Maanantai 17.6.2019

”Kokoomuksen on aika ryhdistäytyä” – Ministereillä yllätysriita kaksoiskansalaiskiellosta

Luotu: 
19.9.2018 14:59
  • Kuva: Antti Mannermaa / Alma Talent
    Kuva
    Puolustusministeri Jussi Niinistö (kuvassa) ja sisäministeri Kai Mykkänen suhtautuvat kaksoiskansalaiskieltoon eri tavoin.
|

Hallituspuolueet kokoomus ja siniset ovat erimielisiä sotilasvirkojen kaksoiskansalaiskiellosta. Keskiviikkona selvisi, että sisäministeri Kai Mykkänen (kok) ei aiokaan esittää kaksoiskansalaisten sulkemista ministeriönsä alaisuudessa toimivan Rajavartiolaitoksen sotilasviroista.

Puolustusministeri Jussi Niinistö (sin) puolestaan on kertonut äskettäin, että lakimuutos Puolustusvoimien kaksoiskansalaiskiellosta on tulossa eduskuntaan piakkoin ja voimaan jo ensi vuoden alusta. Lue lisää: Puolustusvoimien kaksoiskansalaiskielto etenee

Mykkänen kertoi mielenmuutoksesta Yleisradiolle.

”Tämä on yhteisymmärryksessä puolustusministeriön kanssa todettu, että [sisäministeriön alaiseen] rajavartiostoon ei kieltoa tehdä”, Mykkänen sanoo.

Ministeriöiden oli tarkoitus esittää kaksoiskansalaisia koskevia lakiesityksiä yhdessä, mutta sisäministeriö siis vetäytyy hankkeesta. Ministeri Mykkänen kertoo Ylelle, että pohdinta esimerkiksi ruotsinsuomalaisten tilanteesta muutti sisäministeriön näkemyksen.

”Tässä tietysti joudutaan harkitsemaan hyvin vakavasti sitä, että esimerkiksi tuhannet ruotsinsuomalaiset, jotka ovat kaksoiskansalaisia, miten heidän asetelmansa tässä muuttuisi. Meidän lähtökohtamme on, että turvallisuusselvitysten kautta on mahdollista rajavartioston osalta nämä sinänsä tarpeelliset huolet hallita.”

Vaikka Mykkäsen mukaan asiasta vallitsee yhteisymmärrys, puolustusministeri Jussi Niinistö ei vaikuta olevan asiasta samaa mieltä. Hän vastaa Twitterissä keskustapoliitikko Mikko Kärnälle, entiselle Rajavartiolaitoksen upseerille, joka ihmettelee kaksijakoista suhtautumista kaksoiskansalaisiin sotilasviroissa.

”Maanpuolustuskorkeakoulussa koulutuksen saaneena rajaupseerina on todettava, että hämmentävä tilanne. Rajavartiolaitoksen upseerinvirat ovat samalla tavalla sotilasvirkoja. Jussi Niinistö joutunee peruuttamaan hankkeesta Kai Mykkäsen takia”, Kärnä pohtii.

”En aio peruuttaa”, Jussi Niinistö vakuuttaa.

 

Hän yhtyy Kärnän arvioon, että syntymässä on ”käsittämätön tilanne”.

”Kyllä. Kokoomuksen on aika ryhdistäytyä”, Jussi Niinistö twiittaa.

Upseeriliiton pääsihteeri Hannu Sipilä ihmettelee samassa Twitter-ketjussa Mykkäsen linjausta. Hän viittaa Upseeriliiton lausuntoon, jonka mukaan ”Puolustusvoimien sotilasvirkoihin tai upseerin virkaan johtaviin opintoihin valittavat henkilöt eivät voi olla kaksoiskansalaisia tavalla, joka vaarantaisi kansallista turvallisuutta”.

”Miten Kai Mykkänen takaa tämän ilman uutta lakia”, Sipilä kysyy.

Puolustusministeriössä valmistellussa kaksoiskansalaisuuslakiesityksessä ehdotetaan muutettavaksi puolustusvoimista annettua lakia siten, että puolustusvoimien sotilasvirkaan voitaisiin nimittää vain Suomen kansalainen, jolla ei ole muun valtion kansalaisuutta.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Mikko Toivonen

Ehkä Mykkänen oli sittenkin liian pitkään "Leningradissa" töissä!
Olen tässä asiassa ehdottomasti Niinistön kannalla, tosin paljon selvemmin eli rajoittaisin sen kiellon vain Venäjän kaksoiskansalaisiin tulivatpa mistä maasta tahansa.
Eihän meillä ole muuta uhkaa tai pulustusvarauman tarvetta

Esko Seppälä

Onko Mykkäsen oma Venäjä tausta ehkä syynä haluttomuuteen asian edistämisessä? Käsittämätön veto olla viemättä asiaa eteenpäin. Ei vaikuta kokoomuslaiselta politiikalta. Myös kokoomuspuolueen on syytä terästäytyä, jotta äänestäjät eivät kaikkoa.

Jouko Kauppinen

Historian valossa ruotsinsuomalaiset ovat aivan eri tapaus kuin muiden maiden kaksoiskansalaiset suomessa. Jos suomen puolustusta ajatellaan niin siinä täytyy ottaa realiteetit huomioon, niin tehdään muissakin maissa suomen lähialueella, miksi meidän pitää olla sinisilmäisiä ja hyväuskoisia, mihin tuo kokoomuksen isänmaallisuus on hävinnyt.

Risto Nikander

Hyviä kommentteja. Niinistölle plussaa tämäkin. Mykkänen on naiivi ja isänmaan Suomen ja suomalaisten vihollinen numero 1, koska on sisäministeri.
Muitakin vaaroja on, sillä Suomessa taitaa olla paljon nuoria miehiä jotka ovat vaarallisia sisäisellekin turvallisuudelle, ovat useasti ehkä sotilaskarkureita ja osoittautuneet sellisiksi, jotka hyppäävät todennäköisen voittajan puolelle helposti. Iso osa jo kaiketi kaksoiskansalaisiakin. Käyvät kotimaissaan liiketoimissa ja lomilla ja eläävät suomalaisten kustannuksella,

Markku Koivisto

Onhan meillä noita sotilaallisia kumppanuussopimuksia kosolti muiden maiden kanssa. Eikö kaksoiskansalaisuus näiden maiden kanssa olisi sopiva rajoitus niin ettei sotilasvirkoihin ihan mihinkä hyvänsä maahan kytköksissä olevia päästettäisi.

Ilkka Kiviniemi

Jussi Niinistö näyttää olevan näistä "hallituksen herroista" tarkalleen tässä ja nyt ainoa järkevä Suomen turvallisuutta ajava mies. Presidentti on myös Niinistö, että pitäisikö sitten ottaa vielä se kolmas samaa sukunimeä kantava mies mukaan kuvioihin. No, itse ajatus menee jo sivuraiteille, mutta Jussi Niinistö on oikeassa ja väärässä oleva saakoon ansaitun kohtalon. Ulos kuvioista niin pian kuin se voidaan toteuttaa, jos ei haluta että Suomi miehitetään jo huomenna.