Perjantai 24.5.2019

Laura Huhtasaari: ”Pyrin noudattamaan ohjeita, enkä tietoisesti tehnyt tahallista vilppiä”

Luotu: 
27.8.2018 12:34
Päivitetty: 
27.8.2018 15:17
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Alma Talent
    Kuva

Kansanedustaja Laura Huhtasaari (ps) kommentoi Jyväskylän yliopiston päätöstä, jonka mukaan Huhtasaaren gradu sisältää vakavaa vilppiä ja plagiointia. Huhtasaari toteaa Twitterissä noudattaneensa ohjeita.

Yliopiston tuoreen päätöksen mukaan gradu nimeltään ”Kulttuuriset käytännöt monikulttuurisessa perusopetusryhmässä” sisältää sekä piittaamattomuutta hyvästä tieteellisestä käytännöstä että vilppiä, joka ilmenee plagiointina. Huhtasaari kiistää tahallisuuden.

”15 vuotta sitten laatiessani Pro gradu -tutkielmaani pyrin noudattamaan ohjeita, joita minulle annettiin, enkä tietoisesti tehnyt tahallista vilppiä”, Huhtasaari toteaa Twitterissä.

Uusi Suomi ei ole tavoittanut Huhtasaarta kommentoimaan päätöstä tarkemmin.

Lue lisää yliopiston päätöksestä: Laura Huhtasaaren gradussa vakavaa vilppiä ja plagiointia – tässä yliopiston päätös

Huhtasaaren vastine täynnä syytöksiä

Laura Huhtasaari syytti yliopiston selvitystyötä menettelyvirheistä vastineessaan yliopiston saamaan asiantuntijalausuntoon ja esiselvityksen toteuttamiseen. Huhtasaari vaati yliopiston rehtoria tekemään päätöksen esiselvityksen päättämisestä vedoten näihin menettely- ja asiavirheisiin.

Huhtasaari syytti esiselvitystä huolimattomasti laadituksi ja virheelliseksi, koska asiantuntija ei ollut yksilöinyt listaustaan Huhtasaaren puuttuvista lähdemerkinnöistä. Lisäksi Huhtasaari katsoi, että gradun ohjaajan vastuu on jätetty selvityksessä kokonaan huomiotta.

Huhtasaari selitti lähdemerkintöjen – vanhempien gradujen – puuttumista huolimattomuudella, ymmärtämättömyydellä sekä kirjoitusvirheillä. Hän kiisti vähätelleensä toisten tutkijoiden työtä.

Lisäksi Huhtasaari syytti Jyväskylän yliopistoa tekijänoikeuksiensa rikkomisesta. Hän väitti yliopiston levittäneen gradua pdf-tiedostona ja syöttäneen työn plagiaatintunnistusohjelmaan ilman hänen lupaansa. Yliopiston selvityksen mukaan plagiaatintunnistusohjelmaa ei kuitenkaan voitu käyttää, koska Huhtasaaren lupaa ei ollut. Selvityshenkilö Scheininin mukaan hän asetti aikaisempien opinnäytetöiden tekstit Huhtasaaren tekstin viereen ja etsi yhtäläisyydet ilman plagioinnintunnistusohjelmaa.

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Jari Koponen

Ei ole täysin poissuljettu sekään vaihtoehto, että Laura Huhtasaari ei ole kopioinut rivin riviä, ei sanaa, eikä edes kirjainta opinnäytetyöhönsä. Aina on mahdollista, että joku paremmin aikaansaava, opinnoissaan edistynyt tai rahapulassaan, on tarjonnut Lauralle kirjoitusapua ja lopulta toimittanut kokonaisen gradun Lauralle - maksusta tai silkkaa hyvän hyvyyttään.

Jukka Mikkola

Edesmenneellä isälläni oli sanonta ”ihminen, joka tekee vilppiä pienessä asiassa, tekee sitä myös suuressa asiassa.” Olisi ollut kestämätöntä, jos Huhtasaari olisi valittu puolueen varapuheenjohtajana ministeriksi. Onneksi näin ei päässyt käymään ja tuskin käy tulevaisuudessakaan.

Viisautta yli 2000 vuoden takaa. Roomalainen kirjailija Publilius Syrus on sanonut ”Luottamus on kuin ihmisen sielu; kun se on kerran lähtenyt, ei se enää palaa.”

Jarmo Makkonen

Vähän niinkuin entinen pääministeri valehteli euiskunnalle että 90% asiantuntijoista on hänen kannallaan hallintarekisteristä vaikka todellisuudessa näin oli 10% tai pääministeri Katainen joka valehtelli että me tienataan Keikan lainoilla. Näistä on tullut ja tulee miljardien tappiot suomalaisille mutta ei näistä mitään meteliä nostettu koska oikea puolue saa valehdella ja pettää isoissakin asioissa. Presidentin valehtelua markan kohtalosta ennen EY-äänestystä en tässä kehtaa esiin ottaa, niin rankkaa valehtelua se oli sekä kansalaisille että myös eduskunnalle.