Keskiviikko 26.6.2019

Yrittäjät riemuitsevat työttömyysturvasta: ”Ja maailma on sen verran oikeudenmukaisempi”

Luotu: 
29.8.2018 15:18
Päivitetty: 
31.8.2018 08:03
  • Kuva: Lauri Heikkinen/valtioneuvoston kanslia
    Kuva
    Yrittäjätaustainen pääministeri Juha Sipilä (kesk) ilmoitti loppukesästä, että yrittäjän ei-omistavan perheenjäsenen työttömyysturva tulee hoitaa kuntoon.
|

Suomen Yrittäjät riemuitsee hallituksen päätöksestä, joka tuo yrittäjien puolisot palkansaajien työttömyysturvan piiriin.

Yrittäjäjärjestö on pitkään halunnut muutosta epäoikeudenmukaiseksi kokemaansa tilanteeseen. Nyt hallitus toteaa budjettitiedotteessaan toteuttavansa ”yrittäjän ei-omistavan perheenjäsenen aseman muuttamisen yrittäjästä palkansaajaksi”. Tähän asti yrittäjän puoliso, joka työskentelee yrityksessä, on katsottu tiettyjen muiden ehtojen täyttyessä työttömyysturvalaissa yrittäjäksi ja siten suljettu normaalin työttömyysturvan ulkopuolelle, vaikka hän ei olisi omistaja yrityksessä.

”Erinomaista, tärkeä päätös! Tällä vaalikaudella on tehty myös muita yrittäjille tärkeitä sosiaaliturvamuutoksia. Vuoden 2018 alusta yrittäjän sairauspäivärahan omavastuu lyheni yhteen päivään. Näitä kumpaakin olemme ajaneet”, iloitsee Yrittäjien työmarkkinajohtaja Janne Makkula Twitterissä.

”Ja maailma on sen verran oikeudenmukaisempi”, järjestön juristi Harri Hellstén kiittelee.

 

Hallituksen mukaan muutoksen yhteydessä säädetään 12 kuukauden tarkastelujaksosta, jonka aikana yrittäjän perheenjäsenellä ei ole saanut olla omistusta tai määräysvaltaa yrityksessä. Ei-omistavan perheenjäsenen työssäoloehdoksi säädetään 12 kuukautta.

Lue myös: Voiko yrittäjän puoliso olla työtön? Juha Sipilä vaatii uudistusta – esitti samaa jo 2014

Päivitys: tarkennettu, että yrittäjän ei-omistava puoliso on katsottu yrittäjäksi vain jos hän työskentelee yrityksessä ja tietyt muut ehdot täyttyvät.

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Pertti Ikonen

Nyt yrittäjä voikin pitää toista aviopuolisoa 6kk työssä ja antaa potkut. Tuosta alkaa ansiosidonnainen juoksemaan kunnes taas voidaan työllistää aviopuoliso 6kk. Palkkatukeakin on mahdollisuus saada. Jos aviopuoliso saa vielä verovähennyksiä, niin ansiosidonnainen voi olla liki ilmainen.

Mikko Talso

Niitä harvoja päätöksiä, joita voin arvostaa. Yrittäjä on ollut aina se "lainsuojaton" hylkiö, jos on ajautunut vaikeuksiin, konkurssiin tai lopettanut yrittämisen. Tietenkin voi kysyä, että miksi nyt vasta?

kalle heinonen

Tervetuloa yrittäjäksi ! On olemassa monen laista kansalaisrohkeutta. yrittäjäksi ryhtyminen Suomessa on ositus rohkeudesta. Sitten on vähemmän rohkeutta vaativia hommia. Mutta jokainen tekee valinnat sen mukaan mihin omat kyvyt , taito ja rohkeus riittää. Joidenkin tehtäväksi jää somettaminen työaikana kun Palkan maksaa veronmaksaja.