Torstai 27.6.2019

”Timo Soini uhkasi heittää pyyhkeen kehään, jos tämä korotus toteutuu”

Luotu: 
31.8.2018 10:58
  • Kuva: Kimmo Haapala
    Kuva
    Siniset vastusti turpeen verokohtelun kiristystä budjettiriihessä niin kiivaasti, että ulkoministeri Timo Soini "uhkasi heittää pyyhkeen kehään", väittää puoluesihteeri Matti Torvinen.
|

Siniset taistelivat ”kuin villimiehet” turpeen veronkiristystä vastaan hallituksen budjettiriihessä, kertoo puoluesihteeri Matti Torvinen (sin) Puheenvuoron blogissaan.

Torvisen mukaan Siniset pelasi kovilla riihessä, mutta ei onnistunut estämään korotusta.

”[Ulkoministeri] Timo Soini uhkasi jopa heittää pyyhkeen kehään, jos tämä korotus toteutuu. Turhaan, keskusta ei siihen suostunut”, Torvinen kirjoittaa.

Hänen mukaansa turpeen verotuksen kiristys on silti vain yksi ”pakollinen miinus” muuten onnistuneessa budjettiriihessä, jossa hänen mukaansa myös hallituksen pikkupuolue Sinisiä aidosti kuunneltiin. Turpeen kohdalla Siniset eivät saaneet Suomen Keskustaa mukaan, Torvinen muotoilee.

Turpeen polttoaineveroa nostetaan 10 miljoonalla eurolla ensi vuoden budjetissa. Sinisten riveistä myös kansanedustaja Reino Hongisto arvosteli ratkaisua tuoreeltaan tiedotteessaan budjettiriihen jälkeen. Hongisto, joka on valtion turveyhtiö Vapon hallintoneuvoston jäsen, kertoi olevansa tyrmistynyt keskustan ja kokoomuksen junttaamasta turpeen energiaveron nostosta.

”Tällä ratkaisulla turvetta energiatuotannossa käyttävät siirtyvät kuitupuun ja tuontihakkeen käyttöön. Kuitupuulle olisi arvokkaampaa käyttöä biosellulaitoksissa, joita ollaan rakentamassa tasaisesti koko maahan. Hakkeen tuonti Venäjältä tulee lisääntymään. Kivihiilen tuontikaan ei vähene. Sinisten edustajat eivät tule vähällä hyväksymään veron nostoesitystä budjetin jatkokäsittelyssä”, Hongisto tiedotti.

Uusi Suomi kertoi torstaina, että turpeen veronkiristykseen pettyivät monet osapuolet: ympäristöjärjestöille ja vihreille korotus ei ole riittävä, kun taas energiateollisuus suomii energiapolitiikkaa poukkoilevaksi. Lue lisää: Hallitus kiristää veroa, johon pettyvät kaikki – ”Turpeen poltto on kertakaikkisen kiusallista”

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Mikko Toivonen

Jos siniset tekevät turpeenpolttamisen jatkamisesta elinkysymyksen, niin silloin voi tulla lisää äänestäjiä joiden on mahdotonta yleisen hyödyn heikkenemisen ja ilman pilaamisen vuoksi äänestää sinisiä.
Turpeen ja minulle myös metsän teollinen polttoainekäyttö ovat pahoja asioita joita pitäisi saada parannettua.
Parannettua stabiililla ja rationaalilla tavalla mihin valikoimaan eivät illuusiovoimat ja tavat kuten tuulivoima, aurinkopanelit tai Teslat kuulu
Tämä on mielestäni sinisillekin väärä vaalijippo.

Risto Nikander

Millä sitten maksettaisiin "pakolaisten" ja niistä aiheutuvat sivukustannukset?. Turpeelle pitäisi keksiä parmampaa käyttöä tai kiristää päästövaatimuksia energiakäytössä. Järjestöntä, että kotimaista polttoainetta syrjitään. Sehän ei EU:lle kalpaa, että Suomi tuottaisi turpeesta esim. nestemäistä polttoainetta.

Markku Savikivi

Turvetta ei pitäisi polttaa sellaisenaan jos siitä voitaisiin turpeen luontaista mätänemisnopeutta lisätä biokaasureaktoreissa ja tuottaa näin biometaania sähkögeneraattorien ja liikenteen polttoaineeksi.

Pitäisi tehdä kokeita, voitaisiinko suo kattaa biometaanin keräämiseksi ja hapensaannin estämiseksi.
Turpeeseen voitaisiin upottaa lämmitysputkisto mädättäjäbakteerien toiminnan lisäämiseksi. Tarvittava lämmitysenergia saataisiin tietenkin vapautuvasta biometaanista. Jos turvesuo katettaisiin mustalla muovilla, niin lämmitykseen saisi myös aurinkoenergiaa.
Pitäisi rakentaa koelaitoksia asiaa tutkimaan.

Polttoturpeen keräys edellyttää suon kuivaamisen, joka aiheuttaa humuksen lisääntymistä järvissä ja kuivaa turvepölyä leviää tuulen mukana. Mädätysmenetelmässä ei suota tarvitsisi kuivata.

"Työ tekijäänsä opettaa."
----------------------------
Puun tai puuvartisten kasvien mädättäminen ei onnistu, koska mädättäjäbakteerit eivät puraise ligniiniä. Luonnonvaraisten soiden pohjakerrokseen muodostuu ruskohiiltä ymmärtääkseni ligniinistä biometaanin häivyttyä luonnollisessa mätänemisessä taivaan tuuliin. Sammaleessa ei ligniiniä ole. Se siis kelpaa mädättäjäbakteereille. Ligniini on peräisin suon puuvartisista kasveista.

Markku Savikivi

Huomaan päätelleeni oikein ruskohiilen suhteen:

https://fi.wikipedia.org/wiki/Ruskohiili

"Ruskohiili on energiasisällöltään vähäistä kivihiiltä. Ruskohiili on vanhoja turvekerrostumia, jotka päälle kerääntyneiden kerrostumien paineen vaikutuksesta ovat muuttuneet mustanruskeiksi, 50–75 prosenttia hiiltä sisältäväksi kivilajiksi. Ligniitti on ruskohiiltä, jossa voi erottaa selvästi puun rakenteen.

Suurin ligniitin louhija on Saksa, jossa myös suurin osuus sähköntuotannosta (24,9 %) tuotettiin ligniitillä vuonna 2009.[1] Brandenburgin osavaltion ruskohiilialueella arvioidaan olevan ruskohiiltä ainakin seuraavaksi sadaksi vuodeksi."
---------------
Arvaisin maamme ruskohiilikerrokset soiden pohjilla mitättömän ohuiksi. Otin asian esille vain valaistakseni sitä, mitä soissa luontaisen mätänemisen kautta tapahtuu.
----------------------------
Omat käsitykseni koko touhusta olen saanut lähinnä wikipedian avustuksella. Lukeminen kannattaa monessa tapauksessa.

Markku Savikivi
Vastaus kommenttiin #29

"Ruskohiili on vanhoja turvekerrostumia, jotka päälle kerääntyneiden kerrostumien paineen vaikutuksesta ovat muuttuneet mustanruskeiksi"

Tuo wikipedian luonnehdinta ei ole mielestäni täysin oikein.
Väittäisin, että noista "turvekerrostumista" on suurin osa häipynyt taivaan tuuliin biometaanin muodossa ja mustuminen johtuu hiilipitoisuuden noususta. Osa hiilestä lienee peräisin myös sammaleesta.

Petri Kokko

soini ja persut yritti saada vene ja mp- veroakin aikaan, ylellisyysvero jo kertaalleen hankituista ja maksetuista harrastusvälineistä...
Toteutuessaan tämä olisi rampauttanut mp- harrastuksen ympärille rakentuneen elinkeinon, niin montaa eri palvelua motoristit kuitenkin käyttävät ja työllistävät monia eri alojen yrittäjiä, matkailupalveluista, huolto- varaosa -, varuste - ja tarvikekaupan saroilla.. Sonni ilkkui etukäteen että nytpä pannaan ökypaatit ja ökykootterit verolle ja kun tästä lausunnosta laitettiin myöhemmin puheitaan selittämään, niin tämä ketku väittikin tarkoittaneensa vesiskoottereita.... Että semmoinen satusetä, "kansanpuolue" ja tavallisten ihmisten edunvalvontainstanssi...

Risto Nikander

Kyse on siitä, kutka ostavat niitä ökypaatteja ja vastaavia. Heillähän veroprosentti on usein aika pieni, kun on hallituksen antamat verovapaudet ja helpotukset Sipilän ja Bernerin tapaisille ja vieläkin rikkaammille, esim pääomasijoittajille.
VArmaan ehdottaisit, että niille on oltava sama ALV prosentti kuin ruoalle tai joilleki9n palveluille, joita vähävaraisetkin käyttävät.
Jonkun pitää verojakin maksaa ja keskituloiset ja hiukan paremmin ansaitsevat niitä maksavat, kun heitä on paljon.

