Perjantai 24.5.2019

Ay-liikkeestä uhkaava ”vinkki” Juha Sipilälle: ”Nyt kannattaa etsiä kunniallista perääntymistä”

Luotu: 
30.8.2018 13:10
  • Kuva: Alma Talent / Petteri Paalasmaa
    Kuva
    Pääministeri Juha Sipilän (kesk) hallitus päätti eilen keskiviikkona budjettiriihensä, josta ei tullut ay-liikkeen toivomaa ilmoitusta.
|

Sipilän hallituksen ystävät alkavat olla vähissä, varoittaa pääluottamusmies ja Teollisuusliiton valtuuston jäsen Petri Partanen (sd).

Hän uskoo, että eri liitot aikovat painostaa hallitusta perääntymään työelämää heikentävien lakiesitysten eteenpäin viemisessä varsin laajassa rintamassa. Keskiössä on ollut ennen kaikkea niin sanottu irtisanomislaki, joka helpottaisi henkilöperustaista irtisanomista alle 20 työntekijän yrityksissä. SAK ja useat liitot toivoivat budjettiriihestä päätöstä esityksen perumisesta. Sitä ei kuitenkaan tullut.

Viime viikolla laajoista vastatoimista ilmoitti Teollisuusliitto ja tänään ylityö- ja vuoronvaihtokiellosta varoittaa Tehy, jonka hallitus päätti eilisessä kokouksessaan antaa puheenjohtajalle valtuudet päättää tarvittaessa ylityö- ja vuoronvaihtokiellon julistamisesta tai muusta työtaistelutoimesta, jos irtisanomislaki etenee. Toimien yksityiskohdista ja aikataulusta päätetään lähiviikkoina. Tehy huomauttaa, että etenkin yksityisen sosiaalialan yrityskenttä on jo nyt ”varsin villi ja työsuhdeongelmia on paljon”.

”Tehy ei voi hyväksyä jäsentensä työsuhdeturvan heikentämistä tällä tavoin. Edellytämme, että kaikkia työntekijöitä kohdellaan samanarvoisesti riippumatta työnantajan koosta ja vaadimme, että hallitus luopuu esityksen eteenpäin viemisestä, Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen sanoo tiedotteessa

”Esitys on ongelma myös tasa-arvon kannalta. Sosiaali- ja terveysalalla työsuhdeturvasta ei ole samanlaisia suojaavia määräyksiä työehtosopimuksissa kuten monella miesvaltaisella alalla. Lakiesitys onkin johtamassa isoihin uusiin ongelmiin naisvaltaisella sote-alalla”, Rytkönen sanoo ja huomauttaa, että myös sote-uudistus on tuomassa markkinoille lisää yksityisiä alan yrityksiä.

SAK:n pääekonomisti Ilkka Kaukoranta kertoi eilisiltana Uudelle Suomelle, että lakkoja on tulossa, jos hallitus vie jääräpäisesti irtisanomislakia eteenpäin. Seuraavia askelmerkkejä pohditaan jo maanantaina SAK:n hallituksen kokouksessa. Lue lisää: ”Irtisanomislaki” pysyi – SAK pui vastatoimia: ”Lakkoja tulee, jos hallitus jatkaa jääräpäisesti eteenpäin”

Keskusjärjestöt SAK, STTK ja Akava ovat vastustaneet esitystä irtisanomislaista. Myös Teollisuuden palkansaajat ry (TP) tuomitsee jyrkästi irtisanomislakiesityksen. Partanen huomauttaa Puheenvuoron blogissaan, että TP toimii yli keskusjärjestörajojen. TP:n mukaan Sipilän hallitus jää historiaan useista työelämää kurjistavista toimenpiteistään ja muistuttaa pakkolakiesityksistä ja työttömyysturvan leikkauksista.

”Hallituksen päätökset ovat poikkeuksetta olleet työnantajia suosivia ja työntekijöitä kurittavia. Edes perustuslain vastaisuudet eivät ole aina estäneet hallitusta viemästä esityksiään eteenpäin”, TP:n tiedotteessa todetaan.

Partanen suomii blogissaan istuvan oikeistohallituksen asennetta naisia kohtaan ja huomauttaa, että kansanedustajista vain noin kolmasosa on naisia.

”Suuressa kuvassa Tehyn mukaan lähteminen tarkoittaa sitä, että tällä kertaa hallituspolitiikan vastaisessa rintamassa ei ole pelkästään SAK, vaan mukana on myös ainakin osa STTK:laisista liitoista”, Partanen kirjoittaa blogissaan.

Partanen huomauttaa, että ”yksikään työntekijäliitto ei missään kannanotoissaan ole pitänyt irtisanomisperusteiden keventämistä hyvänä asiana”, joten Sipilän hallituksen ystävät alkavat olla vähissä. Hän muistuttaa, että liitot edustavat yli kahta miljoonaa tällä hetkellä työssä käyvää palkansaajaa. Hän nostaa esiin räikeän kontrastin, jossa ”satojen tuhansien työoloja heikennetään muutaman tuhannen etujen parantamiseksi”.

”Hallituksen politiikka on ajanut vain noin kahdensadantuhannen yrittäjäksi luokiteltavan työssäkäyvän etuja. Näistäkin yrittäjiksi luokiteltavista yli puolet ovat yksinyrittäjiä, jotka eivät edes hyödy irtisanomisperusteiden keventämisestä. Tehty politiikka siis ajaa ehkä muutamien tuhansien tai kymmenien tuhansien etuja, kun taas alle 20 hengen yrityksissä työskentelee kolmasosa palkansaajista.”

Partanen uskoo, että tulevaisuudessa samaa lakia kaavailtaisiin laajennettavaksi koskemaan kaikkia kahta miljoonaa työntekijää kaikissa työpaikoissa. Hän päättää bloginsa uhkaavalta kuulostavaan vinkkiin.

”Annan harvain etuja ajavalle hallitukselle vinkin, että nyt kannattaa etsiä kunniallista perääntymistä ja vetää kaikki työelämän pelisääntöjä heikentävät lakikaavailut pois. Nyt kannattaisi keskittyä liittojen kanssa tekemään aidolla yhteistyöllä parempaa työelämää ja työllisyysastetta. Joukko alkaa kerääntyä, olisiko aika perääntyä?”

LUE MYÖS:

Lasse Laatunen IL:ssä: Ay-liike virittelee ”sotasyksyä” – Antti Rinteelle vaalivaltti

Pääluottamusmies vastaa arvostelijoille: ”Oikeus pidättäytyä työstä ei ole pelkästään ihmisoikeus”

Politiikan veteraanilta raju ryöpytys ay-liikkeelle: ”Kyseessä on mitä puhtaimman poliittisen lakon suunnittelu”

Ay-liikkeestä varoitus Juha Sipilälle: 5.10. alkaa rytistä – tulossa ”jotain paljon rajumpaa”

Hallitus lisää työnantajien valtaa: Irtisanominen helpottuu – tavoitteena helpottaa työllistämistä

Ay-konkari lyö lukuja pöytään – ”Miten tällainen aivopieru voi edetä hallituksen päätökseksi?”

Pääluottamusmies ja professori arvioivat Juha Sipilän suunnitelmaa: ”Sen verran poliitikotkin osaavat matematiikkaa”

Potkujen ehtoihin muutos? Lindströmillä toisenlainen ääni kuin Sipilällä – ”Jos saadaan läpi…”

Hallitus peruu kaavaillun lakimuutoksen alle 30-vuotiaille – Jari Lindström: ”Varmasti joku iloitsee, minä en”

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Veikko Savolainen

"Partanen huomauttaa, että 'yksikään työntekijäliitto ei missään kannanotoissaan ole pitänyt irtisanomisperusteiden keventämistä hyvänä asiana'"

Uskottava kai tuo on, kun myös JUKO:n toiminnanjohtaja Maria Löfgren varoittaa, että toteutuessaan se lisäisi pärstäkertoimeen perustuvien irtisanomisten riskiä. Tosin sellainen on kyllä ollut valikoivasti olemassa entuudestaankin myös JUKOn tuntemilla julkissektorialoilla, jopa ns. poliittisin perustein.

CASE*: Taantumavuosina 2012-14 olivat erään viraston molemmat henkilöstöjärjestöt (ei-vasemmistolainenkin) vakavasti vaatimassa työajan lyhentämistä viikottaisen palkallisen liikuntatunnin muodossa. Eräs virkamies muistutti, ettei aloite kuulosta hyvältä talon ulkopuolella ja työajan lisäämistä vaativien työmarkkinaosapuolten korvissa varsinkaan, jos se pääsee taantumasta kärsivien työttömyysalojen ja median tietoon. "Työpaikkazumbailuhan maksaisi talolle enemmän kuin Merja Ailuksen kuuluisa Bemari". Lisäksi toisinajattelija ehdotti säästöjä talon korkeiden matkailukustannusten puolelta monen yhteyden hoituessa nykyisin verkossa yhtä hyvin kuin lentäen. Virkamies sai nyt kokea ay/yya-siiven suunnalta joukonpetturiksi leimaamista konkreettisinkin tavoin, ja kevään 2015 yt-neuvotteluissa hän sitten yllättäen valikoitui talosta irtisanottavien parinkymmenen joukkoon. - Toisen henkilöstöjärjestön pääluottamusmies arveli yksityisesti, ettei tämä voinut perustua juuri muuhun kuin keskusteluissa ilmaistuihin mielipiteisiin, mutta sitä on mahdotonta näyttää toteen, joten päätös hyväksyttiin.

Kuvatussa paikallisen sopimisen alakulttuurissa on eräänlainen korporativistis-anarkosyndikalistinen radikaalifraktio, ja sillä on ollut edustuksensa myös johtoryhmässä. 'Ay-liikkeen loukkaamista' ei siedetä, eikä liittoihin kuulumatonta tai 'vääränväristä' edelleenkään aina katsota hyvällä myöskään portinvartijatovereiden urankehityssyynissä. Kun määräaikaisessa virassa hyvin palvellut pätkätyöläinen paljasti luottamusmiehen loppuhaastatteluun kutsuttuna olevansa YTK:n eli 'väärän liiton' jäsen, oli tämän ääni muuttunut kellossa: "Perkele, porvarien kätyri!" Kun eräs puolueeton ehdotti intranetissä ystävyysseuraosaston perustamista muillekin naapurimaille kuin perinteiselle, vanha luottamushenkilö vastasi, että siitä vaan mutta liity nyt ensin Venäjä-seuraan.

Tuollaisista paikalliskulttuurin vinoumista saattaisi ehkä venäjäntrolleista kirjoittava toimittaja Jessikka Arokin olla kiinnostunut. Esimerkiksi, että mainittu virkamies oli saanut tuoreeltaan perutut potkut edellisen pääjohtajan kaudella 2009, täysin ilmipoliittisista syistä. Suullista irtisanomista oli pahoiteltu ylilyöntinä jo seuraavana päivänä akavalaisen henkilöstöjärjestön ja ammattiliiton lausunnon jälkeen, missä ei periaatteessa hyväksytty potkuja mielipiteen ilmaisun vuoksi. Kaiketi talon johto oli kuullut perinteisen ulkopolitiikkalobbyn erottamisvaatimusta kritiikittä hyväksyessään sen.

Syynä oli ollut se, että virkamies oli pyytänyt lakiosastoa ja työsuojeluvaltuutettuja tutkimaan häntä kohtaan esitetyn perättömän syytöksen lähteet. Tuolloin talon intrafoorumilla oli esitetty vakava syytös "venäläisvastaisesta rasismista". Sen pohjana ja perusteluina oli 2008 Pronssisoturi-kriisin ja Sofi Oksasen 'Kaiken takana oli pelko' -kirjan julkistuksen jälkimainingeissa virkamiehen samaan intranetiin kirjoittama lausuma "Neuvostoliitto aloitti sodan Suomea vastaan ja miehitti Viipurin läänin laittomasti omalla väellään talvisodan ja jatkosodan jälkeen". Asia on kirjattu diaarioidussa nuhteluasiakirjassa virkamiehen 'rasistiseksi synniksi', ja kun tämä vaati tarkempaa näyttöä ja juridista selvitystä siitä, miten mainittu lähihistoriallinen toteama muka on rasistinen, hänet lopulta irtisanottiin.

Silloin väärien syytösten taustalla oli kaiketi pieni venäjämielinen toverilobby, jolla oli ollut taistolaisajoista alkaen virallisenluontoista valtaa myös ylimmän johdon suojeluksessa. Johan Bäckmanin todettujen paikallisten kontaktien osuus jäi aukottomasti selvittämättä, samoin talossa edelleenkin muitten 1970-luvulta periytyvien kulttuurinvaihtoväylien lisäksi toimivan perinteisen Suomi-Venäjä-seuran työpaikkaosaston aktiivien. Neuvostohenkinen lukkarinrakkaus idän suuntaan elänee yhäkin. Talosta on ihan viime aikojen valtiollisiin vaaleihinkin riittänyt ehdokkaita sekä virallisen SKP:n että bäckmanilaisen STP:n ym. ääripuolueiden listoille ja keskuskomiteoihin ym. kellokastehtäviin.

Poliittiset potkut 2009 vaihtuivat puolen vuoden selvittelyn jälkeen pääjohtajan epäviralliseen anteeksipyyntöön välipuheella, että 'pidetään asia omassa piirissä, eikä viedä ulkoiseen oikeuselimeen'. Ehkäpä valitettavasti yleisemmaltä kannalta paikallista sopimuskulttuuria ajatellen näin kävi. Talon perustyön laatu on kuitenkin aina ollut hyvä ja luotettava, eivätkä poliittiset intohimot ole niissä näkyneet. Mutta on puistattava ajatus, että "paikallinen sopiminen" ylipäätään voi muotoutua joskus jollain tapaa ehkä tuontyyppistenkin vinoumakulttuuristen tekijöiden vaikutuksesta.

* Lähde: Julkisen sektorin BKT-suhteen ja irtisanomissuojan ylimitoitus, US-Puheenvuoro 25.5.2018 - http://rescordis.puheenvuoro.uusisuomi.fi/255825-julkisen-sektorin-bkt-s...

Arvo Tammela

Onko Uudesta Suomesta tullut demarien/ay-väen äänitorvi. Tämän pääluottamusmies Partasenkin mielipiteitä julkaistaan lähes päivittäin. Samoin eri liittojen. Päätoimittaja Huusko, voisitteko edes joskus julkaista lehdessänne kirjoituksia, joissa Juha Sipilän johtama hallitus saisi toiminnastaan kiitosta.
Olen kuvitellut, että Uusi Suomi on puolueista riippumaton lehti. Olen tainnut erehtyä.

Jukka Laine

Mistä toiminnasta Sipilän hallitus muka ansaitsisi kiitosta? Ei sellaista ole. Kansan heikointa osaa on kyykytetty miten keretään, ja nuorten tulevaisuus on tuhottu.

Työttömyyden putoaminen on silmänlumetta. Ihmiset pakotetaan uhkailulla tekemään töitä ilman palkkaa. Terveydenhoiton uudistuksesta hyötyvät vain varakkaat, jos se menee läpi. Maakuntauudistukseen uppoaa miljardeja, ja siitä ei ole mitään hyötyä.

Surkein hallitus ikinä.

Arvo Tammela

Laine, kommenttisi on täyttä silmänlumetta. Et näköjään ymmärrä hyvän hallituksen ja surkeimman hallituksen eroa. Tämän vuosituhannen ylivoimaisesti surkein hallitus on ollut Jyrki Kataisen kuuden puolueen hallitus. Muistat varmaa, että valtionvarainministerinä toimi Jutta Urpilainen syrjäyttämiseensä asti ja sen jälkeen Antti Rinne sekä työministerinä Lauri Ihalainen. Mitkä olivatkaan tulokset? Varmasti muistat. Juha Sipilän hallitus sai perintönä lähes "konkurssikypsän" maan. Nyt tilanne on aivan toinen vai pystytkö perustelemaan ettei näin ole.

Tarja Laakso
Vastaus kommenttiin #14

Hyvä, kun muistutit, että Kokoomus tosiaan oli edellisessä hallituksessa ja vieläpä vastuullisena puolueena, kun kerran pääministeri oli kokoomuslainen. Mitähän yhteistä sillä on nykyiseen hallitukseen, joka ei edelleenkään ole saanut mitään rakenteellisia muutoksia, mutta on jatkanut edellisen hallituksen tapaan (?) rikkaille entistä enemmän -linjaa? Niin, mitkähän erot noiden hallitusten toimintaan liittyy - ainakin maailman taloushan oli aivan sekaisin vuodesta 2008 lähtienkö se nyt oli, ja tällä hetkellä maailman talous on huomattavasti paremmassa (ellei jopa ylivoimaisessa kunnossa - muiden maiden tilanne siis paitsi Suomen). Laskupääni ei taida riittää laskemaan, aiheuttiko Urpilainen tuon maailmantalouden sekasotkun, vai joutuiko hän keskelle maailmanlaajuista lamaa - Katainenhan nyt lähti kesken sotkun jonnekin EU:hun...

Risto Salonen
Vastaus kommenttiin #15

Niin miksiköhän hallitus ei ole saanut rakenteellisia muutoksia aikaan. Olisikohan syy Hakaniemen satraapit. Kun on edes ehdotettu jotain muutosta, niin SAK ja renkinsä SDP ovat barrikaadeilla ja kuten taas niin uhataan yleislakolla.
Kukahan haastaisi ay-liikkeen laittoman vallan kaappaamisesta hallitukselta ja Eduskunnalta.

Jarkko Kainulainen

Milloinka tälle hallitukselle muka on merkinnyt kansan tai yleensäkään kenenkään muun mielipide ei näille merkitse muu kuin omien intressien mukainen etu eikä nämä ymmärrä sitä että heidän tehtävänsä on ajaa suomen ja kansan etu nämä puskevat väkisin läpi ei teilu 100 ihmistä voi olla ainoa joka tietää ja tämän jääräpäisen politiikkansa ansiosta häviävät myös vaali ja hyvä niin 15v tätä pelleilyä tämän maan tuhoamista ja muiden syyttelyä riittää.
t:entinen kepulainen.

Antti Harkila

Ei Suomen taloutta saada kuntoon julkista sektoria paisuttamalla ja/tai "rikkaita" lisää verottamalla. Suomessa on yli 100.000 € tienaavia ihmisiä (muutama AY-pomokin mukana) todella vähän ja vaikka verotusprosentti heillä olisi 100 % ja vaikka koko heidän omaisuutensa sosialisoitaisiin ongelma jäisi jälelle! Suomessa oli 356.790 yritystä vuonna 2016. Näistä liki 350.000 (98 %) oli alle 10 henkeä työllistäviä, yhteensä kuitenkin työllistävät n. 375.000 ihmistä!
https://www.yrittajat.fi/suomen-…/yrittajyys-suomessa-316363

PK-yritykset on suljettu pois kaikista "TUPO" -neuvotteluista eivätkä pyynnöstään huolimatta päässeet viime vuonnakaan neuvottelupöytään! Miksi? Olisiko syy se että AY-liikkeellä ei ole mitään roolia näissä firmoissa?

Väitän ettei suurimmalla osalla ihmisistä, päättäjistäkään, ole käsitystä yritysten kokojakautumasta! Yli 250 ihmistä työllistäviä firmoja on Suomessa vain n. 0,1 % kaikista ja nämä on ne jotka neuvottelevat kaikkien puolesta! Uskomatonta!

Nämä PK-yritykset eivät myöskään ole yleensä missään roolissa television "A-talk" ym "työllisyyskeskusteluissa" kun ei ole uutinen jos 4 hengen firma sanoo irti 2 henkilöä eli puolet! Jos 10 % PK-yrityksistä sanoo yhden työntekijän irti tulee n. 35.000 työtöntä lisää! Ei ylitä yhtään uutiskynnystä mutta kun iso firma aloittaa muutaman kymmenen henkilön YT:t niin heti on ruudussa pääluottamusmies joka ei ymmärrä ”miksi” kun firma teki voittoa!

Nyt kun taas vaalitkin on tulossa on alkanut tyypilinen "työllisyyskeskustelu" mutta yksikään toimittaja ei ole ottanut esille PK-yritysten todella merkittävää roolia! Ongelma lienee se että AY-järjestöillä olisi vaikeaa puolustaa omaa rooliaan? Eipä taida nykyinenkään hallitus, lupauksestaan huolimatta, uskaltaa tehdä ongelmalle mitään?

Ari-Matti Kytölä

Ammattiliittojen mielivaltainen käytös vaan pahenee vaaleja odotellessa. Tällainen makaaberi voimien uhoaminen on eilisen huonoa politiikkaa, jolla lopulta ei saavuteta muuta, kuin että ay-toimitsijat saavat omiensa keskellä narsistista ihailua. Aika vaan on mennyt tällaisen rähjäämisen ohi jo aika sitten.

Tarja Laakso

Olisi jo korkea aika ay-liikkeen nousta barrikaadeille - olen ihmetellyt, ettei se ole noussut jo aiemmin, kun syytä siihen olisi ollut jo kauan, käytännössä koko tämän oikeistolaishallituksen ajan. Tämä hallitushan on ajanut kaiken aikaa suursijoittajien ja yrittäjien rikastumista entisestään köyhiä kyykyttämällä ja taloushan on saatu näennäisesti kuntoon puhtaasti sillä, että jo aiemmin EU:n hampaisiin joutuneita liian pieniä tukia on pienennetty entisestään niiltä, jotka eivät kykene tai jaksa vastustaa näitä heikennyksiä. Tukia on ehkä korotettu - rikkaille (kuten asumistuet, jotka valuvat omistajille, tai yritystukien muodossa, maataloustuetkin taitavat enimmäkseen mennä rikkaille).

Se, että ihmiset saavat töitä, ei auta julkishallintoa, jos politiikka on nykyisen kaltainen "palkat valtion maksettavaksi"-linja. Eli Suomeen ollaan luomassa niin matalapalkkaisten palkansaajien isoa ryhmää, että käytännössä palkansaajat ovat kuitenkin valtion elätettäviä, kun heidän palkkansa ei riitä elämiseen ja siten he joutuvat turvautumaan toimeentulotukiin, asumistukiin jne. Eläkkeet puolestaan ovat niin pieniä, että eläkeläiset, jotka tämän maan ovat kuitenkin nostaneet nykyiselle hyvinvointivaltion tasolle, eivät itse saa nauttia hyvinvointiyhteiskunnasta (Suomen köyhimmäthän löytyvät opiskelijoiden lisäksi vanhimmista eläkeläisistä).

Lisäksi työvoimapolitiikka on sitä, että pakotetaan työntekijät nöyrästi ottamaan vastaan kaikki työ, jota tarjotaan (alle minipalkkojen, mahdollisesti työnantajilta, jotka eivät täytä asiallisen työnantajan ominaisuuksia jne.) ja lisäksi nyt ollaan lisäämässä se ominaisuus, ettei työntekijä voi edes työhön päästyäänkään valittaa mistään vaikka häntä kohdeltaisiin kuinka huonosti. Kun kenkää tulee heti, jos sanot yhdenkin vastalauseen (tai yhtä lailla, jos teet valituksen jonnekin työnantajasta, voi työnantaja irtisanoa sinut samantien ilman mitään perusteita - ja luultavasti juuri se työnantaja, josta valitus on mitä asiallisin). Työnantajistakin kun löytyy aivan muidenkin ihmisten tavoin sekä hyviä että huonoja (niitä, jotka käyttävät toisia häikäilemättä hyväkseen, tai no, eiköhän kaikki työnantajat käytä työntekijöitään enemmän tai vähemmän hyväkseen eli voitot tulevat työntekijöiden avulla, ei heitä muuten palkattaisi ja eiköhän kaikki työnantajat halua saada sen työntekijän mahdollisimman halvalla ja mahdollisimman suuren voiton työnantajan = omistajan tai sijoittajan pussiin rahaa tuottaen - osa heistä toki tajuaa, että työntekijästä saa parhaan tuloksen, kun hänelle tarjotaan riittävän hyvät puitteet, mutta osalle ajatus työntekijän hyvinvoinnista taitaa olla täysin vieras käsite, puhumattakaan jos vielä lisäksi työnantajalla tai hänen edustajallaan on narsistisia piirteitä tai muuten liiallista vallanhalua jne.). Tämä siis niin kauan kun hallitus pitää huolen siitä, että työttömiä on liikaa eli työnantajilla on mahdollisuudet kerätä "rusinat pullasta". Hallitushan on tehnyt koko kautensa ajan kaikkensa, että työttömiä olisi tarjolla tarpeeksi työnantajille ja heidän olisi pakko hyväksyä kaikki huononnukset työehtoihin (eivät he siitä ole huolehtineet, että työpaikkojen määrä lisääntyisi, ennemmin päinvastoin kaikkine työajan pidennyksineen jne, vaikka työpaikkojen määrä kyllä vähenee ihan luonnostaankin robotisaation jne. avulla).

Tarja Laakso

Selitätkö, mihin perustat arviosi siitä, että Ay-liitot tarvitsevat työttömiä (heillehän ne ovat vain kuluerä), se on toki totta, että yritykset tarvitsevat ahkeria työntekijöitä - mitä vähemmän, sen parempi heille. Mutta ei suinkaan julkishallinnolle, ja mitä ahkerampi työntekijä, sen vähemmän työpaikkoja ja sitä enemmän työttömiä. Ja liian ahkerat työntekijäthän tulevat sitten aikanaan liian aikaisin yhteiskunnan elätettäviksi lisäksi silläkin tavoin, kun he sairastuvat ja jäävät työkyvyttömyyseläkkeelle (stressin aiheuttamien erilaisten sairauksien takia). Ja tästä kaikestahan seuraa jatkuvasti lisääntyvä verotustarve, joka johtaa siihen, ettei työntekijöillä (varsinkaan keskituloisilla) ole varaa kuluttaa, eli tuottaa tuloja yrittäjille (joista varsin monet toimivat kotimaan markkinoilla, ne pienet, työllistävimmät palvelualojen yritykset varsinkin). Toki samaan johtaa sekin, kun palkat pienenevät. Aina vähemmän verotuloja, ja vähemmän kuluttajia / yritysten tuotteiden ostajia.

Pentti Westerholm

Istuva hallitus on onnistunut tehtävässään erittäin hyvin.Nämä kurmutusket riistosta ja kyykyttämisestä ovat täyttä huuhaata.Työllisyysaste on historian korkeimpia.Palkatulot samoin .Tässä nyt joku kyykyttää itse itseään vastoin parempaaa tietoa.Hillopurkkia ei ole tarjolla vaikka Rinne tulisi pääministeriksi.Suurimmat sosiaalipuolen leikkaukset tehtiin viimeksikin SDP johtoisen pääministerin toimesta.

Petri Kokko
Vastaus kommenttiin #23

Kyllä. Uskallanpa väittää että minulla on sattuneesta syystä tarkempi näkemys kuin teikäläisellä siitä mitä on olla ikääntynyt työtön nykyisessä ”hyvinvointivaltiossamme”
Sinä luotat poliitikkojen löpinöihin ja tiedotusvälineiden virallisina totuuksina esitettyihin sumutuksiin ja manipulointiin, minä taasen elän tätä todellisuutta ja kohtaan sen tuomat ongelmat selviytymisestä ihan jokaikinen päivä.Minulle on aivan turha tulla syöttämään mitään poliittista paskapuhetta ja valheita.

Seppo Simonen

AY liike uhkaa polittisella toiminnalla jopa rajuilla sellaisilla äänestämiämme luottamustoimeen valittua enemmistödemokratiaan hallitusta.
Vihervasemmiston hanke lietsoa yleistä levottomuutta ja suhteellisen stabiilissa tilassa olevaa yhteiskuntaamme. Levottomuuden lietsomiseen mobilisoidaan AY liike ja muka syynä on hallituksen työllisyyttä edistävät toimenpiteet pienyritysten jatkuvuuden turvaamiseksi.
Toimittaja pitää tuoda myös tämä puoli esille jossa huomioidaan mitkä kulut aiheutuu työttömyydestä veronmaksajile.

Juhani Vinberg

tässä tilanteesa ainoa kunniallinen perä
äntyminen on laittaa kaikki ay-liikkeen bisnekset verolle, kun urheiluseurojen talkootyöt on pantu verolle, niin pitää ay-liikkeenkin osallistua hyvinvointiyhtiskunnan ylläpitämiseeen muutenkin kujin vaatimuksilla, ay-liikkeen varallisuus pitää myös laittaa veronalaiseksim, kaikki sijoitukset samalle viivalle kuin muukin sijoitukset. ei voi vain vaatia muiden sijoittajien verotuksen kiristä istä, kuten aamutv;ssä anttilidman vaati, vaanyös itse pitääolla iloinen veronmaksaja, vaikka sdp onkin ay-liikkeen sylikoira, pitää ryuhdistäyryäkja vaatia tasapuolisuutta. nuofrtn thyömahdollisuuksien kieltäminen edes pätkätöillä on virhe, kaikille ei sovi jatkuva työ esim opiskelujem ja pätevöitymisen vuoksi. pääAASIA PÄTKÄTÖISSÄ ON cv:n hankkiminem