Lauantai 23.2.2019

OECD: Maahanmuuttajanaiset eivät työllisty Suomessa – kotihoidontukea uudistettava

Jaa artikkeli:
Luotu: 
5.9.2018 17:06
  • Kuva: Alma Talent / Petteri Paalasmaa
    Kuva
    OECD:n apulaispääsihteeri Mari Kiviniemi esitteli järjestön arviota Suomen kotouttamispolitiikasta Helsingissä keskiviikkona. Arkistokuva.
|

Taloudellisen yhteistyön ja kehityksen järjestön OECD:n mielestä Suomen pitää parantaa maahanmuuttajien kotoutumista kotihoidon tukea uudistamalla. OECD:n mukaan Suomen kotihoidon tuki heikentää naisten työmarkkina-asemaa, ja sillä on vaikutusta myös maahanmuuttajalasten kotoutumiseen.

OECD on arvioinut Suomen kotouttamispolitiikkaa. OECD:n apulaispääsihteeri Mari Kiviniemi esitteli arviota Helsingissä keskiviikkona.

Kiviniemen mukaan Suomessa monia asioita on tehty oikein, mutta ongelmana on, että maahanmuuttajien työllisyysaste on yhä selvästi alempi kuin kantaväestön. Erityisesti maahanmuuttajanaisten työllisyysaste on alhainen.

"Lasten kotihoidon tukea tulee tarkastella uudelleen, sillä se voi tehdä kotona pysymisen houkuttelevaksi", Kiviniemi sanoi Kauppalehden mukaan.

Jos naiset eivät opi suomen kieltä, voi myös lasten kielitaito jäädä vajaaksi. Se voi näkyä lasten oppimistuloksissa ja johtaa pahimmillaan syrjäytymiseen.

OECD suosittelee myös, että maahan saapuneet naiset ohjataan järjestelmällisesti työvoimapalveluiden asiakkaiksi äitiysvapaan jälkeen. Lisäksi tulisi varmistaa, että kielikoulutusta olisi tarjolla sitä tarvitseville.

OECD:n mukaan olisi syytä myös tiedostaa, että koulun ja kodin välinen sähköinen viestintä heikentää vuorovaikutusta maahanmuuttajakotien kanssa. Sen vuoksi tulisi kehittää täydentäviä tapoja saavuttaa maahanmuuttajavanhemmat.

Eduskunnassa keskusteltiin tiistaina uudesta kotouttamislaista. Lue lisää: Poikkeuksellinen ulostulo: Pekkarinen paukutti nuijaa Teuvo Hakkaraiselle – muistutti pakolaispeloista 1990-luvulla

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Heli Karppinen

Itä-Helsingissä asuessani olen läheltä seurannut maahanmuuttajaperheiden arkea ja elämää.Kulttuuriin ilmeisesti kuuluu,että naiset tekevät lapsia ja hoitavat heitä.Tavallinen näky päiväsaikaan on äiti rattaiden ja mahdollisesti neljän lapsen kanssa.
Laskeskelin näitä kotihoidon,vanhempainrahan sekä muiden tukien vaikutusta perheeseen.Kyseisen perheen äiti saattaa tukineen tienata lähes 1200 euroa kuussa,plus lisäksi mahdollinen asumistuki.
Ymmärrän,että lapset sitovat äidin tiukasti kotiin,ja että ei ole paljon mahdollisuuksia lähteä kielikurssille tai kouluttautumaan.
Kotouttamista ei tapahdu,ja olenkin monasti törmännyt naisiin,jotka yli kymmenen vuoden Suomessa asumisen jälkeen eivät osaa riittävästi suomenkieltä.
Mikä parantaisi näiden naisten asemaa tänä päivänä,mietin.

Pertti Ikonen

Monet vähemmistöryhmät kun haluavat käyttää kansallista tai uskontonsa vaatimaa vaatetustaan suomalaisilla työpaikoilla, niin tuotahan useat työnantajat eivät pidä työpaikoillaan sopivina esim. työturvallisuuden kannalta.

Tapani Tuominen

Etenkin somaliyhteisö pakottaa tytöt jo nuorina asuihin, joilla väistämättä eriytyy ainakin vielä vallitsevasta yhteiskunnasta eikä töitä voi yksinkertaisesti saada. Sitten pian kesken koulujen naimisiin ja "lapsitehtaiksi". Miksi islamilainen yhteisö joka niin mediassa kehuu (ja sitä kehutaan) haluavansa integraatiota, ei puutu tähän?

Valtiovallalle voi esittää kysymyksen; pitääkö tätä jo vuosikymmenien tilastollista faktaa käydä kysymässä OECDlta? Jokainen rationaalinen ihminen on nähnyt tämän jo kauan sitten.

Tämä ei tietenkään koske punavihreää rintamaa, johon Nyky-Kokoomus myös lukeutuu.

