Maanantai 20.5.2019

Teollisuusliiton havainto ay-liikkeen pillastuttaneesta uudistuksesta: ”Perusteluja ollaan vaihtamassa lennosta”

Luotu: 
16.9.2018 11:01
  • Kuva: Alma Talent / Petteri Paalasmaa
    Kuva
    Pääministeri Juha Sipilän väitetään vaihtaneen irtisanomissuojan helpottamisen perusteluja.
|

Teollisuusliiton ulkoisen viestinnän päällikköVille Kopra arvioi, että Juha Sipilän (kesk) hallituksen perustelun irtisanomissuojan heikentämisestä ovat muuttuneet.

Hän muistuttaa, että kun hallitus keväällä kehysriihessään päätti pienten yritysten irtisanomiskynnyksen madaltamisen valmistelun aloittamisesta, lakimuutosta markkinoitiin nimenomaan työllisyystoimenpiteenä. Tuottavuudesta ei tuolloin puhuttu Kopran mukaan mitään. 

Elokuussa Elin­kei­no­e­lä­män tut­ki­mus­lai­tok­sen tut­ki­mus­pääl­lik­kö Ant­ti Kau­ha­nen ja Pal­kan­saa­jien tut­ki­mus­lai­tok­sen tut­ki­mus­koor­di­naat­to­ri Mer­ja Kau­ha­nen arvioivat, ettei ir­ti­sa­no­mis­suo­jan hei­ken­tä­mi­nen al­le 20 työn­te­ki­jän yri­tyk­sis­sä ei juu­ri työl­li­syyt­tä pa­ran­tai­si.

”Etlan ja PT:n tutkijoiden viesteissä ei voida nähdä olevan keskinäisiä ristiriitaisuuksia ja tutkijoiden läpikäymä aineisto oli hyvin samankaltaista. Hallituksen markkinoimat työllisyysvaikutukset ovat jäämässä ohuiksi tai kokonaan olemattomiksi. Tuottavuuden kasvu olisi varmasti sinänsä positiivista, mutta ovatko hankkeen taloudelliset vaikutukset enää ylipäätään missään mittasuhteessa niihin yhdenvertaisuudelle ja oikeustilalle aiheutuviin haittoihin, joita uudistuksesta työpaikoilla seuraisi”, Kopra kysyy Puheenvuoron blogissaan.

”Kun hallitus eikä helpomman irtisanomisten puolesta lobbaava Suomen Yrittäjät saaneet lausunnoista tukea työllisyysargumentilleen, ollaan perusteluja vaihtamassa lennosta. Myös pääministeri Sipilä muotoili perustelut 5.9 Suomenmaassa niin päin, että irtisanomisten lisääminen parantaa itse asiassa tutkimusten mukaan tuottavuutta. Hänen oma jatkopäätelmänsä oli, että tätä kautta vahvistuvat kasvu ja työllisyys”, hän jatkaa.

Palkansaajajärjestöt ovat ilmoittaneet ryhtyvänsä työtaistelutoimiin, jos hallitus ei vedä hankettaan irtisanomissuojan heikentämisestä pois. Teollisuusalalla ylityökiellot alkavat maanantaina. Perjantaina myös AKT ilmoitti oman ylityökieltonsa alkavan maanantaina.

Hallituksen esitys helpottaisi työntekijän irtisanomista alle 20 hengen yrityksissä. Kaikki SAK:n jäsenliitot ovat päättäneet laajoista hallituksen vastaisista järjestöllisistä toimista, joista kukin liitto linjaa tarkemmin tahollaan. Myös keskusjärjestöt Akava ja STTK vastustavat irtisanomislakiesitystä ja esimerkiksi akavalainen OAJ ja STTK:lainen Tehy valmistelevat niin ikään järjestöllisiä toimia.

Lisää aiheesta: 

Antti Rinne: ”Vakava kriisi – hallitus on Suomen Yrittäjien asialla”

Nyt tuli vastaus pillastuneelle ay-väelle: ”Siihen hallitus ei ryhdy”

”Pärstäkerroinpykälä” – Selitys tunteet kuumentavalle väitteelle irtisanomislaista

Nyt se alkaa: Ensimmäinen työtaistelutoimi käyntiin 17.9.2018

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
 Ville Kopra
Ville Kopra
Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Seppo Simonen

On taasen sosialidemokraattisen viikonloppu valistus exran aika täällä US-ssa kun toimittaja Katja Incoronato saattaa meitä punavihervasemmiston syliin ja ajatuksiin.

Tämä Teollisuusliiton sosialidemokraatti ulkoisen viestinnän päällikkö Ville Kopra on saanut käskyn löytää hallituksen vastaista antiteesiä tulevasta pienten yritysten työllistämistä helpottavasra laista.
Sosialidemokraatti puolueen puheenjohtajaa Antti Rinnettä monen muun puolueen puheejohtaja kadehtii kun ei ole SAK-n laista tukijoukkoa taustavoimana sillä tämä case on esityötä tulevia vaaleja varten.

Veikko Naire

Milloinkahan tämä ay-ajatuksenjuoksu on kääntynyt ”nurinniskoin”! Siis työllistäminen on tuottavuuden seurausilmiö! Huonosti tuottava firma ei työllistele! Ehkä tässä ajatuksenjuoksussa toimisi vain sosialismi, joka puolestaan ei ole missään muualla toiminut!

