Maanantai 27.5.2019

Opettajien protesti ihmetyttää yrittäjiä: ”Mistä näissä operaatioissa todella on kyse?”

Luotu: 
4.9.2018 12:01
  • Kuva: Alma Media arkisto / Tiina Somerpuro
    Kuva
    "Kun halutaan antaa viesti, että tämä johtaa mielivaltaan, tämä on pärstäkertoimella irtisanomista, niin mielestäni se on totuuden vääristelemistä", sanoo Suomen Yrittäjien hallituksen puheenjohtaja Jyrki Mäkynen. Arkistokuva.
|

Suomen Yrittäjien hallituksen puheenjohtaja Jyrki Mäkynen nostaa Uuden Suomen haastattelussa esiin sen, miksi Juha Sipilän (kesk) hallituksen irtisanomisperusteita höllentävää lakiehdotusta on vastustamassa esimerkiksi opettajien ja sairaanhoitajien ammattiliittoja.

Hallitus valmistelee esitystä, joka helpottaisi irtisanomisia alle 20 hengen yrityksissä. Ammattiliittojen keskusjärjestö SAK päätti eilen laajoista hallituksen vastaisista järjestöllisistä toimista. Hoitoalaa edustava STTK:lainen Tehy, akavalainen opettajien järjestö OAJ sekä Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL kertoivat jo viime viikolla ryhtyvänsä valmistelemaan järjestöllisiä toimia. Liitot eivät ole kertoneet, mitä järjestölliset toimet käytännössä olisivat. Tehy on väläytellyt ylityö- ja vuoronvaihtokieltoa.

Mäkynen ihmettelee nimenomaan sitä, miksi OAJ, Tehy ja JHL ovat toimissa mukana. Näissä liitoissa on paljon julkisella puolella työskenteleviä ihmisiä, joita hallituksen lakiehdotus ei koske.

”Ihmettelen näitten järjestöjen mukanaoloa näissä toimenpiteissä”, Mäkynen sanoo.

”Tämä panee mut kysymään, mistä on kysymys näissä operaatioissa. Minä vähän tulkitsen, että tämähän on politiikan tekemistä. Kun halutaan antaa viesti, että tämä johtaa mielivaltaan, tämä on pärstäkertoimella irtisanomista, niin mielestäni se on totuuden vääristelemistä. Tässä lainsäädännössä ei ole kysymys semmoisesta asiasta. Tässä puhutaan semmoisilla kielikuvilla, jotka eivät ole totuudenmukaisia. Näin isoon operaatioon kun lähdetään, tulkintani on, että tässä halutaan tehdä politiikkaa.”

Seuraavat eduskuntavaalit käydään ensi keväänä.

Lue myös: SAK päätti laajoista toimista hallitusta vastaan: ”Kaikki liitot mukana”

Mäkynen korostaa ehdotuksessa olevan kyse siitä, että irtisanomiseen on edelleen oltava asiallinen ja painava syy, ja jos työntekijä varoituksen jälkeen ei vieläkään noudata työvelvoitettaan tai käyttäytyy epäasiallisesti, hänet pitäisi voida irtisanoa.

”Onko opettajat Suomessa sitä mieltä, että tämmöistä lainsäädäntöä olemme valmiit vastustamaan? En oikein ymmärrä sitä logiikkaa. Tämähän pitää kääntää toisinpäin: jos ei halua tämmöistä lainsäädäntöä, niin silloin sallii sen, että tällaisilla kriteereillä ei voi irtisanoa”, Mäkynen sanoo.

OAJ on tänään julkaissut verkkosivuillaan perusteluja sille, miksi liitto on mukana vastustamassa hallituksen lakiaikeita.

”Heikennys koskisi myös osaa OAJ:n jäsenistä ja on yleisestikin epäoikeudenmukainen. Järjestö puolustaa jokaista jäsentään”, OAJ:n neuvottelujohtaja Petri Lindroos perustelee OAJ:n verkkosivuilla.

OAJ:n jäsenmäärä on kaikkiaan noin 120 000. Hallituksen lakiehdotuksen piirissä olisi noin tuhat OAJ:n jäsentä.

”Kun näin isoon operaatioon ollaan lähtemässä, niin onhan nämä täydellisesti ylimitoitettuja toimia”, Jyrki Mäkynen sanoo.

