Maanantai 17.6.2019

Antti Rinne tuomitsi veteraanidemarin ”lokakampanjan” toimittajaa kohtaan: ”Häirinnälle loppu”

  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Puheenjohtaja Antti Rinne kommentoi veteraanidemarin toimia. Arkistokuva.
|

Sosiaalidemokraattisen puolueen johto tuomitsee Sdp:n entisen kansanedustajan Mikko Elon käytöksen sosiaalisessa mediassa epäasialliseksi. Porilainen Elo lämmitteli sunnuntaina ja maanantaina jo muutaman vuoden kestänyttä parjauskampanjaa, jonka kohteena on ollut erityisesti Yleisradion toimittaja Jessikka Aro.

Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne tuomitsi Elon käytöksen selvin sanoin Talouselämälle puhelinkeskustelussa, mutta asetteli sanansa varovasti: "Epäasiallinen käytös, on se missä tahansa, on epäasiallista, eikä kenenkään ihmisen tarvitse sietää epäasiallista toimintaa", hän muotoili.

"Lokakampanja Aroa kohtaan on tuomittava. Vapaa ja riippumaton media on länsimaisen demokratian perusedellytys. Sille kaikki tuki. Häirinnälle loppu", Rinne twiittasi myöhemmin.

Elo jakoi sunnuntaina ja maanantaina facebookissa viestejä, joissa hän käsitteli Aron tutkimuksia Venäjänmielisten some-trollien paljastamiseksi. Trollit ovat henkilöitä, jotka lietsovat keskusteluja henkilöön käyvillä väitteillä, usein jonkun toimeksiannosta.

"Jessikka Aro pyysi Venäjä-trolleista jotain tietäviä soittamaan hänelle havainnoistaan ja antoi myös puhelinnumeronsa. Olen tätä verrannut entisen DDR:n menetelmiin, jossa naapuritkin ilmiantoivat toisensa", Elo kirjoitti ja jakoi linkkiä blogitekstiinsä, jossa hän muun muassa levitti Aron puhelinnumeroa.

"Eilen NATO-trollien armeija hyökkäsi kimppuuni oikein tosissaan. Syynä oli neljä vuotta vanha blogini, jonka julkaisin muistin virkistämiseksi siitä, miten Jessikka Aron johdolla jahdattiin ns. Venäjä-trolleja. Mukana oli vielä Aron puhelinnumero, johon voi soittaa kokemuksistaan", Elo jatkoi toisessa päivityksessä.

"Suomessa on aktiivinen ja röyhkeäkin NATO-trollien armeija", Elo päätteli.

Elo oli kansanedustaja 1979-1991 sekä 1995-2007. Hän toimi pitkään muun muassa Euroopan neuvoston Suomen valtuuskunnan puheenjohtajana.

Sdp:n puoluesihteeri Antton Rönnholm sanoo, ettei Elon toiminta ole sosiaalidemokraattien arvojen mukaista: "Sdp ei hyväksy epäasiallista, henkilöön menevää kirjoittelua ja käytöstä. Niin toimittajia kuin muitakaan ihmisiä ei saa häiritä. Sellainen käytös ei edusta arvopohjaamme."

Jessikka Aro on jo muutaman vuoden kirjoittanut kirjaa Venäjän presidentin Vladimir Putinin "trolli-imperiumista" ja kiertänyt maailmaa puhumassa aiheesta. Hänen toimintansa on herättänyt huomiota jopa The New York Timesia myöten.

"Elon materiaali on luokatonta ja kiihottaa suurta joukkoa ihmisiä häiritsemään minua", Aro twiittasi maanantaina.

Antti Rinne vastasi Arolle Twitterissä: "Kenenkään ihmisen ei pidä joutua kestämään törkyä. Ei varsinkaan niiden, jotka tekevät työtä vapaan, demokraattisen ja avoimen yhteiskunnan puolesta - ja puolustavat kaikkien ihmisten vapautta ja oikeuksia. Riippumaton media varmistaa sen, että fakta voittaa valheen."

Jaa artikkeli:

Kommentit

Heikki Paananen

PJ Rinne: "Epäasiallinen käytös, on se missä tahansa, on epäasiallista, eikä kenenkään ihmisen tarvitse sietää epäasiallista toimintaa"

Kyllähän PJ Rinne on tässä oikeassa.
Tämän toivottavasti voi ymmärtää myös kannanotoksi Turun terrori-iskun muistotilaisuudessa tapahtuneisiin epäasiallisiin käytöshäiriöihin, vaikkakaan Demareilla ei niiden kanssa tainnut juurikaan olla tekemistä. Hyvä, jos edes joku vasemmalta kokee ne epäasiallisiksi.

Janne Pohjala

Lainaan tähän toisen jota Toimittaja Aro on indikoinut Venäjä -trolliksi, The Sydeny Mornign Heraldissa vuonna 2016 lehdelle Aron artikkelista kirjoittaman vastineen , jonka Saramo julkaisi myös verkossa:

I believe that I am one of the '"high-profile officials" in the Finnish parliament' mentioned in your story on the Finnish journalist Jessika Aro. At any rate, my friends think I am.

While I am as appalled as anybody at the attacks directed at Ms Aro online, I believe that there is more than one side to this story. The fact is that Ms Aro has made allegations of trolling and hostile disinformation against very many people in Finland.

So far she has not identified, much less substantiated, a single case of someone actually working on behalf of a foreign power. When pressed she has given examples of people writing things that she may disagree with, but even Ms Aro herself does not claim that these comments are anything else than the personal views of the authors.

In the specific case of Dr Johan Bäckman, mentioned in your story, until Ms Aro presents something to back up her allegations, it would be wrong and possibly libelous to say more than that Dr Bäckman appears to be a person with strongly held, and controversial, opinions.

I came to Ms Aro's notice for some articles I wrote in webzines on the Ukraine crisis. I was gratified to note that my interpretation was repeated recently almost 1:1 by American news service Stratfor, hardly a Kremlin avatar. My articles drew exclusively on Western news sources, mainly the BBC, Reuters, Der Spiegel and Ms Aro's own YLE, the Finnish public broadcaster. Ms Aro apparently objects to anything but her own Manichean interpretation of the Ukraine crisis.

As for “lurking” on “troll groups” on social media, yes, I did join a group set up specifically because of Ms Aro's crowdsourcing operation. The ethics of the crowdsourcing are questionable: The public was invited to send Ms Aro examples of “trolling”, and duly received denunciations of people saying things that someone else disagreed with.

Ms Aro selected the input that fit her story, and ignored the rest, and made no effort to verify the stories or to analyse the information received. Subsequently, a number of people were identified by name as “trolls” in Ms Aro's programme — and have suffered personally and professionally as a result.

The Facebook group ironically named “Venäjän trolliarmeija (“Russian Troll Army”) was set up as a support group specifically for Ms Aro's victims and generally people who care about ethics in journalism. I challenge Ms Aro or anyone else to show anything objectionable on the group's site – even the comments are quite well moderated.

While some attacks against Ms Aro are well-documented, and clearly wrong, Ms Aro seems to cite as abuse also instances of people questioning her claims or asking her to substantiate them.

There is a difference between disagreeing with a journalist and censoring her. Ms Aro would do well to make a distinction between “trolling”, i.e. making inflammatory or abusive statements online, and exercising freedom of speech, even if, according to your article, she has no patience with this distinction.

In a democracy, when a journalist makes allegations, others are allowed to respond and question — and can reasonably expect an answer on the facts, rather than ad hominem attacks.

The late Senator Joseph McCarthy taught us that, when someone makes wholesale, sweeping accusations of treason or fellow-travelling against large numbers of respectable people in responsible positions, there is a strong case for checking facts. When the Press fails to do so, witch hunts will follow.

Respectfully,
Peter Saramo
Director, EU Secretariat
Parliament of Finland

https://www.smh.com.au/world/finnish-journalists-jessikka-aros-inquiry-i...

Janne Pohjala

Puolueen johto ja puoluejohtaja Rinne voisi lukea Saramon vastineen, mielstäni se kuvaa tilannetta.

Toimitttaja Aro, joka valtiollisen median resurssein kiistatta käynnisti YLE:n toimeksiannosta ja Haglundin toineena mediakampanjan, jossa julkisen mielipiteen perusteellla leimattiin Suomen kansalaisisia Venäjä -trolleiksi, kokee nyt itse vainoksi täysivaltaisien kansalaisien käymän keskustelun Eron kotisivulla, jossa kritisoitiin Aroa tämän julkisessa tehtävässä suorittamastaan toiminnasta tai muista julkisista asioista.

Toimittaja Aro jatkaa samaa jonka aloitti 2014 eli pyrkii vaientamaan keskustelua ja mielipiteitä koska ne eivät ne eivät tällä kertaa häntä miellytä. Hän kääntää asian siten että kriikki tai arvostelu olisi vainoa.

Koska Aron vaientamispyrkimyksen kohde oli Mikko Elo, valtiopäiväneuvos ja aiemmin kansanedustaja, SDP:n jäsen ja filosofian lisensiaatti, toimttaja Aro alkoi Twitterinsä mukaan agtoida hänen kantaansa ja Eloa lokaavia artikkeleita mediaan, kuten Kokoomuksen Verkkouutiisiin.

