Tiistai 16.7.2019

Nyt tuli vastaus pillastuneelle ay-väelle: ”Siihen hallitus ei ryhdy”

Luotu: 
13.9.2018 19:18
  • Kuva: Alma Media arkisto / Jenni Gästgivar
    Kuva
    Työministeri Jari Lindström (sin) sanoi, että hallituksen tavoite on työllistämiskynnyksen alentaminen. Arkistokuva.
|

Työministeri Jari Lindströmin (sin) mukaan hallitus ei peräänny irtisanomislaista, vaikka ensimmäinen ilmoitus työtaistelutoimesta on jo saatu. Teollisuusliitto ja Ammattiliitto Pro ilmoittivat eilen keskiviikkona ylityökiellosta teollisuuden alalla.

Useat liitot ovat aiemmin ilmoittaneet valmiutensa työtaistelutoimiin, jos hallitus ei vedä pois irtisanomislakia. Keskiviikkona saatiin ensimmäinen ilmoitus varsinaisesta taistelusta, joka alkaa maanantaina.

Hallituksen esitys helpottaisi työntekijän irtisanomista alle 20 hengen yrityksissä. Kaikki SAK:n jäsenliitot ovat päättäneet laajoista hallituksen vastaisista järjestöllisistä toimista, joista kukin liitto linjaa tarkemmin tahollaan. Myös keskusjärjestöt Akava ja STTK vastustavat irtisanomislakiesitystä ja esimerkiksi akavalainen OAJ ja STTK:lainen Tehy valmistelevat niin ikään järjestöllisiä toimia.

Irtisanomislaki nousi jälleen esiin eduskunnan kyselytunnilla, kun vasemmistoliiton Jari Myllykoski tiedusteli, eikö asia voitaisi käydä uudelleen läpi vaikkapa selvitysmiehen avulla. Hän toivoi rauhaa työmarkkinoille työtaisteluilmoituksen jälkeen. Aiemmin Myllykoski on varoittanut, että irtisanomislain seurauksena voi olla jopa yleislakko.

Irtisanomislaki hallitsi kyselytuntia jo viime viikolla, kun oppositio ryöpytti hallitusta. Tänään työministeri Jari Lindström (sin) kertoi käyneensä keskustelua työmarkkinajohtajien kanssa.

”Osin ne vastaukset ovat tämäntyyppisiä, että ainoa vaikuttava teko on se, että vedettäisiin tämä esitys pois, ja siihen hallitus ei ryhdy. Siihen hallitus ei ryhdy”, Lindström sanoi painottaen viestiään toistolla.

”Olen sanonut sen aikoja sitten, että hallituksen tavoite on työllistämiskynnyksen alentaminen ja työllistämisen riskin pienentäminen pienissä yrityksissä. Me emme halua tässä mitään riitaa ja me olemme valmiita keskustelemaan asioista, mutta jos lähtökohta on se, että tässä ei ole löydettävissä jotain kompromissia, niin silloin tietenkin on hankala tilanne.”

Lue myös:

”Pärstäkerroinpykälä” – Selitys tunteet kuumentavalle väitteelle irtisanomislaista

Ay-vaikuttaja vastaa Minna Helteelle: ”Nyt sattuu siihen joka on hyötynyt”

Ay-sota irtisanomislaista? – Keskustan Kaikkonen: ”Hyvä vaihtaa sana Hakaniemen kanssa”

17.9.2018 alkava ylityökielto: ”Vakava haitta”, sanoo Minna Helle

Nyt se alkaa: Ensimmäinen työtaistelutoimi käyntiin 17.9.2018

Täystyrmäys hallituksen irtisanomislaille: ”Lopettakaa jo puhe kompromissista!”

Jaa artikkeli:

Kommentit

Juha Parviainen

Suomessa on valta kansan valitsemilla edustajilla. Ylipalkatut AY-pomot pelkäävät suojatyöpaikkojensa puolesta. He eivät välitä mitä vahinkoa he Suomelle aiheuttavat. Poliittiset lakot pitäisi kieltää välittömästi! AY-liike on aikansa elänyt. Asiat pitäisi sopia paikallisesti!

Pasi Anttila

Mietis hetki millanen suomen työolot ja lainsädäntö olisi jos ay-liikettä ei olisi ja sovittais ja olis aina sovittu paikallisesti? Ja huomenna taksvärkkiin?

Ne Suomen kansan valitsemat edustajat on säätänyt lakkolait. Mitä se tarkottaa? Sitä että ne on laillisia lakkoja. Tyytykää siihen tai koittakaa muuttaa ne jos kykenette.

Heikki Toivonen

Pasi Anttila: ay-liikkeen historialliseen merkitykseen vetoaminen ei nyt auta, kun mietitään keinoja, miten purkaa liian pitkälle menneitä työsuhdesuojan (ilmenemis)muotoja.

En tiedä ketään, joka kiistäisi ay-liikkeen merkityksen takavuosikymmeninä, aina sadan vuoden taakse ulottuvalla jaksolla. Pitkälti ay-liikkeen ansiosta monet työsuojelunäkökohdat ovat nykyisellään jo suoraan laissa.

Ay-liike nykyisellään aja eikä ole vähään aikaan ajanut etenkään Suomen työllisyystilanteen kokonaisetua. Harvoja edunsaajia ay-liikkeen toiminnasta ovat ay-rälssin edustajat. Ongelmia ja uhkakuvia generoidaan keinotekoisesti.

Voisikin sanoa, että seuraavien vuosikymmenten ja mielellään jo lähivuosien aikana liikehdintä olojen parantamiseksi saisi kohdistua nimenomaan pieniin ja keskisuuriin yrittäjiin, joiden kustannuksella ay-liike on vienyt palkkasuhteessa olevien edut jo hyvän aikaa sitten kohtuuttomuuksiin.

Ilkka Paananen
Vastaus kommenttiin #17

Ei tarvitse olla kokoomuksen kannattaja ollakseen samaa mieltä tässä nimenomaisessa asiassa. Olen itsekin ammattijärjestön jäsen jo 30 vuoden takaa. Nyt vain kyllä hävettää tämä kiihotus laillista valtaa käyttävää hallitusta vastaan. Ja sitten se raskauttavin seikka: tämä lapsellinen pullikointi vaikeuttaa yritysten toiminta.

Kalevi Kivelä

Millainen lakko sitten olisi sovelias,mitä sen tilalle.
Sinä varmaan osaat sanoa kun kerta olet niin viisas.
Itselle tulee mieleen esim. lällättely..irvistely..tai jos oikein tiukka paikka tulee niin itkupotkuraivari.
Mutta JUMALAUTA töistä ei olla pois!

J.a. Tauriainen

Minun mielipiteeni on se, että ammattiliitot ovat ottaneet kakki työnantat panttivangeiksi ja haluavat sanoa missä kaappi seisoo.
Se ei mene kommunisti johtajien kalloon, että jokaisen ihmisen työpanos on erisuuruinen . Kun on olemassa minimipalkka käytössä, niin monetkaan eivät yllä tuloksellaan edes minimipalkkaukseen.
Olen kokenut sellaisen tapauksen Nurmeksessa 1962 kesällä, rakennustyömaalla, kun työmaan toimisto koppiin tuli luottamusmies ja vaati että Hilja Parviaiselle pitää antaa lopputili.
Lopputiliä ei annettu, koska Hilja oli erittäin hyviä työntekijä. Hänestä vaan ei pitäneet sellaiset työntekijät jotka halusiviat vedättää ja pitkittää rakennusaikaa. Usein olen kuullut sanottavan rakennustyömaalla - {Vaikka minä en tekisi mitään, silti työnantaja voittaa puolet)
Irtisamis-suoja pitäisi lopettaa kaikilla työaloilla. Näin saataisiin kilpailukyky korkeaksi.

Tarja Laakso

Suomessa on yrittäjiä noin 300 000, sen lisäksi äärimmäisen pieni määrä sijoittajia. Palkansaajia on 1,7 miljoonaa.

Silti kukaan ei saisi ajaa noiden 1,7 miljoonan ihmisen etuja, kun kaiken pitäisi pyöriä noiden noin 300 000 yrittäjän ehdoilla. Ja pyöriikin tällä hetkellä, koska hallitus on heidän ja sijoittajien etujärjestö, Suomen Yrittäjät lisäksi yrittäjien etujärjestö, EK sijoittajien etujärjestö. Mutta palkansaajilla ei saa olla etujärjestöä.

Erkki Malinen

Kyllä se pitäs sellanen laki säätää että sen irtisanotun vois viedä montun reunalle niinku sata vuotta sitten. Eihän se lisää kuin yhteiskunnan menoja kun se työttömäksi jää. On siinä laki aloitteessa vielä korjattavaa, tätä mieltä tuntuu moni olevan ,on se työntekijä sellanen riski.

Jouko Kauppinen

Eduskuntavaalit ovat liian lähellä, joten nyt täytyy iskeä että tuntuu, ei haittaa vaikka saataisiin hyvä talouskehitys kääntymään huonompaan suuntaan. Paras tilanne olisi se että työntekijöistä kilpailtaisiin mutta tätä ei vasemmisto halua koska pelkää valtansa menettämistä.

Viljo Tuononen

Miksi nykyinen hallitus valehtelee, että heidän ansiostaan on työllisyys kasvanut, niin paljon mitä he väittävät. SE EI PIDÄ ALKUUNKAAN PAIKKAANSA. Ne jotka ovat itsensä työllistäneet, niin siinä ei ole hallituksella osaa eikä arpaa. Ainoastaan mitä hallitus on tehnyt, niin se on työllistänyt prostituutioo , että voivat irstailla välillä ja haukkua muita.