Petri Kokko
Vastaus kommenttiin #13

Niin, jos se velaksi ostettu 10 tonnin paatti tai mopo on joittenkin mielestä "ökyomaisuutta" niin kait se sitten näin on kun väitetään. Vähän kai noita oikeita laivoja on yksityisten omistuksessa eli köyhän kukkarosta tuo volyymi olis ollut tarkoitus kukkia. On muuten just sama summa mikä nyt on luvattu autoveron "alennusta", 50M€

Kari Keto

Mitenkä olisi ollut taitettuindeksi? Kun on ympärillä iso joukko niin suosio on helppo mitata, mutta hiillokseen joutuu joskus puhaltamaan kovaa vaan ei syty.
Klassillisesti pyyhe kehään? Vai sanotaanko: Anna vastustajan perääntyä tyylikkäästi
menettämättä kasvojaan.

Kim Pihl

Miksi ihmeessä Suomessa aina ruoskitaan itseämme? Nyt verotetaan omaa energiatuotantoa ja jättäydytään entistä enemmän Venäjän ja Lähi-Idän diktatuurien armoille! Tuuli-, aurinko ja vesivoima on juttumme sekä, bioetanoli ja -diesel! Mäntyjä on vaikka muille jakaa!

Tapio Mäkeläinen

Pitäisiköhän sanansa? Toivottavasti nostetaan ja olen Käyhkön kanssa ihan samaa mieltä.
Tosin meinasin Itä-Hämeessä saada turpaani kun kyläjuhlien jälkeen paikallisen terdellä kerroin miielipiteeni ko asiasta ja myös niiden rankavuorien haketuksen mielekkyydestä.
katsoin sitä rouhimista ; 450 hp rekka, haketuskone ja iso, harvesteri ja sit roudattiin Tampereelle ja tyhjänä takas. ihan puhdasta työllisyyspolitiikkaa myös.

Mauno Strandén

Metsän omistajilta yhtiöt
saa ilmaista puuta, kun
käyvät korjaamassa?
Media suitsuttaa kuinka
selluyrityksillä menee hyvin!
Räikein esimerkki oli kun naapuri
vanhus antoi valtakirja mhy:lle
tehdä puukauppa 110v vanhasta
kuusikosta, 30% tuli tukkia loppu
kuitua?
Meillä oli aivan samanikäistä kuusikkoa
Meille tuli 80% tukkia 20% kuitua.
Meidän puiden ostajalla ei ollut
sellutehdasta! Mhy ei tarkistanut ja puut vietiin kiireesti pois. Kuskille sanoin miksi
teet noin, kuski sanoi tuli määräys nyt
ei tarvita tukkia, jos ei tottele saan potkut!

Juha Nordlund

Niin ja sitten siihen Sipilä: Timolle ei ole paikkaa Audin takapenkillä eilä suurlähettilään virkaa jos Timo kiukkuaa.
Niin sitten Timo tajusi hillotolppien merkityksen elämäässään ja elämä jatkuu "rotsia" pyöritellen...
Korimaisen turpeen verotus on sinänsä ihan järjetön juttu! Verratten tuontikivihiileen??

Kuisma Jussi

Kuka ottaa Soinin uhottelun tosissaan ,hän uhosi myös Kreikan luottoja mutta ministerin virka vei voiton .Nyt on sitten alkanut se vaaliduuni eli luvataan mitä ei voida pitää.Siniset vastusti turvejuttua ja tiesivät ettei pärjää mutta saivat kiilotettua kilpeä nyt kovasti ,miksi ei lähde hallituksesta ja hajota sitä jos on noin tärkeä juttu

Airi Pulkkinen

Axell Oxenstiernan sanat: “Poikani, kunpa tietäisit, miten vähällä järjellä tätä maailmaa hallitaan.” Tällä hän halusi rohkaista poikaansa, joka edusti Ruotsia kolmikymmenvuotisen sodan päättäneissä rauhanneuvotteluissa ja epäili omia kykyjään kokeneiden valtiomiesten ja diplomaattien seurassa. Jälkipolvi kuitenkin on kuullut lausahduksessa vanhan valtioviisaan pettyneen huokauksen.
Eipä ole asiat noista ajoista muuksi muuttuneet.

Markku Nieminen

Olisi Soini uhannut 2015 lähdöllä, jos rajoilla ei tulijoita pysäytetä ja henkilöllisyyttä ja laillisuutta tarkasteta, niin olisi ollut mies, mutta kun ei. Nyt on turha uhata!

Kun ei uhannut silloin niin kuka välittää hittojakaan enää nyt kun aikaa on tuhlattu 3,5 vuotta. Turhuuteen, 100 prosenttisesti.