Tarja Laakso

Tuottavuus saavutetaan ihan muilla keinoilla kuin työntekijöiden palkkojen laskemisella, tai työntekijöiden aseman heikentämisellä. Näillä on ennemminkin tuottavuutta laskeva vaikutus.

Tuottavuus saavutetaan hyvällä työnjohdolla, hyvillä työvälineillä, hyvällä suunnittelulla jne. Mihinkähän näistä voi työntekijä vaikuttaa suomalaisessa yrityksessä?

Ja tähän vielä yksi tuottavuus-käsitteen määritelmä: " Tuottavuus on ennen kaikkea tapa ajatella. Se on asennoitumista olemassa olevan jatkuvaan
parantamiseen. Se on uskoa siihen, että tänään voi tehdä asian paremmin kuin
eilen ja huomenna paremmin kuin tänään. Se edellyttää sopeutumista taloudellisiin
haasteisiin ja menetelmien soveltamista jatkuvasti muuttuvissa olosuhteissa. Se on
vakaata uskoa ihmiskunnan kehittymiseen."

Keijo Lindgren

Palkkojen laskemisesta tuskin on puhuttu vaan työllistämisestä heikommin tulevaisuuden näkymin, työntekijän tulee elättää työllään itsensä ja yrittäjän joka myy hänen tekemisensä.
Onko pienyrittäjällä siis huono työnjohto joka pitäisi irtisanoa.
Tuottavuutta jokainen pienyrittäjä ajattelee aamusta iltaan.

Tarja Laakso

No ilmankos työntekijä on syyllinen kaikkeen, jos oletusarvo on että hän elättää sekä itsensä että työnantajansa (siis ettei työnantajan tarvitse tehdä mitään elättääkseen itsensä tai mahdollisesti ne työntekijänsäkin). Tosin todellisuuttahan tuo on - työntekijäthän ne yrityksen pitävät pystyssä. Mutta he vaan eivät voi sille mitään, jos yrityksen omistaja tekee vääriä päätöksiä yrityksen tuottavuuden suhteen. Eikä varsinkaan tulevaisuudessa, jos he eivät voi enää kertoa edes omia mielipiteitään työn tekemisestä, kun siitähän seuraa potkut luottamuksen puutteeseen vedoten.

Ensio Jauhiainen

Timpe Ahonen on paikassa Töölö.
26. marraskuu 2016 · Helsinki

Tässä meillä on "mies" joka järjesti liikenneministeriksi sveitsiläisen huijarin ja kansallisomaisuutemme myyjän. Mies, joka kutsui Irakin Suomeen. Ja kun tajusi munanneensa, sysäsi syyt VAIMONSA niskaan.
Juha pakkomyi haja-asutusalueille jäteveden puhdistuslaitteet ja rikastui sillä. Sipilän perhe rahastaa tällä paskalaki-huijauksella edelleen. Ja lain pääarkkitehti, Paula Lehtomäki (eduskunnasta pudottuaan) järjestettiin Juhan toimesta sikapalkkaiseen veronmaksajien kustantamaan suojatyöpaikkaan. Eli demokratialle keskitetty "finger".
‍‍‍‍‍‍ ‍‍
Juha hehkutti päivää ennen Trumpin voittoa julkisesti toivovansa Hillary Clintonin voittavan, vaikka kuka tahansa kahdella harmaalla aivosolulla varustettu idioottikin olisi tajunnut pitää pääministerin asemassa tuollaisessa tilanteessa turpansa tukossa. Seuraavana päivänä selkärangattoman näädän rotsi olikin sitten jo kääntynyt.
‍‍‍‍‍‍ ‍‍
Mies, joka lupasi että veroaste ei nouse. Ja joka on ollut keksimässä kaikkia mahdollisia kateusveroja huviveneistä moottoripyöriin. Ja tuplaamassa-triplaamassa sakkoja. Piiperöintiä tulee ovista ja ikkunoista, mm. kivihiilen polttokiellolla ja uhkauksilla bensaveron nostosta. Suomi pystyy kaikella tällä sairaalla maailmanparantamisella ja mallioppilas-perseilyllä tuhoamaan lopunkin teollisuutensa. Ja pienentämään päästöjään vuodessa sen verran, kuin Kiina lisää niitä puolessa tunnissa.
‍‍‍‍‍‍ ‍‍
Nyt vielä sukulaisten omistama konepajayritys Katera Steel sai noin puolen miljoonan arvoisen tilauksen valtion omistamalta Terrafamen kaivokselta. Onko kenellekään muka enää epäselvää, että tämä mies on selkärangaton vässykkä ja huijari? Ja vaarallinen mies kansantalouden kannalta kaikin puolin.
‍‍‍‍‍‍ ‍‍
Ainoa, mistä Mahmud Sipilä tässä tilanteessa välittää, on se että kunnat ovat kiltisti ja tottelevaisesti mukana juonessa. Tuhoamassa isänmaan taloutta ja turvallisuutta "monikulttuurisella unelmalla".
‍‍‍‍‍‍ ‍‍
Eipä tässä voi enää muuta sanoa, kuin sen että suomalaiset ovat helvetin kilttiä ja tyhmää kansaa. Iloista "Maailma Kylässä"-konkurssia vaan kaikille

Petri Kokko

Muuten täysin paikkansapitävä ja hyvä analyysi pipilästä mutta sen verran korjaisin että pipilä ei ole mikään mies. Ahne, tekopyhä ja valehteleva ämmä olisi tarkempi ja osuvampi määritelmä. Tuollaisia ei ikinä enää päättämään suomalaisten elämästä.