Mikko Toivonen

Se olisi ehdottoman tehokas keino, mutta sen poistamista vastustavat monet etujen saaja tahot ihan kotimaistenkin vuoksi.
Sitä pitäisi kuitenkin kovasti kiristää samoin kuin avokätisiä sosiaalitukia täysin työkykyiselle väestönosalle.
Kyllä sosiaalitukea saa olla mutta se pitää kohdistaa merkittävästi tarkemmin

Airi Pulkkinen

Huono idea, asia ei korjaannu tällä sillä täydentävä sosiaalituki korvaisi sen. Ihmisillä on tosi heikko tietämys tästä kulttuurista ja ideologiasta. Työ on tässä mallissa lähinnä rasite. Hyvää tietoa esim. Ayaan Hirsi Ali, HARHAOPPINEN (2017), Juha Ahvio, Eurooppa ja Suomi islamisoituvat (2015), Martti Ahvenainen, islam Raamatun valossa (2015), tänä vuonna suomeksi ilmestynyt Hege Storhaug, islam yhdestoista vitsaus. Ollut bestseller Norjassa. On meillä oppimista millaisesta kulttuurista tulevat.

Kaarina Leinonen

Tämänhän tavalliset suomalaiset miehet ja naiset ovat ymmärtäneet jo aikoja sitten.
Suomen päättäjät vaan toimivat "jälkijunassa". Saahan sitä veroja maksaa ja köyhimmille
tehdä leikkauksia toimeentuloon.
Suomen yrittäjät eli Kokoomus ovat tämänkin "kusen" aiheuttajia. Maltti se pitää olla
tehdessä heidän toivomaansa "uutta maailmaa". Terveiset vaan Petteri Orpolle ja
kumppaneille.

Heli Karppinen

Itä-Helsingissä asuessani olen joutunut seuraamaan maahanmuuttajaperheiden arkea ja toimintaa.Kulttuuriin ilmeisesti kuuluu,että naiset tekevät lapsia ja hoitavat myös.Tavallinen näky on raskaana oleva äiti,joka rattaissa työntää nuorimmaista ja perässä seuraa kolme tai neljä vanhempaa lasta.
Laskeskelin tässä,että kotihoidon tuet ynnä vanhempainrahat rikastuttavat perheen kukkaroa parhaimmillaan 1200 euroa kuussa,plus sitten tietenkin asumisen tuet päälle.
Olen tavannut monia äitejä,jotka eivät vielä kymmenenkään vuoden Suomessa asumisen jälkeen osaa puhua suomenkieltä riittävän ymmärrettävästi.Kotouttaminen ei ole onnistunut lähimaillekkaan.
Jokin muutos tarvitaan!

Airi Pulkkinen

Aluehallintovirasto myönsi 861 000 euroa maahanmuuttajien kotouttamiseen liikunnan avulla. Stea (ent. RAY) myönsi 208 900 euroa "Monikansallisten naisten liikunta ja kulttuuri ry" Nämä yhteensä 1 069 000 euroa. Rahaa tulee monesta tuutista, ettei kukaan sen määrää pysty sanomaan.

Tuiccu Karhu

Onko tutkittu, kuinka monta prosenttia noista naisista haluaa työhön ja oppia suomen? Uskoisinpa, että prosentti on lähellä nollaa, sillä kotona on hyvä olla, vääntää lapsia maailmaan, puhua omaa kieltä, harjoittaa uskontoaan ja kaikkea mitä on kotimaassaankin tehnyt. Miksi mennä merta edemmäs kalaan? Ei niitä kiinnosta kotoutuminen kodin ulkopuolella.

Martti Mykkänen

Nyt on korkea aika puhua asioista oikeilla nimillä ja katsoa ilmiöitten syyt sellaisina kuin ne ilmenevät. Nyt vääristellän ja kaunistellaan asiat, eletään valhemaailmassa. Keskustelun voidi aloittaa muutamasta keskeisestä aiheesta. Väittämät, joihin tarttua ovat:
* Jokainen terve ihminen löytää jotakin työtä, sillä maailma on täynnä tekijäänsä odottavia tehtäviä.
* Sosiaalietuuksien väärinkäyttö vie köyhien ja eläkeläisten rahat.
* Maahanmuuttajista 2% on pakolaisia. Loput ovat pummeja kuten venäläiset työnvieroksujat.
* Maatalous on kesän olosuhteiden takia pulassa, mutta asioiden yila ei korjaannu ennen kuin rakenteellinen ylituotanto on poistettu. Jos OLISI TULLUT loistavan hyvä satovuosi, niin MTK olisi tullut käsi ojossa ruikuttamaan vientitukea. Nyt sysyeemi pn viritetty niin, että menipä hyvin tai huonosti, niin sina pajatso kilisee.
* Yritystuet on korruptiivinen leono käyttää yrityksissä valtaa. Nyt erittäin hybää yulodya tekevät yritykset saavat kymmenien miljoonien tuet. Miksi kansan pitää lahjoittaa rikkaille, joiden ylimääräinen raha on jaihamadsa heille öisää rahaa. Siis köyhien eurot jauhaa suoraan rikkaiden taskuun lisää.

Olisi hyvä, jos alkaisi terve yhteiskunnallinen keskustelu oikeudenmukaisen maailman rakentamisesta. Sitä ei suta tekohurskas voivottelu loiseläjien huonosta kohtelusta ja empatiat huijareille. Rohkeasti kissa pöydälle!

MM