Sunnuntai 16.6.2019

Timo Soinille halutaan potkut – Äänestyksestä tuli sotku eduskunnassa

Luotu: 
18.9.2018 14:57
  • Kuva: Alma Talent / Petteri Paalasmaa
    Kuva
    Ulkoministeri Timo Soini (sin) tänään eduskunnan budjettikäsittelyssä.
|

Ulkoministeri Timo Soinia (sin) koskevan epäluottamuslauseäänestyksen tilanne on edelleen mutkikas. Uuden Suomen eduskunnasta saamien tietojen mukaan äänestys on luultavasti perjantaina tai tiistaina. Osaltaan tilannetta sekoittavat ministerien matkat.

Puhemiesneuvosto ei voi päättää äänestysaikataulusta, ennen kuin epäluottamuslause on virallisesti esitetty. Oppositio on kertonut esittävänsä epäluottamusta budjettiesityksen käsittelyssä, joka alkoi tänään ja jatkuu loppuviikon. Todennäköisesti epäluottamuslause esitetään torstai-iltana kello 19 jälkeen, mikä johtuu budjettikäsittelyn menettelytavasta.

Ministerit esittelevät oman toimialansa budjetit. Esittelyn jälkeen käydään debatti ja sen jälkeen yleiskeskustelu, johon voi etukäteen varata puheenvuoroja puhujalistalle. Epäluottamuslause on määrä esittää puhujalistan puheenvuoroissa. Etukäteisvaraukset piti tehdä tänään kymmeneen mennessä ja puheenvuoroja varattiin yli 60.

Epäluottamusta esitetään torstaina, koska silloin käsitellään Soinin toimialan budjetti. Soinin on määrä esitellä ulkoministeriön budjetti alkaen kello 10, mutta epäluottamuslause voidaan esittää vasta sitten, kun puhujalistan puheenvuorot alkavat rullata eli todennäköisesti illalla.

Aikataulu on vielä hiukan epävarma ja tarkentuu taas huomenna, kun puhemiesneuvosto kokoontuu. Päätöksen aikataulusta tekee puhemiesneuvosto, joka voi vihjata siitä oppositiolle, vaikka varsinaista päätöstä ei vielä huomenna saadakaan. Edustajille on annettava kohtuullisesti aikaa tutustua asian sisältöön ennen äänestystä. Tällä hetkellä näyttää siltä, että äänestys on joko perjantaina tai tiistaina, todennäköisemmin perjantaina.

Eduskunnassa on yritetty jo jonkin aikaa löytää sopivaa ajankohtaa Soinin epäluottamuslauseäänestykselle, ovat Ilta-Sanomat ja Yle Uutiset aiemmin kertoneet. Päänvaivaa on aiheuttanut muun muassa se, että Soini matkustaa ensi viikolla YK:n yleiskokoukseen eikä siten ole paikalla eduskunnassa. New Yorkiin ovat lähdössä myös sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattila (sin) sekä ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Anne-Mari Virolainen (kok).

Toisaalta perjantai voi olla haasteellinen päivä äänestää, koska usein kansanedustajat poistuvat täysistunnosta perjantaisin heti ilmoitettuaan läsnäolostaan. Kello 13 alkavaan istuntoon tarvitaan lisäksi tauko kello 13.30–15 suuren valiokunnan kokouksen takia. Eduskunta on kuitenkin varautunut siihen, että lähetekeskustelu viedään perjantaina loppuun.

Oppositiopuolueet sdp, vihreät, vasemmistoliitto ja rkp kertoivat aiemmin tässä kuussa esittävänsä ulkoministeri Soinille epäluottamuslausetta ”toistuvasta toiminnasta naisten oikeuksia ja Suomen ulkopoliittista linjaa vastaan”. Soini on ottanut useaan otteeseen kantaa aborttia vastaan. Oppositiopuolueet perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit eivät osallistu vastalauseeseen.

Soinin tapaus on poikkeuksellinen, sillä epäluottamuslausetta esitetään yleensä koko hallitukselle. Tällöin hallitus kaatuu, mikäli se ei saa eduskunnan äänestyksessä enemmistöä kansanedustajista puolelleen. Epäluottamusta voidaan kuitenkin esittää myös yksittäiselle ministerille, jolloin koko hallitus ei ole haastettuna.

Oikeuskansleri linjasi tänään, että Soinin osallistuminen abortinvastaiseen tilaisuuteen on ongelmallista, muttei lainvastaista.

