Perjantai 24.5.2019

Riita päällä hallituksessa: ”Pönkitämme Alko-monopolin valtaa keinotekoisesti”

Luotu: 
5.9.2018 15:10
  • Kuva: Alma Talent / Petteri Paalasmaa
    Kuva
    Arkistokuvassa Elina Lepomäki (kok).
|

Kokoomuslaiset kansanedustajat ovat nyt tehneet kirjallisen kysymyksen koskien Suomen alkoholilain suhdetta alkoholin etämyyntiin.

Ristiriita hallituspuolueiden keskustan ja kokoomuksen välillä pulpahti esiin kesällä, kun sosiaali- ja terveysministeriön laatima ja EU-komissiolle lähettämä lakiluonnos levisi julkisuuteen. Pykäläluonnoksissa kiellettäisiin yli 2,8 tilavuusprosentin alkoholijuomien etämyynti kokonaan. Pääosin kokoomuslainen kansanedustajaporukka Sinuhe Wallinheimon johdolla puolestaan toteaa, ettei uudessa tänä vuonna voimaan tulleessa alkoholilaissa ole etämyynnin kieltäviä säädöksiä. Napit vastakkain ovat perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk) ja nyt kirjallisen kysymyksen jättäneet kokoomuskansanedustajat Sinuhe Wallinheimo, Elina Lepomäki, Jaana Pelkonen, Lenita Toivakka, Sari Sarkomaa, Harri Jaskari, Jukka Kopra sekä rkp:n kansanedustaja Anders Adlercreutz.

”Ministeriö antaa etämyynnin laillisuusstatuksesta eri yhteyksissä tulkintoja, jotka ovat ristiriidassa keskenään”, kirjallisessa kysymyksessä äimistellään.

”On selvää, että nyt esitettävässä kiellossa ei ole kyse mistään vallitsevan oikeustilan selkeyttämisestä vaan uudesta kiellosta, toisin kuin STM komissiolle esittämässään notifikaatiossa antaa ymmärtää”, kirjallisessa kysymyksessä sanotaan.

Saarikko puolusti Alkoa elokuisessa blogikirjoituksessaan.

”Eduskunta maan ylimpänä päätöksentekijänä tahtoo, että etämyyntiä koskevat ratkaisut eivät vaaranna Alkon asemaa tai suomalaisen elinkeinoelämän yhdenvertaisuutta ulkomaisiin kilpailijoihin nähden”, ministeri Saarikko kirjoitti elokuussa ministeriön blogissa.

LUE MYÖS: Annika Saarikko: ”Minun ministerikaudellani Alkon monopolia ei romuteta”

Elina Lepomäki on kommentoinut asiaa tänään sosiaalisessa mediassa.

”Sen sijaan, että keinotekoisesti pönkitämme Alko-monopolin valtaa, meidän on otettava askelia kohti eurooppalaista ruoka- ja alkoholikulttuuria. Se tarkoittaa sitä, että avaamme kuluttajalle mahdollisuuksia sen sijaan, että suljemme niitä. Syyt alkoholisoitumisen taustalla ovat aivan muualla kuin ranskalaiselta tilalta tilatussa viinilaatikossa”, Lepomäki kommentoi Facebookissa.

 

 

LUE MYÖS:

Etämyynnin kieltoon jäämässä ”etäostamisen” kokoinen reikä – EU:hun lähti vasta ”luonnoksen luonnos”

Tyrmäys etämyynnin kieltävälle lakiluonnokselle: ”Suomalaisille kuuluu samat oikeudet kuin muillekin EU-kansalaisille”

KKO: Alkoholin myynti Suomeen oli laitonta – virolaisyrittäjä tuomittiin ehdolliseen

Kokoomuslaiset äimänä alkoholiesityksestä: ”On käsittämätöntä, että EU:n vapauksia ei haluta sallia”

Uuden alkoholilain etämyyntipykälä ihmetyttää: ”Syitä leväperäisyyteen voi vain arvailla”

Jaa artikkeli:

Kommentit

Jaakko Tuominen

Aivan - 97 % Euroopan unionin yli 500 miljoonasta kansalaisesta ei tarvitse valtion alkoholin vähittäismyyntimonopolia - eivätkä tarvitse suomalaisetkaan. :)

Ja 99 % Euroopan unionin yli 500 miljoonasta kansalaisesta ei tarvitse alkoholin etämyynnin kieltoa - eivätkä tarvitse suomalaisetkaan. :)

Tuomas Sikander

Alkoholi tyhmentää ihmistä ja heikentää harkintakykyä.
Kansan todellisuudentajun kadottua säilöntäaineen huuruihin, oikeistokommunistien kansaan kohdistamia alistamisriittejä on helpompaa suorittaa ja huijareiden vaalituloksetkin paranevat.
._.