Keskiviikko 22.5.2019

Lasse Laatunen varoittaa hallitusta IL:ssä: Ay-liike virittää ”sotasyksyä” – Antti Rinteelle vaalivaltti

Luotu: 
27.8.2018 09:32
  • Kuva: Marjut Hentunen / EK
    Kuva
|

Elinkeinoelämän keskusliiton entinen työmarkkinajohtaja Lasse Laatunen varoittaa maan hallitusta ay-liikkeen käynnistämästä vastaiskusta Iltalehden kirjoituksessaan.

Keskusjärjestö SAK:n vaikutusvaltaisin ammattiliitto Teollisuusliitto ilmoitti viime viikolla aloittavansa mittavat järjestölliset toimet maan hallitusta vastaan. Järjestötoimilla painostetaan hallitusta luopumaan yksilöllisten irtisanomisten helpottamisesta alle 20 hengen yrityksissä. Joidenkin ay-toimijoiden mukaan luvassa on huomattavasti kovempia toimia hallitusta vastaan kuin viime talven yhden päivän poliittisen lakon ympärillä.

Myös Laatunen puhuu ay-liikkeen virittelemästä ”sotasyksystä” ja varoittaa hallitusta sen seurauksista.

”Ay-liikkeen syvimmät tunnot on tiedettävä. Ay-liike on vaikea, mutta luotettava sopijakumppani. Vastustajana se on riitatilanteessa voimankäytöltään armoton. Vaikka ajat ovat muuttuneet, historiaa ei ole viisasta unohtaa. Yksilöllisen irtisanomissuojan takia maata ei kannata ajaa sekasortoon ja antaa demareille sellaista vaalivalttia kuin hallitus on nyt sen käteen tarjoamassa”, Laatunen kirjoittaa.

Laatunen katsoo, että Suomen nykyinen ortisanomissuojalainsäädäntö on kummankin osapuolen näkökulmasta tasapainoinen. Näin ollen pakottavaa tarvetta muutokselle ei olisi.

Laatunen uskoo, että alkava syksy on ay-liikkeen vastaisku, jolla tähdätään vaikuttamiseen kevään 2019 vaaleissa.

”Eduskuntavaalit ovat keväällä 2019. Ay-liikkeen ”mittavat järjestölliset toimet” herättävät demari- ja vasemmistoliittolaisen jäsenkunnan äänestämään eduskuntavaaleissa. SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne on tunnetumpi ay-pomona kuin puoluejohtajana. Ay-liike hänet puoluevaltaan nosti ja hänen eduskuntavaalivoittonsa on ay-liikkeen aktiivisuuden varassa. Vaalit ovat Rinteen momentum.”

Entinen työmarkkinajohtaja Laatunen huomauttaa, että maan hallituksen syntilista yhteiskuntasopimuksineen ja aktiivimalleineen on ay-liikkeen silmissä pitkä. Kuitenkin kyse on myös työmarkkinapolitiikan murroksesta EK:n muun muassa vetäydyttyä sopijaosapuolen roolista.

Lue lisää: 

Ay-liikkeestä varoitus Juha Sipilälle: 5.10. alkaa rytistä – tulossa ”jotain paljon rajumpaa”

Politiikan veteraanilta raju ryöpytys ay-liikkeelle: ”Kyseessä on mitä puhtaimman poliittisen lakon suunnittelu”

Teollisuusliiton ilmoitus on vasta alkua – SAK: ”Nyt on toisenlaisen toiminnan aika”

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Jukka Mattsson

Nostan hattua Lasselle. Harvinaisen hyvä huomio AY liikkeen osalta.

Sopimalla päästään aina eteenpäin mutta varmaa on, että Sipilän on vaikea "pakittaa" ja myöntää hallituksessa tehtyjä virhearvioita. Hallituksen toiminta ei näyttäydy viisaittenkerholta.

Markku Koivisto

Sanoisin että kertarytinä on nyt jo parempi kuin ikuinen kitinä. Ei hallitus voi jatkuvasti olla SAK:n alainen.
Tiedän kyllä seurausien mahdollisuudesta, mutta ei niistä ay-liilekään hyvää itselleen kartuta.
Muistan vielä v.1956 yleislakon seuraukset. Kesti kymmenkunta vuotta ennenkuin duunari saavutti saman, mitä sillä oli lakkoon ryhtyessään. Ja senkin Suomi kesti, kärsi ja kesti.

Niilo Mäkelä

Ensimmäisen työpaikan hakua yleislakon jälkeen ei se ollut mikään läpihuutojuttu sillä monta ovea piti avata ennenkuin sai pienipalkkaisen duunin.
Nyt haluttaisiin kahden kastin duunareita ja työttömien reservi pitämään työläiset nöyränä.
Hyväosaiset haluavat yhä lihoa lihapatojensa ääressä.

Keijo Lindgren

Kyllä työnantaja jopa kaikki työttömät töihin ottaisi jos keksisi miten ihmistyöllä rahaa voi tienata.
Suomalaiset vaan eivät keksi kannattavaa tekemistä itselleen,politikot sitä eivät ainakaan keksi, hyvä jos tulee itse valituksi.

Antti Harkila

Noin 90 % suomalaisista yrityksistä ovat palkkaneuvottelujen ulkopuolella SAK:n painostuksesta johtuen! Työministeriltä meni pupu pöksyyn? AY-liike jopa hehkuttaa lakkokassojensa suuruutta, Ruotsissakin kaikki sakot ovat henkilökohtaisia.
Maksaisiko Autoliitto jäsentensä liikennesakot?

Nita Hillner

Miltei kaikilla suomalaisilla yrityksillä on alle 20 työntekijää - eli hallituksen lakipaketti on arveluttava. Mielestäni voidaan kyllä helpottaa pienyrittäjän arkea - Helpotetaan irtisanominen alle viiden työntekijän yrityksissä.

Jukka Kaarla

Ymmärsinkö oikein?
Helpotetaan alle viiden työntekijän yrityksissä?
Eikö 6kk koeaika ole riittävä?
Sen jälkee voi irtisanoa tuotannollisilla ja taloudellisilla syillä!!
Pitääkö vielä helpommin voida irtisanoa?
Miksi?

Veikko Naire

On se tämä Suomi mielenkiintoinen maa! SAK tekee demarien vaalityötä veronmaksajan rahoilla! Hurjat kassavarannot nimittäin perustuvat täysin verovapaisiin yleishyödyllisiksi määriteltyihin ökykapitalisisen bisneksen voittoihin!

Jukka Kaarla

Jaa vai vero varoin, on se kumma...tuo kateus, syntikin vielä.
Kukaan muukaan ei siten niitä vero varoja saa...
Ihan vaan SAK.
Näin me Suomi nostetaan tästä SAK:oon aiheuttamasta suosta.
Niin että mitenkä no SAK SAk Sak sak.

Tarja Laakso

Yrityksillä on jo nyt käytettävissä 0-tuntisopimukset ja puolen vuoden mittainen koeaika. Eikö näillä toimilla muka yritys pysty pääsemään eroon ei-toivotusta / epäonnistuneesta rekrytoinnista ja pysty työllistämään juuri sen verran työntekijöitä kuin tarvitsee ja juuri silloin kun tarvitsee? Ja kun lisäksi muutenkin Suomessa on Euroopan mittakaavassa katsottuna äärimmäisen helppoa ja halpaa irtisanoa työntekijöitä ja kaikki lait ovat lisäksi kierrettävissä varsin helposti (itsekin löysässä hirressä noin 5 vuotta lähes katkeamattomasti, kun YT-laki mahdollistaa sen, että irtisanomisajat ovat pitkälle eteenpäin siitä kun itse sopimusaika päättyy ja toisaalta ainahan voi palkata uuden työntekijän hieman toisenlaisella työnkuvalla, ja tuosta YT-neuvottelustahan nyt on tullut farssi kaikin tavoin).

Tarja Laakso

Ei todellakaan alle 50 työntekijän, vaan usean tuhannen työntekijän kansainvälinen firma, jossa samaan aikaan rekrytoitiin eri puolilla maapalloa uusia työntekijöitä kun samaan aikaan suomalaisia irtisanottiin. Eikä taidettu pahemmin irtisanoa vähintään yhtä kallista Ruotsista, koska suomalaiset on helpompi irtisanoa. Mutta mielenkiintoisinta toki se, että samaan aikaan saatettiin myös rekrytoida Suomessa porukkaa kun toisia irtisanottiin. Joku sanoo, ettei onnistu, mutta kyllä kaikki varmasti tehtiin täysin laillisesti. Sitä en itse epäile lainkaan - laki kun sallii kaikki tällaiset (kunhan on sopivat toimenkuvat jne. ) ja sitten väitetään, että Suomessa on niin vaikeaa irtisanoa. Ei tunnu olevan.

Ei tietenkään yritys voi pitää liikaa työntekijöitä, mutta nykyään työnantajan ei tarvitse enää kouluttaa työntekijöitään - se ehkä erona aiempaan, että ennen vanhaan työnantajat kouluttivat työntekijöitään, nyt se on täysin ulkoistettu. Ja tietenkin erona se, että ennen vanhaan työntekijöitä oli riittävästi, nykyään liian vähän eli entistä vähäisempi porukka joutuu tekemään entistä enemmän töitä (kaikki siis ei ole mitään tuottavuuden kasvua, vaan työntekijöiltä vaaditaan niin paljon, että alkaa olla terveyden kannalta äärirajoilla ellei jo ylitetty vaatimukset. Normityöaika ei taida riittää monellakaan työntekijällä enää, vaan töitä tehdään pitkälti yli lakimääräisen työajan. Ja jos työntekijä tekee väsyneenä virheitä, tai ei pysty palvelemaan asiakkaitaan riittävän laadukkaasti, vika on työntekijän, ei työnantajan, joka ei palkkaa riittävästi työntekijöitä. Tai toisaalta, jonot esimerkiksi sairaiden hoidossa kasvaa, tai vanhusten hoito voi olla todella ala-arvoista, kaikki tämä siksi, että työntekijöitä palkataan liian vähän - johtajia kuitenkin taidetaan pystyä palkkaamaan liikaakin - kuormittamaan vielä enemmän työntekijöitä, kun heidän täytyy tehdä johtajilleen vaikka mitä hallinnollista työtä että johtajilla on mahdollisuuksia tutkia tilastoja).

Ensio Jauhiainen

Eduskunnan liikenne- ja viestintävaliokunnan jäsen Suna Kymäläinen tyrmistyi Arvopaperi-lehdessä julkaistusta tiedosta, jonka mukaan pääministeri Juha Sipilän lähipiiri eli lapset ovat Fortel Investin kautta pörssiin listautuvan Ahola Transportin kolmanneksi suurin omistaja.
– Suomessa saa omistaa yhtiöitä vapaasti. Eihän siinä mitään. Mutta samaan aikaan kun julkisuudessa kyseenalaista huomiota saanut, nimenomaan suomalaisten työehtojen polkemisesta esiin tulleen yhtiön omistajista löytyy yhteys suoraan valtioneuvostoon, ollaan ainakin eettisesti heikoilla jäillä. Nyt alkaa näyttämään jo tosi pahalta, sanoo Kymäläinen tiedotteessaan.
Viime kesäkuussa ministerineuvostossa sovittiin kansallisten kabotaasirajoituksen poistamisesta ja lakimuutokset ovat parhaillaan eduskunnan käsittelyssä. Kymäläinen ja muut SDP:n kansanedustajat ovat kritisoineet kaavailuja.
– Pahin pelko on, että suomalainen kumipyöräliikenne ulosliputetaan halvempien työvoimakustannusten ja kaluston ylläpidon maihin. Tämänkaltaisesta toiminnasta on jo varoittavia esimerkkejä, kuten Ahola Transport, josta on jo aiemmin julkisuudessa esitetty tieto, että he ovat palkanneet 500 euron kuukausipalkalla kuskin Virosta, Kymäläinen kertaa.
Tyylikkäältä tämä ei ainakaan näytä.
Ahola Transport on siis Kymäläisen mukaan toiminut juuri sen mallin mukaisesti, jota ehkäisemään muun muassa kabotaasirajoitukset on säädetty. Kymäläinen muistuttaa, että myös EU:n työtuomioistuimen kanta on, että jokaisessa maassa maksetaan kyseisen maan työehtojen mukaista palkkaa.
– Tyylikkäältä tämä ei ainakaan näytä. Eihän Suomi nouse koskaan lamasta, jos on pienintäkään vihjausta valtioneuvoston jäsenten osalta palkkakeinottelun hyväksymisestä, Kymäläinen moittii.
– Kuljetusalan toimijoiden huolta kabotaasirajoitusten muutoksen mukanaan tuomista haitoista ja muun muassa valvonnan ontumisesta ei ole otettu huomioon. Ei ihme jos moni kysyy tämän tiedon jäljiltä, että miksiköhän, Kymäläinen lataa.
Kymäläinen pohtii, onko pörssin laillisuusvalvonnalla ollut tieto tämänlaatuisesta mahdollisesta sisäpiirikytköksestä ennen listautumisesitteen hyväksymistä.

Tapio Mäkeläinen

Laatunen on objektivinentosi osaaja. Pulinat pois. noin se menee. ihan varma.
Jallituksella on mielestäni epätoivoivoisia yrityksiä mm pärstäkerroin potkut.
Laatunen ei alennu niiden tulkintaan mutta tulipahan sanottua.
saas nähdä.
Näissä työmarkkina-asioissakin pitäisi voimapolitiikan ohessa muistaa etiikan perussääntö nro Yksi: tekisitkö toiselle mitä itsellesi et soisi tehtävän.