Keskiviikko 26.6.2019

Tutkimuspomolta ”hurja” luku Ylellä: Perussuomalaiset voi yltää 15%:iin eduskuntavaaleissa

Luotu: 
27.8.2018 14:50
  • Kuva: Petteri Paalasmaa
    Kuva
    Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho terävöittää puolueen profiilia asiantuntijan mielestä.
|

Perussuomalaiset voivat saada ensi huhtikuun eduskuntavaaleissa peräti 15 prosentin vaalituloksen, arvioi tutkimusjohtaja Juho Rahkonen Taloustutkimuksesta Ylen Politiikkaradiossa.

Rahkonen uskoo, että perussuomalaiset pystyvät ”uuden terhakan puheenjohtajansa” avulla terävöittämään profiiliaan. Soinilainen siipi irtautui perussuomalaisista kesällä 2017 Jussi Halla-ahon tultua valituksi puolueen puheenjohtajaksi.

”Uskoisin ihan näin mututuntumalla, että semmoiseen 15 prosenttiin on mahdollista päästä”, Rahkonen sanoi viime perjantaina radiossa.

”Kyllä minä veikkaan, että siellä on mahdollista hakea niitä nukkuvia pois, jos kaikki menee nappiin.”

Politiikkaradion vetäjä Sakari Sirkkanen ja toinen vieras, Suomen Kuvalehden politiikan toimittaja Tuomo Lappalainen pitivät ennustetta hurjana. Esimerkiksi Uuden Suomen ja Iltalehden yhteisissä kannatusmittauksissa perussuomalaisten suosio on pyörinyt kahdeksan prosentin paikkeilla, joskin Ylen gallup mittasi perussuomalaisille kesäkuussa 10,3 prosentin kannatuksen, joka oli paras tulos sitten syyskuun 2017.

Suuria vaalilukuja perussuomalaisille on kuitenkin povattu aiemminkin. Kokoomuslaisen ajatuspaja Toivon toiminnanjohtaja, Turun kaupunginvaltuutettu Sini Ruohonen ennakoi kuukausi sitten puolueelle peräti kolmatta jytkyä.

Lue lisää: Kokoomuslainen povaa kolmatta jytkyä: ”Laura Huhtasaari on uhrattu vaalivoiton alttarille”

Jytkyluvuissa puhutaan jo selvästi Rahkosen ennustaman 15 prosentin ylittävästä tuloksesta: viimeksi perussuomalaisten tulos oli 17,7 prosenttia ja ensimmäisenä jytkyvuonna 2011 19,05 prosenttia. Rahkonen sanoi radiossa, että perussuomalaisten räjähdysmäiseen nousuun tarvittaisiin ”kunnon siirtolaisaalto vuoden 2015 tapaan ja vielä pieni taloustaantuma päälle”.

”Tietyllä tavalla vähän synkähkö resepti tässä on populistipuolueen kannatuksen räjähdysmäiselle nousulle. Ihmisten pitää tuntea olonsa uhatuiksi, että laajemmin ruvetaan äänestämään.”

Jaa artikkeli:

Kommentit

Ari-Matti Kytölä

Miksi näitä perussuomalaisia kohdellaan medioissa kuin he olisivat jotain vajakkeja, koska ovat selvästi vain suorempia mielipiteissään, kuin perinteisten puolueiden ' kaikkien miellyttäjät'.
Halla-Aho on ihan aikuisten oikeasti tosi fiksu kaveri ja tohtorismiehenä pesee nokkeluudessa ja älyssä kaiken maailman seiväshyppääjät, jääkiekkomaalivahdit tai diplomirunoilijat.

Tapio Mäkeläinen

Just siks. Jos heillä on presidenttiehdokas joka on kratu- ohjeet käsittämyt kopiontiohjeiksi, 80%, toinen varapj on väkivalttinen juoppo joka kuppaa missä voi jne. Suorapuheisuusko on muka nykypäivänä joku hyve? Sivistyneessä maailmassa tollouden osoitus.

Seppo Saari

Rahkonen sanoi radiossa, että perussuomalaisten räjähdysmäiseen nousuun tarvittaisiin ”kunnon siirtolaisaalto vuoden 2015 tapaan ja vielä pieni taloustaantuma päälle”.
---
Ne molemmat ovat jo olleet pitkään tilauksessa? Niitä vauhdittavat lisäksi päättäjien Schengen-halvaus ja heidän rakkautensa tulonjakounioniin sekä velka- ja eurokriisiin, ynnä EU-korruptioon ja EU-demokratiavajeeseen.

Esko Riikonen

Paljon ehtii tapahtumaan. Voi tulla vaikka lähialueella terrori-isku, hallitus voi hyväksyä ison turvapaikkahakijamäärän ottamisen EU:n painostamana, Kreikka voi tarvita tukipaketin, vaikka toista kerrotaan. Vaihtoehtoja on monia. Ja jotain vaikuttaa Ruotsin vaalit.

Airi Pulkkinen

Eipä ole valtalehdissä näkynyt: "Keskusrikospoliisista Antti Hyyryläinen kertoi jengirikollisuudesta 16.8. MTV:n Huomenta Suomelle: ”Suomessakin tilanne heikkenee koko ajan. Kehityskaaressa on täysin samat merkit kuin Ruotsissa. Tällähetkellä on n. 90 Suomessa toimivaa rikollisryhmää ja 900 jengiläistä. Määrät ovat kasvussa, uusia ryhmiä nousee joka kuukausi."
Turun Varissuolla lähipoliisina työskentelevä Vesa Jauhiainen toteaa aamutv:ssä 20.8. mm. että somaliyhteisön koko on jo niin suuri, ettei tarvitse opetella suomen kieltä ja voi hyvin elää yhteiskunnan tuella. On 40-50 -vuotiaita yli 20 vuotta Suomessa asuneita eivätkä osaa käytännössä suomea. Somaliyhteisö on tiivis, puhutaan keskenään ja katsotaan pelkästään oman maansa televisiolähetyksiä. Omasta kulttuurista pidetään tiukasti kiinni. Kielellinen ja sosiaalinen syrjäytyminen helpolla lisääntyy. Nuorella on vaikeuksia selviytyä ammattikoulusta kun ei ymmärrä kieltä, joten koulutus voi jäädä kesken. Miettikää mistä jengiytyminen alkaa?

Arto Kalevi

No eihän ole enää epäilystäkään, etteikö kansa ollisi jo täynnä tätä liberaalien ajamaa epäkansallista päätöntä sekoilua, joiden tavoitteena vain tuhota maa ...
Naapurissa poliisi juoksee ulkomailta johdettuja kapinallis / sotajoukkoja pakoon ja tätä samaa unelmaa tuskin halutaan Suomen maaperälle ...
Halailua ei sitten toiminutkaan toivotulla tavalla....

Mikko Toivonen

Me yleisön "tutkijat" olemme aina olleet selvillä, että Persuilla on potentiaalia aina 25% asti jos kaikki kävisivät äänestämäwsä. Mutta kaikki eivät käy äänestämässä joten yksittäisen vaalin kannatus on "säästä" kiinni.
Ainoastaan EKP, Kristilliset ja Kokoomuksen äänestäjät käyvät aina lähes 100% omiaan äänestämässä ja geidän lopullinen prosenntinsa silloin aina nousee mitä vähemmä yleisö käy äänestämässä

Erkki Saarinen

Hallitus syöttää koko ajan meidän lapaan. Kuten nyt, kun se suunnittelee asumisperusteista sosiaaliturvaa heti, kun EU:n ulkopuolelta tuleva henkilö tekee esim. nollatuntisopimuksen ja muutaman päivän töitä kuussa. Näkee, että Kokoomus yrittää väkisin ajaa järjestäytyneet työmarkkinat kaaokseen. Kukahan leikin maksaa? Niinpä.
Erkki Saarinen, Hki-PS

Tapio Mäkeläinen

Jos niin kävisi niin minkälaisia osaajia Hallaho toisi Eduskuntaan? Jos tuo nykyinen johto on parasta A-ryhmää niin voi Suomi-parkaa. Tarviiko perustella.
Ei yhdellä asialla voi maata johtaa mutta onhan se nähty että mihin paskanjauhan-
misella pääsee ja pelottelulla. Vaikka USA presidentiksi.Ihan sama.
Jytkyjä on tullut 2 eikä mikään ole muuttunut paitti PS hajosi. Ei ihme että se fiksu väki lähti.

Hannele Korpela

Ei siihen mitään vuoden 2015 kaltaista siirtolaisaaltoa tarvita. Riittää kun tämä kädetön hallituksemme myötäilee ja kumartelee EUta ja vihervasemmistoa "vihapuheen, rasismin ja natsismin" vastustamiseksi ja samaan aikaan antifat sun muut takkulaiset saavat mellakoida väkivaltaisesti ja tuhota siinä sivussa ihmisten omaisuutta. Puhumattakaan, että ei uskallusta riitä mm. laittomasti maassa olevien poistamiseen ja lakaistaan maton alle räikeitäkin tapahtumia, aivan kuin niitä ei olisi tapahtunutkaan. Ja itse kyllä mieluummin kuuntelen suoraa ja rehellistä puhetta, kuin vääristeltyä, poliittisesti korrektia, suoranaista valehtelua. (esim. Petteri Orpo "kansainväliset lait estävät, että emme voi palauttaa turvapaikanhakijoita", unohti vissiin piruparka schengenin ja dublinin. Sattuuhan sitä.