Maanantai 17.6.2019

Nyt tuli linjaus: Timo Soinin toiminta ”ongelmallista” – mutta ei laitonta

Luotu: 
18.9.2018 12:06
Päivitetty: 
18.9.2018 12:10
  • Kuva: Kimmo Haapala
    Kuva
    Timo Soini.
|

Oikeuskansleri Tuomas Pöysti pitää ulkoministeri Timo Soinin (sin) osallistumista abortinvastaiseen tilaisuuteen ongelmallisena. Soini osallistui kokoukseen virkamatkallaan Kanadassa toukokuussa 2018.

Kun ulkoministeri matkustaa ulkomailla Suomen valtion edustajana, hänen olisi perusteltua noudattaa kannanotoissaan erityistä varovaisuutta ja harkittua pidättyvyyttä, oikeuskansleri toteaa.

”Harkinta ja pidättyvyys ovat tarpeen, jotta ei syntyisi väärinkäsityksiä tai epäilyjä siitä, mitkä ovat Suomen valtion ja mitkä hänen omia kantojaan. Kannanotoista on oltava selvästi erotettavissa, onko ne esitetty valtion edustajana vai kansanedustajana tai yksityishenkilönä. Soini ei kuitenkaan toiminut asiassa lainvastaisesti”, oikeuskansleri toteaa tiedotteessa.

Oikeuskanslerin mukaan Soinin osallistumisessa kynttilävigiliaan ”oli kyse uskonnonharjoittamisesta mutta samalla myös abortinvastaisesta kannanotosta”.

”Valtiolta ja sen edustajana toimivalta henkilöltä edellytetään yleensä puolueetonta ja neutraalia suhtautumista eri vakaumuksiin. Virkamatkallaan Soini on edustanut kotimaataan, jonka lainsäädännössä abortti on sallittu ja joka toimii ulko- ja turvallisuuspolitiikassaan naisten ja tyttöjen oikeuksien ja muun muassa heidän seksuaali- ja lisääntymisterveytensä edistämiseksi”, oikeuskansleri toteaa.

Oikeuskansleri toteaa pitävänsä ”lähtökohtaisesti ongelmallisena sitä, että valtioneuvoston jäsen ja nimenomaan ulkoministeri, jolla on toimivalta esittää Suomen ulkopoliittisia kantoja, ottaa kantaa aborttioikeutta vastaan virkamatkansa aikana, vaikkakin vapaa-ajallaan”. Oikeuskanslerin mukaan menettely ”on ollut omiaan lisäämään virheellisen tulkinnan mahdollisuutta ja vaaraa siitä, että virkamatkan kohdemaassa voi syntyä mielikuva, että kysymys on Suomen virallisesta kannasta tai linjasta”.

Oikeuskansleri toteaa voivansa arvioida ministerin menettelyä laillisuuden kannalta, mutta ”poliittinen arviointi siitä, oliko Soinin menettely yhteensopiva Suomen ulko- tai sisäpoliittisen linjan kanssa, ei kuulu laillisuusvalvojan tehtäviin vaan poliittisen ministerivastuun piiriin”. 

LUE LISÄÄ AIHEESTA:

Aborttikohu: Timo Soini jätti selvityksen Kanadan tapahtumasta

Timo Soinin asemaan halutaan puuttua eduskunnassa: ”Ulkoministerin luottamus mitattava”

Nyt se on päätetty: Timo Soinille halutaan potkut

Henkilöt: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Arto Lähteelä

Soini voi jatkaa ulkoministerinä niin kauan kun hallitus pysyy pystyssä.
Kansanvallan kannalta eduskunta olisi pitänyt hajottaa, kun Perussuomalaiset jakautuivat.
Suomi on heikko demokratia näin ajatellen..
Sitä myös osoittaa huonot välit ay liikkeen ja hallituksen välillä..
Itsenäisyyden ajan yksi huonoimmista hallituksista.

Erkki Martikainen

Todella häpeällistä minunkin mielestäni:"Oikeuskansleri toteaa voivansa arvioida ministerin menettelyä laillisuuden kannalta, mutta ”poliittinen arviointi siitä, oliko Soinin menettely yhteensopiva Suomen ulko- tai sisäpoliittisen linjan kanssa, ei kuulu laillisuusvalvojan tehtäviin vaan poliittisen ministerivastuun piiriin”. "

Mitä muuta koko lausunto oli kuin poliittista arviointia vaikka vain laillisuuden kannalta oli lupa mielipide ilmoittaa. Poliittinen arviointi pitäisi virkamiesten jättää poliitikoille.
Todellakin häpeällistä toimintaa oikeuskanslerilta. Vain pelkkä "laillista toimintaa" olisi hyvin riittänyt.