Tiistai 16.7.2019

KL selvitti: Teollisuusliitolla on varaa pitää kaikki työssäkäyvät jäsenet yhtä aikaa lakossa 99 päivää

Luotu: 
3.9.2018 07:26
  • Kuva: Petteri Paalasmaa/Uusi Suomi
    Kuva
    Kuvituskuva.
|

Teollisuusliiton nettovarallisuus oli viime vuoden lopussa niin suuri, että kaikki sen työssäkäyvät jäsenet voisivat olla yhtä aikaa lakossa 99 päivän ajan, kertoo Kauppalehti.

Kauppalehti kävi läpi kuuden ammattiliiton Patentti- ja rekisterihallitukseen toimitetut tilinpäätökset: OAJ:n, JHL:n, Teollisuusliiton, PAM:n, Rakennusliiton ja Tekniikan Akateemisten. Niistä vain OAJ pystyi viime vuonna kattamaan kulunsa jäsenmaksuilla.

Kauppalehden mukaan Teollisuusliitto on ammattiliitoista äveriäin. Yhteinen piirre liitoille on se, että niillä on huomattavasti piilovarallisuutta ja huomattava kiinteistöomaisuus. Pörssiin kesällä listattu vuokratalojätti Kojamon osakkeiden omistus on sitä omistaville liitoille piilovarallisuutta, joka ei näy liittojen taseissa.

Ammattiliittojen ei tarvitse yleishyödyllisinä yhteisöinä maksaa tuotoistaan veroja. Esimerkiksi Kojamo eli entinen VVO on maksanut ammattiliitoille kymmenien miljoonien eurojen osingot verovapaina. Liittojen johtajat ovat perustelleet varallisuuden keräämistä sillä, että ne ovat riittävän uskottavia, jos työmarkkinaneuvottelut ajautuvat hankaluuksiin.

Turun yliopiston taloustieteen professorin Matti Virénin mukaan on ongelmallista, että ammattiliitot keskittyvät omaisuuden kartuttamiseen, mutta eivät maksa tuotoistaan veroja.

”Ammattiliitot alkavat olla tilanteessa, jossa omaisuustulot dominoivat tulonhankintaa. Se pistää miettimään, mikä on kupletin juoni”, Virén sanoo Kauppalehdelle.

Lue lisää Kauppalehdestä

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Pertti Aaltonen

Teollisuusliitolla on varaa lakkoilla, mutta onko jäsenillä? Lakkoavustus ei kuitenkaan liene palkan suuruinen.

En tunne toimeentulotuen myöntämismääräyksiä, voidaanko toimeentulotukea myöntää lakossa oleville. Olisi kuitenkin hieman erikoista, jos laillisen yhteiskuntajärjestyksen kumoamiseen yhteiskunta maksaisi tukea.

Ilkka Paananen

Sepä se olisikin hölmöntölmäys. 99 päivää lakossa ja työnantajat konkurssissa ja asiakkaat ulkomaiden palvelevilla yrityksillä. Tässähän ollaan venetsueelan tiellä. Otan Ruotsin kansalaisuuden jä kävelen Köpikseen tämäm jälkeen.