Maanantai 17.6.2019

Li Andersson irtisanomislaista: Potkut saaneelle 3 kk rangaistus päälle – ”Kestämätöntä”

Luotu: 
17.9.2018 07:55
  • Kuva: Petteri Paalasmaa
    Kuva
    ”Potkut saaneelle voisi tulla jopa kolmen kuukauden rangaistusjakso ilman tuloja”, Li Andersson sanoo.
|

Oppositiopuolue vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson on viime päivinä useaan otteeseen nostanut esille 90 päivän karenssin hallituksen kaavaileman niin sanotun irtisanomislain yhteydessä.

Juha Sipilän (kesk) hallitus ajaa henkilöperusteisten irtisanomisten helpottamista alle 20 hengen yrityksissä. Varsinaista lakiesitystä hallitus ei vielä ole antanut.

Andersson nostaa esiin sekä MTV3:n kolumnissaan että Helsingin Sanomien mielipidekirjoituksessaan, että henkilöperusteisten irtisanomisten lisääntyminen lisäisi samalla karensseja.

”Suomen työttömyysturvalainsäädännön mukaan työntekijä saa 90 päivän karenssin eli kolmen kuukauden tulottoman jakson silloin, kun irtisanominen on itse aiheutettua”, Andersson kirjoittaa MTV3:lla.

Karenssin saa myös silloin, jos irtisanoutuu itse.

”Hallituksen uudistus, joka helpottaa ihmisten irtisanomista, lisää tapauksia, joissa henkilö joutuu kituuttamaan tulottomana jopa yli kolme kuukautta. Tämä on täysin kestämätön ja epätasapainoinen tilanne”, Andersson kirjoittaa.

”Potkut saaneelle voisi tulla jopa kolmen kuukauden rangaistusjakso ilman tuloja”, Andersson toteaa HS:n mielipidekirjoituksessaan.

Andersson pelkää myös, että oikeusjutut lisääntyisivät, jos hallituksen kaavailut toteutuvat. Hän viittaa hallituksen lakiluonnoksen kohtaan, jossa puhutaan keskinäisestä luottamuksesta.

”Hallituksen suunnitelmien mukaan irtisanomisperusteena voitaisiin jatkossa pitää ’myös säädettyä vähäisempää työvelvoitteen laiminlyöntiä tai rikkomista taikka epäasiallista käyttäytymistä silloin, kun se horjuttaa työnantajan ja työntekijän välistä luottamussuhdetta tai vaikeuttaa työnantajan ja työyhteisön toimintaa.’ Tämä kirjaus ei ainakaan selkeytä lainsäädäntöä. Odotettavissa on, että oikeustapausten määrä pikemminkin kasvaisi kuin vähenisi”, Andersson kirjoittaa.

”Toinen syy oikeuskäsittelyiden odotettavissa olevaan kasvuun on työttömyyskorvauslain nykysäännös, jonka mukaan ainoa keino välttää kolmen kuukauden karenssi on irtisanomisen riitauttaminen”, hän huomauttaa.

LUE LISÄÄ AIHEESTA:

Teollisuusliiton havainto ay-liikkeen pillastuttaneesta uudistuksesta: ”Perusteluja ollaan vaihtamassa lennosta”

”Pärstäkerroinpykälä” – Selitys tunteet kuumentavalle väitteelle irtisanomislaista

Ay-sota irtisanomislaista? – Keskustan Kaikkonen: ”Hyvä vaihtaa sana Hakaniemen kanssa”

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Kari Kivi

Tämän pinikin mielestä kaikkia luusereita täytyy työpaikkalla sietää, muiden tehtävä hänenkin työt ja lisättä omaa työpanosta saavuttaakseen yrityksen velvoitteet ja yksi vaan loisii muiden kustannuksella kun eroon ei pääse.Voi viddu näitä punikkeja.

Mario Basic

En tietää mistä mitään, mutta jos kuitenkin osallistun... Harvalle alemmin palkatuille työntekijälle on säästöjä, joilla voisi kustantaa elämisensä, varsinkin jos on perheellinen. Oikeusjuttujen lisäksi tällainen tilanne lisääntynee rikollisuutta, esim. perheväkivalta tms.
En muista enää, mitkä ovat yleisimmät irtisanomisen perustellut tähtäillä (pitäisi katsoa tilastoista), mutta oletan, että vähäinen työntehokkuus ja työvellvoteiden laiminlyöminen ovat kuitenkin ne yleisimmät (siinä osasyyllisenä voi olla myös työnantaja itse), nykyään yhä usein taloudelliset… jos työnantaja ei ole taloudellisissa vaikeuksissa eroraha olisi paikalla. Erorahan suuruusluokan arvioitaisiin sen mukaan kuinka nopeasti vastaavassa ammatissa pääsisi töihin, esim. teknologian alalla toimiva 2 kk, kokki 3 kk, pappi 0 kk... olisi yhteiskunnalle ja työnantajalle edullisempi vaihtoehto kuin pitkät ja kalit oikeusriidat.

Pekka Makkonen

Itsellä on käsitys ettei tästä karessia tule. Käsittääkseni olisi sama kuin koeaikana työnloppuminen. Jos tulee karenssipäivän niin soveltamisohjeita ei ole huolella tehty. No sitä en kyllä ihmettelisi. Se pitää saada samaan paketuitua.

Markku Koivisto

Eiköhän tuossa nyt kuitenkin itse hankkiudu vaikeuksiin ansaitsemalla potkunsa. Millä tavalla se työnantajan taholta rangaistus olisi, että joku hyvästä syystä irtisanotaan.
Vaikeuksiinhan siinä joutuu, jos on mihinkään uuteen työhön kelpaamaton, mutta väärä sekin olettamuson, että potkut saanut loppuelämäkseen työttömäksi jäisi. Ja jos jää, ei se ole potkut antaneen työnantajan syy.

Hilkka Irmeli Rantala

Tämähän johtaisi siihen, että työntekijät eivät enää uskaltaisi puuttua mihinkään epäkohtiin työpaikalla. Esim. jos sisäilmaongelmista kärsivät uskaltaisivat valittaa ja vaatia korjauksia, tulisi heti kenkää, koska korjauksethan maksavat.
Näinhän tosin käy jo nyt. Työsuhteita päätetään heti kun mahdollista ja sairastuneet jäävät tyhjän päälle.
Reilun pelin Suomi?
Pienten yrittäjien talous ei tietenkään kestä sairastelevia työntekijöitä, mutta joku ratkaisu näihinkin pitäisi keksiä. Kolmen kuukauden karenssi kaiken p-an päälle on täysin kohtuuton ajatus.

Topi Rantakivi

@6. Hyvä työntekijäkin voi joutua ongelmiin esim. jos työnantaja ei ole maksanut palkkaa pariin kuukauteen eikä järjestänyt töitä vaikka se työnantajan itsensä on työtä hommattava työntekijöilleen. Tai, että työolot ovat surkeat ja parannuksia pitää tehdä, että työt tuntuvat turvallisilta.

Kyllä siinä on napit vastakkain ja silloin tässä astuu esille se, että voidaan irtisanoa ja ongelma on juuri se "itseaiheutettua" irtisanomista.

Minä olen kokenut 4 kuukauden palkattomuushelvetin ja ettei työnantaja suostunut irtisanomaan minut taloudellisen tilanteen vuoksi, minä en voinut irtisanoutua, koska silloin olisin saanut karenssia. Palkkaturvatukea kävin kyselemässä ja silloin TE-keskus puuttui työnantajani palkanmaksamattomuuteen ja minulle ei seurannut karenssia lainkaan.

Siinä välissä hommasin ilmaisesta oikeusavusta pätevän työasianajajan ja sain silminnäkijän todistuksen siitä, että työnantajani ei suostunut allekirjoittamaan pätevää asiakirjaani, että eroan työstä perusteena palkanmaksamattomuudesta ja todistajan lausunto vapautti minut siitä loukusta.

Kyllä tavallisille ihmisille sekä työttömille, että duunareille pitäisi olla helpompaa, että voi irtisanoutua ja käydä hakemassa, kokeilemassa työpaikkoja ilman karenssien uhkia.

Kalle Kaskinen

Totta. Se on aika vaikea osalla käsitää sanamuoto "itse aiheutettua." (”Suomen työttömyysturvalainsäädännön mukaan työntekijä saa 90 päivän karenssin eli kolmen kuukauden tulottoman jakson silloin, kun irtisanominen on itse aiheutettua”, Andersson kirjoittaa MTV3:lla.)

Mikko Raatikainen

Kestämätöntä olisi se, että työnantaja tekee virherekrytoinnin, mutta työntekijä olisi se joka saa tästä virheestä 3 kk karenssin.

Pakko ottaa työtä tai tulee karenssi, mutta jos et olekaan soveltuva saat karenssin.
Hyvältä näyttää työttömän kannalta....noh....v***uako olet työtön, oma valinta.

Ari Ohvo

Usein puhutaan siitä kuinka kestävää ja kallista työttömien ja eläkeläisten ylläpito tulee valtiolle. Andersson voisi selvittää sitä kuinka kalliiksi tulee Suomen rikkaimman 10 % ylläpito yrityksille. Pitkäaikaistyöttömästä selvitään alle tonnilla kuukaudessa, mutta rikkaimille kertyy miljardiomaisuudet. Onko tämä kestävää kehitystä?

Ari Ohvo

Andersson voisi myös pohtia sitä onko reilua että äitimuorini maksaa veroja 30 % muutaman hehtaarin puiden myynnistä, joilla tienasi parituhatta euroa ja rikkaat maksavat kymmenien tuhansien osinkotuloistaan veroa alle 20 %.

Erkki Martikainen

Antersson on sitä mieltä että äitimuorisi on riistokapitalisti jos sillä on metsää mitä myydä. Koko metsä pitäisi olla valtion hallinnassa ja tulos pitäisi kertyä kommunistipäälliköiden iltaharrastusten rahoittamiseen. Näin oli ennen CCCP:ssä ja samaa ajaa vihervasemmisto Suomeen jos valtaan pääsee.

Hannu Kauppinen

Tässä asiassa ei ole kuultu niitä 20 tai alle työllistäviä yrityksiä/yrittäjiä.
Kerronpa yhden esimerkin. Yritys palkkasi 3 kk koeajalle työntekijän ja joutui sanomaan irti työntekijän erittäin painavien syiden takia.
Tämä irtisanominen tuli maksamaan yritykselle n. 18 000€. Lähes saman verran mitä yrittäjä saa yrittäjäpalkkaa 6 kk ajalta. No työntekijät totesivat että on sillä rahaa.
Me olemme helvetin kaukana YritysSuomessa siitä, että ne työpaikat yrityksiin syntyy kaikkien yhteisillä työpanoksilla ja ne yrityksen voitot on yli 90% sti yrityksissä vuotuisesta liikevaihdosta ennen veroja ja lainanlyhennyksiä ja korkoja 1-5%.
100 000 euron voitto vaatii 10 mijoonan liikevaihdosta 2 miljoonan liikevaihtoon. Yleensä hyvin menestyvä 10 miljoonan yritys työllistää keskimäärin mainitun 40 työntekijää. 5milj lv yritys keskimäärin 20 työntekijää ja 2 miljoonan lv yritys 10-15. No paljonko Suomen koko yrityskannasta löytyy koko yritysmäärästä.
Olettamani on, että yli 90% lähes 286 000 yrityksestä, jotka kaikki ovat alle 10 työllistäviä.
Kyseessä on merkittävä esitys niin työllistäville yrityksille kuin niiden työntekijöille. Eikö ole yhdenvertaisuuden kannalta kuultava myös yrittäjiä ja heidän yrityksiensä näkemyksiä tähän asiaan. Suomen Yrittäjät ja Perheyrittäjät jäsenmäärältään 86 000 ei edusta koko yrittäjämäärää 260 000 kuin alle 90 000, joissa 18 000 on työllistäviä. Enemmistön yli 240 000 yrityksiä koskevista asioista päättävät SAK ja puolueet kolmikannassa. Ja kohta istuu koko Suomi persiillään - tosi demokratiaa, yhdenvertaidta ja tasapuolista.
Å

Tarja Laakso

Eikös tämä esimerkki vain korosta sitä, ettei ihmisiä pidä irtisanoa, vaan hoitaa rekrytointi niin huolellisesti, ettei tarvitse irtisanoa. Henkilön palkkauksen kustannuksiahan uusi laki ei muuta mitenkään.

Joten Antti Rinteen ehdotus (vaikken demari olekaan) lisätä neuvontapalveluita yrityksille jne. olisi huomattavasti toimivampi ratkaisu kuin työntekijöiden aseman tarkoituksellinen heikentäminen.

Ilkka Paananen

Mitä h....vetin neuvontapalveluja? Ei siinä neuvonta auta kun on koeajan jälkeen vakinaistanut työsuhteen ja alkaa se 'tipottelu' epämääräisten poissaolojen kautta. Aikuisten oikeasti näitä tapauksia on ja ne aiheuttavat suuria ongelmia pienille yrityksille.

Pekka J. Mäkinen

Mites nyt sitten kun erityisesti vihreiden kannattaman sateenkaari-ideologian painostamana Porin Jazz johtajaksi nimetty Aki Ruotsala ei kerinnyt olla johtajana kuin muutaman tunnin, kun hänet jo erotettiin "väärän" mielipiteensä takia. Eipäs näin helposti tapahtuneeseen irtisanomiseen Andersson puuttunut. Miksikön? Tais olla oma ideologia asialla.

Näin meillä kielletään nykyään sananvapaus, mielipiteevapaus ja uskonnonvapaus.

Pentti Westerholm

Niin ei yrittäjä valitse henkilöitä irtisanottavaksi.Mikäli työt loppuvat niin toimitaan niin kuin aina ennenkin.Mutta jos työt jatkuvat ja yrittäjä huomaa jonkun vaikeuttavan epäasialliseti yritystoimintaa hänet täytyy pystyä vaihtamaan tuottavampaan henkilöön.

Juha Lapveteläinen

Itseasiassa tämä hallituksen kaavailema irtisanomislaki on jokseenkin poikkeuksellinen, mitähän perustuslaki asiasta sanoo? Todennäköisesti tästä asiasta sopii lain mukaisesti keskustella ja neuvotella myös oikeiden tahojen kesken, eli ammattiliittojen sekä työnantajaliittojen välillä.

On tietysti kohtuutonta että potkujen jälkeen työntekijä saisi lisäksi vielä tämän 3kk karenssin päälle, toisaalta mitä hyötyä tästä ratkaisusta lopulta olisi kenellekään, vähiten yhteiskunnalle ns."säästöjen" muodossa? Ulos potkittu työntekijä saisi lopulta vain sen tarvitsemansa kunnallisen sosiaalilautakunnan korvauksen jonka kunnassa asuvat työntekijät ovat verotuloilla maksaneet, siitä tavallaan vähennetään suunnilleen tämä -100euroa/kk pois?

Vai saisiko pienyrityksestä ulos potkittu työntekijä tätä edellistä julkista sosiaalitukea? Jos hän esimerkiksi omistaisi samanaikaisesti pienen yksiön jossain kaupunkilähiössä, tai hänellä olisi osinkotuloja tai osakevarallisuutta jossain salkussa, tai pankin rahastossa, saako hän lopulta yhtään mistään minkäänlaisia tuloja tämän 3kk karenssin ajalta poliittisen irtisanomislain toteutumisen jälkeen?

Todennäköisesti irtisanottu työntekijä joutuisi ainoastaan myymään omistamaansa varallisuutta elättääkseen nyt itsensä sitten "työttömänä" tämän kolmen kuukauden ajanjakson, kuten myös allekirjoittanutkin on joutunut tekemään noin reilu kaksi vuotta sitten. Tosin allekirjoittanutta ei irtisanottu työelämästä.

Jos hallituksen kaavailema irtisanomislaki otetaan käyttöön, sen perustuslaillisuus tulee ensisijaisesti selvittää. Irtisanomislain tulee koskea ainoastaan uusia, vasta perustettuja start- up yrityksiä ja työntekijöiden lukumäärä rajata 10, lisäksi toiminnalle tulee määrätä ajanjakso jos työntekijämäärä ei ylitä 10 henkilöä kahden tai kolmen vuoden kuluessa. Ammattiliitot ja Työnantajaliitot tekevät viime kädessä kaikki ratkaisut tämän asian osalta.