Torstai 27.6.2019

Paavo Väyrysen hätähuuto: ”Aika on loppumassa – vaaleihin pian turha osallistua”

Luotu: 
18.9.2018 17:00
  • Kuva: Alma Talent / Petteri Paalasmaa
    Kuva
    Politiikan kestohahmo, kansanedustaja Paavo Väyrynen ajautui riitoihin sekä keskustan että kansalaispuolueen kanssa. Nyt hän yrittää vaaleihin uuden puoluehankkeen avulla. Arkistokuva.
|

Uutta puoluetta perustava Paavo Väyrynen toteaa ajan uhkaavan loppua kesken kannattajakorttien keräämisessä. Väyrynen avautuu blogissaan tilanteesta, joka voi johtaa siihen, että Väyrysen Seitsemän tähden liike ei pääse osallistumaan eduskuntavaaleihin.

Puolueen perustamiseksi tarvitaan 5000 kannattajakorttia ja keräys on sujunut Väyrysen mukaan hitaasti.

”Tämä ei ole yllätys. Sinistenkin korttikeräys kesti neljä kuukautta, vaikka mukana oli viisi ministeriä ja kaksikymmentä kansanedustajaa tukiryhmineen. Meidän keräyksemme alkoi vasta heinäkuun lopulla. Nyt aika on loppumassa”, Väyrynen kirjoittaa Puheenvuoron blogissaan.

”Eduskuntavaaleihin on aikaa enää runsaat kuusi kuukautta. Ellemme saa kerätyksi kortteja lokakuun puoliväliin mennessä, vaaleihin on turha osallistua. Aikaa ehdokkaiden asettamiseen ja vaaleihin valmistautumiseen olisi liian vähän.”

Uusi Suomi ei ole tavoittanut Väyrystä haastatteluun, mutta hänen avustajansa Harri Lindell kommentoi tilannetta lyhyesti. Hän ei osaa sanoa koossa olevien kannattajakorttien tarkkaa määrää, mutta toteaa, että nyt ollaan ”kovaa vauhtia menossa puoltaväliä” eli kasassa olisi suunnilleen 2500 korttia.

Seitsemän tähden liikkeen aktiivi ja Väyrysen presidentinvaalikampanjan kampanjapäällikkö Seppo Hauta-aho kertoo, ettei ole tällä kertaa ehtinyt aktiivisesti mukaan kannattajakorttien keräämiseen, mutta tietää kertoa, että huomenna keskiviikkona ilmestyy mainos Maaseudun Tulevaisuuden (MT) Metsänomistaja-erikoisnumerossa, jonka levikki on mediakortin mukaan noin 300 000.

Presidentinvaalikampanjassa väyrysläiset tekivät suuren loppukirin keräämällä viimeisen kuukauden aikana noin 10 000 korttia nelisivuisen vaaliliitteen avulla, kun ehdokkaaksi pääsemiseen vaadittiin 20 000 korttia. Liite ilmestyi muun muassa juuri MT:n Metsänomistajassa ja se sisälsi kaksi allekirjoittamatonta kannattajakorttia postimaksut valmiiksi maksettuna.

Aivan vastaavasta kampanjasta ei Hauta-ahon mukaan nyt ole kyse, joskin vastaavanlainen nelisivuinen liite on hänen tietonsa mukaan ilmestynyt tälläkin kertaa ainakin Lappilainen-lehdessä. Huomenna Metsänomistajassa ilmestyy Hauta-ahon mukaan kaksipuoleinen mainos, josta voi leikata itselleen kannattajakortin ja postittaa sen allekirjoitettuna.

Hauta-ahon mukaan presidentinvaalien yhteydessä juuri MT:n ilmoitus poiki eniten kannattajakortteja, vaikka vaaliliitteitä ilmestyi muissakin lehdissä.

”Se oli tilaajakuntana, lukijakuntana sellainen potentiaalinen”, Hauta-aho sanoo Uudelle Suomelle.

Hän arvioi, että käytännössä suurin osa ison jakelun poikimista kannattajakorteista tulee parissa viikossa ja luultavasti niitä tippuu postista jopa parin kuukauden ajan. Presidentinvaalien aikoihin kannattajakortteja tuli vielä senkin jälkeen, kun määräaika oli umpeutunut.

Hauta-aho ei osaa sanoa tuoreen mainoksen hintalappua, mutta hän arvelee, että puhutaan tuhansista euroista. Hän muistuttaa, että Väyrynen kertoi presidentinvaalien yhteydessä julkisuuteen, että vaaliliitekampanjaan meni 25 000 euroa. Hauta-aholla riittää uskoa hankkeeseen, vaikka eduskuntavaalit pidetään jo ensi huhtikuussa.

”Aikataulu on haasteellinen, mutta tavoitteita pitää olla. Kyllähän se ehdokasasettelu ja kampanjointi vie aikaa, mutta luulen kyllä, että kortit saadaan kasaan.”

Väyrynen on ajautunut riitoihin aiemmin perustamansa Kansalaispuolueen kanssa, joka on jakautunut kahtia.

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
 Paavo Väyrynen
Paavo Väyrynen
Jaa artikkeli:

Kommentit