Tehy puolestaan nostaa esiin erityisen huolen tulevaisuutta koskien. Tehyn mukaan sote-uudistus tuo toteutuessaan paljon lisää yksityisiä sosiaali- ja terveyspalvelualan yrityksiä. Niitä hallituksen uudistus toteutuessaan voisi koskea.

Ay-liike on ollut ennenkin takajaloillaan Sipilän hallituksen toimien takia. Mäkysen mielestä tämä johtuu siitä, että nyt ensi kertaa hallitus on oikeasti valmis tekemään työmarkkinoita koskevia muutoksia. Aiemmissa hallituksissa on Mäkysen mukaan aina etsitty pienintä yhteistä nimittäjää, minkä vuoksi muutokset ovat olleet pieniä.

”Meillä on ollut työmarkkinaosapuolilla veto-oikeus kaikkeen. Tämä [Sipilän hallituksen toiminta] on kulttuurin muuttamista”, Mäkynen sanoo.

”Todella toivon poliittisen uskottavuuden kannalta, että hallitus vie tämän uudistuksen läpi.”

Lue myös:

Ay-liikkeestä uhkaava ”vinkki” Juha Sipilälle: ”Nyt kannattaa etsiä kunniallista perääntymistä”

Teollisuusliiton ilmoitus on vasta alkua – SAK: ”Nyt on toisenlaisen toiminnan aika”

Pienten yritysten irtisanomisehtojen keventäminen etenee – Ministeri: Syy yksinkertainen, suurin osa työpaikoista syntyy niihin

SAK:sta lyttäys irtisanomisten ”keventämiselle” – ”Pärstäkerroinpykälä”, uhkana 90 päivän karenssi

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Paula Vainikka

Minun mielestäni Sipilä on oikealla asialla. Alle 20 hengen yrityksissä on todella hankalaa ja kallista kun ei voi irtisanoa ihmistä joka toistuvasti kieltäytyy töistä ja aiheuttaa yleistä närää. Saati sitten jos ei noudata työaikoja eikä muita ohjeita. Tällaiset henkilöt pitäisi voida irtisanoa ilman sanktioita. Samoin pitäisi voida palkata henkilöitä vaikka pakkolomautukset koskevatkin osaa henkilöstöstä. Ei koko henkilöstö taida kaikkia asioita ja jos avainhenkilöt puuttuu , pakkolomat vain kasvaa koska ammattihenkilön puute haittaa tuotantoa.
Liiasta byrokratiasta piti päästä eroon. Tässä on yksi kohde mikä hankaloittaa pienyrittäjien toimintaa.

Jukka Mattsson

Etpä tosiaan taida tuntea työlainsäädäntöä!

Otappa TES käsiin ja tutustu siihen ennen kuin heittelet moista tekstiä. Näyttää olevan täysin tuntematon opus sinulle joten suosittelen työlainsäädännön tutkimista vaikkapa iltalukemisiksi.

Rehellisyyden nimissä olisit voinut lisätä tuohon listaasi: jos työntekijän pärstäkerroin ei miellytä.

Jukka Mattsson
Vastaus kommenttiin #9

Kerrataan vielä yleisön pyynnöstä:

Suurissa yhtiöissä "pärstäkerroin" on sillä henkilöllä, joka tekee työnsä hyvin, tekee pyyteetöntä työtä firman hallituksen tavoitteiden saavuttamiseksi, mutta tuo myös yhtiön hallitukselle tietoon yritysjohdon (pikkupomojen) salatut miljoonatöppäilyt sekä henkilökohtaiset kähminnät. Äkkiä lähtö tulee pärstäkertoimelle jos pikkupomot huomaavat tulleensa paljastetuksi firman toiminnalle vahingollisiksi.

Pienissä firmoissa pärstäkerroin on sillä joka ei tee hänelle annettua työtä omistajan mielestä riittävän hyvin, tai on tullut vuosien saatossa ansiollisesti "liian kalliiksi" tai joutunut ns. yrittäjän mielivaltaiseksi silmätikuksi eikä enää suostu mielivaltaiseen pompotteluun.

Toivottavasti tästä oli apua?

PS: omasta yrityksestäni en ole vuosien saatossa tavannut tuollaista pärstäkerrointa yhtään kertaa, mutta kyllä niitä varmana on.