Seuraavaksi Aro haki julkista tuomitsijaa Ulkoministeriöstä ja kun työnantajaa ei eläkeläsellä ole, eikä Elolle voi potkuja hommata niin avuksi otettiin SDP:n puoluesihteeri Rönnholm, mitä kautta Elon lokaamiskampanjaan saatiin vedettyä avuksi SDP:n puoluejohto ja puoluejohtaja Rinne.

Lähde on toimittaja Aron omat twiitit: https://twitter.com/jessikkaaro?lang=fi

Toimittaja Aro on aiemmin väittänyt että hän ei ole suorittanut mielipidevainoa, mutta tässä hän on nyt niin tehnyt ja osoitti vielä modus operandinkin.

Aro lobasi medioita lokaamaan ja vaientamaan häntä kritisoinutta henkilöä. joka ei ole Kremlin agentti vaan suomalainen valtioneuvos.

Näin Aro osotti itse konkreettisesti miten Trollikampajan mielipidevaino ja lokaaminen toimi. Elon tavoite tuskin oli paljastaa tätä, mutta ainakin toimittaja Aro tämän nyt omalla toiminnallaan paljasti.

Twiittien deletoiminen on liian myöhäistä.

On kysyttävä puoluejohtaja Rinteeltä toimitteko sen perusteella mikä oli Aron esittämä versio asiasta, vai tutustuitteko asiaan ennen kuin alotte syyttämään valtiopäiväneuvostanne?

Gallupkärkeen nousseen puolueen pääministeriaines ja puoluejohto ei voi toimia ensin ja tutkia sitten. Teitä käytettiin hyväksi Aron käynnistämässä yksityisen henkilön lokaamis- ja vaientamiskampanjassa. Se on sitä mitä juuri sanoitte vastustavanne.

Markku Nieminen

Pakko kompata Janne Pohjolaa!

Siinäkin, mitä Jessikan Aron valjastaman median valhekampanjan, omaa toimintaansa kritisoivien hiljentämiseksi ja mustamaalaamiseksi. Mitä tämä muuta on kuin vainoa, jota hän ja SDP;n puheenjohtaja Rinne, sanoo vastustavansa?

Jessakan vaino on sitä vihervasemmistolaista "parempaa vainoa"! Johtuisikohan se siitä?

Erkki Martikainen

"Sdp ei hyväksy epäasiallista, henkilöön menevää kirjoittelua ja käytöstä. Niin toimittajia kuin muitakaan ihmisiä ei saa häiritä. Sellainen käytös ei edusta arvopohjaamme."

Voi hyväinen aika minkälaista elvistelya kun muistetaan minkäkokoinen parjauskamppanja SDP:n toimesta on potkaistu käyntiin esim. Soinin henkilökohtaisesta mielipiteestä. Näkyy olevan niin että se arvopohja on milloin minkäkinlaista kun kysymys on demreista.

Janne Pohjala

No minäpä kerron sinulle mistä olet saanut tämän opin hokea trolleja.

1. Joel Harding, Pentagonin alihankkija ja oman tuolloisen Linked-In -sivunsa mukaan USA:n Ukrainassa käyttämän infosodan laatija, loi Venäjä-Trollikäsitteen. Sen funktio oli tarjota jokaiselle, vaikka asiasta ei mitään ymmärtäisikään, helppo väline leimata jokainen joka ei toistanut lännen narratiivia Ukrainasta Venäjän Trolliksi.

2. Tämä kampanja toistettiin kaikissa Euroopan maissa ja USA:ssa. Suomessa siihen kuuluivat esimeriksi Torsti Siren ja "Torstin enkelit, Halminen, Aro ja Jantunen". Jantuselle PM Haglund antoi tehtäväksi YLE:llä vetää trollikampanjaa jota YLE tuki.

3. Harding mentoroi eli opasti Aroa asiassa, ja meni ilmeisen vahingossa palastamaan yhteistyön blogissaan, joka on vieläkin tallella, kehumalla blogissaan miten hyvin hänen yhteityönsä on sujunut Aron kanssa.

"In all my dealings with Jessika I have found her very professional, very articulate, thoughtful, and intelligent. In Special Forces we had an expression for qualifying someone if they are reliable, trustworthy, and allowed to enter our innermost sanctum. "

https://toinformistoinfluence.com/2016/05/23/the-cyberspace-war-propagan...

4. Infosota-asiantuntija Hardingin opastuksessa Aron vetämä kampanja loi Suomeen käsitteen että mikä tahansan näkökanta, kenen tahansa sanomana, joka ei ollut lännen infosodan mukainen, vaan edusti erilaista näkemystä, tai ei tukenut NATO -hanketta oli Venäjän Trollaamista. Tämän tarkoitus oli leimaamisen pelolla vaientaa eroavat mielipiteiden esittäjät.

5. Näin luotiin Pasi sinulle väline hokea Trolli Trolli ja leimata keskustelijat. Se toimii niin hyvin että käytät sitä vieläkin. Vastaavia leimasana -kampanjoita on ollut esim "denialisti".

Janne Pohjala
Vastaus kommenttiin #17

Ja ihan omin päin keksit samaan aikaan Venäjä - Trollit? Okei.

Entä oletko sattumalta huomannut että samalla hylkiövaltio -pelikirjalla (roisto valtio, diktaattori, uhkaa maailman rauhaa, tappaa omiaan, freedomia ja demokratiaa) on ihan sattumalta olleet kaikki US -vetoiset projektit sitten Persianlahden sodan.

Milosevic, Saddam, Gaddafi, Assad, Putin. Kaikki samalla nuotilla valtioiden mustamaalaalattu vaikka Haagin ICJ vapautti 2007 Milosevicin ja Serbit syytteistä. 2016 Iran Inquiry totesi ettei Irakin aseita.

Kuinka olet validoinut että johtavan infosotaa käyvän maan väitteet Venäjästä ovat validit?

Kandidaatintutkielma
Kadetti
Paulus Kärnä

Todellinen noste informaatiosodankäynnin tutkimiseen ja kehittämiseen käynnistyi Yhdysvalloissa ensimmäisen Persianlahden sodan myötä 1990-luvulla. Yhdysvallat on informaatiosodankäynnin johtava kehittäjä ja tutkija.

https://www.doria.fi/bitstream/handle/10024/84957/K%C3%A4rn%C3%A4_PJ.pdf...

Ei, en väitä että Venäjä on kaikessa oikeassa tai ihanuus, vaan että se ei myöskään ole läheskään kaikkeen syyllinen ja kamaluus, kuin informaatiosodan johtava toimija liittolaisineen on esittänyt.

Ja toki US ja Harding tämän tiesivät että Venäjä on vaileampi mustamaalattava kuin joku "Bambustan" jota kukaan ei tunne.

Tästä päästään miksi Trollikampanja.

Ensin tarvittiin Anti-Venäjä joka syyttäisi kaikesta Venäjää ja saisi Georgian tapaan aikaan jonkun kahakan josta syyttää Venäjää (yritettiin väittää että Venäjä aloitti).

Tähän valittiin Ukraina, johon Nuland hoiti valtaan niin ääripään Venäjävihaavan johdon että se syyttäisi totta tai ei Venäjää kaikesta.

Tämä oli Hardingin infosodan toinen jalka. Seuraavaksi piti saada viennettua eriävät mielipiteet käyttämällä kuten olet käyttänyt, Trollileimasinta vaimentamaan ihmisen tiedot infosodan kohteesta, eli Venäjästä.

Tähän Suomessa Harding käytti PV:n, Haglundin ja YLEn tuella Aron trollikampanjaa, jolla joukkoistettiin kaikki leimaamaan vieraan vallan agenteiksi ne ketkä kyseenalaistivat tämän sinun roistivalttio -viestisi.

Tavoite oli saada kaikki Pasit leimaamalla pelottelemaan eri mieltä olevat hiljaisiksi ja infosota olisi voittoisa.

Ihan hyvä suunnitelma, mutta Suomessa oli liian paljon tietäviä ihmisiä ja hyvän alun jälkeen mielipidevaino alkoi vaiheittain kääntyä itseään vastaan eikä NATO -kannatulselle jonka vastustus yritettiin samalla Trollikamonjalla listiä Nevostomielisyydeksi sitten ollutkaan paraatimarssi Uralille kuten Kokoomus USAn suurlähettiläälle lupasi, "jos siitä tulee 2011 vaaleissa suurin puolue". Vinkit, vink $.

Nyt kun nämä tiedetään ja taas paljastui lisää ja Saksan ja Ranskan kanta on kääntynyt jo Venäjäsuhteiden palauttamiseen ja US riippuvuuden alentamiseen juuri näiden USAn huseerausten Euroopassa, liittolaisien kiristämisen ja uhkailun vuoksi.

Ja Macron eilen sanoi jopa Venäjää liittolaiseksi puolustusyhteistyössä, niin sekä Trollaus että Roistivalttio -narratiivit ovat laskussa, on aika että kaikki tietävät mikä peli tässä käytiin läpi.