Tiistai 16.7.2019

Näkökulma: Juha Sipilän alamäki alkoi 25.11.2016 torniolaisessa hotellihuoneessa

Luotu: 
30.8.2018 16:03
  • Kuva: Alma Media arkisto / Pasi Liesimaa
    Kuva
|

Keskusta ei kamppaile tuoreen Alma-kyselyn mukaan suurimman puolueen paikasta runsaan seitsemän kuukauden kuluttua pidettävissä eduskuntavaaleissa.

Puolueen kannatus on tällä hetkellä 15,5 prosenttia, joka jää yli kuuden prosenttiyksikön päähän sdp:stä ja runsaan neljän prosenttiyksikön päähän kokoomuksesta.

Vielä loppuvuodesta 2016 keskustan kannatus oli Ylen kyselyssä viisi prosenttiyksikköä suurempi kuin nyt Alman kyselyssä, yli 20 prosenttia. Silloin hallitus oli paininut jo erittäin hankalien asioiden kanssa. Se oli vääntänyt kasaan suurten kansanjoukkojen vastustamaa kilpailukykysopimusta ja oli saanut hoidettavakseen turvapaikanhakijoiden tulvan, josta moni sitä syytti.

Keskustassa ja muuallakin on ihmetelty, mikä puolueen kannatukseen oikein vajaa kaksi vuotta sitten iski. Keskustasta on tarjoiltu julkisuuteen selitystä, että valta kuluttaa ja hallituspuolueet nyt vain kärsivät kannatuksen vähenemisestä, kun kansalaiset kyllästyvät sisäpoliittisiin riitoihin.

Tältä selitykseltä vie uskottavuutta se, että valtiovarainministeripuolue kokoomus pärjää gallupeissa edelleen hyvin, vaikka onkin pudonnut uusimmassa Alma-kyselyssä parin prosenttiyksikön päähän demareista.

Kokoomuksen pysyminen kärkikamppailussa on jopa hieman yllättävää, koska yhteistyö keskustan kanssa ei ole sujunut esimerkiksi sote-uudistuksessa riidatta, ja kokoomuksen sisäinen tasapaino on järkkynyt Harry Hjallis Harkimon lähdön sekä Helsingin pormestari Jan Vapaavuoren ja kansanedustaja Elina Lepomäen poikkeuksellisten irtiottojen vuoksi.

Keskustan ja sen aikoinaan supersuositun puheenjohtajan Juha Sipilän alamäen alkupiste on useammankin jututtamani politiikan ammattilaisen mielestä paikallistettavissa yhteen päivämäärään ja paikkaan: 25.11.2016 ja torniolaiseen hotellihuoneeseen.

Silloin ja sieltä Sipilä lähetti lukuisia kiukkuisia sähköposteja Yleisradion toimittajalle, mistä seurasi jupakka, joka ei lopulta ollut kunniaksi sen enempää pääministerille kuin Yleisradiollekaan.

”Sain tietää Juha Sipilän viestittelystä Yleisradioon, kun luin siitä Suomen Kuvalehdestä. Asia oli minulle yllätys. Tilanne oli sellainen, että Sipilä oli puoluevaltuuston kokouksessa Torniossa, oli perjantai-ilta, väsynyt mies oli yksin hotellihuoneessa ja suuttui. Silloin voi käydä tällä tavalla. Se oli kuitenkin totta kai virhe, ei sitä voi selitellä millään, Sipilän töissä valtioneuvoston viestintää johtanut Markku Mantila kuvaili tapausta myöhemmin MustReadille.

Sipilän toiminta huomattiin myös maamme rajojen ulkopuolella, kun kansainvälinen Toimittajat ilma rajoja -järjestö pudotti Suomen lehdistönvapausrankkauksen kärkipaikalta. Järjestön mukaan pääministeri oli pyrkinyt painostamaan viesteillään Yleisradiota.

Sipilän myönteisiä mielikuvia herättäneeseen imagoon syntyi Yle-jupakassa valtava lommo. Onko se puolueen kannatuksessa yhden vai viiden prosenttiyksikön kokoinen, ei voi tietää. Negatiivista kierrettä se oli kuitenkin synnyttämässä.

Sipilän puolueen alavirettä ei näytä katkaisevan edes se, että Yle-jupakan jälkeen maan pitkä talouskriisi on muuttunut kestävän oloiseksi nousuksi, töitä on kansalaisille syntynyt ja valtion päätähuimaava velkaantuminen jäänyt taakse.

