Sunnuntai 26.5.2019

Työvoimapulaan törmännyt koneenrakentaja : ”Työnteon ei koeta olevan kannattava vaihtoehto”

  • Kuva: Juho Paavola
    Kuva
    Kari Blombergin johtama TWP Group voisi palkata useitakin uusia ammattilaisia, mutta osaajat ovat kiven alla.
|

Tunnettu koneenrakentaja kertoo työvoimapulasta. Vahva suhdanne pahentaa sitä, eikä tarjottu työ aina edes kelpaa.

”Meidän horisontissamme pulaa on ennen kaikkea ammattitaitoisista hitsaajista ja teollisuusmaalareista, mutta varsinkin osaavista levyseppähitsaajista. Tiedän myös, että avoimia myynti-insinöörien ja myyntipäälliköiden paikkoja on vaikea täyttää”, kertoo koneenrakennuksesta tunnetun TWP Groupin toimitusjohtaja Kari Blomberg.

Vahvasti kasvava TWP Group voisi palkata useitakin uusia ammattilaisia, mutta osaajat ovat kiven alla.

Blomberg sanoo, että hitsaajapulaa selittää ainakin lyhyellä tähtäimellä hyvän yleisen suhdannetilanteen tuoma kysyntähuippu. Erityisesti telakkateollisuuden hieno tilauskanta ja muut isot projektit lisäävät metalliammattilaisten kysyntää.

”Koulutuspaikkoja on liian vähän tarpeeseen nähden ja niiden vetovoima nuorten keskuudessa on heikko. Mielikuva ammatin todellisuudesta ei usein vastaa todellisuutta”, Blomberg pohtii.

TWP Groupin toimitusjohtaja arvioi, että kädentaitojen yleistä arvostusta pitää saada kasvatettua. Erilaisia työssäoppimisen muotoja kuten oppisopimuskoulutusta olisi syytä lisätä.

”Olemme valitettavasti törmänneet myös kannustinloukkuihin. Aina ei haluta ottaa työtä vastaan, jos vaikkapa työmatka koetaan liian pitkäksi. Kyse on toisinaan myös siitä, ettei työnteon koeta olevan kannattava vaihtoehto”, Blomberg arvioi.

TWP Groupiin kuuluu kaksi tytäryhtiötä: koneenrakennukseen erikoistunut Toijala Works sekä miehistönkuljetusvaunujen valmistuksessa mukana oleva Protonvest.

Akaan Toijalassa ja Viialassa operoiva Toijala Works valmistaa kokonaisia koneita tai niihin liittyviä teräsrakenteita kuten runkoja ja puomistoja. Sen oma tuote on puukurottaja.

Konserni pilkkoutui vuoden 2018 alkupuolella. SKS Toijala Works on nyt Toijala Works, kun taas TWP Group tunnettiin aiemmin nimellä SKS Group.

TWP Groupin liikevaihto asettuu tänä vuonna noin 40 miljoonaan euroon. Sillä on noin 250 työntekijää.

”Vertailukelpoista liikevaihtoa kertyy tänä vuonna huomattavasti viimevuotista enemmän”, Blomberg mainitsee.

Lauantaian työvoimapulan nosti esiin CNCenter Oy:n toimitusjohtaja Matti Laiho.

Lue lisää: Metalliyrittäjän karu havainto: ”Ansiosidonnaisen vaikutus työhaluihin on jäätävää luokkaa”

Henkilöt: 
Yritykset: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Jussi Runtti

mistäpä suomessa saa yrittäjän haluamia ammattilaisia valmiina. ei kait se luule, että niitä on jostain vain ottaa, kun tarve on. jos tarvii, eikö voisi ottaa itse nuoremman koulutettavaksi. eikö saksassa niin tehdä?. ärsyttää tällainen jonninjoutava märinä. joku oppisopimus oppilas oppii reilussa vuodessa sen, mitä ammattiopistoissa / koulussa vuosissa. ja on taatusti räätälöity kyseisen firman tarpeisiin.

Mikko Toivonen

Ei, vaan pienemmät sosiaalituet norkoilijoille ja peräkammarien asukeille joita ei mikään oikea tyl huvita kun se ei koskaan ole kivaa eikä siitä koskaan saa tarpeeksi korvausta menetetystä norkoiluajasta yjteiskunnan kustantamana

Vesa Kokko

Muutama vuosi taaksepäin Toijala Worksin kymmenen hengen hitsausporukka voitti 58 miljoonaa euroa eurojackpotista, kahdeksan irtisanoutui heti ja loput kaksi hivenen myöhemmin. Kyseisessä yrityksessä oli yt- neuvottelut käynnissä, toimittajan haastatellessa toimitusjohtajaa hän totesi ratkaisujen tekemisen helpottuneen, mutta vähennys ei ole riittävä. Osa jäljellä olevista hitsareista sai lopputilin. Jokainen voi itse päätellä kyseisen työnantajan houkuttelevuutta korkeasuhdanteen aikana, silloin kun osaava työntekijä miettii mahdollista uutta työpaikkaansa. Ehkä työnantajien kannattaisi pitää kiinni osaajistaan heikompina aikoina, nousun alkaessa he olisivat valmiina palveluksessa ja uusien työntekijöiden kouluttaminen olis helpompaa. Tälläinen käytäntö lisäisi myös koko alan houkuttelevuutta nuorten silmissä.

Jukka Mattsson

TWP Groupiin kuuluu kaksi tytäryhtiötä: koneenrakennukseen erikoistunut Toijala Works sekä miehistönkuljetusvaunujen valmistuksessa mukana oleva Protonvest.

Työntekijöitä voi YT:llä uhkailla ja hallita, mutta turpiin tulee myöhemmin. Sen jälkeen johtajasta tulee EK:n itkupilli. Totta on että jotkut eivät näe metsää puilta.

Jari Eeva

Toistan taas itseäni: myös työnantajan pärstäkerroin on otettava huomioon (irtisanomis tapauksissa). Noususuhdanteessa rahalla voi ostaa työntekijöitä kilpailijoilta, jos kerran ei muuten saa. Pirujakos aina työttömien syyksi kaikki laitetaan.

Martti Kaisto

Oli vuosia kun eri rakennusteollisuuden alat olisi voinut ottaa nuoria hieman kokemattomampia kokeneiden mukaan mutta kaikki halusi vain huippuammattilaisen . Työn ja kokemuksen ammattilaisia ei synny ilman kisällejä joten teollisuus pomotkin saa katsoa itse peiliin.

Hannu Peltola

ei kai jos hintatasoo pukataan ylemmäs ja ylemmäs, on luonnollista että palkkaa pitää saada indexin mukaan enkä usko että duunareilla on kompetenssia nmostaa ruuan, bensan, vuokran ja sähkön hintoja, kattos yrittäjät peiliin, ne kai n iitä hintoja ylös hilaa

Jari Eeva

Kannattais valittaa hallitukselle, jolla on rahahanat koulutuksen suhteen. Pitäis alkaa kohta tekemään jotain siellä. Näitä valittajia alkaa olemaan jo ihan tarpeeksi. Työttömälläkin on arvokkuutensa. Huonosti käy, jos sen menettää.

Petri Lahtinen

Ammattilainen olettaa saavansa ammattilaisen palkkaa. Toisaalta, muuttaminen tuonne jonnekin susirajalle _yhden_ työnantajan perässä on hyvin riskialtista. Sitten kun taas heitetään työvoimaa pihalle, on vaikea löytää uutta työtä. Pitää taas myydä asunto, lasten pitää muuttaa koulua jne

Mikko Toivonen

Ei vaan pitäisi oppia asumaan vuokra asunnossa, josta on sitten merkittävästi kevyempää siirtyä työn perässä sinne missä sitä on.
Yhteiskunnan vaan pitäisi parantaa kovasti normaalihintaisten vuokra asuntojen tuotantoa ja tarjopntaa kasvualueilla. Merkittäväst eli kymmeniä tuhansia äkkiä pelkästään PK seudulla ja koko joukko Varsinaissuomen työllistäville alueille

Esko Riikonen

Asuminen liittyy olennaisesti työntekoon. Nykyään esim kuntien asunnot jaetaan niille, jotka ovat tulleet kotoutumaan Suomeen. Kotoutumista voi harjoitella paikkakunnilla, jossa on vapaita asuntoja, ei siellä, missä työvoima tarvitsee asuntoja. Muutosta tarvitaan.

Jukka Mattsson

TWP Blombergille samat terveiset kuin Laiholle.
Älä pura kiukkuasi heihin jotka eivät ole nykyiseen ongelmaan syyllisiä!

Kuulostaa ihan pikkulapsen itkulta ja kehoitan tutkimaan iltasadun jälkeen kuinka hakemasi osaajat loppuivat?

Vinkkinä voin kertoa että n. -90 se alkoi ja -93 VALMET irtisanoi kaikki yli 55 vuotiaat hitsarit ja konepajamiehet. Loppujen piti joko perustaa firma tai sanoa itsensä irti.

