Sunnuntai 16.6.2019

Presidentti Niinistö: Suomelta ja Ranskalta tulossa julistus – vuolaat kiitokset Macronille

Luotu: 
30.8.2018 11:16
Päivitetty: 
30.8.2018 12:44
  • Kuva: Petteri Paalasmaa
    Kuva
    Ranskan presidentti Emmanuel Macron saapui Suomeen keskiviikkoiltana. Vierailua isännöi tasavallan presidentti Sauli Niinistö yhdessä rouva Jenni Haukion kanssa. Torstaina oli vuorossa yhteinen tiedotustilaisuus.
  • Kuva: Petteri Paalasmaa
    Kuva
    Emmanuel Macron on korostanut Euroopan oman puolustuksen tehostamisen tarvetta.
|

Suomi ja Ranska tulevat julkaisemaan yhteisen julistuksen eurooppalaisesta puolustuksesta, kertoi tasavallan presidentti Sauli Niinistö yhteisessä tiedotustilaisuudessaan Ranskan kollegansa Emmanuel Macronin kanssa.

Macron saapui keskiviikkona ensimmäiselle Suomen-vierailulleen. Yhtenä aiheena on esillä Ranskan käynnistämä eurooppalainen interventioaloite, jossa on kyse EU-maiden puolustusyhteistyön parantamisesta.

”Olemme hyvin kiinnostuneita olemaan siinä mukana”, Niinistö vahvisti tiedotustilaisuudessa Suomen aikeet.

”Lähdemme muiden allekirjoittajien kanssa valmistelemaan memorandum of understanding (Mou) -allekirjoitusta”, presidentti sanoi ilmoitusluonteisesti.

Macron kiitti omassa puheenvuorossa Suomea interventioaloitteeseen liittymisestä. Hän toivoi, että osin Suomen avulla myös Ruotsi ja Norja saadaan mukaan, ”koska teillä on yhteisiä geopoliittisia haasteita”.

Presidentti Niinistö kiitteli vuolaasti Macronia, joka on vaatinut Eurooppaa ryhdistäytymään maanosan puolustuksen suhteen nyt, kun Yhdysvallat on Donald Trumpin johdolla alkanut vetäytyä Euroopan maille perinteisesti antamastaan turvallisuustuesta.

”Kiitän presidenttiä [Macronia], sillä olen kymmenisen vuotta odottanut tämäntyyppistä keskustelua, jota olemme käyneet.”

Niinistön mukaan on tärkeää, että Eurooppa alkaa tuntea enemmän vastuuta ei vain omasta turvallisuudestaan vaan myös omasta roolistaan maailmalla.

”Olemme maailmassa, jossa kunnioitetaan voimaa. Jotta me saamme asiamme esiin, meidän täytyy näyttää vahvalta – siitä Euroopassa on paljolti nyt kysymys. On tärkeää, että te olette kantamassa sitä lippua”, Niinistö kiitteli Macronia.

Presidentti Niinistö mainitsi myöhemmin julkistettavan Suomen ja Ranskan yhteisen julkilausuman jo keskiviikkona puheessaan Macronin kunniaksi järjestetyillä juhlaillallisilla.

”Suomi kuuluu Ranskan kanssa siihen ydinjoukkoon, joka haluaa vahvistaa laaja-alaisesti eurooppalaista turvallisuus- ja puolustuspolitiikkaa. Maamme antavat huomenna yhteisen julkilausuman koskien Euroopan puolustusta. Näemme teidän eurooppalaisen interventioaloitteenne tärkeänä osana tätä kehitystä. Tämän rinnalla on luontevaa myös tiivistää kahdenvälistä puolustuspoliittista yhteistyötä”, Niinistö sanoi illallisella.

Lue lisää:

Suomi ilmoittautuu Ranskan puolustusyhteistyöhön – Paavo Arhinmäki: Pitääkö Suomen olla mukana jokaisessa militäärialoitteessa?

”Suomi seuraa kiinnostuneena” – Yhdeksän EU-maata mukaan Macronin interventiojoukkoihin

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Petri Hämäläinen

Jo on aikoihin eletty.

Lehdistö kysyy voiko Venäjä-suhde parantua ja syventyä.

Ranskan presidentti kehuu vuolaasti Pietarin vierailuaan ja keskusteluja Putinin kanssa. Näkee Venäjän osana arvoyhteisöä ja mahdollista puolustusrakennetta. Osana tulevaisuuden Eurooppaa.

Suomen presidentti jankuttaa vain mantraa. Krimi Krimi, Ukraina Ukraina.

Suomelle olisi pedattuna maailmanpolitiikassa tuttu ja paljon tärkeämpi rooli sillanrakentana.

Mutta kun ei niin ei.

Surullista.

Petri Hämäläinen

Venäjä on valtava uhka ja valtava mahdollisuus.

Macron näyttää mallia kuinka asiaan pitäisi suhtautua.

Suomen presidentti osoittaa sen ettei tekopyhät moraalisaarnat johda tosimaailmassa yhtään mihinkään.

Macronin kuningasideana on rakentaa nopeasti lähtevät joukot, joita voisi käyttää erilaisiin kriiseihin aina sotilaallisista konflikteista luonnonkatastrofeihin ja terrorismiin. Pääasiassa Euroopan ulkopuolella. Mali on mainittu esimerkkinä. Ehdotus painottuu erityisesti YK-joukkojen (rauhanturvaajien) rajallisen toimivallan ongelmien ratkaisemiseen eli ns rauhaanpakottamiseen.

Mauno Strandén

Kun sinisten puolustusministeri vihjaisi samasta asiasta, tuli mediasta ja sen lukijoilta lunta tupaan ja jäitä porstuaan, mutta kun pressa puhuu asiasta samat piirit on kielipitkällä nuolaisemassa? Kaikki ei ole samanarvoisia saman asian sanoessaan!