Sunnuntai 16.6.2019

FT: 10 000 hengen rajavalvontajoukko suunnitteilla EU:ssa – tehtävä pysäyttää rajat ylittävät siirtolaisuus

  • Kuva: All Over Press / EPA
    Kuva
    Kuvassa EU:n raja- ja merivartiovirasto Frontexin Protector-alus.
|

EU haluaa tehostaa rajavalvontaansa. Yksi uusien rajavalvontajoukkojen tehtävä olisi "palauttaa tehokkaasti laittomia siirtolaisia", Talouselämä kertoo.

EU suunnittelee kokoavansa yhteisen 10 000 hengen vahvuisen rajanvalvontajoukon vuoteen 2020 mennessä, selviää Financial Timesin saamasta muistiosta.

Lehden mukaan ydinjoukon tehtävänä olisi pysäyttää rajan yli yrittävien pakolaisten matka, estää luvaton matkustaminen EU-maiden välillä ja palauttaa kotimaihinsa turvapaikanhakijat, joiden hakemukset eivät ole menneet läpi.

Financial Timesin mukaan muistio on tarkoitus esitellä keskiviikkona Euroopan komission puheenjohtajan Jean-Claude Junckerin avauksessa.

Rajavalvontayksikkö saisi laajat toimivaltuudet. Yksikön tehtävänä olisi dokumentin mukaan esimerkiksi "palauttaa tehokkaasti laittomia siirtolaisia". Ydinjoukko olisi vastaus "Euroopan naapurimaiden demografiselle dynamiikalle ja epävakaudelle".

Lehden rajavalvontayksikköä tukeva EU-lähde pitää suunnitelmaa avainasemassa, jos vapaa liikkuminen Schengenin alueella halutaan säilyttää.

"Haluamme federalisoida ulkorajojen valvontaa niin paljon kuin mahdollista ja helpottaa eturintamassa olevien maiden asemaa", lähde sanoo.

Eräs Välimereltä tuleva EU-poliitikko pitää suunnitelmaa kaksiteräisenä miekkana.

"Konstruktio ja suurempi vahvuus ovat hyviä asioita. Se herättää kuitenkin huolta, että valtioiden rajat ylittävä valvonta ajaa kansallisten kompetenssien ohi", hän sanoo.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Nita Hillner

Hyvä että jotain tehdään. Ei Afrikkaa ihan yksin ongelmineen kuitenkaan voi jättää. Ongelmana on edelleen tuleva ekokatastrofi ja sen myötä ruokatuotannon vaikeutuminen. Järjestelmämme on kriisissä, kuivat alueet tarvitsevat proteiinipitoisia veljelykasveja, jotka sietävät äärimmäistä kuivuutta (Afrika, Lähi-itä). Lisää metsiä ja luonnon ennallistamista.

Suomessa tarvitsemme ruokakasveja, jotka sitovat ravinteita maaperään, näin lannotteiden tarve vähenee (Esimerkiksi palkokasveja).

Eero Pekonen

On Frontex, on nopean toiminnan joukot ja taas uusi organisaatio, joka todennäköisesti ei tee mitään. Korkeintaan raapivat pyllyään ja haistelevat kynsiään! Jaa, onhan lisäksi vielä tulossa yksi uusi hieno organisaatio Macronin puolustusaloitteen johdosta! Ei ihme, että EU:n jäsenmaksut nousevat, vaikka Britit lähtevätkin pois tästä läpimädästä ja tehottomasta puljusta.

Risto Nikander

Monta vuotta sitten Suomesta meni joku komentaja Kreikkaan hoitamaan asiaa. Tiedossa on ollut. Mitään ei ole tehty.
Mielenkiintoista. Luopuukp EU nyt pakolais määritelmästä?!? Asylum on se saba joka avaa rajat! Kunhan ei kävisi niin, että hankittavat kulkuneuvot kuljettavstkin taikasana ssonjia Eurooppaan. Ihan niinkuin Italian rannikkovartioston alukset näihin asti.