Keskiviikko 20.2.2019

Ay-vaikuttaja vastaa Minna Helteelle: ”Nyt sattuu siihen joka on hyötynyt”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
13.9.2018 09:55
  • Kuva: Tommi Parkkonen / IL / Alma Media arkisto
    Kuva
    Teollisuusliitto ja ammattiliitto Pro ilmoittivat keskiviikkona ylityökiellon aloittamisesta. Kuvassa entinen Metalliliiton, nykyinen Teollisuusliiton talo Hakaniemessä.
|

Teollisuusliiton ja ammattiliitto Pron työtaistelutoimista kärsivät yritykset eivät ole ulkopuolisia sijaiskärsijöitä, vastaa Teollisuusliiton vaikuttaja Petri Partanen Teknologiateollisuuden Minna Helteelle. Yritykset ja työnantajat ovat hyötyneet hallituksen toimista, pääluottamusmies Partanen perustelee.

Teknologiateollisuuden työmarkkinajohtaja Minna Helle sanoi keskiviikkona, että liittojen 17.9. alkava ylityökielto aiheuttaa vakavaa haittaa yrityksille, jotka ”joutuvat ulkopuolisina kärsimään poliittisista näkemyseroista”. Helteen mukaan yritykset ovat ulkopuolisia hallituksen ja ay-liikkeen riidassa.

”No eivät todellakaan ole. Työnantajat ovat tällä vaalikaudella saavuttaneet mm. työnajan pidennyksen 24 tunnilla, lomarahan leikkaukset julkiselta sektorilta, eläkemaksujen työntekijänosuuden nostamisen, ansiosidonnaisen päivärahan leikkaamisen, vuorotteluvapaalle pääsemisen vaikeuttamisen, vuosilomalla sairastumisen karenssipäivien lisäämisen”, Partanen listaa Puheenvuoron blogissaan.

”Jos sattuu, niin sattuu täysin oikeaan paikkaan, siihen joka tästä on hyötynyt.”

Teollisuusliiton valtuustossa vaikuttava Partanen ottaa kantaa myös keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtajan Antti Kaikkosen kannanottoon, jonka mukaan ay-liike on ajamassa ”asemiin” ja liittojen ratkaisuissa on ”politiikan hajua”.

”Miksi Kaikkosen mielestä puolustaminen on politikointia, mutta hyökkääminen ei? Eikö irtisanomissuojan purkaminen lakiteitse ja lain säätäminen olekaan poliittisen prosessin seurausta tai politiikkaa? Miksi työntekijäjärjestöjä syytetään politiikan tekemisestä, mutta työnantajajärjestöjä ei”, Partanen kyselee.

Ay-liike on asettanut työtaistelutoimien perumisen ehdoksi niin sanotun irtisanomislain takaisin vetämisen. Hallitus on kuitenkin ilmoittanut, että lakiesitys irtisanomisperusteiden keventämisestä pienissä yrityksissä toteutuu, joskin se saatetaan rajata pienempiin kuin alle 20 hengen yrityksiin. Lue lisää: Ministeri Ylellä: Irtisanomislaki voi muuttua – Rajaksi sittenkin 10 työntekijää?

Keskusjärjestö STTK on puolestaan ilmoittanut vastauksena hallitukselle, että kompromissiratkaisu ei riitä ay-liikkeelle.

Lue lisää:

Nyt se alkaa: Ensimmäinen työtaistelutoimi käyntiin 17.9.2018

17.9.2018 alkava ylityökielto: ”Vakava haitta”, sanoo Minna Helle

Ay-sota irtisanomislaista? – Keskustan Kaikkonen: ”Hyvä vaihtaa sana Hakaniemen kanssa”

Täystyrmäys hallituksen irtisanomislaille: ”Lopettakaa jo puhe kompromissista!”

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Pasi Anttila
Vastaus kommenttiin #8

Logiikkasi on aivan oikea. Pitkällä tähtäimellä lakoilla todella on tällainen vaikutus.
Tässähän taistellaan oikeuksista. Tulonjaosta. Ei tämä ole mitään leikiä. Työnantajat ja tekijät on intressiryhmiä jotka haluavat molemmat maksimoida omat tulonsa.

Petri Kokko

"Työnantajat ovat tällä vaalikaudella saavuttaneet mm. työnajan pidennyksen 24 tunnilla, lomarahan leikkaukset julkiselta sektorilta, eläkemaksujen työntekijänosuuden nostamisen, ansiosidonnaisen päivärahan leikkaamisen, vuorotteluvapaalle pääsemisen vaikeuttamisen, vuosilomalla sairastumisen karenssipäivien lisäämisen”

Ja kaikki tämän paskahallituksen ja tuonyhden lestahullun toimenpiteiden seurauksena

Tiina Hyvonen

Kyseessä on siis ylityökielto ei lakko. Jos töitä on niin paljon, että pitää teettää ylitöitä, niin työnantaja voisi palkata muutaman ihmisen tekemään niitä ylitöitä, joten sillähän olisi työllistävä vaikutus.