Maanantai 17.6.2019

Jani Toivola kuittaa +329€/kk asunnosta Riihimäellä – Eduskunta: ”Paperit kunnossa”

Luotu: 
18.9.2018 10:26
  • Kuva: Alma Media arkisto / Jenni Gästgivar
    Kuva
    Jani Toivola (vihr) on valittu eduskuntaan Uudenmaan vaalipiiristä vuonna 2011.
|

Eduskunta ei aio selvittää kansanedustaja Jani Toivolan (vihr) asumisjärjestelyjä, kertoo hallintojohtaja Pertti Rauhio Uudelle Suomelle. Iltalehti on uutisoinut tänään, että Toivola on kirjoilla asunnossa Riihimäellä, vaikka asuu käytännössä Helsingissä. Rauhion mukaan Toivolan paperit ovat kunnossa.

Toivola ilmoittaa kotikaupungikseen Helsingin sekä eduskunnan sivuilla että Facebook-sivuillaan. Hän on myös kertonut asuinolosuhteistaan useissa haastatteluissa, joissa ei Iltalehden mukaan mainita Riihimäkeä sanallakaan. Tästä huolimatta Toivola on ilmoittanut eduskunnalle asuvansa vakituisesti Riihimäellä, joten hän saa korotettua kulukorvausta.

Uudeltamaalta valittu kansanedustaja saa verottomana maksettavan kulukorvauksen korotettuna, jos hänen asuntonsa on yli 30 kilometrin päässä Eduskuntatalosta. Korotus on vajaat 329 euroa kuukaudessa. Toivola on valittu eduskuntaan Uudeltamaalta, joten kulukorvaus on korotettuna lähes 1316 euroa kuukaudessa.

Iltalehden mukaan Toivola oli hankkinut asunnon Riihimäen varuskunta-alueelta vuonna 2013 ja siirsi sinne kirjansa Helsingistä maaliskuussa 2016. Isännöitsijä ja kiinteistövälittäjä kertovat Iltalehdelle, ettei asunnossa ole nyt vuokralaisia ja sitä on yritetty myydä parisen vuotta. Iltalehden haastattelemat naapurit arvioivat, ettei Toivola ole asunut asunnossa ainakaan pariin vuoteen.

Toivola sanoo Iltalehdelle, ettei ole puhunut Riihimäen-kodistaan haastatteluissa rajatakseen yksityisyyttään julkisuudessa. Hän kertoo luopuneensa vuokralaisesta vuonna 2016 ja ottaneensa kodin omaan käyttöönsä. Sitä on yritetty myydä jo pidempään. Helsingin-kodin paikka taas on vaihdellut ja tällä hetkellä se on Toivolan mukaan Lauttasaaressa.

”Vietämme ison osan ajasta Helsingissä työni ja tyttäreni päivähoidon vuoksi. Olen arjessa tyttäreni yksinhuoltaja ja tämä on sen myötä ollut meille paras käytäntö. Arjen tukiverkot ovat Helsingissä”, Toivola sanoo Iltalehdelle.

”Olen käsittääkseni toiminut niin kuin pitääkin. Tilanne ei ole muuttunut tuosta maaliskuun 2016 ilmoituksesta.”

Hallintojohtaja Rauhion mukaan Toivolan tilanteessa ei ole erityistä selvittämisen tarvetta, sillä Toivolan oma ilmoitus ja asiakirja-aineisto vastaavat toisiaan. Kotikuntalaki määrittää, milloin puhutaan kotikunnasta. Rauhio muistuttaa, että eduskunnassa on yli 100 maakunnasta valittua edustajaa, joilla on kakkosasunto. Maakunnasta valittu kansanedustaja saa kulukorvauksensa korotettuna, jos hänellä on kakkosasunto Helsingissä, Vantaalla, Espoossa tai Kauniaisissa.

”Ei se selvitys voi heidänkään kohdalla lähteä siitä, että kanslia kyselee naapureilta, montako kertaa on ollut siellä kotipaikkakunnalla ja vertailee siihen, mitä naapurit sanoo sitten täällä Helsingissä”, Rauhio sanoo Uudelle Suomelle.

Eduskunta ei siis selvitä asiaa sen enempää?

”Jos oma ilmoitus ja asiakirja-aineisto eli tässä tapauksessa päätös kotikunnasta ovat samansisältöisiä, kyllä siinä on aika paljon jo asiaa selvitetty. Tähän sopii kyllä vertailla ihan kaikessa rauhassa, niin kuin tapa on, opintotukien tai muiden tukien suhteen, että jos ihminen ilmoittaa, että on jossakin kirjoilla ja sieltä löytyy se kirjoillaolo ja asunto, niin kyllä se asia on oikeastaan tällä selvä.”

Eli ei ole mielekästä selvittää, onko henkilö fyysisesti paikalla asunnossa?

”Niin ja montako kertaa hän on siellä fyysisesti paikalla, koska tämäkinhän tulee sitten seuraavaksi selvitettäväksi, että onko ollut ja montako yötä ja onko myöskin päivisin. Ei se sillä tavalla voi mennä.”

Rauhion mukaan korotetun kulukorvauksen rajaksi on määrittynyt 30 kilometriä vanhastaan, eikä rajan muuttamisen tarpeesta ole käyty keskustelua. Hänen mukaansa raja kattaa pääkaupunkiseudun tiiviit joukkoliikenneyhteydet, joiden johdosta alue on logistisesti helpompi kuin kauempaa tulevilla kansanedustajilla.

”Helposti helsinkiläiset puhuvat maakunnista ja unohtavat sen, että Uusimaakin on kyllä varsin maakunta ja jos sieltä valittu kansanedustaja esimerkiksi pitää yhteyttä äänestäjiin ja tekee sitä, mitä uusimaalaisen kansanedustajan edellytetään, kyllä se on ihan samanlaista kuin sanotaan Kanta-Hämeessä tai Varsinais-Suomessa. Ei siinä sellaista eroa ole.”

Joutuiko Jani Toivola tässä nyt aiheettomasti tikunnokkaan?

”En minä sitä mene arvioimaan. Media nostaa asioita keskusteluun.”

”Sen sanoisin, että järjestelmä ei tämän tapauksen valossa tunnu sellaiselta, että siinä olisi pahempia valuvikoja.”

”Järjestelmä on aika yksinkertainen, valvonta on aika helppoa ja ei kannata ikään kuin tehdä sellaista käänteistä johtopäätöstä, että jos asiasta kirjoitetaan, toimivaa järjestelmää pitäisi ruveta sen takia muuttamaan.”

Kansanedustajien asuminen on ollut viime aikoina esillä, kun heinä–elokuun vaihteessa nousi kohu kansanedustaja Ville Vähämäen ja Teuvo Hakkaraisen vuokraamasta saunasta, jonka perusteella kaksikko nosti korotettua kulukorvausta. Kävi kuitenkin ilmi, että saunatila ei ole tarkoitettu asuinkäyttöön. Tätä tapausta selvitetään yhä, ja Vähämäen ja Hakkaraisen korotettu kulukorvaus on jäädytetty selvityksen ajaksi.

Saunatapauksen johdosta kansliatoimikunta päätti uudistaa kulukorvausjärjestelmän valvontaa. Lokakuun alusta lähtien edustajan tulee toimittaa kanslialle vuokrasopimuksen tai kauppakirjan lisäksi myös isännöitsijäntodistus tai todistus kiinteistön asuinkäytöstä. Kansliatoimikunta ei ole vielä päättänyt, peritäänkö kaksikolta takaisin korotettua kulukorvausta. Rauhion mukaan asia ratkaistaan mahdollisimman pian, mutta tarkkaa aikataulua ei ole, eikä asia sinänsä vanhene.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Erkki Johansson

Rapistuu kenellä rapistuu... minun luottamukseni eduskuntaan on ollut jossakin nollan ja olemattoman välillä jo vuosikymmeniä.

Huijareita ne ovat kaikki, jos eivät ensimmäisenä edustajapäivänään, niin viimeistään parin kuukauden kuluttua siitä.

Jorma Nordlin

Vaarallinen aihe, siitä toimittajat voivat saada äkkiä heittoa. Aihe sensuroitiin ensin Yleisradiossa, josta osa toimittajista irtisanoutui ja päätoimittaja sitten lähti "vapaaehtoisesti". Suomessa pääministerin ja presidentin bisnesten käsittely on ehdottomasti kiellettyä mediassa.

Kari Aaltonen

Minulta katosi kaikki uskottavuus vihreisiin arvoihin, jos Vihreät ajelee taksilla eikä pyörällä ja samaan hönkään pitää asuntoa tyhjillään oman edun varjossa, taitaa tarkoittaa sitä, että ydinvoimakin on hyväksyttävää jos siitä saa henkilökohtasta etua.

Hannu Mononen

"Tästä huolimatta Toivola on ilmoittanut eduskunnalle asuvansa vakituisesti Riihimäellä, joten hän saa korotettua kulukorvausta."

Muodollisesti siis paperit ovat kunnossa, entä toiminnan moraali? Äänestäjien arvioitavaksi jää, herättääkö veronmaksajilta varastaminen luottamusta.

Jaakko Aalto

"Muodollisesti siis paperit ovat kunnossa, entä toiminnan moraali?"

Eikös tämä ole selvä. Oikein väärin, kokoon käärin. Selittelyä löytyy runsaasti, seuraavana vuorossa uhriutuminen. Hengenheimolaiset puolestaan kiirehtivät spämmäämään noita "entäs se ja se" juttuja .