Torniolaisessa hotellihuoneessa syntynyttä imagolommoa voisi paikata jonkin verran se, että sote-ratkaisu vielä jossain muodossa syntyisi. Puolueen negatiivinen kierre on politiikassa kuitenkin hyvin vaikea katkaista ilman henkilövaihdoksia.

Ja lopuksi pieni vertailu: Kun pääministeri Mari Kiviniemi sai Matti Vanhasen jälkeen epäkiitollisen tehtävän viedä keskusta eduskuntavaaleihin 2011, oli hänen johtamansa puoleen katastrofitulos 15,8 prosenttia.

Se oli enemmän kuin keskustan gallupkannatus tällä hetkellä.

Kirjoittaja on Uuden Suomen päätoimittaja.

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Raimo Tulkki

Sipilä on mulkku joka tuhosi hyvinvointi Suomen.
Ja ajaa sitä nyt perikatoon.
Mokomakin autotalli nysvääjä, siihen sopii mutta ei muuhun, valtion rahoilla luonut omaisuutensa ja kaiken maailman avustuksilla.
OIKEIN KEMPELEEN PUUHALAAJA.

Jukka Mattsson

Onneksi suomessa on mielipiteen ja sananvapaus. Tosin Sipilä yritti vaientaa YLE:n toimittajia jotka olivat hänen parhaita ystäviään.

Kerrankin joku lukija sanoo suoraan oman mielipiteensä ja sen lausumisesta julkisuuteen ei voi rangaista mitenkään.
Kyseessä ei ole juridisesti kunnianloukkaus vaan lukijan mielipide.

Seppo Simonen
Vastaus kommenttiin #9

Kyseiset Ylen toimittajat eivät ole enää Ylen palveluksessa se kertonee jotain toimittajan eettisten toimintaohjeiden ymmärtämisestä.
1 kommentoijan henkilöön käyvä solvaus ei ole US-n julkaiseman ohjee mukaista enkä kyllä vertaistukea hänelle suo.

Arvo Tammela
Vastaus kommenttiin #9

Mattsson ja Tulkki, kannattaa lukea tarkoin rikoslain 24 luvun pykälät 9 ja 10. Lukemisen jälkeen voitte miettiä, mitä kaikkea voi julkisessa mediassa kirjoittaa. Ehkä samat pykälät voisi lukea myöskin päätoimittaja Huusko koska kertaus on opintojen äiti.

Risto Nikander

Voitko kuvitella typerämpää tai naaivimpaa lausuntoa kuin kertoa maailmalle uutinen: Annan asuntoni pakolaisille". Ainoa maailmanuutinen Sipilän toimista. Irakissa se otettiin täydestä ja tänne tuli Irakista nuoria miehiä "pakolaiaiksi", kai noin 90% oli Irakilaisia. Eikä niitä edes saa pois täältä.
Maailmassa on okikeitakin pakolaisia ylöi 60 miljoonaa. JA ne nuoret miehet maksanvat 130 kertaisesti sen, mitä todelliset pakolaiset.
Suomen veronmaksjat maksavat. Mikähän on Sipilän veroprosentti kokonaistuloistaan. Ja asunnostaankin olisi varmaan perinyt kovan vuokran, jos olisi antanut sen "pakolaisilleen", joita pääasiassa olivt sen kuuluisan TV haastattelun tapasia pikkurikollisia ja länsimaisen elämän nuutiskelijoita.

Kaarlo Kunnari

Olen täysin vastakkaista mieltä Sipilästä. Toimittaja saattaa olla oikeassa että Sipilän viestit YLEN toimittajalle laukaisivat toimittajien yhteisen kostomielialan ja median mustamaalauksella on saavutettu tulos, jolla Sipilää pidetään syypäänä kaikkeen. Jos puolueettomasti katsotaan Sipilän toimia valtakunnassa, niin on tosi, että hän on hoitanut leiviskänsä valtavan hyvin ja omaa etua katsomatta. Maan talous oli edellisten pääministerien johdolla yli 10 vuotta menossa konkurssiin, siis Lipposen ajan jälkeen.. Nyt näyttää jo paremmalta ja aikaa on mennyt vasta 3 vuotta. Perikatoon oltiin menossa ennen Sipilää. Tulkki taidat olla median täysin kusettama ja harhaanjohdettu. Koita tarkastella asioita oikein omilla aivoillasi. En ole keskustalainen enkä ole vuosiin sitä äänestänyt, mutta jos Sipilä jatkaa samaan tyyliin vaaleihin asti, niin äänestän keskustaa kymmenien vuosien jälkeen.

