Torstai 27.6.2019

Juha Sipilä yllätti Li Anderssonin: ”Tuplarangaistus” poistuu irtisanomislaista?

Luotu: 
20.9.2018 07:45
  • Kuva: Antti Mannermaa / Alma Talent
    Kuva
    Li Andersson (vas) nosti karenssin esiin myös Alma Median järjestämässä puheenjohtajatentissä torstaina. Juha Sipilän (kesk) mukaan karenssi nousi esiin kyseisen lain lausuntokierroksella.
|

Pääministeri Juha Sipilä (kesk) lupaili eilen Alma Median puheenjohtajatentissä, että karenssien lisääntyminen estetään hallituksen kaavaileman irtisanomislain yhteydessä. Etenkin vasemmistoliitto on pitänyt esillä huolta siitä, että irtisanomisten lisääntyminen lisäisi samalla karensseja.

Hallitus haluaa helpottaa henkilöperusteista irtisanomista alle 20 henkeä työllistävissä yrityksissä, mikä on saanut ay-liikkeen takajaloilleen ja hankkeen perumista on vaadittu työtaistelutoimien uhalla.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson on huomauttanut, että Suomen työttömyysturvalainsäädännön mukaan työntekijä saa 90 päivän karenssin silloin, kun irtisanominen on itse aiheutettua. Karenssin aikana työtön ei saa työttömyysetuutta. Andersson nosti karenssin esiin myös Alma Median järjestämässä puheenjohtajatentissä torstaina.

”Onko tämä hallituksen mielestä kohtuullinen seuraus sille henkilölle, johon tämä irtisanominen kohdistuu?”, Andersson kysyi ja sai pääministeri Sipilän heti kehumaan kysymystä.

Lue lisää: Li Andersson irtisanomislaista: Potkut saaneelle 3 kk rangaistus päälle – ”Kestämätöntä”

Sipilän mukaan karenssi nousi esiin kyseisen lain lausuntokierroksella.

”Minun mielestä se, että jos henkilöperustaisen alennetun kynnyksen vuoksi sanotaan irti, siitä ei saisi tulla tuplarangaistusta. Tämä on kysymys, jota me nyt mietimme hyvin, hyvin tarkkaan ja me otamme lausuntopalautteen hyvin tarkkaan huomioon ja sitten teemme hallituksen lopullisen esityksen.”

Andersson vaikutti selvästi yllättyneeltä ja tyytyväiseltäkin Sipilän vastaukseen.

Perussuomalaisten kanta irtisanomislakiin on aiemmin ollut epäselvä, mutta puheenjohtaja Jussi Halla-aho asettui torstain tentissä kriittiselle kannalle.

”Laskisin ainakin sitä rajaa 20 hengestä. En välttämättä muutenkaan pidä sitä ratkaisuna niihin todellisiin työllistämisongelmiin, joka on yritysten kilpailukyky”, Halla-aho sanoi.

”En lähtisi nyt tähän, koska uskon myös vakaasti siihen, että tyytyväinen työntekijä, joka voi luottaa omaan työpaikkaan ja sen pysyvyyteen on myös työnantajan kannalta hyvä ja tuottava työntekijä.”

Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne syytti Sipilää sopimusyhteiskunnan romuttamisesta ja siitä, ettei lakiehdotuksia enää valmistella kolmikantaisesti työmarkkinajärjestöjen kanssa. Sipilä ei niellyt kritiikkiä ja totesi käyttäneensä todella paljon aikaa työmarkkinajärjestöjen kanssa keskustelemiseen. Hän mainitsi olleensa viimeksi eilen tunnin mittaisessa kokouksessa.

Sipilän mielestä irtisanomissuojakysymystä on liioiteltu, sillä Suomessa säilyy ”erittäin vahva kynnys irtisanomiseen”. Hän huomautti, että muutaman henkilön yrityksissä yhden työntekijän laiminlyönneillä on paljon suurempi merkitys kuin muutaman kymmenen tai sadan hengen yrityksissä. Tästä syystä hallitus ehdottaa nyt, että kynnystä Sipilän mukaan hieman madallettaisiin pienissä yrityksissä.

”Tämä on yrittäjiltä saadun tiedon mukaan paljon suurempi kynnys työllistää kuin se, että jos saisi esimerkiksi palkkatukea”, Sipilä sanoi viitaten yrittäjille tehtyyn kyselyyn.

