Torstai 23.5.2019

Hyvästi pankkitunnukset? ”Piikki ei voi olla auki” – Valtio harkitsee kilpailijan kehittämistä

Luotu: 
29.8.2018 10:35
  • Kuva: Krista Kuusela / Alma Talent arkisto
    Kuva
    Joidenkin pankkien tunnuksilla ei voi enää 1.1.2019 alkaen tunnistautua julkishallinnon palveluissa, ellei sitä ennen saada aikaiseksi jatkosopimuksia.

Pankkitunnusten käyttäminen tunnistuskeinona on ilmaista kansalaisille, mutta pankit laskuttavat siitä verkkopalvelujen omistajia. Verkkoasioinnin määrän kasvaessa lasku julkishallinnon palveluihin tunnistautumisesta on kasvanut. Sen myötä vahvan sähköisen tunnistamisen kilpailutuksessa tunnistamisen kustannukset ovat kohonneet valtiolle liian korkeiksi.

Tivi kertoo, että valtiovarainministeriö on pyytänyt Väestörekisterikeskusta kartoittamaan, onko syytä uudistaa kansalaisten vahvan tunnistamisen periaatteita. Selvityksen on määrä valmistua tammikuussa 2019.

Samaan aikaan Väestörekisterikeskus käy pankkien kanssa neuvottelua pankkitunnistuksen käytön hinnoittelusta. Jos joidenkin pankkien kanssa ei päästä sopimukseen on mahdollista, että joidenkin pankkien tunnuksilla ei voi enää 1.1.2019 alkaen tunnistautua julkishallinnon palveluissa. Tähän mennessä jatkosopimukset on saatu neuvoteltua Osuuspankin ja Nordean kanssa.

”Kynnys tutun tunnistautumistavan muuttamisesta toiseksi on korkealla. Toisaalta julkisen sektorin piikki ei voi olla auki kasvaville kustannuksille. Tämän vuoksi ryhdymme selvittämään tulevaisuuden vaihtoehtoja. Yksi vaihtoehto on julkisen sektorin oma tunnistautumisväline", sanoo julkisten palveluiden digitalisaatiosta vastaava kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen tiedotteessa.

Toinen syy selvityksen tekemiseen on se, että osa nykyisin käytössä olevista ratkaisuista on ajalta ennen mobiilikäytön yleistymistä. Nykytilanteessa helppokäyttöisyyden ja uudenlaisten asiointiprosessien huomioimisessa voitaisiin tehdä erilaisia valintoja.

Pankkitunnisteiden ohella tunnistautumisessa toimivat teleoperaattoreiden myöntämät mobiilivarmenteet sekä poliisin myöntämä sähköinen henkilökortti, jonka käyttöön tarvitaan kortinlukulaite. Vuoden 2019 alusta lähtien varmuudella käytössä olevia pankkitunnistautumisia ovat siis Osuuspankin ja Nordean pankkitunnisteet.

LUE LISÄÄ:

Neljän miljoonan suomalaisen käyttämä pankkitunnistus jää pian historiaan

Viranomainen huolestui: Toimivatko pankkitunnuksesi enää ensi vuonna netin tunnistautumiseen?

Henkilöt: 
Yritykset: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Kalevi Salonen

Älkäähän nyt höpiskö turhia. Liike-elämän vilkastuttaminenhan on tämän päivän käytäntö. Yritykset hyötyvät. On vanhanaikaista tuijottaa kustannuksiin olipa sitten kyse tunnistautumisesta, sotesta tai koulutuksesta.

Pasi Kettunen

Siitä on kohta 20 vuotta. Ongelmana ei ollut pelkästään hinta ja erillisen lukulaitteen kanssa räplääminen, vaan olematon lisäarvo.

Vuodelta 1998: "Sähköisellä henkilökortilla voidaan todistaa henkilöllisyys, korvata pankkikortti ja kukkaro, asioida Internetin kautta viranomaisten kanssa sekä tehdä verkko-ostoksia. Neuvotteluja pankkien kanssa yhteiskäytöstä on jo käyty."

Ilmeisesti neuvottelut pankkien kanssa eivät johtaneet tuloksiin, sillä ainoaksi käyttötarkoitukseksi jäi se asiointi viranomaisten kanssa. Kuka hullu siitä ilosta vielä maksaisi? ;)

Janne Pohjala

Valtio on tyytyväinen kunhan vain laskun maksaa hallintoalamainen. Silloin voidaan taas palkottaa maksakaan 50€ henkilökortista, 30-40€ lukijasta ja tunneista mitkä kuluu kun yrittää saada ne toimimaan peeseellä. puhelimessa, tabletissa...

Janne Pohjala

Ongelma on helppo ratkaista. Valtio voi ehdottaa että pankit muuttavat veloitus tunnistaumisesta otetaan kansalaisen pankkititiltä. Pankit suostuvat varmasti muutokseen kun valtio lupaa että veloituksen voi esimerikisi kolminkertaistaa ja tuotto jaketaan puoliksi valtion ja pankin välillä.

Julkisen palvelun tunnistaa siitä että ensin maksetaan vastikkeettomalla maksulla palvelun pystyttäminen ja sitten vastikkeellisella maksulla kun käyttää palvelua.

Onneksi julkiset palvelut ovat monopoleja, joita ei voi vaihtaa jos palvelu tai hinnat ei miellytä. Jollain se laatu pitä taata.

OUti Punta

Pitäisi olla sellainen tunnus, joka on käytettävissä jokaisella Suomen kansalaisella, riippumatta siitä, onko ns luottokelpoinen vai ei.
Tänä päivänä ulosotossa tai hyvin vähävaraiset henkilöt eivät saa nettipankki tunnuksia.
Tämä vääryys tulisi korjata heti, koska sitä tunnistusta tarvitsee jokainen kansalainen mm. omakanta.fi. Eli Kelan sivustoilla.
On kansallinen vääryys pankkien taholta evätä oikeus käyttää nettupankkitunnuksia sen vuoksi että on maksuja rästissä.
Pankit on laitettava vastuuseen tästä / Suomen pankki antaa jokaiselle Suomen kansalaiselle - tunnistetulle - ikioman tunnuksen, joka EI OLE SIDOTTU MIHINKÄÄN PANKKIIN