P Jarvelainen

Lämmin osanotto varhaisseniliteetin maailmanennätyksestä! En pidä Sipilän politiikasta. On kuitenkin tuhannen galaksin päässä jollakin Napoleon - planeetalla sijaitseva selitys, että sen huonot ominaisuudet selittyisivät suuttumisesta lehdistöön.

Matti Kuosmanen

Ei se Sipilä nyt niin huono pääministeri ole ollut. Hallituksella vain on ollut poikkeuksellisen vaikeita asioita hoidettavana, kuten sote ja velanoton vähentäminen, mikä vaati leikkauksia.
Kuitenkin talous on kohentunut ja työttömyys vähentynyt merkittävästi. Lisäksi ensi vuoden talousarvio sisältää useita parannuksia nykyisiin ongelmakohtiin.

Iiro Koppinen

Sipilällä oli oikeus suuttua, kun hyökätään perheenjäsentä kohtaan. Sipilää syytetään, vaikka syyte oli väärä ja operaatio ilkeä. Sipilä otettiin maalitauluksi ja itse asia häivytettiin. Jos tehdään firmakäynti, on tapana mm turvallisuussyistä pukeutua firman vermeisiin. Alkoi valtava ilveily Terrafame-piposta. Ja vinoilu uskonnosta on ala-arvoista. Pääministeri on ilmeisesti kohde, johon media katsoo aihelliseksi äyskäröidä alimmat tunteet: uuniperunat, naisjutut....

Arto Lähteelä

Sipilän hallituksen ajama Sote heikentää tuntuvasti hyvinvointi valtion rakennetta.
Tämä on erityisesti maaseudun asukkaille suuri heikennys.
Terveydenhoiton kunta ja kuntayhtymä hallinnoin malli on hyvä.
Sitä hallintoa tosin voisi keventää ja siirtää johtajia käytännön hoitotyöhön.

Maakuntahallinnon perustaminen heikentää rakenteita ja lisää jopa turvallisuuden uhkaa.
Sen kautta ollaan siirtämässä tehtävä kokonaisuuksia yksityisille tuottajille.
Tällöin demokraattinen kontrolli kierretään.

Eero Heikkilä

Mielestäni keskustan kuuluisa kutistua markinaliin. Ja jäi kokoomus sekä sdp siis vasemmisto ja oikeisto puolueet. Keskusta on ollut jo Vanhasen ajoista toinen kokoomus puolue vaikka esittää jotain muuta. Lisäksi se ajaa meitä maatalousyhteiskuntaan kun pitäis mennä kohti avaruusyhteiskuntaa

Eero Heikkilä

Mielestäni keskustan kuuluisa kutistua markinaliin. Ja jäi kokoomus sekä sdp siis vasemmisto ja oikeisto puolueet. Keskusta on ollut jo Vanhasen ajoista toinen kokoomus puolue vaikka esittää jotain muuta. Lisäksi se ajaa meitä maatalousyhteiskuntaan kun pitäis mennä kohti avaruusyhteiskuntaa

Seppo Simonen

Alamäen jälkeen tapaa tulla ylämäki ja korkealle mitäs US-n päätoimittaja Markku Huusko tähän sanoo. Viellä on vaaleihin 7 kk ja yle gallupin mukaan kannatus 17,8 ja nousua edellisestä 1,2 joten kun näin menee niin ensi huhtikuussa vaalessa Keskustan kannatus jo yli 25 % joten ei mithään hätää.

Jarkko Mynttinen

Sipilän johtamistyyli on selvästikin hyvin mustavalkoinen käskyttäminen, se valitettavan perinteinen ja tavallisin suomalainen johtamistyyli. Silläkin on toki omat hyvät puolensa ja käyttötarkoituksensa, mutta se on kovin yksipuolinen johtamistapa. Tarvitaan myös joustoa, aitoa keskustelua ja toisten mielipiteiden huomioonottamista, ymmärtämistä ja hyväksyntää. Käskyttämisellä ei ole tulevaisuutta kuin diktatuurissa. Johtamistapa on hänen suurimpia kompastuskiviä, ja kyse on silloin persoonaan liittyvistä ominaisuudesta, joita ei voi tietosilla päätöksillä muuttaa, eli johtopäätökset siitä?