Mikko Räsänen

Tästä 20 henkilöstä tulee helposti sellainen raja, että tuon alle meneviin yrityksiin on kohta vaikeaa saada työntekijöitä. Ihan vaan sen vuoksi, että niistä saa helposti kenkää. Toisaalta minusta on ihan oikein, että ryhmään sopimattomalle voidaan näyttää ovea. Voi kuulostaa rumalta, jos puhutaan pärstäkertoimen sopimattomuudesta, mutta tottahan se on. Yksi ihminen voi myrkyttää koko työpaikan ihan vaan huvikseen.

Pekka Hautaa

Onhan se politiikkaa. Onko yhteisten asioiden hoito monopolisoitu valtiolle. Tätä politiikkaa on tehty viime vuodet kolmikantana. Nyt Sipilä sanelee mitä tässä firmasssa tehdään. Hyvä että joiltakin alkaa löytyä munaa sanoa ettei enää sanelua.

Arto Nurmi

Mutta miksi opettajat sitten olisivat työehtojen heikentämisen puolesta? Mistä tämä löytää sellaisen logiikan että niin pitäisi olla?

Hallitus on ollut sitäpaitsi koulutussektorin jos myös yleensä palkansaajan kimpussa hyvinkin ansiokkaasti. Opettajat ovat yleensä itsekin palkansaajapuolella.

Kun hallitus päättää käytännössä sivuuttaa yhden osapuolen miten kuvitellaan et tämä ohitettu osapuoli vain sanoisi "oho vai niin teki"?

Jotenkin toiminnassa näkyy yhteiskunnallisen pelisilmän puute. Mitä työnantajasektori sanoisi jos hallitus ei ottaisi sitä neuvottelupöytään ollenkaan ja päättäisi hankaloittaa irtisanomisia oikein kunnolla? Tai määräisi kunnon palkankorotukset...

Sopimiskulttuurin hallinta vaikuttaisi jotenkin olevan ainakin melko hukassa.

Tapio Mäkeläinen

Yrittäjien Mäkysen on turha ihmetellä. Valveutuneet liittojohtajat tajuavat, että kyse on systemaattisesta hyökkäyksestä työlainsäädännön höllentämiseksi. Ei mennä nyt lillukan varsiin. Pala kerrallaan elefanttikin syödään.
Jäi muuten Mäkynen 5-0 Teollisuusliiton Turjan jyräämäksi eilen A-studiossa.

Panu Saarela

Eihän pointti ole varsinaisesti siin, onko OAJ puolesta vai vastaan, vaan siinä, että se aikoo ryhtyä "järjestöllisiin toimiin" .

Lakien säätäminen kuuluu perustuslain mukaan eduskunnalle, ei työmarkkinajärjestöille. OAJ:n tehtäviin ei pitäisi kuulua myöskään parlamentarismin vastustaminen.

Jari Lievonen

Kun nykyinen työehtosopimuslaki sallii henkilön irtisanomisen alla esitetyllä tavalla työntekijän henkilöön liittyvästä syystä, niin mikä tämän nyt esitetyn lain tarkoitus on? Lisätä vähäinen syy irtisanomisperusteeksi ja heikentää työntekijän mahdollisuuksia riitauttaa irtisanominen? Kun katsoo alla esitettyjä irtisanomisperusteita niin on aika vaikea keksiä mitään sellaista irtisanomisperustetta jota lainsäädäntö ei jo nyt tunnustaisi.

Irtisanominen henkilöön perustuvilla syillä:

Tällaisina syinä voivat olla esimerkiksi
•työtehtävien tekemättä jättäminen tai niiden tekeminen puutteellisesti tai huolimattomasti
•lojaliteettivelvollisuuksien rikkominen (liike- ja ammattisalaisuudet, kilpailukielto jne.)
•perusteeton työstä kieltäytyminen
•luvaton poissaolo tai työaikojen noudattamatta jättäminen
•epäasiallinen käyttäytyminen työnantajaa tai asiakkaita kohtaan
•sellainen vapaa-ajalla tapahtunut toiminta, joka vakavasti horjuttaa osapuolten välistä luottamussuhdetta

(Lähde: ERTO)

