Perjantai 24.5.2019

Iso muutos säähän ensi viikolla: ”Voi näkyä voimakkainakin saderyöppyinä, mahdollistaa syysmyrskyjen syntymisen”

Luotu: 
9.9.2018 09:58
  • Meteorologi Markus Mäntykannas sanoo, että syksy pääsee ensi viikolla starttaamaan keskisessä Suomessa saakka.
|

Suomi ottaa säässä ensi viikolla ison harppauksen kohti syksyä, Forecan meteorologi Markus Mäntykannas ennustaa. 

”Jo muutaman päivän ajan numeeriset ennusteet ovat indikoineet säätyypin muutosta ensi viikon alkupuolelle. Käytännössä tämä tarkoittaa pitkäkestoisen korkeapainejakson loppumista ja useammankin Atlantin matalapaineen vyörymistä Suomeen. Samalla lämpimin ilma väistyy ja sää muuttuu enemmän siihen suuntaan, joka syyskuun puolivälille on ominaista. Ensi viikosta lähtien sää on meillä hyvin vaihtelevaa: ajoittain sateista, tuulista ja viileämpää”, hän kirjoittaa Forecan blogissa.

Mäntykannas sanoo, että tiistaista alkaen runsaitakin sateita näyttäisi tulevan pitkin maata.

”Erityisesti lounais- ja eteläosassa maata lämpimän Itämeren sateita voimistava vaikutus voi näkyä voimakkainakin saderyöppyinä. Ensi viikon synoptinen tilanne mahdollistaa jopa syysmyrskyjen syntymisen Suomen lähettyvillä, joten iso harppaus kohti syksyä on edessä. Muutos näkyy myös lämpötiloissa, sillä viikonlopun 20 asteen lukemat vaihtuvat ensi viikolla koko maassa 10…15 asteeseen.”

Syksyn alkamisesta puhutaan yleisesti silloin, kun vuorokauden keskilämpötila laskee pysyvästi 10 ja 0 asteen välille. 

”Voi olla, että syksy pääsee ensi viikolla starttaamaan keskisessä Suomessa saakka, mutta etelässä korkeahkot yölämpötilat pitävät termisen syksyn vielä loitolla. Lämmin Itämeri yleensä viivästyttää syksyn saapumista erityisesti rannikoiden tuntumassa”, Mäntykannas kommentoi.

Ilmatieteen laitos on antanut tiistaille kovan tuulen varoituksen länsi- ja etelärannikolle. Keskiviikolle on annettu tuulivaroitus myös maa-alueille Keski-Suomea myöten. Tuulen voimakkuus voi varoitusten mukaan olla 14-15 metriä sekunnissa.

Jaa artikkeli: