Torstai 23.5.2019

Alexander Stubb syrjään Euroopan huippulistalla – komission johtoon maahanmuuttokriitikko Saksasta?

Luotu: 
5.9.2018 15:37
Päivitetty: 
5.9.2018 16:30
  • Kuva: All Over Press / EPA
    Kuva
    Manfred Weber kuuluu tiukasta maahanmuuttopolitiikastaan tunnetun baijerilaisen CSU:n puoluejohtoon.
|

Keskustaoikeistolaisen Euroopan kansanpuolueen (EPP) europarlamenttiryhmän saksalainen puheenjohtaja Manfred Weber on odotetusti ilmoittanut pyrkivänsä ryhmän kärkiehdokkaaksi europarlamenttivaaleissa 2019. Samalla hän tulkinnasta riippuen joko lopettaa täysin suomalaisen Alexander Stubbin haaveet EPP:n kärkiehdokkuudesta tai ainakin sysää tämän syrjään kisan suurimman ennakkosuosikin paikalta.

Esimerkiksi Politico Europe toteaa, että vielä kesällä Stubb ja ranskalainen Michel Barnier johtivat kisaa siitä, kuka lähtee EPP:n kärkiehdokkaana hakemaan Euroopan komission puheenjohtajuutta. Weberin ilmoitus muuttaa tilanteen, Politico toteaa: häntä tukevat niin Saksan liittokansleri Angela Merkel kuin Unkarin pääministeri Viktor Orban.

Weber näyttää tällä hetkellä ennakkosuosikilta Jean-Claude Junckerin seuraajaksi.

“Emme voi jatkaa nykyiseen tapaan EU:ssa. Autan tuomaan Euroopan takaisin kansalle ja luomaan uuden siteen kansalaisten ja Euroopan unionin välille”, Weber julisti Twitterissä.

”Haluan EPP:n kärkiehdokkaaksi vuoden 2019 eurovaaleihin ja seuraavaksi Euroopan komission puheenjohtajaksi.”

Komission puheenjohtajaksi valitaan todennäköisesti eurovaalien suurimman eurooppalaisen puolueryhmittymän kärkiehdokas. EPP, jonka ryhmään kuuluvat Suomesta tällä hetkellä kokoomuksen mepit, on vahvoilla kisassa.

Myös Alexander Stubbilta on odotettu virallista ilmoitusta kärkiehdokkuuden hakemisesta. Entinen Suomen pääministeri toimii nykyisin Euroopan investointipankin varapääjohtajana ja on ilmaissut kiinnostuksensa kärkiehdokkuutta kohtaan. Jyrki Katainen jättäytyi pois spekulaatioista aiemmin. Lue myös: Jyrki Katainen jättäytyi EU:n huippukisasta – Stubbilla ”on kaikki puheenjohtajan ominaisuudet”

Politicon mukaan Weberin päätymistä komission johtoon ei voi pitää kirkossa kuulutettuna, sillä hän on Saksan ja Brysselin ulkopuolella melko tuntematon hahmo. Muun muassa Ranskan presidentti Emmanuel Macronia liberaaliliikkeineen sekä toisaalta Italian pääministeri Matteo Salvinia oikeistolaisryhmittymineen ennakoidaan EU-vaalien merkittäviksi tekijöiksi ja pääkasvoiksi. Lisäksi Politicon lähteiden mukaan Angela Merkel on siunannut Weberin valinnan EPP:n kärkiehdokkaaksi, mutta ”ilman mitään takuita komission puheenjohtajuudesta”.

Weber on Angela Merkelin johtaman CDU:n sisarpuolueen eli Baijerin kristillissosiaalisen unionin (CSU) varapuheenjohtaja. Erityisesti maahanmuuttoasioissa hän onkin CSU:n konservatiivisella, tiukalla linjalla, kuvailee Euractiv-sivusto, mutta hän haluaa silti pyrkiä yhteiseen eurooppalaiseen ratkaisuun. Sivusto kuvaa Weberiä puoliksi eurooppalaiseksi ja puoliksi baijerilaiseksi – maahanmuuttovastaisuudestaan huolimatta hän on EU-myönteisempi kuin esimerkiksi CSU:n puheenjohtaja, Saksan sisäministeri Horst Seehofer.

Stubb on yhä esillä Politicon esitellessä eurovaalien kiinnostavimpia hahmoja ja Junckerin seuraajaehdokkaita, mutta ei aivan kärkinimenä.

Suomi saanee kuitenkin rivikomissaarin joko Stubbista tai SDP:n Jutta Urpilaisesta, riippuen näiden halukkuudesta sekä kevään vaalien tuloksesta, Iltalehti ennakoi.

EPP valitsee kärkiehdokkaansa Helsingissä loppuvuodesta.

Paikat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Mikko Toivonen

On hyvä, jos Stubb on itse ymmärtänyt mahdottomuutensa tulla valituksi tuollaiseen tehtävään Euroopan isojen maiden paikalle.
Stubb on omiaal jonkinlaisen supliikkitehtävän johtoon hyvän kielitaitonsa ja sosiaalisen ekstroverttiytensä avuilla

Pasi Käyhkö

Mielestäni Stubb on hyvä Suomen edustaja Eu:ssa ja ulkomailla.
Kävi viime viikollakin ojentamassa EU:n Suomen teollisuudelle myöntämän 500 miljoonan €:n kehitystukirahan.
Lisäksi hän on riittävän kielitaitoinen asioiden hoitaja Suomen etua ajatellen.

Tapani Tuominen

Uudet tuulet puhaltavat EUssa.

Euroopan lähes jo tuhonnut A. Merkel on menneen talven lumia ja niin ovat kaikki hänen lakeijansakin. Kunhan hänestä ja täysin holtittomasta juoposta Junckerista päästään eroon heidän esikuntansa = nöyristelijät, saavat etsiä uusia töitä maakuntasarjasta.

Minne he juurikin kuuluvat.

anita frisk

Loistava lobbari, kyllä, mutta talousasiat eivät taida olla hallussa nykyvirastaan huolimatta.

Olen ihmetellyt tätä hehkutusta Stubbin kielitaidosta johon kuuluu myös kuulemma lähes täydellinen saksa. Miksi hän sitten puhuu ainakin julkisuudessa Merkelin kanssa englantia?

Markku Savikivi

"Miksi hän sitten puhuu ainakin julkisuudessa Merkelin kanssa englantia?"

Ruotsalaistenkin kanssa puhutaan englantia, paitsi Pohjoismaiden neuvostossa, missä yltiönationalistiset freudentalistimme ovat järjestäneet jäynän suomenkielisille osallistujille. (Finländaret ovat freudentalistien oppien mukaan ruotsalaisuuden viides kolonna Suomessa.)