisilta pois.
Ensio Jauhiaisen ylläoleva kommentti valaisee asiaa erittäin hyvin.
._.

Tuomo Parkkila

SDP:n vaalikampanja on alkanut. Miksi kiukuttelette kuin kakarat. Ajaisitte esim. parannuksia sairaslomiin, että oikeasti ajettaisiin niitä jotka apua tarvitsevat. Palkankorotukset eivät ole ratkaisu mihinkään.Firmat voisivat maksaa bonuksia osinkojen sijaan? Rahoittajat eivät vaikuta kovinkaan empaattisilta... vain numeroita. Miksi näin?

Seppo Simonen

Antti Rinteellä ex AY pomolla on SAK-n tukiplutoonat käytössä barrikaadeille aiheuttamaan talouden syöksyä takaisin sosiaalidemokraateille tuttuun lähtökuoppaan. Juha Sipilän hallitus on saanut nostettua talouden ja työllisyyden hyvään nousuun joskin Petteri Orpon mukaan viellä 6 miljardin työttömyys menot on kestämättömiä.
Hallituksen toimepiteet avustaa lainsäädännöllä perheyrityksiä palkkaamaan lisää
työntekijöitä riskeeraanatta yritystä on saanut SAK takajaloilleen mutta oletan että takapiruna on Antti Rinteen konklaavin esinäytökset ensikevään vaaleja varten.

Päivi Hokkanen

Jonkun arvon huomaa vasta kun sitä ei enää ole. Kannattaa tutustua työoloihin maissa, joissa ei ay- liikettä ole. Teet 16- tunteista työpäivää, eikä raha riitä välttämättä elämiseen. Toki ay- liikkeessä on kehitettävää. Ymmärrän että yrittäjät vastustavat ay- liikettä, kun jopa heikoille kun työntekijöille pitää kohtuullista palkkaa maksaa eikä sitä saa irtisanottua sitten millään. Huonoa työntekijää kun ei ilmaiseksikaan kannata ottaa. Hyville työntekijöille kannattaa maksaa vaikka kaksinkertainen palkka, hyvä työnantaja ja johto ymmärtää tämän. Taitaa hyvät ja eettisesti toimivat työnantajat olla aika vähissä, siksi tarvitaan ay-liikettä.

Jari Lantta

Siinähän se ongelma on, kun 5 markan työmiehelle pitää maksaa 10 markan palkka, niin eihän sellaista kannata palkata. Jos palkaa pitää muiden työtekijöiden tehdä tämänkin työt, eikä se motivaatiota lisää.

Huonosti menee.

Joni Rikkola

Suomessa euron asiasta pitää maksaa yrittäjälle ja valtiolle satanen. Satasen duunari saa aina vaan vitosen.

On hauskaa seurata kuin monet liikkeet myyvät 'omalla merkillään' kiinasta tuotettua tavaraa 70-100euron hintaan. Saman kaman saa eri leimalla aliexpressistä vitosella. Saman palvelun saa ulkomailla halvemmalla. Olkoon kyseessä autonkorjaus tai muuta.
Suomessa plakat, valtion rahastus verot ja pakkomaksut, elinkustannukset ja hinnat eivät kohtaa enää millään tasolla. Suomen kansalla ei ole varaa kantaa yritysten voittoja ja riskejä. Täällä maksetaan miljardi tolkulla vuosittain talvivaaroja, yritysten tuhoja ja takauksia. Ei paljon motivaatiota lisää ei. Ja vielä täällä yritetään näiltä maksajilta eli työväestötä viedä loputkin, millä edes maksaa. Kyllä niitä terveitäkin yrittäjiä on, jotka maksavat palkan, eivätkä itke koko aikaa. Heillä on käsitys, kuka on heidän asiakkaansa ja miten homma toimii.

Markku Koivisto

On se vaan kauhea vihollinen tuo yksityinen työnantaja. Työllistääkin niin vähän väkeä, mutta maksaa melkein yhtä suuren julkisen sektorin työntekijöiden palkat.
No, eivät suuret sanat suuta halkaise. Mitäpä se duunari suulla tekisikään kun meidän jälkeemme vedenpaisumus tekee syömisestä tarpeetonta.

Vesa Kiljunen

Ei se työnantaja mitään maksa vaan asiakas ja ottaa välistä oman siivunsa mielellään jättämättä mitään työntekijälle.Valtiovallalle menee osansa,mutta sitä osaa on vaikeampi supistaa muutenkuin ruveta verokeinottelua tekemään.
Eli helpoiten saa katteet kohdilleen riistämällä työntekijää,jonka palkan ostovoima on surkea.

Joni Rikkola

Ihan vapaasti vaan muuttaa Kiinaan ja tulen ilmaiseksi pakkaamaan kamat. Ja yrittäjä myy tuottensa myös kiinaan, sillä suomen työväestöllä ei ole varaa enää ostaa edes ruokaa vaan hyvin moni työssäkäyvä saa sosiaalitukina ruokansa. Hyvin moni on myös leipäjonossa, jotka ovat kasvaneet Suomessakin yli kilometrin mittaisiksi. Onko siellä asiakkaita?
Jos et nykyisten 'koeaikojen' puitteissa osaa päättää onko työntekijä sopiva työhön, tuskin olet sopiva yrittäjäksikään sillä ÄOlla.

Hannele Korpela

Täällä näytään sivuuttavan ihan suvereenisti meillä jo olemassa olevat työehtosopimuksiin liittyvät ehdot. Oletteko kuulleet sellaisesta kuin koeaika, jolloin työntekijä sekä työnantaja voivat purkaa työsuhteen ilman erikseen mainittavaa syytä. Toinen on lomauttaminen tuotannollisista ja taloudellisista syistä. Ringaling, kellään? Ton irtisanomisen helpottaminen ajaa takaa vain sitä, että työnantaja voi pikkuhiljaa alkaa kilpailuttamaan työpaikkoja, eli huutokauppaa, kuka tekee halvimmalla, saa duunin. Tämä ei ole mikään keino helpottaa yksityisen pienyrittäjän arkea. Ne keinot löytyisi paremmin sen kaiken paperi- ja lupasodan purkua ja niiden tukien kohdentamista sinne, missä ne oikeasti ja työllisyyteen positiivisesti vaikuttaen hyödyttäisivät pienyrittäjää, työntekijää ja valtiota.