Sunnuntai 26.5.2019

Kohu ihmisroskapuheista yltyy: ”Miksi peitellä omaa elitististä ihmiskuvaa?”

Luotu: 
11.9.2018 10:35
Päivitetty: 
11.9.2018 11:00
  • Kuva: Vesa Ranta / Alma Talent arkisto
    Kuva
    Riikka Moilanen pahoitteli lausuntoaan Twitter-viestissä. "Pyydän anteeksi aiheuttamaani kohua tänään valtuustonkokouksessa! Tapahtui virhe, josta otan opikseni", hän kirjoitti.
|

Keskustalaispoliitikko ja yksityisen terveysyrityksen toimitusjohtaja Riikka Moilanen saa kovaa palautetta ihmisroskapuheistaan. Keskustapuolue irtautuu ex-kansanedustajansa lausunnosta.

”En voi hyväksyä Oulun valtuutettu Riikka Moilasen sanavalintaa, se ei vastaa keskustan arvoja. Keskustalle kaikki ihmiset ovat samanarvoisia”, keskustan puoluesihteeri Riikka Pirkkalainen tiedotti Twitterissä.

Lue myös tuore juttu: JUURI NYT: ”Ihmisroskasta” puhunut toimitusjohtaja ulos Pihlajalinnasta

Hän viittasi keskustan tuoreeseen periaateohjelmaan jokaisen ihmisen arvokkuudesta.

Moilanen, terveysyritys Pihlajalinna Oulun toimitusjohtaja, järkytti maanantaina Oulun kaupunginvaltuustossa pitämällään puheenvuorolla. Puhuttaessa katujen roskaisuudesta hän kysyi, ”mitä Oulun kaupunki aikoo tehdä sille ihmisroskalle, jota siellä [kaduilla] on yllättävän paljon”.

Keskustan puoluejohdon lisäksi myös Pihlajalinna sekä Keskustan Oulun valtuustoryhmä ovat irtisanoutuneet Moilasen puheista.

”Pahoittelen tapahtunutta ryhmän puolesta. Me emme halua yhtyä tämmöisiin ajatuksiin”, keskustan valtuustoryhmän puheenjohtaja Jukka Kolmonen sanoi Kalevalle.

Pihlajalinna on myös kertonut tiedottavansa asiasta lisää tänään tiistaina, mikä enteilee jonkinlaisia seuraamuksia Moilaselle.

 

Hoitoalan ammattiliitto JHL:n toimialajohtaja Håkan Ekström toteaa, että sote-uudistukseen sisältyvän valinnanvapauden ”palvelujen tuottajapuolella on liikkeellä tällaistakin ihmisroska-ajattelua”.

”Kuulostaa melkein siltä, että vähävaraisten palveleminen ei oikein istu tämän yritysjohtajan maailmankuvaan. Nyt Pihlajalinna ja keskusta irtisanoutuu näistä sanomisista. Ihan suotta, minkä takia peitellä omaa elitististä ihmiskuvaa”, Ekström kirjoittaa Twitterissä ja Facebookissa.

Jotkut kriitikot menevät jopa niin pitkälle, että väittävät hallituspuolue keskustan ja koko hallituksen arvomaailman näkyvän Moilasen lipsahduksessa.

”Moilasen ala-arvoisissa puheissa (joita hän sinällään pahoitteli jälkikäteen) elää vahvasti Sipilän hallituksen ’tekemisen meininki’. Se tiivistyy ylimielisyyteen ja vähäosaisilta leikkaamiseen. Toisaalta on kai niin, että tällaisissa puheissa näkyvät ihmisten todelliset arvot ja ajatukset, vaikka niitä kuinka pyytelisi anteeksi jälkikäteen”, kirjoittaa Oulun varavaltuutettu Olli Kohonen (vas) Puheenvuoron blogissaan.

”Jotenkin Sipilän hallituksen henki vähäosaisia kohtaan näkyy keskustalaisessa retoriikassa”, toteaa liittopomo Päivi Niemi-Laine, JHL:n puheenjohtaja Twitterissä.

 

Keskusta on kuitenkin irtisanoutunut Moilasen puheista laajalla rintamalla.

Lue lisää: ”Mitä kaupunki tekee ihmisroskalle” – Pihlajalinna irtautuu toimitusjohtajan kohupuheista

Alla aiheeseen liittyviä Twitter-viestejä.

 

 

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Niilo Mäkelä

Osoittaa eliitin ajattelun.
Valitettavasti päättäjämme koostuvat pienestä ryhmästä jotka
ovat valtansa sokaisemia.
Yhteiskunta ei toimi Sipilän tapaan kuten firma josta osa väkeä irtisanotaan voittojen maksimoinniksi.
Jos tämä suunta saa jatkua ajaudumme vuoden 1918 tasolle.

Markku Savikivi

Moilasta pitää ymmärtää. Hän saattaa olla kotoisin freudentalistiperheestä. Freudentalisperinteessä koko suomen suku on leimattu roskaväeksi. Ehkä pitäisi kansalassodan juhlavuoden kunniaksi kaivaa sadan vuoden kirjenvaihtoa ja muuta kirjallista jäämistöä esiin.

Somessa törmää jatkuvasti vieläkin freudentalistiperinteestä asenteensa ammentaneita.

Juhani Norbäck

Mitä Sipilän hallituksen poliittisen vastapuolen tiettyjen edustajien näkemyksiin tulee, vaikuttaa siltä etteivät läheskään kaikki ole sieltä "vuoden 1918 tasolta" koskaan mihinkään lähteneetkään.
Ajatus, ettei "Ihmisessä" olisi koskaan mitään vikaa ja että kaikki olisi aina "yhteiskunnan" tai "eliitin" syytä, ei yksinkertaisesti pidä paikkaansa.
Eri asia sitten on, voitetaanko puheena olevan kaltaisilla sloganeilla mitään asioiden ollessa kuten ovat.

Kimmo Koskinen

Jos minä saisin potkut jonkun työnantajaan liittymättömän letkautuksen vuoksi, riitauttaisin kyllä fudut ihan periaatteen vuoksi. Tässä tapauksessa tosin puhuttaneen erokorvauksesta, jollaisesta meikäläisen on turha edes uneksia ja se saattaisi vaarantua kiemurtelusta, kuten jotkut jatkopestitkin.

Rauno Kujala

Eihän tuossa letkautuksessa mitään uutta ollut. Hallitus nimenomaan toteuttaa tätä ihmisroska-politiikkaa omilla teoilla ja päätöksillä. Potkua päähän ja monoa kylkeen työttömille, eläkeläisille,opiskelijoille, sairaille ja muille hylkiöille. Tämä kertoo erittäin hyvin keskustan ja kokoomuksen arvomaailman. Ei ne suuret puheet, vaan toteutuneet teot.

Pekka J. Mäkinen

Kysehän oli alunperin vertauksesta, ikäänkuin nokkelasta sanaleikistä. Eli Riikka Moilanen ei suoraan väittänyt ko. ihmisiä roskaksi. Sana on nyt irroitettu asiayhteydestään, ja sitä ei ollut tarkoitettu kirjaimellisesti otettavaksi. Toki letkautus ei ollut asiallinen, eikä hyvän maun mukainen, mutta mielestäni ei niin suuri virhe että siitä tulisi heti potkut antaa.

Miksi ei voitu antaa vain varoitusta näin pienestä rikkeestä, etenkin kun asianomainen on pyytänyt anteeksi tekoaan. Miksi meidän yhteiskunnassamme ei tunneta anteeksiantoa ! Miksi sallimme tällaisen lynkkausmenttaliteetin.

Tapaus Aki Ruotsala on myös hyvässä muistissa, jota jopa vihreiden Eero Paloheimo piti oikeusmurhana. Samasta oikeusmurhasta on nyt kyse Moilasenkin tapauksessa.

Erotuspäätöstä voisi jotekin perustella sillä jos ko. henkilö olisi aiemminkin syyllistynyt loukkaaviin yleistyksiin, tai että hänellä olisi aiemminkin ollut kiihkeää tai loukkaavaa asennetta mainittuja tai muita ihmisryhmiä kohtaan, mutta näin ei ilmeisesti ole.

Jos jokainen ihminen jonka suusta pääsee tahaton sammakko, erotettaisiin työpaikaltaan, niin kuka meistä saisi pitää työpaikkansa. Kysyn vaan.

Kysyn myös edelleen: missä on meidän yhteiskuntamme armahtavaisuus. Jos virheen tekijä myöntää lipsahduksensa jota ei ole edes tarkoitettu kirjaimellisesti otettavaksi, ja pyytää virhettään anteeksi, niin miksi meidän yhteiskunnassamme on niin vaikea antaa anteeksi.

Me elämme kovassa, armottomassa ja julmasssa yhteiskunnassa, jos yksi väärä tahaton sananvalinta voi tuoda potkut. Vaikea nähdä tätä kulttuurimme oikeustajun mukaisena.

Jaakko Arra

No mutta jos kyseessä on poliitikko ja toimitusjohtaja, jolla olisi velvollisuus edustaa omaa puoluettaan ja yritystään, niin julkisesti annettuna tuommoinen lausunto on varmaan vähän eri kuin vaikkapa perus hitsaajan tai automekaanikon suusta. Potkut ja irtisanoutuminen tuommoisista puheista on juuri oikea toimintatapa.

Tapio Hukka

Jaa että sinäkö tykkäät että sinua haukuttaisiin ihmisroskaksi. Kuvitteleppa tälläinen tilanne itsesi kohdalle, Olet pieni lapsi ja sinun vanhempasi eroavat ja sinut huostaan otetaan ja ainoastaan sinun isäsi tulee katsomaan sinua sinun ollessasi huostaan otettu, ja äidistä et tiedä mitään ennekuin täytät 5v ja sit sinun äitisi tulee sanomaan sinulle 9v että tuu katsomaan hänen uutta miestä ja sitkun olet nähnyt sen miehen sinun äitisi lähtee hänen mukaansa ja et tiedä äidistäsi mitään ja olet juuri menettänyt äitisi koska alkoholi, huumeet ja lääkkeet maistuvat, ja sit hän soittaa kun hän on kuoleman kielissä 7 vuoden päästä ja olet koulussa siihen aikaan ja et edes tiedä mistä hän soittaa sinun isällesi, ja kuulet puhelusta vasta kun tulet kotiin ja mietit että mitäköhän minun äidille kuuluu ja samana vklp kuulet että sinun pappasi joka oli todella läheinen sinulle kuolee äkisti ja pääset hänen hautajaisiin kun olet 16v poika ja sit sinä muutat uudelle paikkakunnalle isäsi kanssa ja joudut etsimään uudet kaverit yms, sit samana vuonna kuulet että sinun tätisi kanssa kuolee sairauteen ja et voi käsittää sitä että miksi sinulle juuri tapahtuu tälläistä JA sit lopuksi pääset niistä jotenkin yli 3 vuoden sisällä niin poliisit tulee sinun ovellesi ja vie sinut jututettavaksi ja kysyy sinulta tiedätkö miksi me tulimme "noh en kyllä tiedä" ja poliisit sanoo sinulle että sinun sinun setäsi on juuri murhattu ja olet koulussa jonne sinun setäsi sinut sai hakemaan, ja olet edelleen surullinen siitä että sinun äitisi on ehkä kuollut tai hän on vaan jättänyt sinut ...... No niin siitä alappa miettimään mitä sinä teet jos sinulle käy noin.

Juhani Vinberg

kun miset ovat samanarvoisia, niin miten tulkitaan pankijohtajan totamus, etteivätaritse köyhiä, jotjka tuob+vat vain hiekkaa pankin lattialle, kummalle tarjoat kohdatessa päivällisen tai pullakahvit, päämnisterile vai spurgulle, tuo ylemmyys kohdistuu huonompiosaisiin, köyhiin, sairaisiin, päihdeongelmaisiiin, työttäömiin ja kaikkiin huono-osaisiin, jopa hyvinvova kskilioka syyllistyy elitismiin, saatika sitten ylin rälssi