Torstai 27.6.2019

SAK:n raju kampanja tyrmistyttää yrittäjiä – ”Tällainen valehtelu on surullista”

Luotu: 
18.9.2018 08:59
Päivitetty: 
18.9.2018 10:19
  • Kuva: SAK
    Kuva
    SAK:n kampanja herättää tunteita.
|

Palkansaajien keskusjärjestö SAK:n ”Viimeinen niitti” -mainoskampanja tyrmistyttää etenkin yrittäjiä. Mainoskampanjaa ihmetellään viestipalvelu Twitterissä.

SAK:n mainoksessa on kuvattu työntekijä kasvot ja käsi paketissa. Tumma hahmo sanoo tälle: ”Ai vaarallinen kone? Asentees on vaarallinen. Ulos!”

Kampanjalla SAK vastustaa hallituksen ajamaa lakiesitystä, jonka tarkoituksena on helpottaa henkilöperusteista irtisanomista alle 20 hengen yrityksissä. Lakihankkeen yhteydessä on noussut huolta esimerkiksi siitä, että työsuhteen voisi irtisanoa työntekijän ja työnantajan välisen luottamuksen murtumisen seurauksena. On myös pelätty, että lakiuudistus johtaisi mielivaltaan.

”Onpas surullista tällainen valehtelu SAK:lta”, tviittaa Keskuskauppakamarin kokoomustaustainen toimitusjohtaja Juho Romakkaniemi.

Romakkaniemi on myös jakanut muiden ihmetteleviä kommentteja kampanjasta.

”Tää tekee mut surulliseksi. Mä en tiedä yhtäkään yrittäjää, joka käyttäytyisi noin. Ihan hirvittävää vastakkainasettelun kylvämistä. Toisekseen, tuolla ei ole mitään tekemistä lakiesityksen kanssa, tämä on silkkaa propagandaa ja faktojen väärentämistä”, tviittaa yrittäjä Saija Hakonen.

Suomen Yrittäjät ja hallituspuolue kokoomus ovat korostaneet, että lakiuudistuksen myötäkin irtisanominen edellyttäisi työtehtävien laiminlyöntiä ja sitä aina edeltäisi varoitus.

”Hallituksen esitysluonnos EI anna mahdollisuutta ’mielivaltaiseen irtisanomiseen’. Sen ymmärtää jokainen, joka viitsii lukea kyseisen esityksen. Väärillä väitteillä vastuullista edunvalvontaa?” kommentoi Suomen Yrittäjien juristi Albert Mäkelä SAK:n mainosta.

SAK on vastannut kritiikkiin Twitterissä.

”Emme väitä että tapaturma on irtisanomisen peruste. Hallituksen kaavailut helpottaa irtisanomista, voivat johtaa tilanteeseen, jossa potkut tulevat aiempaa kevyemmin perustein, jos esimerkiksi tuot esiin työpaikan epäkohtia”, SAK tviittaa.

”Meidän mielestämme yksittäisen työntekijän irtisanominen henkilöstä johtuvista syistä ei saa perustua yksilöimättömiin ja epämääräisiin väitteisiin. Hallituksen kaavailuissa näin kuitenkin kävisi eli mielivalta lisääntyisi”, SAK perustelee kantaansa lakihankkeeseen.

Hallituksen ”irtisanomislakia” vastustavat työtaistelutoimet alkoivat eilen ylityökiellolla teollisuuden alalla. Ensi viikolla ylityö- ja vuoronvaihtokieltoon menevät hoitajaliitot Tehy ja SuPer.

LUE LISÄÄ AIHEESTA:

”Ylityötä saa tehdä kiellosta huolimatta” – Yrittäjät tyrmää väitteen työtaisteluista

Professorilta pysäyttävä esimerkki irtisanomislaista: ”Jos ei tervehdi iloisesti, irtisanotaan”

Li Andersson irtisanomislaista: Potkut saaneelle 3 kk rangaistus päälle – ”Kestämätöntä”

Kaikki uutiset irtisanomislaista täällä!

Keskustelua aiheesta Twitterissä:

 

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Topi Rantakivi

Kyllä tuo on mahdollista. Metallialalla työskennelleenä hallista vietiin tärkeät nosturit uuteen halliin ja jouduin käyttämään epätavallisia työmenetelmiä muutaman kuukauden ajan, kunnes tapahtui nivustyrä ja jouduin sairauslomalle.

Kela pyysi selvityksiä, että miten ja missä tapahtui. Annoin heille työnantajani puhelinnumeron, kun työnantaja tietää kyllä, että mitä tapahtui huomautettuani asiasta monta kertaa ennen sairaslomaani, että selvittäkää itse soittamalla.

Sain sairauslomarahaa ja odottelin leikkausjonossa.

Jos halutaan helpottaa irtisanominen, vastapainoksi täytyy poistaa koko Suomesta karenssit, että uusien ja vanhojen työntekijöiden on helpompi poistua firmasta heti, jos huomaa yrityksen hoitavan hommat huonosti.

Topi Rantakivi

@8. Niin, potkut ei tulisi mutta tuossa tilanteessa on mahdollista, jos työturvallisuuden tunteva työntekijä alkaa ryppyilemään työnantajalleen epäkohdista.

Oli siinä firmassa montakin asiaa korjattavaa ja pikkuhiljaa ne korjaantuivat, mutta ei potkuja ole tullut ikinä muuta kuin, että yrityksellä alkoi mennä taloudellisesti huonosti tilauskantojen vähentyessä ja lomauttaa piti iltapäivävuoro, iltavuoro kokonaan, missä vietin yli vuoden lomautettuna ennen kuin sain uuden työpaikan solmittua ja siitä eteenpäin on tullut solmittua monta pelkkiä pätkätöitä ja lopulta se vakituinen metallialan yritys meni myyntiin ja kituutellen se meni konkurssiin.

jouko viitala

Mitäs muuta tuo on kuin pelottelua? Tavallinen yrittäjä, joka haluaa menestyä, ei tuollaiseen menettelyyn syyllisty.

Hyvistä työntekijöistä on pulaa, huonoja taas ei kenenkään kannata työllistää.
Onhan se tietysti niin, että sääntöjä rikkovia yrittäjiäkin on. Aivan samoin kuin työntekijöitä, jotka näkevät yrittäjät riistäjinä ja pitävät oikeutenaan toimia koko
ajan työpaikkaansa tuhoten.

Tässä asiassa on ay-liike koko ajan maalannut piruja seinille. Väitän, että tämään hyvän työntekijän turva nimenomaan pk-yrityksissä on erittäin hyvä.

kalle heinonen

Jos provosoidaan ei kannata provosoitua. Jokaiselle on tuttua se ,että vakuutetaan koti
murtomiesten ja tulipalon suhteen. Käytännössä kaikki kodit on vakuutettu Suomessa.

Yrittäjä voi ja yrittäjän kannatta pienentää riskiä mitä tulee työntekijöiden palkkaamiseen. Kun on olemassa myös se todellinen riski ,että firma menee nurin
kun palkka kustannukset ovat liian suuret tilausten hiipuessa.

Luotettavat työntekijät kannattaa pitää omilla kirjoilla. vuokra firmoista voi ottaa kiire apua. Homma toimii hyvin.

Tarja Laakso

Jos lakiteksti on muotoiltu niin ympäripyöreäksi, että joku voi tulkita sen miten haluaa, joku myös tulkitsee sen miten haluaa. Myös yrittäjä - hekin kun lienevät vain ihmisiä, vaikka täällä sankoin joukoin heistä on tehtykin yli-ihmisiä, ja heissäkin kuten kaikissa ihmisissä on niitä, jotka ajavat vain omaa etuaan ja kääntävät lakitekstitkin mieleisekseen. Näitä ihmisiä on tullut mielestäni lisää kaikille alueille viime vuosina, jotka lukevat lakitekstejä haluamallaan tavalla, tietenkin niin, että lain rajat koskevat vain muita, lain määrittämät oikeudet vain lukijaa itseään. Toki näitä on myös sillä työntekijäpuolella, mutta työntekijä ei voi irtisanoa työnantajaansa (muuten kuin irtisanoutumalla, mutta sitä on viime vuosien päätöksillä vaikeutettu merkittävästi), toisin kuin työnantaja, joka voi irtisanoa työntekijänsä - osa perustellusti, osa lain rajoja hipoen ja osa laittomasti.

Ja jos sellaisia työnantajia on, jotka eivät piittaa lainsäädännöstä tai käyttävät sitä hyväkseen mahdollisuuksien mukaan rimaa hipoen, tuo ehdotettu lakimuoto sallii heille mielivaltaisen irtisanomismahdollisuuden vaikkapa sillä perusteella (luottamuksen menetyksen nimissä), että työntekijä "ryhtyy hankalaksi ja alkaa vaatimaan työlainsäädännön noudattamista" - tietenkin muotoillen asian piilotelluin sanamuodoin, mutta se juurisyy siis se, että työntekijä yrittää yrittää turvata terveytensä tai muut lainsäädännön suomat hänelle suomat oikeudet. Eli nämä tapaukset tulevat yleistymään tuon lakiehdotuksen myötä - ja siitä seuraa kustannuksia valtiolle, työnantajille ja työntekijöille tai heidän edustamalleen ay-järjestölle lisääntyneiden oikeusjuttujen myötä. Ja sen lisäksi lisää työntekijäpuolen epävarmuutta, joka vähentää tuottavuutta, heikentää työilmapiiriä jne.

Edelleen siis ratkaisu ei ole irtisanomisten helpottaminen, vaan yrittäjille tarjottavien palveluiden, neuvonnan tai jopa koulutuksen lisääminen. Että he kykenisivät rekrytointivaiheessa valitsemaan itselleen sopivimmat työntekijät, ja ne mahdolliset virherekrytoinnit hoitamaan koeajan puitteissa pois päiväjärjestyksestä.