Lauantai 25.5.2019

Metalliyrittäjän karu havainto: ”Ansiosidonnaisen vaikutus työhaluihin on jäätävää luokkaa”

  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Metallialan yrittäjät kertovat kautta linjan pahenevasta työvoimapulasta.
|

”Lähestulkoon mahdotonta” kuvaa metallialan työvoiman saatavuutta Espoon Vanttilassa toimivan CNCenter Oy:n toimitusjohtaja Matti Laiho.

CNCenter hakee parhaillaankin cnc-koneistajia. Ammattitaitoa haetaan: koneistaja osaa valmistaa metallisia kappaleita käsikäyttöisten koneiden lisäksi tietokoneohjatuilla työstökoneilla.

”Cnc-koneistajista on pulaa koko maassa. Niitä ei ole, eikä niitä lisää edes kouluteta”, Laiho summaa.

Laihon mukaan nuorisolla on väärä kuva koneistajan ammatista. Käsitys ”likaisesta pajavasaralla hakkaamisesta” istuu tiukassa.

”Alallamme on hyvä palkkataso, joten ei se siitä ole kiinni. Ammattimiehillä on myös hyvät työolot.”

Laiho sanoo, että metallin alihankintaan syntyy jatkuvasti tiukasti rajattuun osaamiseen erikoistuneita yrityksiä. Hyvän suhdanteen takia työvoimapula on huutavaa luokkaa.

Laiho kertoo esimerkin rekrytoinnin vaikeuksista. CNCenter haki Espooseen koneistajaa viiden median ilmoituskampanjalla, jonka tulokset jäivät laihoiksi.

”Hakemuksia tuli alle kymmenen, mutta vain yhdellä oli cnc-ammattipätevyys. Pätevä hakija oli yli 60-vuotias ja lopulta koneistaja jäi saamatta.”

Laiho ei hirveästi laskisi sen varaan, että alan koulutuspaikkoja lisättäisiin. Ammattikoulupuolella nuorisoa kiinnostavat rakentaminen ja autonasennus.

Väliin oli pelkoja siitä, että metallin alihankinta kaikkoaisi Suomesta. Tilanne on nyttemmin muuttunut, sillä alihankinnan näkymät kirkastuvat metalliteollisuudessa.

”Raskaamman puolen osaajaa saadaan Puolasta ja Romaniasta, mutta hienomekaaniset osat ovat eri juttu. Koulutus olisi vastaus ongelmaan, mutta sitä vastuuta on käännetty yrityksille”, Laiho sanoo.

”Ansiosidonnainen jäätää”

Laiho kertoo, että metallialan yrittäjät kertovat kautta linjan pahenevasta työvoimapulasta. Rakenteellisiakin jarruja piisaa.

”Ansiosidonnaisen vaikutus työhaluihin on jäätävää luokkaa. Tuntemani yritys olisi palkannut paljon väkeä ja se tarjosi 15 euron tuntipalkkaa, mutta kaverit valitsivat mieluummin ansiosidonnaisen ja sanoivat, että soitapa 300 päivän päästä.”

”Voi tulla yllätyksenä, ettei soittoa välttämättä tule. Järjestelmä tämän synnyttää.”

CNCenterin toimitusjohtaja sanoo, että perusammattitutkintojen pitäisi olla kunnossa. Koulussa pitäisi opettaa esimerkiksi piirustusten ja merkintöjen lukutaitoa.

”Ei yrityksissä ole aikaa opettaa ihmistä pystymetsästä”, Laiho kommentoi.

Laiho Industries -konserniin kuuluva CNCenter valmistaa mekatroniikan järjestelmiä ja hienomekaanisia osia. Se tekee osakokoonpanoa ja toimittaa järjestelmiä useille toimialoille. Asiakkaina on terveysteknologia-, lääketiede-, biotekniikka- ja elektroniikka-alojen yrityksiä.

CNCenter työllistää Espoon Vanttilassa noin 35 työntekijää. Se tekee noin 4,0 miljoonan euron liikevaihtoa.

Henkilöt: 
Yritykset: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Pertti Ikonen

Yksi ansiosidonnaisen ongelma on, että tiettyillä aloilla voidaan ansiosidonnaisella keplotella olemalla välillä työtön ja eläke-edutkaan eivät kärsi. Lisäksi meillä tulisi olla ainoastaan yksi työttömyyskorvausmuoto, joka on kaikille sama. Sekä ansiosidonnaisen pituus on aivan lian pitkä. 100-200 ansiosidonnaista on maksimi, jonka aikana työpaikka on löydyttävä. Tosin jo 100 ansiosidonnaista mpäivää mahdollistaa liki 5 kuukauden lomailun.

Joni Nieminen

joko sinä pentti olet idiootti taikka itse olet halpatyövoimaa käyttävä henkilö ?
kukaan CNC koneistaja ei mene ilmaiseksi töihin 15 e/h .
ja mitä tulee ansiosidonnaiseen ei sillä herroiksi elä jos sattuu olemaan velkaa joillakin ihmisillä / perheillä se sinun ehdottama max 200 päivää on lyhyt .
tällä sinun tekstillä ymmärrän ainoastaan sen että kenelläkään ei saa olla elämää ainoastaan vain ja sinulla. jos itse olet työelämässä ja sinulta loppuu työt ja rahat ja ainoastaan elät ansisiodonnaisella toivottavasti se sinulta loppuu niin nähdään miten sinun elämäsi ilman rahaa onnistuu . olet täysin turha ihminen näitä kommentoimaan

Jari Eeva

Ansiosidonnaisesta päivärahasta on 75 % eläkkeeseen oikeuttavaa. "Työpaikka on löydyttävä". 20 000 avointa työpaikkaa ja 272 000 työtöntä (valtiovarainministeri Petteri Orpo 21.8.-18). Mistä nuo työttömät ovat tulleet ja miksi?

Tarja Laakso

Miten ansiosidonnainen työttömyyskorvaus voi vaikuttaa, jos valittaja itse toteaa, ettei Suomessa ole niitä osaajia, joita kyseinen työnantaja tarvitsisi, tai että työnantaja itse voi todeta, ettei voi työllistää pätevää, mutta liian vanhaa hakijaa (jos oikein ymmärsin kirjoituksen).

Aikaisemminkin on tullut todettua joka kerta, kun työnantajat valittavat sitä, etteivät saa työntekijöitä, että vika on työnantajissa itsessään. Joko tarjoavat palkkaa, jolla Suomessa ei yksinkertaisesti elä, tai vaativat hakijoiltaan yliluonnollisia ominaisuuksia. Jospa työnantajat kouluttaisivat itse työntekijänsä, jospa maksaisivat riittävää palkkaa (riittävän paljon parempaa kuin se ansiosidonnainen työttömyyskorvaus), osoittaisivat olevansa hyviä työnantajia muutenkin ja ehkä tärkeimpänä, osoittaisivat arvostavansa työntekijöitään!

Koska käsittääkseni kaikilla työnantajilla ei ole vaikeuksia löytää uusia työntekijöitä, lopuille taas hallitus haluaa pakottaa työntekijät ottamaan vastaan kaikki työt.

Kaarlo Kunnari

Olenko oikein ymmärtänyt, että ansiosidonnainen työttömyyskorvaus nousee aina palkan mukaan, eli jos palkka kaksinkertaistuu, niin ansiosidonnainen myös kaksinkertaistuu. Siksi riittävän suurikaan palkka ei auta-> ajatusleikkiähän tämä on.

Jari Eeva

Ansiosidonnainen päiväraha on laskennallinen väh. 6 kk:n keskiansion mukaan. Kaikilla sama kaava 3400 €:oon asti. Sen ylittävistä tuloista vain pieni osa huomioidaan päivärahaa korottavana. Se siitä kaksinkertaistumisesta! Verotus 20-25 %. väh.

Janne Pohjala

Pirkanmaalla joukko firmoja alkoi kouluttaa CNC -koneistajia kun niitä ei ollut.

https://www.aamulehti.fi/uutiset/pirkanmaan-metallialan-yrityksilla-pula...

On se kumma miten jos ansiosidonnainen poustettaisiin että niitä osaajia sitten olisi?