NOKIA:n Ollila juoksupoikineen kävi kiertämässä poliitikkojen luona kertomassa ilosanomaa, että nämäkin osaajat saadaan ostettua halvemmalla ulkomailta.

Saatiin, mutta ilo oli perin lyhytaikainen. Samalla kun tuhottiin nuo metallialan ammattikunnat tuhottiin myös alan koulutus ja ajettiin alas maamme metalliteollisuus.
Hitsarit ja sorvarit saivat väistyä kännykkäbisneksen tieltä.

Olen kiertänyt kotimaisia ja ulkomaisia konepajoja kaupanteossa vuodesta -83.
Kotimaan konepajat, niiden osaaminen on jäänyt kivikauden tasolle verrattuna vaikkapa itäblokin maiden huippukoneistamoihin. Konepaja asiakkaitten vaatimien laatujärjestelmien (esim. auto ja energiateollisuus) ERP järjestelmän mukaista automaattidokumentointia ei kotimaassamme hallitse kuin yhden käden sormin laskettava määrä yrityksiä. Ei edes VALMET Automotive vaikka laatuautoja näyttää valmistavan.

Ennen kysyttiin mitä samaa on hitsaamusella ja huoraamisella? No kun otti ja rupesi!
Valitettavasti tämä ei toimi nykyisin jos halutaan pitää laadun tunteva koti- tai ulkomainen asiakas tyytyväisenä.

Lyhyellä tähtäimellä peli on jo menetetty mutta toivottavasti joku ymmärtävä teollisuusneuvos, tai KONE:en johtaja uskaltaa yrittää muuttaa suuntaa, ja saada asia korjattua.

Juha Hämäläinen

Blomberg ei sovella samaa logiikkaa itseensä kuin muihin. Kuuluu kysyä mitwn 2-3 tonnin palkka houkuttelee raskaaseen työhön kutakin. Blomberg ei takapuoltaan nostaisi kotisohvasta alta 50-100 tonnin kuussa. Ei hänen kannata muita arvostella. Työ ei ole mikään itseisarvo vaan työhön motivoidaan rahalla.

Esko Riikonen

"TWP Groupin toimitusjohtaja arvioi, että kädentaitojen yleistä arvostusta pitää saada kasvatettua. Erilaisia työssäoppimisen muotoja kuten oppisopimuskoulutusta olisi syytä lisätä."

Jos toimitusjohtaja tarkoittaa suomalaisten kouluttamista, niin kyseessä on oikeansuuntainen ajattelu. Kun puhutaan työvoiman tuonnista, niin mieleeni tulee ensimmäisenä halpatyövoiman tarve. Täytyyhän sitä halpatyövoimaakin kouluttaa, jos kyse on korkeaa ammattitaitoa vaativasta työstä. Ja siinä on aina kielen osaamisongelma mukana.

Tuomas Sikander

Outoa että nykyään periferian nuikuttajakin on olevinaan markkinatalousmies mutta työntekijät palkkoineen ei tämän lestadiolaisen ihmeen piiriin kuulu, ne pitäisi saada tukijussisysteemistä kommunismin puolelta kuin ahneelle Manulle illallinen.
._.

Pertti Ikonen

Työnantajat antavat ymmärtää, että jos työttömät saavat korvausta työttömyysajasta, niin työnantajienkin pitää saada tuosta korvauksena työntekijöitä tarpeisiinsa ainoastaan sormia napsauttamalla. Mutta eiväthän työnantajat ole tehneet tilanteensa parantamiseksi mitään muuta kuin ryhtyneet vaatimaan ilmaista työvoimaa - tai sellasita työvoimaan jonka palkanmaksun hoitaa työttmyysturva.

Aino Kivelä

Lorvikatarriepidemia on äitynyt krooniseksi ja tauti on leviämässä myös työssä käyviin. Oireina halu nauttia elämästä, tympääntyminen työelämään ja sen unohtaminen, että rahaa ei sada taivaasta vaan kunkin tulisi kykyjensä mukaan kantaa kortensa kekoon yhteiskunnassa. Jos em. oireita pahempia työkykyongelmia ei ole, tulisi kohtuullinen työtarjous ottaa vastaan tai tuki loppuisi. Maksettakoon sitten vaikka tuen ja palkan välinen erotus tukiaisina.

Petri Kokko

Oletko joku asiantuntija näissä asioissa vai mistä syystä asetut muiden yläpuolelle haukkumaan ja arvostelemaan heidän elämäntilannettaan vaikka näillä itsellään siihen ei ole osaa eikä arpaa?
Olet todella itsekäs, ilkeä, inhottava ja välinpitämätön olio