Perjantai 24.5.2019

Suomen Afganistan-linja pysyy: ”Voi edelleen palauttaa”

Luotu: 
12.9.2018 09:50
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Arkistokuva Kabulista. Maahanmuuttovirasto on muuttanut ainoastaan sisäistä pakoa Kabuliin koskevaa linjaustaan.
|

Suomen Maahanmuuttovirasto on nyt päivittänyt päätöskäytäntöään afganistanilaisille turvapaikanhakijoille. Kokonaisuutena Suomen Maahanmuuttoviraston linja pysyy kuitenkin ennallaan: ”Afganistaniin voi edelleen palauttaa” kielteisen päätöksen saaneita turvapaikanhakijoita, virasto kertoo.

Päivitys tehtiin, sillä YK:n pakolaisasiain valtuutetun toimisto UNHCR julkaisi elokuun lopussa omia linjauksiaan Afganistanin tilanteesta turvapaikanhakijoiden osalta. UNHCR:n antamat suuntaviivat otetaan huomioon kansallisen ohjeistuksen valmistelussa, mutta ne eivät suoraan velvoita virastoa.

Maahanmuuttovirasto keskeytti päätöksenteon afganistanilaisille turvapaikanhakijoille väliaikaisesti siksi aikaa, kun arviota tehtiin. Poliisi tiedotti myös, ettei Afganistaniin lennä palautuslentoja. Nyt päätöksentekoa jatketaan, virasto kertoo.

”Maahanmuuttoviraston aikaisempi linjaus on vastannut hyvin pitkälti UNHCR:n tuoreita suuntaviivoja. Muutoksia tulee siihen, miten sisäisen paon mahdollisuutta Kabuliin arvioidaan. Sisäisellä paolla tarkoitetaan sitä, voiko hakija asettua asumaan muualle kotimaassaan, jos häntä uhkaa kotialueellaan vaino tai vakava haitta”, virasto kertoo tiedotteessaan.

”UNHCR:n tuoreissa suuntaviivoissa ei esitetä sellaista johtopäätöstä, että turvallisuustilanne kaikkialla Afganistanissa olisi niin vaikea, että kaikki maahan palaavat olisivat vaarassa joutua aseellisen väkivallan kohteeksi. Tämä vastaa myös Maahanmuuttoviraston aikaisempaa linjaa, joka ei nyt muutu: kansainvälistä suojelua ei myönnetä sillä perusteella, että henkilö on kotoisin Afganistanista, vaan sille on oltava henkilökohtaiset perusteet”, virasto jatkaa.

Nyt tehty muutos koskee sisäistä pakoa. Maahanmuuttovirasto katsoo, että Kabulin yleiset olosuhteet sisäisen paon kannalta ovat heikentyneet. Virasto on päivittänyt linjaustaan siten, että sisäistä pakoa Kabuliin voidaan harkita tapauskohtaisesti ainoastaan kahden hakijaryhmän kohdalla. Nämä ovat terveet, työkykyiset ja naimattomat miehet, joilla ei ole erityisiä haavoittuvia ominaisuuksia, sekä työikäiset, terveet ja lapsettomat avioparit, joilla ei ole erityisiä haavoittuvia ominaisuuksia ja joilla on turvaverkko Kabulissa.

Jaa artikkeli: