Lauantai 25.5.2019

Migri jäädytti afganistanilaisten turvapaikkahakemukset – ”Tällä hetkellä emme tee päätöksiä”

Luotu: 
4.9.2018 14:14
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Väkivallan määrä vaihtelee Afganistanissa alueellisesti. Kuva Kabulista vuodelta 2017.
|

Maahanmuuttovirasto on jäädyttänyt päätöksenteon afganistanilaisten turvapaikanhakijoiden hakemuksista toistaiseksi.

Syy ratkaisuun on YK:n pakolaisjärjestö UNHCR:n tuore linjaus Afganistanin turvallisuustilanteesta.

”Käymme läpi linjausta paraikaa ja muutamme linjauksiamme tarpeen mukaan. Tällä välin emme tee päätöksiä afganistanilaisten jättämiin tp-hakemuksiin. Tiedotamme tarkemmin heti, kun olemme ehtineet käydä asian läpi, Migri kertoo Twitter-palvelussa.

 

Maahanmuuttovirasto kertoi jo elokuun lopussa seuraavansa tiiviisti Afganistanin turvallisuustilannetta. Erityisesti Ghaznin turvallisuustilanne oli tuolloin heikentynyt, kun Taliban aloitti huhtikuussa hyökkäyksen maakunnan alueella. Väkivalta osassa Ghaznia on ollut korkealla tasolla.

”Kun näiltä alueilta kotoisin oleville turvapaikanhakijoille tehdään päätöksiä, maan vaihteleva turvallisuustilanne otetaan huomioon. Turvapaikkapäätöksenteossa käytetään aina ajantasaista maatietoa, ja virasto arvioi jatkuvasti Afganistanin tilannetta”, Migri kertoi elokuussa.

Kielteisen päätöksen saaneiden hakijoiden pakkopalautukset Afganistaniin ovat herättäneet kritiikkiä niin Suomessa kuin muuallakin Euroopassa.

Maahanmuuttovirasto korostaa ohjeistuksissaan Afganistanista jo lähtökohtaisesti, että maan turvallisuustilanne voi muuttua nopeasti.

”Kun väkivalta tietyllä alueella arvioidaan äärimmäiseksi, kaikkien alueella olevien katsotaan olevan vaarassa. Tällöin henkilölle voidaan myöntää Suomessa toissijaista suojelua kotipaikkakunnan perusteella. Afganistanissa on useita alueita, joihin kenenkään ei edellytetä palaavan”, Migri kertoo.

Pääkaupunki Kabulin osalta virasto noudattaa korkeimman hallinto-oikeuden linjausta. KHO totesi kesäkuussa 2018 vuosikirjapäätöksessä, että Kabulin turvallisuustilanne ei ole sellainen, että kaikki kaupunkiin palaavat ovat vaarassa aseellisen väkivallan takia.

Lue myös: Suomen poliisi: Palautukset Afganistaniin keskeytetty

Paikat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit