Maanantai 17.6.2019

Alma-kysely: Suomalaiset eivät luota Juha Sipilän sanomisiin – Touko Aallolle ja Jussi Halla-aholle surkeat tulokset

Luotu: 
19.9.2018 17:57
Päivitetty: 
19.9.2018 18:00
  • Kuva: ILTALEHTI/PETRO SALONEN
    Kuva
    Alma Media ja Tietoykkönen kysyivät, keiden puoluejohtajien sanomisiin voi heidän mielestään luottaa.
  • Kuva: ILTALEHTI/PETRO SALONEN
    Kuva
    Alma Media ja Tietoykkönen selvittivät myös puolueiden houkuttelevuutta.
|

Faktakulma

Tietoykkönen selvitti Alma Median toimeksiannosta täysi-ikäisten suomalaisten näkemyksiä eduskuntapuolueiden puoluejohtajien sanomisten luotettavuudesta. Haastattelut (1500) tehtiin web-kyselyllä Bilendi Oy:n valtakunnallisesti edustavassa kuluttajapaneelissa 12.9.-17.9.2018.

Vastaajilta kysyttiin, keitä heistä pidät henkilönä, jonka sanomisiin voi luottaa. Vastausvaihtoehtoina olivat eduskuntapuolueiden puheenjohtajat. Jakaumassa on mukana ne vastaajat, jotka mielestään tunsivat henkilön riittävän hyvin voidakseen arvioida häntä.

Alle neljännes suomalaisista luottaa pääministeri Juha Sipilän (kesk) sanomisiin, selviää Alma Median Tietoykkösellä teettämästä kyselystä.

Vain 24 prosenttia vastaajista piti keskustan puheenjohtajaa luotettavana, kun suomalaisilta kysyttiin, keiden puheenjohtajien sanomisiin heidän mielestään voi luottaa. Kehnon luotettavuusluvun saivat myös vihreiden Touko Aalto, johon luotti vain 18 prosenttia suomalaisista, perussuomalaisten Jussi Halla-aho (22 %) ja Sinisten Sampo Terho (25 %).

Sipilältä kysyttiin Alma Median puheenjohtajatentissä, mistä hän itse arvelee luottamuspulan johtuvan. Sipilä viittasi hallitusvastuuseen, joka hänen mukaansa selittää myös keskustan huonoa sijoittumista puolueiden houkuttavuuskyselyssä.

”Tiesin, että edessä [pääministerinä] on päätöksiä, jota eivät ole suosittuja. Tiesin, että puolueen ja henkilökohtainen kannatus tulevat kärsimään”, Sipilä sanoi tentissä.

”Tiesin sen tähän lähtiessäni, mutta lähdin siitä, että se mikä pitää tehdä, on tehtävä.”

Sipilä viittasi lausahdukseen, jonka mukaan poliitikot tietävät kyllä päätökset, jotka olisi pakko tehdä, mutta eivät sitä, kuinka tulisivat uudelleen valituiksi, jos toteuttavat nämä päätökset.

”Minä uskon, että tämä ei päde Suomessa, ja haluan sen testata [eduskuntavaaleissa]”, Sipilä sanoi.

Luotettavimmat oppositiopoliitikkoja

Alma Median ja Tietoykkösen kyselyn kärjessä olivat kristillisten Sari Essayah (58 % pitää luotettavana), vasemmistoliiton Li Andersson (48 %) ja rkp:n Anna-Maja Henriksson (47 %).

Eduskuntatutkimuksen keskuksen erikoistutkija Jenni Karimäki huomauttaa, että kyseinen oppositiojohtajien kolmikko on joutunut harvemmin negatiivisen julkisuuden kohteeksi verrattuna hallituspuoluejohtajiin.

”Hallituspuolueiden johtajat joutuvat paljon enemmän perustelemaan ikäviä päätöksiä ja heitä haastetaan julkisuudessa, miksi teitte sen ja ettekö ottaneet tätä huomioon. Kun oppositiojohtajat ovat julkisuudessa, he pääsevät usein kertomaan oman puolueensa näkemyksen asiakysymykseen, eikä heitä haasteta samalla tavalla. Se luo ehkä mielikuvan, että he ovat paremmin sanansa mittaisia”, Karimäki arvioi Iltalehdelle.

Kokoomuksen Petteri Orpo ja sdp:n Antti Rinne nauttivat 40 prosentin luottamusta.

Se, kuinka luotettavina puoluejohtajien sanomisia pidetään, ei Alma Median teettämän kyselyn tulosten valossa korreloi suoraan puolueen houkuttelevuuteen. Selkeästi ero näkyy vihreiden osalla: vihreät pääsi puolueena kolmen kärkeen houkuttelevuudellaan, vaikka Touko Aallon sanomisiin luotetaan kaikista vähiten. Myöskään se, että vastaajat pitivät Sari Essayahin sanomisia luotettavimpina, ei heijastunut kristillisdemokraattien houkuttelevuuteen äänestyskohteena.

Faktakulma

Tietoykkönen selvitti Alma Median toimeksiannosta täysi-ikäisten suomalaisten näkemyksiä eduskuntapuolueiden puoluejohtajien sanomisten luotettavuudesta. Haastattelut (1500) tehtiin web-kyselyllä Bilendi Oy:n valtakunnallisesti edustavassa kuluttajapaneelissa 12.9.-17.9.2018.

Vastaajilta kysyttiin, keitä heistä pidät henkilönä, jonka sanomisiin voi luottaa. Vastausvaihtoehtoina olivat eduskuntapuolueiden puheenjohtajat. Jakaumassa on mukana ne vastaajat, jotka mielestään tunsivat henkilön riittävän hyvin voidakseen arvioida häntä.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Vesa Huhtanen

Eivät he oppositioasemassaan ole kenenkään hampaissa, kuten hallituspuolueiden ministerit ja puheenjohtajat. Nyt vaan sattuu olemaan sellainen hallitus, joka oikeistolaisesti ajattelevien mielestä on kohtuullisen hyvä. Kun tulee sossujen, vihervassarien sekä rkp:een koalitio niin jalkaanpurijat vaihtuvat. Eivät hekään tule helpolla pääsemään.

Risto Nikander

Sari Essayahin sanoma on lisäksi inhimillinen eikä mahtaile. Tietysti erityisesti uskoville. Edellinen arkkipiispa vaan pilasi paljon.

Mutta toinen asia on, että Anderssoniin luottavavien pitäisi myös ajatella, onko asia muuten realistinen. Andersson kun pelaa omaan pussiinsa suhteellisuudentajuttomien äänestäjien kustannuksella. Tänään YLEllä oli tietoa nälkää näkevistä lapsista Jemenissä. Partalapset Suomessa saavat hyvää hoitoa ja riittävästi ruokaa "vaikka puuro huonoa onkin". Moraalitonta. LApsi kun tarvitsisi vain murto-osan näiden Suomessa majailevien muonasta. Jo aikuisssakin kustannussuhde on 130:1 "partalapsien" hyväksi.

Timo-Pekka Mustakallio

Epäsuositut, vaikeat päätökset eivät nakerra kannatusta eikä luottamusta, kuten Iiro Viinanen muinoin 1990-luvun lamavuosina osoitti: valtiovarainministeri Viinasta jopa arvostettiin, koska hän sanoi kiemurtelematta miten asiat ovat, ja miksi tai miten niitä on pistettävä kuntoon.

Kiemurtelemattomuus, jämäkkyys eivät tule mieleen ensimmäisinä luonnehdintoina, kun puhe kääntyy pääministeri Sipilään. Hän ei vakuuta, joukot eivät seuraa häntä, vaikka paljon huonompiakin pääministereitä on vuosikymmenten saatossa nähty. Näillä nyt mennään, ja vaaliuurnista nousee sitten aikanaan terveiset kansalaisilta.

Kaarina Leinonen

Miten Sipilään voisi luottaa? Pelkkää valhetta koko ukko. Muutenkin koko keskustan
"hienohipiäinen" vanha irtisanoutuva herrakaarti valittaa arvostelun kohteeksi joutumista, miten kuvittelette olevanne arvostelun "yläpuolella"? Olette kyllä tienneet
mihin päänne pistätte. Kansalla on oltava mahdollisuus arvioida tekemisiänne se on
kansan peruuttamaton oikeus kansahan teidät sinne on äänestänyt. Jos tekee työnsä
huonosti ja varsinkin vielä valehtelee on kaikki oikeus vaihtaa parempiin.
Näin tehdään tämänpäivän työelämässä kaikille muillekin.
Valittajakuoro vaihtoon.

Kaarina Leinonen

"Partalasten" paikka on heidän omassa kotimaassaan. Tulee liian kalliiksi pienelle maalle
elättää heitä kylmässä pohjolassa mukaan lukien maahanmuuttajien "kumminkaimat"
joita kyllä riittää. Kokoomus ja kaikki muu "pisnismaailma" menkää perustamaan sitä
"luvattua maata" omine rahoinenne ilman tukiaisia sinne missä he jo ovat . Ihmiset
jotka täällä ovat asuneet iät ja ajat tulevat kyllä pärjäämään. Kohtuus kaikessa.

Seppo Simonen

Usein tulee mietittyä missä on se sylttytehdas josta käsin ohjaillaan mediaa ja toimittajia. Tältä sylttytehtaalta annetaan ohjeet miten muokataan kansan mielipiteet sylttytehtaalle sopivaan suuntaan.
Meillä on HS mediatalon ja Alma mediatalo nämä kaksi suurinta muka puolueettomia mutta ei kuitenkaan.
Me tavalliset median kuluttajat kyllä huomaamme mistä suunasta tuuli käy toimittajalle ja lasiväri oikein pursuaa uutisessa läpi.
Oikeastaan kaikkei turvallisinta on katsastaa suoraan usean puolueen omaa media lehteä eikä sortua sopuliksi isojen mediatalojen ansaan.
Tälläkin puolueiden puheenjohtaja kyselyllä halutaan vaikutetaan mielipiteisiin
joita ohjaillaan jostakin loosista.
Koska saame lukea eläkkeelle jääneen mediatalon sisäpiiri paljastuksia vaikka muistelmissa.