Torstai 21.2.2019

Kokoomusedustajat vaativat palautussopimusta: Irak-linjaa kovennettava – ”Ruuhka vasta edessäpäin”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
3.9.2018 09:20
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Kansanedustaja Pia Kauma (kok) on kirjallisen kysymyksen ensimmäinen allekirjoittaja. Arkistokuva.
|

Kokoomuksen viisi kansanedustajaa on jättänyt hallitukselle kirjallisen kysymyksen Irakin kanssa neuvoteltavasta turvapaikanhakijoiden palautussopimuksesta. Aiemmin on kerrottu neuvotteluiden vaikeuksista.

Kokoomusedustajat Pia Kauma, Pauli Kiuru, Markku Eestilä, Jukka Kopra ja Kari Tolvanen kysyvät hallitukselta, miten palautussopimuksen solmimista Irakin kanssa aiotaan edistää ja aikooko hallitus ehdollistaa Irakille tarjottavaa apua sopimuksen aikaansaamiseksi.

Kirjallisen kysymyksen ensimmäinen allekirjoittaja Pia Kauma huomauttaa, että kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneiden palauttaminen Irakiin on takkuillut, koska Irak ei ole riittävän halukas ottamaan takaisin kansalaisiaan, joilla ei ole Suomessa laillista oleskelulupaa.

Kansanedustajat huomauttavat, että Suomen ulkoministeriön tulisi vahvemmin edellyttää Irakilta kansainvälisten pelisääntöjen noudattamista ”etenkin, kun Suomi tekee Irakissa merkittävää työtä talouden ja elinolosuhteiden parantamiseksi”.

”Vuonna 2019 suoraa taloudellista tukea on tarkoitus antaa esimerkiksi ulkoministeriöltä ja puolustusministeriöltä yhteensä noin 25 miljoonaa euroa”, huomauttaa Pauli Kiuru tiedotteessa.

Kansanedustajien mukaan palautuksista kieltäytyminen on ristiriidassa myös Irakin oman perustuslain kanssa.

”On ongelmallista ja vaikeasti perusteltavissa, jos maa kieltäytyy ottamasta takaisin omia kansalaisiaan ja samaan aikaan edellyttää kansainvälistä apua. Siksi Suomen tulisi miettiä avun ehdollistamista tai vastavuoroistamista yhdessä muiden EU-maiden kanssa”, sanoo puolestaan Jukka Kopra.

Myös sisäministeri Kai Mykkänen (kok) sanoi heinäkuussa Uudelle Suomelle, että on kohtuuton vinouma rahoittaa miljardeilla maita, jotka eivät ota käännytettyjä takaisin. Hän puhui linjan koventamisesta Irakiin päin. Lue lisää: Sisäministeri Mykkänen: EU:lla nyt 6kk aikaa – Muuten voi alkaa rajojen sulkeminen

Kansanedustajat huomauttavat, että täytäntöönpanokelpoisten palautuspäätösten ruuhka on vasta edessäpäin, sillä sellaista odottavista henkilöistä jo pelkästään irakilaisia on maassa useita tuhansia.

”Vuonna 2015 Suomeen saapui yhteensä 32 500 turvapaikanhakijaa, joista irakilaisia oli 20 500. Heistä noin puolet sai kielteisen turvapaikkapäätöksen”, Kauma muistuttaa.

Valtioneuvoston kanslia tiedotti viime viikolla suurlähetystön perustamisesta Bagdadiin lähes 30 vuoden tauon jälkeen.

”Myös suurlähetystön uudelleenperustaminen antaa nyt hyvän mahdollisuuden käydä Irakin kanssa aktiivista dialogia sekä tehdä yhteistyötä suunnitelmallisesti. Maiden kahdenvälisellä suhteella ja kaupallisella yhteistyöllä on parhaat edellytykset onnistua, kun molemmat osapuolet ymmärtävät toistensa lähtökohdat ja noudattavat yhdessä solmittuja sopimuksia”, Kauma sanoo.

Eestilä muistuttaa, että valtiovarainvaliokuntakin on todennut talousarviomietinnössään, että kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneen jääminen Suomeen rapauttaa järjestelmää ja sen uskottavuutta sekä lisää sisäisen turvallisuuden riskejä. Tolvasen mukaan taas erityisen merkityksellistä on sitouttaa Euroopan unionin suuret maat ongelman ratkaisemiseen, jotta toivottu tulos saadaan aikaan.

”Palautussopimus tarvitaan, ja Irakin, samoin kuin muiden maiden, tulee noudattaa yhdessä sovittuja pelisääntöjä”, Tolvanen sanoo tiedotteessa.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Hannu Mononen

Miksi vain viisi kansanedustajaa ja miksi vasta nyt? Ongelma Irakin suhtautumisessa on ollut tiedossa jo vuosikaudet, ja kaikki hallituspuolueet ovat vain löperösti pysytelleet asialle välinpitämättöminä suomalaisten edun kustannuksella.

jyrki tikkakoski

No mutta...ensin Sipilä alkoi yllättäen puhumaan totta turvapaikanhakijoista ja nyt myös kokoomuksessa on herätty vaalien lähestymiseen.
Molemmat hallituspuolueet alkavatkin olemaan potenttiaalisia yhteistyö kumppaneita PS:n kanssa.
Pikkuisen pitäisi kuitenkin vielä petrata, sillä onhan PS enemmän yrittäjien asialla kuin kokoomus sekä enemmän maanviljelijöiden asialla kuin kepu.
Mutta mitä sanoo Orpo näille edustajille kun tuo allekirjoitettu vaatimushan on rasismia hänen mielestään.

Risto Nikander

Orpo oli sisäministeri kun ovet olivat levällään. Sipilän kutsu kuuului, varsninkin Irakiin. Orpo säesti, että "kaikki syyrialaiset saavat turvapaikan", mutta ei vaan (onneksi) kovin paljon tullut, vaikka tarve olisi ollut päinvastoin kuin Irakissa.
Nytkään Orpolla ei ole huolta rahoista, kun kyse on "pakolaisista".

Jussi Runtti

miten suomi toimii noiden henkilöiden kanssa, jotka ei saa turvapaikkaa?. onko päätöksillä mitään merkitystä. missä he asuvat, jos eivät halua poistua. joko maamiesten luona tai sitten pakolaiskeskuksissa. saavatko he valtiolta rahaa siitä huolimatta. kuka hoitaa heidän terveuspalvelut tms. eihän tuosta valtio halua kait kansalaisille, siis suomalaisille asiaa sanoa/kertoa. meidän pitäisi saada Trumpin kaltainen presidentti/pääministeri suomeen, jotka ei kiemurteleisi, kuin mato koukkuun laittaessa. siis pressa ja pääministeri, toimintaa.

Risto Nikander

Asuvat muuten paljon suvakkinaisten luona. Suomessa on paljon eksotiikkaa kaipaavia naisia, jotka eivät juuri muille kelpaa. MAtuille kelpaa. Tarkoitus on saada lapsi tai aviolitto aikaiseksi, jotta saisi pysyvän oleskeluluvan.
Terveyspalvelut on tarjolla ainakin Helsingissä.

Juha Hämäläinen

Näyttää olevan kova äänten kalastelu meneillään. Täysin tuntemattomat edustajat hakevat huomiota ja tekevät sen vielä väärin. Heidän tulisi arvostella Mykkästä ja Sipilää maailman halaamisesta ja avointen ovien politiikasta, jonka seurausta nykyinen tilanne tasan tarkalleen on.

Mark Andersson

Maahanmuuttohysteerikkojen trollaus kommentti- ja keskustelupalstoilla näkyy siis purevan ainakin kannatustaan menettäneissä puolueissa: heidän tarkoituksenaanhan on antaa harhakuva, että maahanmuuton vuoksi seinille hyppivää väkeä olisi moninkertainen määrä todellisuuteen verrattuna.

Sen he tekevät masinoidusti joko jonkin organisaation kautta tai sitten viidakkorumpu heidän välillään toimii tehokkaasti. Aina kun jossakin uutisessa liippaistaan maahanmuuttoa, tuo trollijoukko valtaa kommenttipalstat, ja usein jokin arkinen kahakkauutinen tulkitaan välittömästi maahanmuuttajien tekemäksi – koska ihonväri uutisissa kuulemma "salataan".

Samapa se, nimenomaan tätä on se varsinainen trollaus. Eikä se (yllätys yllätys) olekaan peräisin Venäjältä, vaikka median mukaan kaikki paha tässä maailmassa tuleekin sieltä.

Mark Andersson

Sen pitäminen tärkeimpänä asiana, mitä Suomesta löytyy, on hysteriaa.

Ongelmat on hoidettava järkevästi, eikä seinille hyppimällä, mikä ainoastaan vaikeuttaa asioiden hoitamista. Niin tämäkin.

Koskee kummankin puolen ääriryhmittymää – jotka kumpikin pitävät kovaa meteliä, vaikka kooltaan eivät ole kovinkaan isoja – onneksi.

Risto Nikander
Vastaus kommenttiin #11

Etkö ole edes tietoinen siitä, miten suomalaiset suhtauvat nuoriin miehiin, jotka kutsuvat itseään "pakolaisiksi" ja ovat kertomansa mukaan iältään alle 17 vuotiaita, vaikka ovat jopa 25 vuotiaita. Muutoinkin negatiivinen suhtautiuminen, (paljon yli puiolet). Erityisesti näitä nuoria miehiä kohtaa.
Et taida myöskään ajatella asiaa yhtään pidemmälle.
Jopa Angela Merkel on todennut, että asia on vakavampi kuin pankkikriisi.
Olet vielä tasolla, jolla Angela Merkel oli ennen ja vuonna 2015. JA Sipilä oli silloin, kun kutsui heitä kotiinsa asumaan.

Lauri Kiiski

Kaikki muut pohjoismaat sopivat palautussopimuksen Irakin kanssa jo v. 2009 , mutta tuolloin vastuuministerinä Vanhasen II hallituksessa ollutta Astrid Thorsia ( RKP ) sopimuksen tekeminen ei nähtävästi kiinnostanut pätkän vertaa ja se jäi kokonaan tekemättä.

Eipä sitten tarvitse ihmetellä se seurauksia.

Jouni Borgman

"Wir schaffen das" -huuma alkaa Kokoomuksessakin laimeta. Puolueen vastuuministeri pakolaisinvaasion 2015 aikana on varmastikin halunnut vaimentaa keskustelua. Monet kokoomusvaikuttajat ovat puhuneet vahvasti monikulttuurin ja itseisarvoisen kansainvälistämisen puolesta ja puolueessa on vallinnut avoimia rajoja vahvasti kannattava ilmapiiri. Suuret määrät tulijoita nähdään myönteisenä ilmiönä puolueen työn tarjontaa suosivan ekonomistisiiven parissa.

Vaalien läheisyys antaa kuitenkin lisää painoarvoa kansalaisten aidoille näkemyksille ja huolille, joista poliitikot ovat paremmin selvillä kuin miltä vaalien välisenä kautena vaikuttaa. Tietenkin ihan omakohtainen arvostelukyky voi selittää paljon. Eivät kaikki Kokoomuksessa ole sitä vailla.

Henteri Virkkula

Anna mun kaikki kestää. Tämä on taas näitä "jotain tarttis tehdä" - ulostuloja...

No, arvon tädit ja sedät, ottakaa sormi pois sanonko mistä ja alkaakaan tekemään. Siinäs ku siivoatte sotkuanne. Samaan aikaan laittomasti maassa olevien "vähemmistö" viettää kulutusjuhlaa veronmaksajien piikkiin ja pitää härskisti koko järjestelmää pilkkanaan.

Kaarina Leinonen

Hahhaa! Näinhän se menee hädissään siirretään näitä itse aiheutettuja sotkuja seuraavalle hallitukselle ja eduskunnalle . Nämä poliitikot kokoomuksesta , keskustasta
ja muistakin puolueista, emme ole todellakaan tyhmiä me tavallinen väki.
Teillä näyttää olevan pakokauhu valloillaan. Me äänestämme ja oikeaa puoluetta.

Tapio Mäkeläinen

Ei tuo alatyylinen henkilöön kohdistuva vittuilu asiaa edistä yhtäään. Osin olen samaa mieltä vaalivaikutuksesta.
Kokoomus voisi jo päättää mitä mieltä oikeasti asiasta ovat. Täällä Etelä-Espoossa, jossa Kok äänet laskemisen sijasta punnitaan , ei kyseinen asia juuri hetkauta koska laittomia ei näy eikä muitakaan maahanmuuttajia.
Mykkäsen, kok Espoo, zikzak sotkee lisää.
Maahanmuutto on tullut jäädäkseen mutta laittomien= laimo (eikä paperiton), palatukset ovat siitä osa ympäri maailmaa. Asuin San Diegossa 45 v sitten ja 3 kertaista teräsaitaa oli ollut Mexikon rajalla jo vuosia silloin.
Mamut ovat yksi haaste mutta pahin on maamme kohta 10 vuotta laskenut syntyvyys. Tätä ei vieläkään tajuta. Ilman muuttoa väkiluku laskisi.
Laimot ulos. Työperäinen käyntiin. Välimeri kiinni ja tarkastukset Afrikkaan.

Jaakko Karki

Monet Irakilaiset terveet nuoret miehet, erityisesti rintamakarkurit, entiset poliisit ja Abu Grabista vapautetut ja muut sunni-shiait väkivaltaan osallistuneet, juoksivat monen turvallisen maan halki Suomeen aski kun he olivat oppineet mobiili-viidakkorummuistaan että toisin kuin muilla pohjoismailla, Saksalla jne Suomella ei ole luovutussopimusta Irakin kanssa. Tämä oli mannaa niille, joilla ei ollut alunperinkään tarkoitusta poistua hyvinvointi-Suomesta, ei vapaaehtoisesti eikä pakolla ao luovutussopimuksen puutteessa. Siinä sitä on houkutustekijää enemmän kuin tarpeeksi. Ja me täällä pohjolassa kuvittelimme antavamme turvapaikkaa näille "partalapsille" ja muille avun tarpeessa oleville.
On korkea aika nyt saada se asianomainen luovutus sopimus myös Irakin kanssa. Tietenkin Irak vastustaa kun ei halua saada tätä sakkia takaisin, mutta jospa lopetamme kaiken taloudellisen avun ja kaikkien viisumien myöntämisen Irakilaisille kunnes mieli muuttuu.