Eiköhän tässä kyse ole siitä että kukaan ei ole tenyt kyseisestä ammatista houkuttelevaa, ei markkinoinut sitä kiinostavana, mielenkiintoisena eikä edes maksanut palkkaa.

5 vuoden työkokemuksella kun saa vaativasta tehtävästä 2400€ kuussa, niin onpa kumma ettei nuoria ole hakeutunut opiskelemaan.

Tämä on kysynnän ja tarjonnan laki. Ei tämä aina toimi niin että pidetään yyteetä ja annetaan monoa. Pitää tajuta että voi käydä niin ettei firma tee tulosta ilman osaajia.

Menee tilaukset sivu suun. Ja taas on vika työtrömät eivär ole CNC -koneistajia? Kun valtio ei tarjoa avaimet käteen huippuosaajaa pilkkahinnalla avaimet käteen kun yrittäjä suvaitsee ilmottaa mitä tarvitaan ja kuinka halvalla.

Olette tulleet tilanteeseen jossa em syistä ei ole tarjontaa. Muualla on jo havaittu että silloin pitää sitten itse kouluttaa, ilmeisesti jutun yrittäjä ei tärä ole vielä kuullut?

Hannu Hämäläinen

Tämän yrittäjän ongelma on asenne.Kun henkilökunnasta pidetään huolta ja työstä saadaan palkka .Löytyy työtekijöitä in aina löytynyt.Nyky ihmiset yritäjät syntyy kultalusikka suuss ja heille kaukki pitäisi saada jostain valmiina.Ja jonkun muun ulkopuolisen olisi tuotettava heille kaikki vaimiina.Tämä ei ole oikea yrittäjän asenne.Sillä yrittäminen ja yrttjåb oda on olla osa prosessia jolla on päämäränä tuotteen laatu .Laatu syntyy vain kun yrittäjä arvostaa omaa porukkaansa.Yrittäjä joka ei ole osa ttöympäristöään ei ole yrittäjä vaan on pelkkä toimitusjohtaja.Nyky yhteskunnan edustajat aloittaa yrittämisen ymärtämättä edes mitä on yrittäminen.Monella yritäjällä ib asenne joka ei johda muuhun kuin konkurssiin.

Hannu Hämäläinen

Ennen vanhaan ei ollu pitkälle koulutettuja insinöörejä vaan ihmiset pääsi suoraan töihin peruskoulutuksen kautta ja he synnyttivät nykyisen hyvinvonnin.Jokainen oppi ttönsä ja yrityser pitivät huolta työntekijöistään.Nyt työntekijät koetaan välineiksi tau heitä pidetään pelkästään työkaluina.Eli johtajat js yrittäjät istuu eri huoneissa ..odottaen toisen tekevän työn ilman korvausta tai arvostusta sitten he odottavat että thteskunta antaa heille nämä työntekijät eli suuri osa on laiskoja ...yrittäjiä jotka valittaa että ei ole sitä tai tätä...saatavilla on väärällä asenteella yrittäjä vai onko kyse toimitusjohtajasta.Luulen että yrtyksistä on tullut liian suuria ja yrittäjännon mahdoton hallita yrtystään ja tämä aiheuttaa turhautumisen ja purkautuu vääränä asenteena.Yhteiskunnan ei tulisi ajaa vain yrittäjien hyvin vointia vaan sen tulisi ajaa kaikkiennjäsenten hyvin vointia.

Hannu Hämäläinen

Ennen vanhaan ei ollu pitkälle koulutettuja insinöörejä vaan ihmiset pääsi suoraan töihin peruskoulutuksen kautta ja he synnyttivät nykyisen hyvinvonnin.Jokainen oppi ttönsä ja yrityser pitivät huolta työntekijöistään.Nyt työntekijät koetaan välineiksi tau heitä pidetään pelkästään työkaluina.Eli johtajat js yrittäjät istuu eri huoneissa ..odottaen toisen tekevän työn ilman korvausta tai arvostusta sitten he odottavat että thteskunta antaa heille nämä työntekijät eli suuri osa on laiskoja ...yrittäjiä jotka valittaa että ei ole sitä tai tätä...saatavilla on väärällä asenteella yrittäjä vai onko kyse toimitusjohtajasta.Luulen että yrtyksistä on tullut liian suuria ja yrittäjännon mahdoton hallita yrtystään ja tämä aiheuttaa turhautumisen ja purkautuu vääränä asenteena.Yhteiskunnan ei tulisi ajaa vain yrittäjien hyvin vointia vaan sen tulisi ajaa kaikkiennjäsenten hyvin vointia.

Jukka Mattsson

”Cnc-koneistajista on pulaa koko maassa. Niitä ei ole, eikä niitä lisää edes kouluteta”.

Kyllä on yritetty kouluttaa. Varkautelainen konepaja ihmetteli muutama vuosi sitten että yli 30 aloittaneesta viilari-sorvarista valmistui kokonaista 3 uutta CNC-osaajaa. Metallihommissa kun tarvitaan muutakin tekemistä kuin high tech hiplaamista, jota tosin en väheksy. Jokaisessa hommassa on omat osaajat.

Laiho voisi nyt kysyä NOKIA:n Ollilalta mihin maamme metalliosaajat katosivat? Heidät, heidän kouluttamisensa unohdettiin vuosikymmeniksi. Näiden eliittipuoskareiden "Back up plan" oli ostaa nämä tekijät halvemmalla kolmansista maista, samaan tapaan kuin puhelinten elektroniikkavalmistus. Nyt maksetaan näiden mielipuolisten päätösten jälkilaskua.

Ja sekin on hyvä tunnistaa että 15€ tuntipalkalla et löydä yhtään ainoaa metallialan ammattilaista. Eurolla saat euron työn.

Ota Laiho Ollilan Jormaa kädestä kiinni ja lähtekää yhdessä hakemaan koneistajia ja hitsareita Bulgariasta, Puolasta, Ukrainasta, Virosta jne. jne... sieltä heitä on tänne haettu jo -90 luvulta lähtien.

Nyt näidenkin maiden "osaajat" ovat tosin jo palkattu lähtömaittensa tarpeisiin, tai suomessa firmoihin jotka ymmärtävät ammattimiehen arvon.

Onnea matkaan hyvät veljet.

Petri Kokko

Juu, ei se tarkoituksella synnytetyn halpatyövoiman käyttöönotto sujukaan ihan kuin stromsössä ilman hankaluuksia.... Jos metallijätkät kelpaa lastenhoitajiksi niin miksei sitten lastenhoitajat metallialan ammattilaisiksi, tätä agendaahan hallitus ja sen kätyrit on ajaneet koko olemassaolonsa ajan kuin kärmestä pysyyn. Kaikille kelpaa ja sopii kaikki ja kaikki sopii kaikille....

Jari Eeva

Ei ole tiedossa, minkälaisia työehtoja ja miten pitkää diiliä tuo yrittäjä oli tarkalleen tarjoamassa. Kohtaanto-ongelma poistuisi, jos yritys siirtäisi toimintansa paikkakunnalle, jossa nuoria osaajia koulutetaan ja täten olisi mieluisia rekrytoitavia. 15 €/tunti saattaisi puraista kuin hai siellä.

Aila Lindfors

Siis alalla on hyvä palkkataso. Mutta tämä yritys tarjoaa ammattimiehille 15 euroa tunti?!? Teetimme juuri pihatöitä. Kivimies maksoi meille 50 euroa tunti. Mikä ihmeen palkka CNC koneistajalle on 15 euroa tunti? Se tekee n. 2500 euroa kuussa?! Turhaan yrittäjä ihmettelee. Joku muu nappasi hänen osaajansa paremmalla tarjouksella. Ongelma on myös yritysten haluttomuus maksaa ammatti-ihmisille ammattilaisen palkkaa.

Niko Kaistakorpi

Nämä työttömien mollaukset kertomuksilla nimeltä mainitsemattomien kavereiden firman yksittäisillä kokemuksilla on niin hienoja... Arska kertoi, että..

Hemmo kehuu alan hyvällä palkkatasolla ja kertoo kaverin firman tarjonneen työtä 15 euroa tuntia eli palttiarallaa 2400 euroa kuukaudessa. Suomalaisten keskipalkka yksityisellä sektorilla on noin 3400 euroa eli ei tuo nyt kovin kummoinen palkka ole.

Petri Kokko

”Hakemuksia tuli alle kymmenen, mutta vain yhdellä oli cnc-ammattipätevyys. Pätevä hakija oli yli 60-vuotias ja lopulta koneistaja jäi saamatta.”

No mikähän tässä oli se ongelmakohta? Yritys tarvitsi ammttitaitoisen koneistajan ja sellainen hakijoiden joukossa oli, tosin jo yli 60- vuotias. Eikö tässä kohdanneetkaan yrityksen tahto saada valmiiksi asti koulutettu kokenut tekijä paskapalkalla duuniin vai ikärasismiinko tämä rekrytointi kaatui?

Jukka Laine

Samanlaisia kokemuksia on itsellä. Paikka jää täyttämättä, jos ainoa pätevä hakija on liian vanha. Koneistajista kuulin taas ollessani kuntouttavassa työtoiminnassa. Minua nuorempi koneistaja ei saanut hakemaansa paikkaa, ja haastattelija oli sanonut suoraan että henkilöstöä on tarkoitus heillä nuorentaa.

Heikki Paananen

Tuo hakijan iän maininta ihmetytti. Tästä tosiaan väistämättä saa kuvan, että ikä oli ollut palkkauksen este. Liekö siitä ollut kyse, vai lukijan johdattelusta.

Jos CNCenter torppasi yli 60-vuotiaan työnhakijan iän vuoksi, he varmaan torppaavat myös yli 60-vuotiaat asiakkaatkin, jos johdonmukaisia ovat.

Petri Hämäläinen

Ansiosidonnaiseen pitäisi liittyä oikea ja konkreettisesti toteutuva työllistymisvelvoite.

Esimerkiksi samalla palkalla vastaava työ olisi otettava vastaan.

Korvaus myös voisi skaalautua alaspäin, esimerkiksi niin että 100 ensimmäistä päivää olisi täydellä tuella. Ja sitten jokaiset 100 seuraavaa päivää aina 10% vähemmällä tuella.

Petri Kokko

Niin, jos kannattaa vartiaisen ja lindströmin linjauksia niin voihan tämmöiseenkin uskoa mutta selitä nyt jollain muulla omalla teoriallasi miten työttömyyspäivärahojen leikkaamisella nopeutetaan oikean työpaikan löytämistä?

Hannu Vesamäki

Suomessa alkoi metalliteollisuuden alasajo noin 12 vuotta sitten. Mikään firma ei palkannut uusia koneistajia ja vanhojakin lomautettiin ja irtisanottiin. Ei ihme jos alalle kouluttautuminen ei ole kiinnostanut. Olen kouluttanut noita CNC-koneistajia yli 30 vuotta, tosin viimeisen 12 vuoden aikana ei juuri ole ollut koulutettavia. Ja nyt pitäisi yhtäkkiä saada uusia valmiiksi koulutettuja. Ei ole muuta mahdollisuutta kuin palkata "reipas nuorimies" harjoittelijaksi ja itse kouluttaa. Tietysti eräät perusasiat on jo osattava, kuten piirustusten luku ja koneistamisen perusteet yms.
Monella alalla tämä on ollut fakta jo pitkään.
Merkonominkin saa palkattua kirjanpitäjäksi, mutta käytännön kirjanpito on tilitoimistoyrittäjän itse opetettava. Miksei tämä toimi metallialalla?

redmanticore -

”Cnc-koneistajista.. eikä niitä lisää edes kouluteta”, Laiho summaa. < Kädetön laiho puijjaa, kun on niin saamaton.
Espoon kunta ei ole ottanut asiakseen, kun ei yritykset ole olleet aktiivisia. Eteläpohjanmaan alueella oltiin:

https://www.virrat.fi/elinkeinot-ja-tyollisyys/metallimestari-koulutus/
https://www.opteam.fi/metallimestari/
https://www.ilkka.fi/uutiset/maakunta/metallimestari-koulutuksen-opiskel...

mutta Espoohan on toki muutenkin kokoomuksen diplomi-insinöörisuunnittelijoiden ja sijoittajapankkiirin aluetta, eikä suorittavan duunariportaan.

15 euroa tunti, eli noin 2250 euroa kuukaudessa ei myöskään ole kummoinen palkka ammattilaiselle.
Keskimääräinen kuukausipalkka tehtävänimikkeelle cnc-koneistaja on 2600 euroa kuukaudessa. https://tyopaikat.oikotie.fi/palkkavertailu/cnc-koneistaja
Eli oikeasti suurta tarvetta ei yrittäjällä kuitenkaan ollut.

Varsinkaan, kun yrittäjä pystyi kuitenkin mielihyvin kieltäytymään maksamasta suurempaa palkkaa kuin 15 euroa tunti ja on varaa vielä priimadonnasti nakella niskoja "Voi tulla yllätyksenä, ettei soittoa välttämättä tule."
Eli ei varsinaisesti konkurssikaan yrittäjää uhannut. Kunhan halusi kalastella alipalkkauksella tekijöitä ja pahoitti vain mielensä, kun ei saanutkaan.

Tapio Mäkeläinen

Ihan samaa taas propagandaa mitä masinoitu hyökkäys työttömyysturvaa ja työehtoja kohtaan on Yrittäjien taholta jauhettu vuosia ja Usari kritiittömästi komppaa.
Olen lievästi sanoen pikkasen raskaammassa sarjassa pomottanut konepajateollisuuden henkilöstöhallintoa ja osaajapulalla ja ansiosidonnaisella ei
ole y ht ä ä n mitään tekemistä toistensa kanssa. Väki loppui myös 10 v sitten ja toimme koneistajia ympäri Eurooppaa. piste.
Se on totta että swiduralleen menneessä Nokia- humpassa munat pantiin väärään koriin. Kohta sama toistuu jos wizkid Ollila saa tieliikenteen kyttäyszydeemit päälle.
lopettakaa nyt toi työtömien syyllistäminen. lapsellista.

Jorma Nordlin

Joka syksy samoihin aikoihin tulee näitä samoja juttuja mediaan. Edellisinä vuosina nämä ammuttiin alas kertomalla taustat, mikä oli noloa yrttäjälle. Tyypillistä näissä "työ ei huvita"-jutuissa on se, että jätetään kertomatta ne todelliset syyt miksi työntekijöitä ei saa.

Jos saa työstä normaalin palkan niin se on aina tulona ansiosidonnaista kannattavampi vaihtoehto.

Tarja Laakso

Suomen sosiaaliturva on niin huonoa, että Suomi on joutunut EU:n kynsiin sen takia (kun sosiaaliturva ei täytä Suomessa EU:n määrittelemää tasoa 60% keskituloista. Työttömyyskorvauksen esimerkiksi pitäisi olla yli 1100 euroa, kun se nyt taitaa olla noin 750 € - verot). Lisäksi Suomessa irtisanominen on huomattavasti helpompaa kuin muissa sivistyneissä länsivaltioissa, siksi monikansalliset yritykset irtisanovat Suomesta porukkaa, kun se on TYÖNANTAJALLE helpompaa ja halvempaa kuin mm. Keski-Euroopan maissa. Joten ovatpa todella "mielettömän hyvät työntekijän kannalta"!

Ja mitä tulee työnantajan oikeuksiin, luulisi riittävän työntekijän testaamiseen se, että voi tehdä 0-tuntisopimuksia, voi irtisanoa koska tahansa puolen vuoden aikana jne. Jos se aika ei riitä toteamaan, onko työntekijä kunnollinen vai ei, on se kumma juttu.

Veijo Paasonen

Mistä Naukkarinen on päätynyt siihen että.Suomessa olisi irtisanominen vaikeampaa kuin muissa EU maissa? Kansainväliset firmat laittaa tehtaan alas Suomessa, koska se on muissa maissa kalliimpaa. Vain entisissä itä-blokin maissa irtisanominen on helpompaa ja halvempaa. Suomesta ollaankin tekemässä Romaniaa.

Maarit Korhonen

Ansiosidonnaisella on myös ihmisiä, jotka ovat olleet osa-aikaisessa työssä tai kunnalla palkkatuella 85 prosenttisessa työssä, siitä ansiosidonnainen n. 800 euroa kuussa. Kyllä on monella kommentoijalla vähäiset tiedot! Lisäksi siitä tuesta on maksettu vuosikymmeniä jäsenmaksuja liittoon ihan omaksi turvaksi. Hyvin lyhyt on aika, jota sitä nykyisin saa. Kun olet tietyn ikäinen, 400 päivää kuluu todella nopeasti ja sen jälkeen siirryt työmarkkinatuelle 517 euroa kuussa, silläkö sitten asentolainoja pitäisi maksella. En lakkaa ihmettelemästä näitä ehdotuksia 100 päivän ansiosidonnaisista, kun itsekin olin vuosikausia työttömänä! Ymmärtäkää jo, että niitä töitä ei niin vain saada, varsinkaan kun olet 50+.

Petri Kokko

Ei ne ymmärrä, suurimalla osalla täällä kommettejaan viljelevistä työttömien vihollisista ei ole minkäänlaista omakohtaista kokemusta työttömyydestä ja jokapäiväisestä selviytymisestä. Se on varmaan vaan niin hauskaa ja ylemmyydentuntoista päästä lyömään lyötyä....
Eläkeläisetkin kehtaa v....uilla ja tarjota lisähuononnulksia toisille vaikka tilanne ei heitä enää millään lailla koske.

Jukka Mattsson

Toivoisin, että tuota "yrittäjää" kohtaisi henkilökohtainen työttömyys, joka olisi mahdollisimman pitkä, vaikkapa +50 jälkeen 65:ksi.

Mikä ääni hänellä olisi silloin kellossa? Ei sitä tiedä ennen kuin kokee henkilökohtaisesti, mitä se työttömän arki tarkoittaa.

Juha Hämäläinen

Neljän miljoonan liikevaihto ja 35 työntekijää. Ei ole kehumista tämän firman bisneksillä. Liikevaihto R-kioskin luokkaa ja myyntikate ei riitä kummoisten palkkojen maksuun. Tämä on tätä suomalaista pienyrittämistä yrittämästä päästyä.

Teemu Huhta

Ansiosidonnaisesta se mörkö nyt tehtiin. 15€/h-> 2250€/kk brutto -> 1700€/kk netto. YTK:n laskurin mukaan tuohon 1700€/kk nettoon ansiosidonnaisella vaaditaan 5800€/kk bruttopalkka työstä. Vaikka ammattimies onkin palkkansa ansainnut, niin en usko yhdenkään metallimiehen tuollaisia summia ansaitsevan.

Jos sosiaaliturvamme on mukamas niin hyvä, niin miksi EU on toistuvasti antanut maallemme noottia EU-sääntöjen vastaisesta, liian alhaisesta sosiaaliturvasta?

Entä miksi kaikilla alan firmoilla ei ole osaajapulaa? Voisiko olla, että taantumien aikana ne pitävät henkilöstöstään huolen ja pyrkivät välttämään pikavoittoja irtisanomalla väkeään, koska tietävät, etteivät nuo tule takaisin töihin nousukaudella. Samat laskut ne juoksevat, oli työtön tai työssä, siksi monet vaihtavat työpaikkaa tai alaa kun työnantaja ei ns. "teroita kirveen terää molemmin puolin".

Joten sitä saa, mitä tilaa. On aivan turha mediassa vollottaa itse aiheuttamastaan ongelmasta. Kun aina halutaan ammattimiestä niin sellaista ei ikävä kyllä synny koulun penkiltä tai työttömänä nousukautta odotellen. Sellainen syntyy sillä, että pääsee kokeneemman oppiin ja hiljotellen kehittyy ammattilaiseksi kun kokemusta kertyy. Kertakäyttökulttuuri vain on iskostunut yritysten mieleen ja halutaan vain poimia rusinat pullasta.

Kimmo Paaso

Metallialan yrittäjä lässyttää täyttä paskaa. Jos työttömälle tarjotaan 15 euroa tunti, ei se jää kotiin makaamaan jos vain osaa tai oppii työt. Vituttaa lukea tällaista propagandaa ja valhetta. Eikö toimittajilla ole mitään moraalia?