Maanantai 17.6.2019

SAK kohukampanjastaan: ”Kuvat ovat tehneet tehtävänsä”

Luotu: 
19.9.2018 07:43
  • Kuva: SAK
    Kuva
    Tämä kuva SAK:n kampanjassa on herättänyt eniten kritiikkiä.
|

Ammattiliittojen keskusjärjestö SAK vakuuttaa jatkavansa suuttumusta herättänyttä Viimeinen niitti -kampanjaansa ”vahvalla viestillä”.

MTV kertoi eilen, että SAK vetäisi pois kampanjassa käyttämänsä kuvat. Yhdessä kampanjamainoksessa on kuvattu työntekijä kasvot ja käsi paketissa. Tumma hahmo sanoo tälle: ”Ai vaarallinen kone? Asentees on vaarallinen. Ulos!” Juuri tämä kuva on herättänyt suuttumusta yrittäjien ja kokoomuslaisten keskuudessa.

Kuva on edelleen tätä kirjoitettaessa esillä SAK:n kampanjasivuilla. SAK ei tiedotteessaan suoraan sano, vaihtaako se kuvamateriaalin. SAK:n johtaja Hannu Jouhki kuitenkin korostaa, että ” SAK jatkaa kampanjaa ja viestinnällisiä toimia suunnitelman mukaisesti”.

”Kampanjassa käytetyt kuvat ovat tehneet tehtävänsä. Nyt entistä laajempi yleisö on tietoinen hallituksen kaavaileman irtisanomislain ongelmista. Lakiehdotus johtaisi eriarvoiseen kohteluun ja työpahoinvoinnin lisääntymiseen sekä mahdollistaisi irtisanomisiin liittyvän mielivaltaisuuden.”, Jouhki kuitenkin kommentoi SAK:n sivuilla.

MTV:lle Jouhki kuitenkin eilen sanoi ennen SAK:n tiedotteen julkistamista, että keskusjärjestö vaihtaa kuvamateriaalia.

LUE LISÄÄ AIHEESTA:

SAK:n raju kampanja tyrmistyttää yrittäjiä – ”Tällainen valehtelu on surullista”

Varustelekan perustaja: Turha riita irtisanomislaista – yrittäjillä harhaluuloja palkkaamisesta

”Ylityötä saa tehdä kiellosta huolimatta” – Yrittäjät tyrmää väitteen työtaisteluista

Teollisuusliiton havainto ay-liikkeen pillastuttaneesta uudistuksesta: ”Perusteluja ollaan vaihtamassa lennosta”

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Ile Jokinen

Sak on mielipuolisen politiikkansa kanssa jämähtänyt 70-luvulle. Ja lisäksi onnistunut miehen lailla jarruttamaan elinkeinoelämää. Nyt lindström on saanut onneksi "kusipäistä eroon" ohjelman eteenpäin. Yksi jarrumies voi vaikeuttaa firman toimintaa niin paljon että monelta muulta jää mahdollinen työ saamatta. Ja muistan firmoja kun yksi heppu,jota ei saatu millään ulos, järjesti kaikkien muiden työssä olemisen hankalaksi ja inhottavaksi. Työelämää kenties kaikkein parhaiten tervehdyttävä laki. Ja tiedoksi ihan jos joku ei sak.ssa tajua, ei reilu jätkä ole tällä lailla mitenkää vaarassa menettää työtään. Mutta se työkaluvarastossa tupakilla hyppäävä valittaja saattaa joutua vaihtaan maisemaa. Ugh

Veikko Savolainen

Julkaisen "Viimeisenniitin" pilakuvan karrikoidun osatotuuden vastapainoksi dokumentoidun tapauskuvauksen faktisesti olemassaolevasta yli 20 hengen työyhteisöstä, jossa 'vahva yhtenäinen ay-liike huolehtii henkilöstön hyvinvoinnista ja työoikeudellisesta edunvalvonnasta' myös irtisanomisselvittelyissä:

Taantumavuosina 2012-14 oli erään paikallista sopimista noudattavan suuren työpaikan johto pyytänyt budjettiraamin kiristyttyä säästöehdotuksia myös henkilöstöltä. Eräs työntekijä ehdotti säästöjä talon korkeiden työmatkakustannusten puolelta monen yhteyden hoituessa nykyisin verkossa yhtä hyvin kuin lentäen. Talon molemmat henkilöstöjärjestöt olivat vakavissaan vaatineet työajan lyhentämistä viikoittaisen palkallisen liikuntatunnin muodossa, ja hanketta kampanjoitiin kiivaasti talon henkilöstöfoorumilla. Mainittu työntekijä muistutti, ettei aloite varmaan kuulosta hyvältä talon ulkopuolella ja työajan lisäämistä tuolloin vaatineiden työmarkkinaosapuolten korvissa varsinkaan, jos se pääsee taantumasta kärsivien työttömyysalojen ja median tietoon: "työpaikkazumbailu maksaisi talolle vuodessa enemmän kuin 20 Merja Ailuksen kuuluisaa Bemaria" hän oli laskenut. Työnteon leikkaaminen ilman palkkakustannusten alentumista ei hänestä siis vaikuttanut järkeenkäyvältä ratkaisulta ja oli ehdotuksena huonosti ajoitettu.

Mainittu kriittinen työntekijä sai nyt kokea sekä matkailevan keskijohdon että jyrkemmän ay-siiven suunnalta joukonpetturiksi leimaamista jopa konkreettisestikin väkivaltaisin viestein, ja kevään 2015 yt-neuvotteluissa hän sitten yllättäen valikoitui talosta irtisanottavien parinkymmenen joukkoon. Toisen henkilöstöjärjestön pääluottamusmies arveli tuoreeltaan, etteivät esitetyt "tuotannollistaloudelliset syyt" voineet ko. tapauksessa oikeasti perustua mihinkään muuhun kuin hyvänä työntekijänä tunnetun yt-uhanalaisen aiemmin henkilöstöfoorumilla ilmaisemiin mielip...
- Ks. case: http://rescordis.puheenvuoro.uusisuomi.fi/260227-ay-jarjestot-parstakerr...

Tarja Laakso

Ja kommenttisi perusteella sanoisin, ettei SAK:n mainos sittenkään ole kovin karrikoitu. Onneksi tälläkin palstalla on nähty toisenlaisia mielipiteitä yrittäjiltä, etteivät ihan kaikki yrittäjät sentään taida ajatella tuolla tavoin, ja taitavat ne toisella tavalla ajattelevat menestyä myös paremmin.