Maanantai 17.6.2019

Professorilta tukea Sipilän hallituksen irtisanomislaille: ”Saksassa tämä on tunnustettu”

Luotu: 
6.9.2018 18:58
  • Kuva: Petteri Paalasmaa
    Kuva
    "Irtisanomissuoja on pienille yrityksille työllistämiskynnys. Saksa on tämän tunnustanut. Saksassa irtisanomissuoja on poistettu alle 10 hengen yrityksiltä”, professori Vesa Kanniainen toteaa.
|

Kansantaloustieteen professori Vesa Kanniaisen mukaan on valitettavaa, jos pienet yritykset eivät nykyisenkaltaisessa noususuhdanteessa uskalla työllistää ihmisiä. Hän antaa blogikirjoituksessaan tukea Sipilän hallituksen niin sanotulle irtisanomislaille, joka purkaisi irtisanomissuojaa pienissä yrityksissä.

Kanniaisen mukaan kansainvälinen tutkimuskirjallisuus antaa kahtalaista tietoa irtisanomissuojan ja irtisanomiskustannusten vaikutuksista työllisyyteen.

”Irtisanomissuoja heikentää nousukautena yritysten halukkuutta työllistää uusia työntekijöitä nostamalla työllistämiskynnystä. Siten irtisanomissuoja vähentää työpaikkojen syntymistä, koska pelkona on, että laskukaudella työvoiman määrän vähentäminen on kallista”, Kanniainen kirjoittaa Puheenvuoron blogissaan.

”Laskukaudella irtosanomissuoja puolestaan vähentää irtisanomisia ja rajoittaa työttömyyden kasvua.”

Kanniainen katsoo, että vaikka irtisanomissuojalla siten on vaikutusta kansantalouden työllisyyteen suhdannekierron sisällä, sen vaikutus työllisyyteen on pitkälti neutraali yli suhdanteen tarkasteltuna.

Professori toteaa, että hänen blogissa käsittelemänsä tutkimukset koskevat koko kansantaloutta, eivät erityisesti pieniä yrityksiä.

”Koska pienten yritysten riskitaso on suurempi kuin suurten ja koska niissä jokainen rekrytointi voi olla yritykselle kohtalonkysymys, on oletettavaa, että irtisanomissuoja on pienille yrityksille työllistämiskynnys. Saksa on tämän tunnustanut. Saksassa irtisanomissuoja on poistettu alle 10 hengen yrityksiltä”, hän kirjoittaa.

Eduskunnassa käytiin torstaina kiivas keskustelu irtisanomislaista, joka keventäisi irtisanomismenettelyä alle 20 hengen yrityksissä. Lue lisää: ”Puolet Suomesta nousee takajaloilleen” – Eduskunnalta varoitus hallitukselle, Sipilä vetosi ekonomistien uskoon

Suomen Yrittäjät on kertonut kyselyihinsä perustuen, että sen jäsenyrityksistä jopa 46 prosenttia ennakoi työllistävänsä enemmän, jos henkilöperusteinen irtisanominen muuttuisi helpommaksi.

Lue myös:

Pienten yritysten irtisanomissuoja heikentymässä – Liittopomo äimänä: ”Edes hallituksen oma muistio ei tue työllisyystoiveita”

SAK päätti laajoista toimista hallitusta vastaan: ”Kaikki liitot mukana”

Pienten yritysten irtisanomisehtojen keventäminen etenee – Ministeri: Syy yksinkertainen, suurin osa työpaikoista syntyy niihin

SAK:sta lyttäys irtisanomisten ”keventämiselle” – ”Pärstäkerroinpykälä”, uhkana 90 päivän karenssi

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Esa Väyrynen

Ukkohan puhuu Joseph Goebbels. Aika paksua tuubaa. Suomessa lienee tämän maanosan yksi helpoimmista maista (ainakin ns. länsimaiden) antaa fudua tuotannollisten ja taloudellisten syiden takia, tai siihen vedoten.
Yritä jossain Saksassa tai Ranskassa samaa, niin yritys maksaa ittensä kipeäksi em. syihin vedoten.

Erkki Laitinen

Onko tämä maailma jotenkin muuttunut. Tänä päivänä yritytksen menestystekijä tuntuisi olevan se, että miten työntekijöitä eniten saadaan kuritettua. Pitää voida irtisanoa helposti, pitää alentaa palkkoja, pitää kyykyttää työttömiä jne.

Ennen puhuttiin, että yrityksen pitäisi kehittää kilpailukykyisiä tuotteita, markkinoida tehokkaasti ja olla kaikin tavoin osaava.

Tapio Mäkeläinen

Valitettavasti olen Suomessa vetänyt tai nuorempana avittanut 17 yt menettelyä ja ulkomailla 9.
Ei siinä työllisyys ole kasvanut. Kenkää tuli kerran itellekin. Hyvä huudella sieltä katedrilta.
Suomessa kollektiivivähennys on helppoa mutta onneksi halpaa.
Samoin varoituspohjalta.
Kanniainen on arvostettu tiedemies. Minä empiirisesti asiaa havainnooneena ihmettelen hänen ja kollegoidensa malttamattomuutta odottaa jo tehtyjen lievennysten vaikutuksia.
6 kk koeaika on pitkä ja lyö molemmille poskille työn perässä muuttoa mm asunnon välirahoitusta hankkiessa. Tästä minulla on kokemusta vuodelta 2015 palkatessani projektihenkilöä Hämeestä Helsinkiin. Pendlasi 4 kk.

Mutta epäilen, että kyse on yleisestä järjestelmän dilutoinnista.
Kello käy ja se tikittää SDP pussiin.