Sunnuntai 19.5.2019

Seuraavaan hallitukseen vaaditaan uutta ministeriä: ”Suomessa akuutti tarve”

Luotu: 
3.9.2018 07:55
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Alma Talent
    Kuva
    Seuraavaan hallitukseen tarvitaan uusi vastuuministeri.
|

Neljä järjestöä vaatii seuraavaan hallitukseen digiministeriä. Ohjelmistoyrittäjät, Palvelualojen työnantajat PALTA, Suomen Yrittäjät ja Teknologiateollisuus katsovat, että tietopolitiikka ja digitalisaatio tarvitsevat oman vastuuministerin.

Järjestöt vaativat kannanotossaan, että seuraava hallitus ottaa selkeän johtajuuden digitalisaation edistämisestä ja keskittää tietopolitiikan johtamisen ja keskeiset digitalisaatiohankkeet yhdelle ministerille.

Teknologiateollisuuden digiministeriselvityksessä vertailtiin Euroopan maiden julkisen sektorin digitalisaatiostrategioita ja -hallintoa. Aula Researchin toteuttama selvitys julkaistaan syyskuussa. Selvityksessä löydettiin muualta Euroopasta esimerkkejä, jotka osoittavat selkeän toimivallan ja määrätietoisen toimeenpanon vievän hallinnonalat leikkaavaa digitalisaatiota tuloksekkaasti eteenpäin.

”Digitaalisuuden maksimaalinen hyödyntäminen on Suomelle merkittävä mahdollisuus. Ensi kevään eduskuntavaalien jälkeen maan uudella hallituksella on tuhannen taalan paikka luoda maahan kasvua kokonaisvaltaisella digitalisaation johtamisella”, sanoo Suomen Yrittäjien digi- ja koulutuspäällikkö Joonas Mikkilä tiedotteessa.

Järjestöjen mukaan vastuuministeri pitäisi sijoittaa valtioneuvoston kansliaan riittävällä toimivallalla. Myös uuden Digi- ja väestötietoviraston tulisi toimia vastuuministerin ohjauksessa.

”Seuraavan hallituksen on otettava haaste tosissaan: digiministerille on Suomessa akuutti tarve. Mantereiden välillä kytee ja eurooppalainen kehitys laahaa perässä”, Ohjelmistoyrittäjien toimitusjohtaja Rasmus Roiha peräänkuuluttaa tiedotteessa.

”Nyt tarvitaan selkeää johtamista ja kokonaisnäkemystä digitalisaation johtamisessa, jotta Suomi pärjää kovenevassa globaalissa kilpailussa.”

Tällä hetkellä digitalisaation edistäminen on hallituksessa usean eri ministeriön ja ministerin vastuulla. Eritysien suuri haaste järjestöjen mukaan on se, että julkisen ja yksityisen sektorin digitalisaatiota valmistellaan eri ministeriöissä ”ilman kokonaisjohtajuutta”.

”Datan hyödyntäminen ja tekoälyn käyttö murtaa rajoja toimialojen väliltä. Tämän kehityksen tulee näkyä myös valtionhallinnossa: ei ole erillistä julkisen hallinnon ja yksityisen sektorin digitalisaatiota. Samat ratkaisut toimivat kaikkialla”, PALTAn elinkeinopolitiikan asiantuntija Jari Konttinen painottaa tiedotteessa.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Veikko Hintsanen

Ajatus on hyvä.

Teknisesti sen toteuttaminen tulisi suorittaa niin että LVM jaetaan kahteen osaan. Liikenneministeriöön ja Viestintäministeriöön ,jolle kuuluisi digitalisaatio kokonaisuudessaan.

Nyt kaksi ministeriötä, joilla on karkeasti arvioidan yhtä paljon keskinäistä henkilökunnan perus tieto ja koulutusarvetta ,kuin digitalisaatiolla ja lääketieteellä ovat saman ministeriön alaisuudessa.

Lisäksi median määrärahat ovat liikenneministeriön alla. Tulos on ollut se että liikennevirasto voi tuottaa minkälaista media puppua faktatietona tahansa ja se niellään sellaisenaan median toimesta koska pelko tukien loppumisesta saa median suun tukkoon ja juuri siihen asentoon mihin liikennevirasto sen haluaa... tarkemmin sivustolla www.sisävesi.fi