Torstai 21.2.2019

VU: Työministeri Lindström tyrmää ay-liikkeen väitteet ”höpönpöpöksi” – 20 työntekijän raja saattaa silti muuttua

Jaa artikkeli:
Luotu: 
4.9.2018 20:46
  • Kuva: Alma Media arkisto / Jenni Gästgivar
    Kuva
|

Hallitus ei aio vetää niin sanottua irtisanomislakia takaisin, ilmoitti työministeri Jari Lindström (sin) tiistaina eduskunnassa. Asiasta kertoo kokoomuksen Verkkouutiset-lehti.

Irtisanomislaki, joka keventää irtisanomisperusteita alle 20 työntekijän yrityksissä, on nostanut ay-liikkeen takajaloilleen. SAK uhkaa hallitusta järjestöllisillä toimilla, jotka se on valmis perumaan, jos hallitus peruu lakinsa.

”Emme me halua mitään riitaa. Mutta se, että me vetäisimme jotain pois, niin ei. Ei”, Lindström sanoi Verkkouutisten mukaan.

Lindströmin mukaan ay-liike vastustaa lakiesitystä hänen mielestään väärillä argumenteilla. Ay-riveistä lakiuudistusta on kutsuttu muun muassa ”pärstäkerroinirtisanomiseksi”.

”Se, mikä tässä on lähtenyt lapasesta, on, että ensin kerrotaan, että hallitus valmistelee lakia eduskuntaan tuotavaksi, jossa ihmisten naaman perusteella tai ay-aktiivisuuden perusteella voidaan tulevaisuudessa irtisanoa, niin tämähän on ihan täyttä höpönpöpöä. Vastustakaa, jos haluatte vastustaa, mutta kyllä argumenttien pitää olla oikeat. Ja sitten tällä perusteella lähdetään tekemään jotain toimenpiteitä, niin se on mielestäni vastuutonta”, ministeri Lindström sanoo.

Lindströmin mukaan lakiesitykseen tullee vielä muutoksia lausuntokierroksen pohjalta. Irtisanomishelpotus ei välttämättä lopulta rajaudukaan juuri 20 työntekijän yrityksiin, vaan rajaus saattaa olla suppeampi, esimerkiksi 10 työntekijää.

”Me käymme tätä läpi, voiko se olla jotain muuta kuin kaksikymmentä. Mutta tällä hetkellä se on se kaksikymmentä ja mistään muusta me emme ole keskustelleet”, Lindström sanoo.

Lue lisää:

SAK aloittaa laajat toimet hallitusta vastaan – ”Kaikki liitot mukana”

SAK:sta lyttäys irtisanomisten ”keventämiselle” – ”Pärstäkerroinpykälä”, uhkana 90 päivän karenssi

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

10 tai 20 - tilanne ei muutu.

Pahenee vain siltä osin, että mikroyrityksen, jolla on alle 10 työntekijää, on vaikeaa enää kasvaa, koska sen on vaikeampi saada hyviä ammattitaitoisia itseään arvostavia työntekijöitä riveihinsä heikomman irtisanomissuojan takia.

Tätäkö Siniset haluavat? Kurittaa kasvavia pienyrityksiä?

Mika Peltokorpi

Kyllä sitä työsopimuksen mielekkyyttä mittaavat myös työntekijät, ei pelkästään työnantajat. Jos työehdot ovat muualla paremmat, pitää pienemmän yrityksen kilpailla työntekijöistä palkalla - jos työnantaja ei voi (lain puitteissa) tai halua työehtoja parantaa.

Jouni Borgman

Vuokraministerin juttuihin ei enää kovin moni usko. Suomi alkaa olla yhä enemmän jakautunut eri leireihin, jotka eivät luota toisiinsa eivätkä kuuntele toistensa puheita ja puhuvat vain omilleen. Eikä ole kuin 10-15 vuotta siitä, kun luottamusta vielä oli. Näin nopeasti hävisi konsensus Suomesta eikä vuoden 1918 tunnelmiin ole sittenkään niin pitkä matka.

Ajatusharjoitus: Hyvä työntekijä palkataan 9 hengen firmaan, ja sen jälkeen irtisanotaan jonkun pikku syyn takia, kun tämä on ensin antanut kaikki hyvät ideansa tuolle mikroyritykselle. Eikö mieluummin nuo hyvät ideat antaisi isolle firmalle, joka myös paremmin takaisi työsuhdeturvan..

Pentti Westerholm

Niin mitähän lisäyksiä tarvitaan , olemassa ainakin seuraavat,irtisanomisen perustelut.
-työmaajuopottelu tai huumeiden käyttö
-työturvallisuusmääräyten rikkominen
-luvattomat poissaolot
-työaikojen noudattamatta jättäminen
-seksuaalinen ahdistelu
-rikokset
-rasismi
-toisen omaisuuden tahallinen vahingoittaminen
Ilmeiseti syntilistaa ei tarvitse pidentää,mutta irtisanominen helpommaksi ilman kuntotoutuksia ja varoituksia.Pienfirmoilla ei näihin ole varattuna rahaa.