Perjantai 24.5.2019

Ministeri Ylellä: Irtisanomislaki voi muuttua – Rajaksi sittenkin 10 työntekijää?

Luotu: 
7.9.2018 18:39
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Elinkeinoministeri Mika Lintilän mukaan esitys irtisanomissuojan purkamisesta voi vielä rajautua pienempiin yrityksiin.
|

Elinkeinoministeri Mika Lintilän (kesk) mukaan hallituksen kaavailema niin sanottu irtisanomislaki voi muuttua merkittävästi lausuntokierroksen perusteella.

Lausuntokierroksella käynyt lakiesitys helpottaisi työntekijän irtisanomista alle 20 hengen yrityksissä. Lintilä kuitenkin sanoi Ylen Ykkösaamussa perjantaina, että tämä yritysten koon rajaus voi vielä muuttua.

”Nyt arvioidaan sitä lausuntokierrosta ja sitä, tullaanko sisältöön tekemään jotain muutoksia. Yksi mahdollinen, jota voisi harkita ja tarkemmin tarkastella on se, että 20:n raja pudotettaisiin kymmeneen” Lintilä sanoo.

Hallitus pyrkii laskemaan yritysten työllistämiskynnystä keventämällä irtisanomisen ehtoja. Lintilän mukaan ongelma, eli virherekrytointien pelko, on suurin ”nimenomaan siellä hyvin pienissä yrityksissä”.

Esitys on saanut osakseen kovaa kritiikkiä ja käynnistänyt ay-liikkeen poliittiset vastatoimet. Myös työministeri Jari Lindström (sin) on sanonut, että 20 työntekijän rajausta harkitaan vielä, ja uudistus voidaan rajata pienempiinkin yrityksiin.

Lue lisää: VU: Työministeri Lindström tyrmää ay-liikkeen väitteet ”höpönpöpöksi” – 20 työntekijän raja saattaa silti muuttua

Jaa artikkeli:

Kommentit

Mikko Toivonen

Meikäläinen, jolla ei ole asiassa menetettävää tai voitettavaa voi olla rationaalia mielipidettä ja silloin on erehtymättömän selvää, että irtisanomisen normalisoiminen vain parantaa työhönottomahdollisuuksia ja työllisyyttä. Voi johtaa vaugtumiseen suhdanteissa, mutta samalla paljon helpompaan uudelleen työllistymiseen.
Aiheesta ei todellakaan ole mitään tutkimuksia, mutta terve logiikka ja talouden yleistoiminnan ymmärtäminen tukee irtisanomisen helppouden positiivisiä vaikutuksia.

Mihinkään silmittömään ja mielivaltaisiin irtisanomisiin se ei koskaan johtaisi, sillä kokaikinen yrittäjä poikkeuksetta tietää miten vaikeaa ja kallista on kouluttaa uusi työntekijä tuottavaksi työntekijäksi.

Hallituksen tulisi siis pysyä ainakin tuossa 20 henkilöä työllistävän yrityksen irtisanomisen normalisoinnissa, mieluiten ulottaa se koko työllistämiseen.

Jari Eeva

Hallituksen munaus on se, että se käyttää yleisesti termiä "irtisanomislaki", joka kertoo kansalle huolestuttavan viestin. Toisin kuin sanktiomallilaista käyttivät termiä "aktiivimallilaki". Noin puolet työttömistä on joutunut sanktion piiriin, mutta vain pieni osa on työllistynyt. Kuntouttavaan työtoimintaan joutumista ei voi kutsua työllistymiseksi. Se on sosiaalihuollon toimintaa. Sitä suhdetta, että paljonko irtisanottaisiin ja paljonko pienyrityksiin palkattaisiin tilalle väkeä ja tulisivatko he nykyisten työttömien joukosta, ei tiedetä.