Andersson huomautti, että Suomi on henkilöperusteiselta irtisanomissuojaltaan OECD-maiden keskikastia. Myös hallituksen omassa muistossa todetaan, että suoja on suurin piirtein eurooppalaista keskitasoa. Hallitus on syyttänyt kriitikkoja pärstäkerroin-sanasta, jota Andersson tunnusti vasemmistoliiton usein käyttäneen. Hänen mukaansa syynä on muun muassa se, että oikeustila muuttuu irtisanomislain johdosta nykyistä epäselvemmäksi.

Lue lisää: ”Pärstäkerroinpykälä” – Selitys tunteet kuumentavalle väitteelle irtisanomislaista

Rinteen mukaan irtisanomislaki toisi käytännössä kahden kerroksen väkeä työmarkkinoille, kun osan työsuhdeturvaa heikennetään. Rinne uskoo myös, että laki avaisi keskustelun siitä, että kaikkien työsuhdeturvaa heikennetään, eikä se hänen mielestään ole oikein.

”Tällä hetkellä on olemassa kaikille työmarkkinoilla oleville ihmisille samanlainen työsuhdeturva, samanlainen irtisanomissuoja. Se on se peruslähtökohta.”

Rinteen mukaan työsuhdeturvan heikentäminen ei tuo yhtään uutta työpaikkaa. Hänen mukaansa sdp on ehdottanut 20 000 euron verovähennystä ensimmäistä työkaveria palkkaaville yrityksille ja arvonlisäverovelvollisuuden rajan nostamista jopa 40 000 euroon.

LUE MYÖS:

Varustelekan perustaja: Turha riita irtisanomislaista – yrittäjillä harhaluuloja palkkaamisesta

Antti Rinne: ”Vakava kriisi – hallitus on Suomen Yrittäjien asialla”

Jaa artikkeli:

Kommentit

Pertti Aaltonen

Karenssin poiston kustannusvaikutus po. lakiesityksen tarkoittamissa irtisanomistapauksissa on varmaan vähäinen ja karenssin poisto olisi mielestäni oikeansuuntainen toimenpide. Muutenkin työttömyysturvalakeja tulisi uudistaa ja poistaa niistä selkeät epäoikeudenmukaisuudet. Osittain niitä varmaan on jo poistettu.

Markku Koivisto

Siihen omaan mahdottomuuteensa näyttä hiljalleen hiipuvan tuo pikaistuksissa synnytetty lakimuutoksen vastustus.
Pärstäkerroin ja nyt kahdenkerroksen väki ovat niin onttoja hokemia, ettei niilä voi mitään perustella. Kyllä aivan keskinkertainen työntekijä jatkossakin paikkansa säilyttää hyvistä nyt puhumattakaan.
Vedotaan ulkomaisiin tutkimuksiin, joiden mukaan työllistävä vaikutus olisi kyseenalainen mutta kannattavuuteen tulisi kohentumista.Samaisista tutkimuksista ei kuitenkaan ilmene, että tuo muutos aiheuttaisi jonkin irtisanomisaallon. Jos viitteitä semmoiseen olisi, se varmasti olisi noussut heti aluksi vastustuksen kärkiteemaksi.
Kun huomattava osa pienyrittäjistä kyselyn mukaan sanoo nykyisen lain (tulkinnan) olevan jarru lisätyövoiman palkkaamiselle, se on mielestäni paljon selvempi peruste muutoksen tekemiselle kuin hokemanomaiset perustelut sen estämiselle. Annetut tuomiot oikeudessa leviävät viidakkorummun välityksellä varmasti pienyrittäjäpiireihin aiheuuttaen varmaan osin ylimitoitettuakin varovaisuutta palkkaukseen. Joka tapauksessa se on lisätyöllistämisen este monissa tapauksissa. Turha este, ay-liikkeen teennäinen pelko.

Janne Räisänen

Ei ole olemassa ensimmäistäkään tutkimusta, jonka mukaan irtisanomisen helpottaminen parantaisi työllisyyttä. Se on aivan täysin ideologinen väite.
Ja Suomen Yrittäjät ovat aivan yksin tätä lakia lobbaamassa. Muut työnantajajärjestöt eivät sitä edes kannata.
Suomessa on menossa sama mikä USAssa tehtiin työmarkkinoilla jo 80-luvulla ja nyt siellä ollaan tulossa takaisin esim ay-liikkeisiin kulumisessa ja ylityöstä maksettassa korvauksesta.
Jos Kokoomus saa Suomessa tahtonsa läpi työehtosopimusten yleissittovuuden poistosta, niin seuraavaksl he vaativat ylityöstä maksettavien korvausten poistamista. Sen jälkeen lomien lyhentämistä puoleen ja lomarahojen poistoa kokonaan.