Arvo Tammela

Toivola pienituloisena kansanedustajana hoksasi, että Eduskunta maksaa reilut 320 euroa kuukaudessa korotettua kulukorvausta, kun ei muuta kirjojaan Helsinkiin, missä todellisuudessa asuu. Ylimääräisellä kulukorvauksella sai ilmeisesti maksettua taloyhtiölle kuukauden vastikemaksun eikä siihen tarvinnut käyttää "omaa" rahaa lainkaan. Papukaijamerkki rintapieleen Toivolalle kekseliäisyydestä.

Hannu Rautomäki

"Eduskunta ei aio selvittää kansanedustaja Jani Toivolan (vihr) asumisjärjestelyjä, kertoo hallintojohtaja Pertti Rauhio Uudelle Suomelle."

Kovin alas on menneet rehellisyysperiaatteet eduskunnassa, ja tilalle on tullut silkka röyhkeys.

Tiina Hyvonen

Tottakai pienipalkkaiset kansanedustajat tarvitsevat asumistukea meiltä äänestäjiltä. Ja kunnon vihreenä täytyy ajaa taksilla, kun "asuu" Riihimäellä. Ja takasin, kun muistikin asuvansa Helsingissä.
Toivola on laskenut koko jutun varman päälle siirtämällä osoitteensa Riksuun. Ei nääs tarvi maksaa luovutusvoittoveroakaan kahden vuoden "asumisen" jälkeen, kun myy kämppänsä. En ole muuten tavannut montaakaan rehellistä poliitikkoa. Olis kirveellä töitä. Pitäis varmaan päivittää koko systeemi ja vähentää puolet noista oman edun tavoittelijoista pois. Tässä maassa riittää korkeintaan 100 edustajaa eduskuntaan. Ajatelkaa me maksetaan niiden palkka ja kulukorvaukset ym. ja me ollaan vähän niinkuin niiden työnantajia. Ne on töissä jos muistaa ja viitsii, mutta me ei voida antaa niille edes potkuja. Mikä suuri vääryys. Jos itse olisi toiminut noin työelämässä, olisi ollut kengän kuva persuksissa ennen kuin olisi ehtinyt kissaa sanoon. Että semmoista.

Pirjo Hokkanen

Kyllähän tässä on selvää kusetuksen makua, jos asunto Riihimäellä on tyhjä ja myynnissä niin ei se voi olla ykkösasunto ja Helsingin asunto kakkosasunto. Vai milloinkahan ykkösasunnossa yleensä nukutaan lattialla? Naurettavaa, kyllä näitä systeemejä pitäisi muuttaa siten että tällainen ei ole mahdollista.

keijo hyvärinen

Paperit kunnossa?. Toivola kertoo tehneensä kaiken oikein. Eduskunnan kanslia ei näe ongelmaa, onhan "paperit kunnossa." Naapurit ovat kertoneet, ettei Toivola ole asunut Riihimäen asunnossaan pariin vuoteen. Toivola kertoo "rinkinsä" olevan Helsingissä. Miksi hänen kaltaisensa nyt Riihimäellä "oikeasti" asuisikaan? Pientä extraa, kun laittaa paperit kuntoon. Ehkä joku on vielä valistanut Toivolaa, että on syytä asua asunnossa omistusaikanaan, yhtäjaksoisesti vähintään kahden vuoden ajan. Muutoinhan Riihimäen asunnon myynnistä Toivola joutuisi pulittamaan myyntivoittoveron, jos myyntihinta jäisi hankintahintaa suuremmaksi. Kannatti siis laittaa paperit kuntoon, rehellisyydestä viis. Voi näitä veijareita, ei jatkoon!

Tiina Hyvonen

Tottakai pienipalkkainen kansanedustaja tarvitsee " asumistukea" siirtämällä osoittensa sijoitusasuntoon. Ja kansa maksaa. Ja kun ei muista osoitettaan tulee ajeltua taksilla Riksun ja Hesan väliä. Sopii tuohon vihreään ajatusmaailmaan, jossa autoilu on pahasta. Onhan tuolla tietenkin myös työllistävä vaikutus ainakin taksikuskeille. Eduskunnan säännöt kaipaavat päivitystä. Jos raja on 30 km, niin se on tänä päivänä vähän. Meikäläinen pyöräilee tuollaisen työmatkan mennen tullen. Kokemusta on. Viisasta on myöskin siirtää kotipaikaksi Riihimäki, koska ei asuntoa myydessä tarvitse maksaa luovutusvoittoveroa, jos osoite on sen kaksi vuotta myytävässä asunnossa.
Itse asiassa nuo kansanedustajat ovat meidän valitsemia työntekijöitä, jotka kylläkin käyvät töissä, jos viitsivät tai muistavat. Eikä me voida heitä edes irtisanoa. Siellä he tuhlaavat meidän rahoja mennen tullen häpeilemättä. Jos itse olisi noin toiminut työelämässä, olisi tullut kenkää alta aikayksikön.
Puolet porukasta Arkadianmäelle riittää ja päivitys sääntöihin tälle vuosisadalle.