Tiistai 21.5.2019

Näkökulma: Halla-ahon puolueessa turha riehaantua Ruotsista

Luotu: 
10.9.2018 08:18
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Jimmie Åkesson johti ruotsidemokraatit vaalivoittoon.
|

Ruotsidemokraatit sekoitti puheenjohtajansa Jimmie Åkessonin johdolla sunnuntaina odotetusti Ruotsin poliittisen pakan.

Ruotsidemokraatit olivat jäämässä kolmanneksi suurimmaksi puolueeksi vajaan 18 prosentin ääniosuudella. Nousua neljän vuoden takaisesta on kuitenkin noin viisi prosenttiyksikköä.

Vaalitulos järisyttää koko Ruotsin poliittista järjestelmää, joka on jäykistetty blokkeihin. Oikeisto- ja vasemmistoblokit olivat jäämässä molemmat 40 prosentin ympäristöön. Vasemmisto oli matkalla suuremmaksi.

Maahanmuutto nousi vaaleissa keskeiseen asemaan.

Ruotsidemokraatit myivät äänestäjille tarinan, jossa konnan rooli oli varattu maahanmuuttajille ja maahanmuuttopolitiikasta vastanneille poliitikoille. Tarina on saanut polttoainetta vuosina 2015–2016 Eurooppaa kohdanneesta turvapaikanhakija-aallosta, huhtikuun 2017 terrori-iskusta Tukholmassa ja lähiöiden jengirikollisuudesta.

Ruotsidemokraattien tarinan ytimessä ei tietenkään ole ollut maahanmuuttajien huomattavan myönteinen panos Ruotsin vaurauden rakentamisessa.

Ruotsidemokraattien suomalaiset aatetoverit perussuomalaiset yrittävät myydä suomalaisille populistitarinaa, jossa maahanmuutto nähdään vain negatiivisena ilmiönä.

Yhtenä perusteesinä on, että se, mitä Ruotsin lähiöissä tapahtuu, uhkaa tapahtua myös Suomessa. Siinä ei tosin oteta huomioon sitä, että Ruotsin lähiöongelma syntyi jo vuosikymmeniä sitten, kun länsinaapurissa ei miljoonaohjelman huumassa kiinnitetty huomiota sosiaaliseen sekoittamiseen.

Suomessa maahanmuuttovastaista ajattelua johtaa Jussi Halla-aho, joka sai perussuomalaiset haltuunsa runsas vuosi sitten. Ruotsidemokraattien puoluesihteeri Richard Jomshof kävi tukemassa Halla-ahoa heinäkuussa SuomiAreenassa, kun hän maalaili synkkiä kuvia Ruotsin tilanteesta.

Halla-aho jatkoi tänään Ruotsi-synkistelyä ja totesi Ylen lähetyksessä, että ”Suomi on 15 vuoden kuluttua siellä missä Ruotsi tänä päivänä”.  

Lainatarina ei ole tähän mennessä uponnut suomalaisiin. Vähemmän kuin yksi kymmenestä suomalaisesta olisi valmis antamaan äänensä maahanmuuton vastustamisesta eläville perussuomalaisille. Yhdeksän kymmenestä ei ole valmis tarttumaan oikeistopopulistien syöttiin.

Halla-aho valmistautuu viemään puolueensa ensimmäistä kertaa eduskuntavaaleihin ilman mainittavaa johtajakokemusta. Tässä hän poikkeaa oleellisesti vuodesta 2005 ruotsidemokraatteja johtaneesta Åkessonista, joka kypsytteli puoluettaan yli vuosikymmenen ajan marginaalissa tämän päivän vaalivoittoon.

Ruotsidemokraattien suunta on ollut useiden vaalien ajan nousujohteinen, kun perussuomalaiset ovat olleet päinvastoin laskussa, osin viime vuoteen asti kestäneen hallitusvastuun vuoksi.

Myöskään Halla-ahon poliittisen kansanvillitsijän taidot eivät ole Åkessonin luokkaa. Kaukana ne ovat myös Timo Soinista, jonka johdolla Suomessa syntyi kaksi perussuomalaista jytkyä vuosina 2011 ja 2015.

Halla-ahon johtaman puolueessa ei kannata vielä riehaantua siitä, että ruotsidemokraatit menestyivät Ruotsin vaaleissa. Täällä kisa on huhtikuussa 2019 ihan omansa.

Halla-ahon puolue ei pysty toisaalta sekoittamaan poliittista pakkaa samalla tavalla kuin Åkessonin puolue Ruotsissa, vaikka se yllättäen yltäisi vastaaviin lukemiin. Suomessa osataan koalitiohallitukset myös yli ideologisten rajojen, kuten esimerkiksi 2011 tapahtui.

Se mikä Åkessonin ruotsidemokraatteja ja Halla-ahon perussuomalaisia yhdistää on se, että kumpikin on muille puolueille vastenmielinen hallituskumppani.

Kirjoittaja on Uuden Suomen päätoimittaja.

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Henkilöt: 
Paikat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Risto Nikander

Juuri näin kuin A`Hannu sanoo.
AAMULEHTI on tennyt tehtävänsä.
Päätoimittaja ei tunne persu asioita ollenkaan.
Persut vastustavat VAIN haittamaahanmuuttoa je ERITYISESTI sitä, että "pakolaiset" ovat nuoria miehiä joiden syyt maahan tunkeutumiseen ovat itsekkäitä, perusteettomia, valheelllisia, kalliita ja usein vielä vaarallisia suomalaisille.

Jussi Perus

wikipedia sanoo:
"Uusi Suomi (uusisuomi.fi) on suomalainen uutis- ja blogipalvelu. Uusi Suomi aloitti toimintansa 10. lokakuuta 2007, ja se käyttää vuonna 1991 lopettaneen päivälehden Uuden Suomen nimeä. !!!Sivusto ei ole sitoutunut poliittisesti. !!!"

hahahahaha!!!!

Juha Hämäläinen

Mediamme on ansiokkaasti kehittänyt sensuuria ja yrittää väkivalloin estää massamuuton arvostelun. Sille mitään oikeutusta ja vielä vähemmän perusteita.

Massamuutto on todellisuudessa EUn ehdottomasti suurin uhka tällä vuosisadalla, jotain aivan muuta kuin talouskriisit tai ilmastonmuutos.

Mutta jollei älyllinen kapasiteetti yllä tätä tajuamaan niin minkäs teet. Ideologia on näille ihmisille kuin tutti vauvoille. Se estää pahan mielen ja vie pois mielestä realiteetit.

Juha Lehtonen

Minä ennustan, että SD:n voitto tulee näkymään persujen kannatuksessa, ja vaaleissa ääniosuus tulee olemaan jotain 12 - 14 %. Ja kun tunnetusti eniten Persuihin vuotaa demarit, niin kisa suurimman puolueen paikasta tulee olemaan todella tasainen.

Kaarina Leinonen

Aika erikoinen kirjoitus Uuden Suomen päätoimittajalta. Puoluekannan kyllä on voinut
päätellä päätoimittajalla jo aikoja sitten. Eikö hänen tehtävänsä ole tuoda julki kaikki
puoluekannat Ruotsin ja tulevan Suomenkin vaalituloksista kyseenalaistamatta mitään
puoluetta mitenkään leimaamatta ketään puoluetta "huonoksi tai kyvyttömäksi".
Se olisi tasapuolista.

Kaarina Leinonen

Jätätkö näyttämättä tekstini kun se ei varmaan sinua miellytä.
Kaikilla nyt vaan on vapaus kertoa mielipiteensä. Olisi mukavaa meille viestien lähettelijöillekin että puoluekannat unohdetaan silloin kun tehdään informaatiota
Suomen kansalle.

Risto Nikander

Markku Huusko. Kerro kuka sinut on palkannut ja milloin.
Pahasti on mennyt pieleen sekä yleistietoudessa.
Sille ei voi mitään, jos olet vihervassuri. He ovat täydellisen suhteellisuuden tajuttomia ja moraalittomia "pakolai" politiikassaan.

Risto Nikander

Markku Huusko. Kerro kuka sinut on palkannut ja milloin.
Pahasti on mennyt pieleen sekä yleistietoudessa.
Sille ei voi mitään, jos olet vihervassuri. He ovat täydellisen suhteellisuuden tajuttomia ja moraalittomia "pakolai" politiikassaan.