Sunnuntai 26.5.2019

Vihreiden riveistä rankkaa palautetta Touko Aallolle: ”Läpsyttely homoklubilla ylitti jonkin rajan jopa itselläni”

Luotu: 
10.9.2018 14:28
  • Kuva: Lauri Olander
    Kuva
    Vihreiden puheenjohtaja Touko Aalto saa kompuroinneistaan kiihtyvää julkista palautetta omiltaan.
|

Tamperelainen pitkän linjan vihreä vaikuttaja ja entinen poliitikko Pauli Välimäki esittää julkisessa Facebook-päivityksessään purevan analyysin puolueen nykyisestä alennustilasta. Kritiikin kärki kohdistuu puheenjohtaja Touko Aaltoon.

Välimäen mukaan Aalto on fiksu tyyppi, joka voitti puheenjohtajavaalin asiapoliitikon imagolla. Otsikoihin hän on kuitenkin noussut lööppijournalismilla.

”Aviokriisin vielä ymmärtää, se voi iskeä kelle vaan, mutta läpsyttely tukholmalaisella homoklubilla ylitti jonkin rajan jopa itselläni, joka olen sentään vanha liberaalivihreä. Omassa elämässä se on ok, jos siltä tuntuu, mutta puoluejohtajan tulee johtaa edestä, ei takapuolelta”, Välimäki sivaltaa.

Hänen mielestään Aalto jatkoi kompurointiaan antamalla varauksettoman tukensa vihreiden lainsäädäntösihteerin yksilöprotestille hylätyn turvapaikkapäätöksen saaneen palautusta vastaan. Välimäen mukaan näitä julkisuustemppuja yhdistää kaksi asiaa.

”Ne kohdistuvat marginaaliryhmiin ja ne ovat yksilöprotesteja. Arvaan, että osa vihreiden ydinkannattajia ihailee niitä, mutta ehkä vielä useammat vieroksuvat ja jättävät vihreät. Emme tarvitse vihreää ajattelua jakavia, vaan yhdistäviä symbolisia tekoja.”

Suomen vihreät ovat pyrkineet yleispuolueeksi. Se on välttämätöntä, jos puolue haluaa vaikutusvaltaa.

”Se näytti jo onnistuvan Ville Niinistön kaudella, mutta Touko Aalto on puolessatoista vuodessa onnistunut palauttamaan vihreät kamppailemaan siitä, kuka on apupuolueista suurin.”

Välimäen mukaan Aalto myös käänsi selkänsä toimittajille, kun nämä kysyivät laskeneista gallupluvuista.

”Olin kuvitellut, että vihreiden moderni puoluejohto ei moiseen koskaan sorru. Vanhana poliitikkona on nyt pakko kysyä, onko Touko Aalto tehtäviensä tasalla.”

Välimäen mukaan lopputulema on selvä: Touko Aalto on mokannut pahasti. Välimäki uskoo silti edelleen, että Aalto voi nousta hyväksi johtajaksi, jos haluaa ja päättää niin tehdä.

”Isompi ongelma on hänen kookkaan selkänsä takana oleva kuiskaajien joukko.”

Kuiskaajiksi Välimäki kutsuu vihreiden puoluekoneiston haltuunsa ottanutta "nappulaliigaa", joille vihreys on erilaisten marginaaliryhmien yksisilmäistä puolustamista.

Samaan aikaan tavallisten ihmisten tavallinen elämä jää vaille huomiota, vaikka juuri sen tulisi olla yleispuolueeksi pyrkivän poliittisen liikkeen huomion keskiössä.

Välimäen mukaan vihreät ovat jäämässä itse luomansa rautahäkin vangiksi. Rotaatiosäännön vuoksi puolue joutui vaihtamaan puheenjohtajaansa suurimman gallupsuosion hetkellä.

”Vihreät eivät luota itseensä, porukan vapaaseen tahtoon, vaan ovat laatineet säännöt, jotka pakottavat vaihtamaan puheenjohtajan kuuden vuoden välein.”

Välimäen mukaan Ville Niinistö oli juuri oppinut johtamaan puoluetta, kun hänet piti vaihtaa kokemattomaan ensimmäisen kauden kansanedustajaan.

”Tai niin, olisihan tilalle voitu valita kokenut vihreä poliitikko, joku Osmo Soininvaara tai Heidi Hautala tai Tuija Brax. Mutta ei, tämä on vihreissä mahdoton ajatus, kerran johtajana ollut on ulkona johtotehtävistä, vaikka ikänsä puolesta on suomalaisen mittapuun mukaan vasta kypsä politiikan raskaaseen sarjaan.”

Välimäki epäilee, että tuskin mikään muu puolue kuin vihreät jättäisi esimerkiksi Pekka Haaviston kaltaisen kassamagneetin valitsematta puolueen johtoon.

”Mutta vihreillä on siihen varaa. Tai ainakin liian moni kuvittelee, että siihen on varaa, Välimäki päättää päivityksensä.”

Pauli Välimäki tunnetaan muun muassa Vihreän liiton varapuheenjohtajana 1990-luvun alusta sekä puoluelehti Vihreän Langan entisenä päätoimittajana.

LUE MYÖS:

Näkökulma: Mikä Touko Aaltoa vaivaa?

Ylen gallup: Kärjessä kiristyy – Vihreille ”huolestuttava” luku jonka taustalla kummittelee virkavallan vastustaminen

Touko Aalto julkaisi kuvan: ”Ei enää lisättävää tähän aiheeseen – Nyt eteenpäin”

Kuvat Touko Aallosta tukholmalaisklubilla leviävät – STT: ”Ei siinä sen kummempaa, en tiedä mikä kohun aiheutti”

Jaa artikkeli:

Kommentit

Tapio Mäkeläinen

Olipa hyvä kirjoitus.
Tuo marginaalijoukon kuiskaajat on hyvä huomata. Tavallaan ollaan oltu matkalla vähemmistöjen diktattuuriin. Eri kampanjoiden kummallisuudet ovat saaneet takaiskuja osakseen mm pikatuomioistuimien tyylisestä toiminnasta.
Ilmasto on nyt Vihreiden viimeinen oljenkorsi. Heidän tietotaitonsa vaan on säälittävän repaleista. Puhutaan ilmastoliikkeen suurvallaksi ryhtymisestä. Meitä on 0.07% maailman väestöstä ja olemme päästöjen suhteen jo paljon tehneet mm kiertätyksessä ja teollisuudessa. Vihreät sen sijaan vastustivat apinan raivolla jätteiden polttolaitosten rakentamista. Nyt niitä on 8 mutta Ruotsissa 33.
Valitus jatkuu vaan. Meidän 0,07 ei ruveta suurvalllaksi missään asiassa. Ehkä suojalkapallossa ja Mietaan mämminsyönnissä.
Ikävä, ettei De Gröna pudonnut kokonaan Swe valtiopäiviltä. Olisi varmasti lisännyt syöksyä täälläkin.

Markku Savikivi

Ounastelen Toukon vihdoin honanneen, että puolue näyttää toteuttaneen veroparatiisihemmon, megamiljardöörin ja valuuttakeinottelin , Soroksen, unelmia ja visioita tulevasta maailmasta.
Ehkä Toukossa on syttynyt jonkinlainen imperialismin vastainen kipinä, ottaa eron toimestaan, liittyy Suomen Sisuun ja anoo PS-puolueen jäsenyyttä.
----------------------------------
Muistelkaamme RKP:n johtajan, Haglundin, tapausta.
Mies kuulutti rasismin nollatoleranssia huomaamatta, että rasismi on ollut freudentalistipuolueen ydinosaamista jo yli sata vuotta. Hys-hys -miehet eivät saaneet miestä taltutettua. Mies ilmoitti väsähtäneensä politiikkaan ja erosi. Ja niin freudentalistipuolue saa jatkaa imperialismihakuista etuilupolitiikkaansa hamaan tulevaisuuteen vastoin perustuslain kuudetta pykälää, jonka pitäisi taata eri etnisten ryhmien jäsenten välinen tasa-arvo.

Nita Hillner

Hyvä kirjoitus. Vihreistä voisi olla vaikka mihin, mutta valitettavasti siellä on liikaa näitä huuhaa-ihmisiä.

Vihreiden luulisi ajavan hyvää ympäristöpolitiikkaa, mutta en oikein luota tähän. Torium voisi olla ratkaisu energiapulmaan. Biosähköä puuhataan ja metsiä hakataan, jolloin samalla luontomme köyhtyy. Luonnon köyhtyminen on vakavampi asia kuin itse ilmastonmuutos. Ruokahuoltomme tarvitsee riittävästi pölyttäjiä. Kiinassa tämä joudutaan jo osin tekemään käsin. Luonnossa kaikki vaikuttaa kaikkeen - Kun esim. tapetaan petoeläimet sukupuuttoon, niiden saaliit lisääntyvät räjähdysmäisesti....

Poliitikot voivat lainsäädännön keinoin edistää monia tarpeellisia asioita, mutta näin ei vain tapahdu, jankutetaan ja kinastellaan mieluummin pienistä seikoista.

Esa Ojanlatva

Eikös se homoklubi keikka ollut ihan vihreiden linjan mukainen. Kaikki seksi, joka ei ole hetero seksiä, on sallittua ja ihannoitua ja sitä pitää kannattaa. Heterothan ovat vihreiden pahimpia vastustajia tai ainakin välillä vihreiden jutuista jää sellainen mielikuva.

Hannu Rautomäki

Todella asiaan pureutuvaa palautetta.
Pakaroiden läpsyttely homoklubilla ja puolueen lakinaisen terroriottein yrittämän viranomaispäätöksen vastustamisen tukeminen ei herätä luottamusta puheenjohtajaan kuin aivan pienissä suoran toiminnan marginaaliryhmissä.

Jouko Kauppinen

Vihreät ajavat moniakin hyviä asioita, koulutuksen lisääminen, verotuksen keventäminen pienituloisilta, metsien vähempi hakkuu ja päästöjen vähentäminen, mutta heillä ei ole esittää sitä kuinka tämä kaikki rahoitettaisiin jos kaikki toiveet toteutettaisiin.

Juhani Karhu

Minne se suvaitsevaisuus on joutunut. Vai onko sitä puolueen sisäistä ja muu ulkoinen suvaitsevaisuus... Näinhän se asia on kun toisten kupilla saa olla. on helppo hämmentää....kun asia lähestyy itse puoluetta ei tiedetä ollako vai ei olla.

Riitta Larsen

Hyvä ja oivaltava kirjoitus. Vihreät keskittyvät marginaaliryhmien puolustamiseen ja unohtavat mm luonnonsuojeluasiat, jotka perinteisesti on kuulunut heidän agendaansa.
Kansalaispalkasta keskustelu on myös tyrehtynyt, mihin se katosi?

Veli-Pekka Moisalo

Vihreät eivät ole koskaan pyrkineetkään yleispuolueeksi. Sen agendalla olevat ympäristöasiatkin ovat syrjäytyneet yleisen ja sekaisen humaanisuuskäsitteen alle. Nappulaliiga vie puoluetta suuntaan, joka johtaa takaisin pienpuolueiden kategoriaan. Sääli, sillä Niinistön johtamalla puolueella olisi ollut kontribuutiota hyvin moneen asiaan.

Juha Lehtonen

Asiaa voi tietysti yleistää niin, että Suomessa ei kokemusta arvosteta: yli 55 vuotiaat pois työmarkkinoilta nuorempia häiritsemästä. Pitäähän nuorten saada ihan itse tehdä kaikki virheet taas uudestaan, joita kokeneemmat aikoinaan tekivät, kun ei ole niitä kokeneita enää neuvomassa. Onpahan nuorilla näin suurempi autonomia omaan ajan käyttöön.