IRTISANOMINEN TYÖNTEKIJÄN HENKILÖÖN LIITTYVILLÄ PERUSTEILLA

Irtisanominen työntekijän henkilöön liittyvällä perusteella edellyttää aina asiallista ja painavaa syytä. Olennainen merkitys on tällöin työntekijän menettelyn arvioinnilla. Vähäinen työntekijän laiminlyönti tai esimerkiksi vähäinen epäasiallinen käytös ei oikeuta irtisanomaan työsopimusta. Arvioitaessa sitä, onko esillä asiallinen ja painava syy irtisanomiseen, merkitystä on mm. työntekijän moitittavan menettelyn toistuvuudella, tehtävän erityispiirteillä, menettelyn vaikutuksilla työnantajalle ja työyhteisölle, työolosuhteilla, sekä mahdollisen rikosoikeudellisen vastuun esillä ololla. Merkitystä on myös sillä, miten työntekijä itse suhtautuu moitittavaan menettelyynsä. Jos työntekijä tietää ja ymmärtää menettelynsä olevan epäasiallista ja sopimuksen vastaista on työsopimuksen irtisanominen yleensä helpompaa. Lopulta irtisanomisperusteen arviointi on aina kokonaisharkintaa, jossa tulee ottaa huomioon kokonaisuudessaan asiaan vaikuttavat seikat.

Varoitus ennen irtisanomista

Työsopimuslain mukaan työnantajan on varoitettava aluksi työntekijää. Varoituksen tarkoitus on antaa työntekijälle mahdollisuus korjata moitittavaa menettelyään ennen irtisanomista. Irtisanomisperuste on yleensä esillä, jos työntekijä varoituksen jälkeen menettelee jälleen varoituksessa yksilöidyn mukaisesti. Annetulla varoituksella ja uudella työntekijän rikkeellä tulisi olla asiallinen yhteys. Täysin eri asiasta annettu varoitus ei lähtökohtaisesti oikeuta irtisanomiseen jos uusi moitittava menettely koskee kokonaan eri asiaa. Myös jos annetusta varoituksesta on kulunut pitkähkö aika, sillä ei ole enää välttämättä asian arvioinnissa suurta merkitystä.

(Lähde: Asianajotoimisto FINSTA)

Marja-Leena Kuronen

Kiitos selventävästä tiedosta! Itseäni hämmästytti/nauratti/itketti seuraava:
"Mäkynen korostaa ehdotuksessa olevan kyse siitä, että irtisanomiseen on edelleen oltava asiallinen ja painava syy, ja jos työntekijä varoituksen jälkeen ei vieläkään noudata työvelvoitettaan tai käyttäytyy epäasiallisesti, hänet pitäisi voida irtisanoa."
Tämän sanoo Yrittäjien puheenjohtaja.
Hyvä herra Mäkynen, tällaisessa tapauksessa irtisanominen on jo nykylain mukaan
mahdollista!
Pitäisiköhän sinun ihan oikeesti opetella se työnlaki ja mitä irtisanomiseen tulee,
niin riittää, kun luet tuon @Jari Lievosen tiivistelmän.

Kaarina Leinonen

Paula Vainikka oletko koskaan miettinyt omassa pienyrityksessäsi mitä irtisanominen
tarkoittaa sille sinun työntekijällesi? Luulen että et ajattele lainkaan työntekijän
tilannetta, ainoastaan omaa voittomarginaalia. Menikö nappiin, vastaa!

Hannu Sandberg

Tulee mieleen, että aiemminkin on vastaavaa tehty. Tästä päätöksestä tulee taas todennäköisesti seuraamaan lisää heikennyksiä, kun on kerran alkuun päästy. Historia todistaa kansalaisten kyykyttämistä ja pikku hiljaa edellisten päätösten "pieniä" muutoksia enää kansalta tai lainsäätäjiltä kysymättä.

Seppo Lilja

En ymmärrä mitä hallitus ajaa, tappamalla lapsemme näköjään. Nälkään kuolemaan, köyhiltä viedään työpaikka. Tosta vaan pihalle kevyesti, tosiaan luuletteko että se toimii. Itsemurhaa teette itselle. Kansa nousee hallitusta vastaan, ettekö pöljät ymmärrä. Ei voi vanhaa työntekijää potkia pihalle teidän asetuksen mukaan.
Mistä meitä viisaita muuten löytyis. Nyky nuoriso on rentoja lapsia, ei ne viitsi edes opiskella.