Lue myös:

Nyt tuli linjaus: Timo Soinin toiminta ”ongelmallista” – mutta ei laitonta

Aborttikohu: Timo Soini jätti selvityksen Kanadan tapahtumasta

Timo Soinin asemaan halutaan puuttua eduskunnassa: ”Ulkoministerin luottamus mitattava”

Nyt se on päätetty: Timo Soinille halutaan potkut

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Hannu Rautomäki

"Toisaalta perjantai voi olla haasteellinen päivä äänestää, koska usein kansanedustajat poistuvat täysistunnosta perjantaisin heti ilmoitettuaan läsnäolostaan."
Todella muhkeiden lomaetujen lisäksi kansanedustajilla on lyhyt työviikkokin.

Reijo Helli

"Hannu Rautomäki"
Juuri näin... valittavat että on raskasta tämä Kansanedustajan tehtävien hoito... ilmeisesti se on raskasta kun sitä joutuu hoitamaan muun "äffääri" hommien sivutyönä... vai miten tämä on käsitettävä.. maanantait on vapaat ja Perjantaina lopettavat työnsä kesken työpäivän.. eli heti 9 jälkeen... ja kesälomat 3 kuukautta.. siihen syyslomat ja Joululomat pari kuukautta jne...."Törkeetä" käyvät työpaikallaan kolmena päivänä viikossa ja ovat puolet työajastaan "lomalla" kyllä se on sitten todella "Raskasta" !

Tuija Ruotsalainen

Heti kun on ilmoittanut läsnäol o staan niin voikin poistua. Olisi aika tasapuolista että missä tahansa voisi tehdä samoin, aamulla tulee työpaikalle sanoo että täällä olen ja lähtee omille menoilleen. Eikö olisi muuten helpompaa laittaa Kai Mykkänen menolipulla Irakiin kuin asuttaa irakilaiset Suomeen? Ei kai sitä äänestystä Soinia vastaan voi tehdä; paikalla tullee olemaan vain jotka haluavat potkut Soinille, eikä ole edes laillista perustetta potkuille. Tämän maan asiat on täysin retuperällä. Jatkuvasti joku päättäjä tai virkamies tai poliisi jää kiinni rötöksistään. Hyvä että jäävät mutta eikö enää ole mitään omaatuntoa ihmisillä???

Kaarlo Kunnari

Vihreät saavat tehdä mitä vaan, mutta persuille ja sinisille ei sallita edes omaa mielipidettä, joka on vastaan suvaitsevaiston ajatuksia. Maassamme on nyt selvästi rasistijoukko, johon ei kuulu persut tai siniset tai kristilliset. Vihreiden edustaja voi asua Helsingissä ja nostaa etuja Helsingin ulkopuolelta tulleena edustajana, ja persujen edustaja, joka asuu Keski Suomessa ei voi asua tilapäismajoituksessa ja saada siitä korvausta Helsingin ulkopuolelta tulleena edustajana. Laki ja säännökset näyttävät olevan riippuvaisia siitä mitä puoluetta edustat. Onkohan tämä demokraattista? Tällaiseksi kuvittelin Stalinin ja Hitlerin demokratian. Onko se nyt meillä ja kuinka kauan?

Juha Hämäläinen

Milloin viherpunapiipertäjät pitävät huolta kehittymässä olevien lasten oikeudesta elämään. Vapaa abortti on räikeä rike ihmisoikeuksia vastaan eikä naisten oikeudet liity asiaan mitenkään muutoin kuin mukavuusvinkkelistä.

Suomella ei ole asiassa mitään kantaa, jota yksittäisen ministerin on noudatettava ja vaiettava omasta vakaumuksestaan, joka on hyvin perusteltu. Tämä henkilöjahti on vakava rike sanan- ja mielipiteenvapautta vastaan.

Antti Tuominen

Me kaikki olemme menneet halpaan.

Timo on paksunahkainen kettu, joka vie mediaa ja poliittisia vastustajiaan kuin pässiä narussa. Hän saa ilmaiseksi valtavan mainos- ja propagandamyllyn agendalleen (abortin kieltopolitiikalle), mitä enemmän tästä kohistaan, sitä tyytyväisempi on isäntä Soini. Samalla hän tulee tehneeksi trumpit: kannattajat seisovat entistä tiukemmin hänen takanaan.

En ole samaa mieltä juuri mistään herra Timo Soinin kanssa, mutta ihailen hänen poliittista taktikointikykyään.

Antti Linkola

Keskustelu on ollut jälleen kerran ”ohihuutelua”. Yksi puhuu elämän suojelusta, toinen tyttöjen ja naisten oikeuksista. Edellinen viis veisaa abortin kokonaan (lähes) kieltävän lain todellisista seurauksista - mielikuva on se, joka lämmittää. Jälkimmäinen katsoo kokonaisuutta silti suosimatta aborttia ykkösvaihtoehtona. Laki ei aiheuta abortteja vaan naisen ahdinko. Missä on mies? Missä yksinhuoltajien tukitoimet? Missä opiskelun jousto raskauden yllättäessä? Ei naista valvota kielloin!

Juha Nordlund

Olen niin pettynyt tuohon takin pyörättelyn ja hillotolppa mieheen,siis erittäin fiksu veto eduskunnalta laittaa epäluottamus lause suoraa Soinille.

Sen on varmaa lähtöä.. nimittäin eduskunnassa on kuitenkin hallituksella on enemmistö,se ei kaadu näihin välikysymuksiin. Keväällä vaalit niin tuskin kuitenkaan kokoomus naiset jakaa noin noin vahvaa mielipidettä puolustavat...???
Tässä tapauksessa Soinin lähdölle,Kyllä, hallitus ei kaadu vaan tilalle nousee sininen morlokki tilalle.? Keskustan naiset on tietty tottuneet toimimaan nyrkin hellan välissä,jos muuten niin sitten hieman outo uskonto vaikuttaa mielipiteeseen,ehkä??

Pekka J. Mäkinen

"Äänetön yhtiömies" jonka hengenmenosta nyt keskustellaan, ei pysty tässä "kommandiittiyhtiössä" pitämään puoliaan. Siksi on hyvä että joku sentää yrittää.

En nyt varsinaisesti ota kantaa Soiniin, enkä naisiin tai miehiin. Kysyn vain mikä on ihmisen arvo.

Kyse on siis ihmisarvosta, eli siitä että abortoitava ihmisenalku on potentiaalinen ihminen. Hän omaa jo täydet valmiudet olla aikuinen biologinen ja henkinen ihminen. Eikö näillä valmiuksilla ole muka mitään arvoa.

Jalkapallotähti Ronaldon äiti aikoi tehdä abortin, mutta lääkäri ei suostunut. Nyt Ronaldo on maailmankuulu pelaaja.
Kuinka monta oman elämänsä tähteä me heitämme roskiin, vain sen takia että emme tunne vastuutta ihmisen tekemisestä eli omista himoistamme, emmekä halua tuntea sitä syntyvästä lapsestakaan. Sosiaalisista syistä eli mukavuussyistä me tapamme oman tulevan lapsemme. 90 % aborteista tehdään sosiaalisin perustein, kuten varmaan jo tiedetäänkin . Raiskauksista puhuja ei tässä yhteydessä kannata edes puhua.

Me suojelemme lintujen munia pesissään. Kaloja emme anna kaloja alttiiksi kärsimykselle ja haluamme että pilkinnässä niitä ei jätetä jäälle kitumaan.

Ihmisen alkujen suojelemisen me kiellämme lailla, ja aiheutamme täysin viattomalle ihmisen alulle kärsimystä. Tämä tapettava ihmisen alku nimittäin tuntee jo kipua, vaikka toisin usein kuvitellaan. Tämä ihmisen alku osaa myös tehdä jo monenlaisia asioita.

Ihmisen olemassaolo on ihme. Meillä jokaisella onkin määritelty ihmisarvo. Jo kohdussa kasvavan ihmisen alku on ihme ja Luojan suuri taidonnäyte. Tämän ihmeen arvoa emme ymmärrä silloin, jos emme anna ihmisarvoa myös syntymättömälle lapselle.

Seppo Simonen

Tunnen suuresti myötähäpeää punavihervasemmiston ja RKP eduskuntayhmien toimenpiteistä ulkoministeri Timo Soinin henkilökohtaisen yksityisen uskonnollisen vakaumuksensa vastaisuudesta missä on moraali.
Siis polittisen pelin alttarilla tälläinen toiminta on häpeämätöntä yksilöön kohdistuvaa inkvisiota.

Markku Savikivi

Olisikohan erkkopeen mielestä tarpeen ryhtyä toimenpiteisiin niitä maita vastaan, jotka kieltävät abortin? Erkkopeen Elisabeth Rehn halusi maamme ryhtyvän sotaan Libyaa vastaan, koska ei tykännyt Gaddafin naamasta. Tykkäsi enemmän näistä nykyisistä Isiksen kompiksista.

Petri Kokko

"Toisaalta perjantai voi olla haasteellinen päivä äänestää, koska usein "kansanedustajat poistuvat täysistunnosta perjantaisin heti ilmoitettuaan läsnäolostaan."

No onhan tuo nyt kummallista porukkaa, mistähän muusta työpaikasta voi noin vain häippäistä kesken päivän leimattuaan ensin kellokorttinsa??