Lauantai 20.7.2019

Kohu SAK:n kuvista jatkuu – ”Näin ison organisaation ei pitäisi lähteä pelleilemään”

|

Asiantuntijat eivät ole vakuuttuneita Suomen ammattiliittojen keskusjärjestö SAK:n kohua herättäneen kampanjan onnistumisesta. Moni otti tiistaina nokkiinsa Viimeinen niitti -kampanjan kuvista.

"En voi pitää kampanjaa kovin onnistuneena, jos tarkoituksena on saada laajan ihmisjoukon ymmärrys", sanoo viestintä- ja konsulttitoimisto Tekirin hallituksen puheenjohtaja Harri Saukkomaa.

Viestintätoimisto Ellun Kanojen hallituksen puheenjohtaja Kirsi Piha on samoilla linjoilla.

"Olisi hyvä tietää, mikä on ollut viestinnän tavoite. Maksimaalinen huomio ja maksimaalinen vaikuttavuus voivat joskus olla kaksi eri asiaa. Nyt tässä saatiin kärjistämällä ja provosoimalla maksimaalinen huomio", hän sanoo.

"Toisaalta se tuskin teki SAK:n maineelle mitään huonoa, sillä paheksujatkin olivat jo valmiiksi ideologisesti paheksuvia."

Kampanjan toisessa kuvassa jättikenkä potkii pikkuihmisiä alas jyrkänteeltä. Toisessa, enemmän kohua herättäneessä kuvassa tumma hahmo komentaa ulos henkilön, jolla on käsi ja puoli päätä paketissa: "Ai vaarallinen kone? Asentees on vaarallinen. Ulos!" SAK:sta kerrotaan, että kuvat on suunnitellut Make Helsinki.

Twitterissä keskusjärjestö sai niskaansa vihaisen palauteryöpyn. Tiistaina alkuillasta Helsingin Sanomat kertoi saaneensa tiedon, että SAK olisi lähettänyt jäsenliitoilleen viestin, jossa kehotetaan keskeyttämään kampanjan kuvien käyttö.

"Se, jos kuvat loppujen lopuksi vedetään pois, kertoo siitä, ettei järjestö pidä ehkä itsekään kampanjaa kovin onnistuneena", sanoo Saukkomaa.

Kuvat ovat kuitenkin edelleen esillä kampanjasivuilla. SAK:n kasvu- ja vaikuttaminen -osaston johtaja Hannu Jouhki kertoi eilen Iltalehdelle, että kuvamateriaalia ei ole tarkoitus vetää heti pois.

"Kampanjaa ei olla vetämässä pois, vaan se jatkuu edelleen vahvalla viestillä. Meiltä on maanantaina lähtenyt sisäinen viesti liittoviestijöille, että he voivat joko käyttää tai olla käyttämättä niitä kuvia mitä tässä on toistaiseksi tehty. Sen lisäksi olemme tekemässä uusia kuvia", Jouhki sanoi lehdelle.

Pihan mielestä järjestön kannattaisi seistä viestinsä takana.

"Jos viesti on tehty ärhäkäksi, pitäisi tässä maailman ajassa varautua myös ärhäkkään ja aktiiviseen sosiaalisen median keskusteluun. Nyt tuntui vähän siltä, ettei strategia ollut kovin mietitty. Heitettiin pommi torille ja juostiin pois paikalta."

SAK:n kuvia on syytetty muun muassa propagandaksi ja valehteluksi. SAK:n Jouhkin mukaan kuvat ovat kuitenkin "tehneet tehtävänsä".

"Nyt entistä laajempi yleisö on tietoinen hallituksen kaavaileman irtisanomislain ongelmista. Lakiehdotus johtaisi eriarvoiseen kohteluun ja työpahoinvoinnin lisääntymiseen sekä mahdollistaisi irtisanomisiin liittyvän mielivaltaisuuden", Jouhki sanoo SAK:n sivuilla.

Saukkomaa ei täysin ymmärrä kommenttia, koska kuvien ja viestien sisällössä on mahdollisesta lakiuudistuksesta väärää tietoa.

"Näin ison organisaation ei pitäisi lähteä pelleilemään ja kertomaan vääriä asioita totuutena. Kuvat ovat provokatiivinen valinta", Saukkomaa sanoo.

"Erityisesti niin sanotut vanhat instituutiot tarvitsisivat luottamuspääoman uudelleen rakentamista, ei ehkä vastakkainasettelun tahallista lisäämistä", kommentoi Piha.

Saukkomaa sanoo kannustavansa organisaatioita rohkeuteen, mutta ei pidä negatiivisen kautta toteutuvasta rohkeudesta.

"Pitäisi löytää positiivisen kautta toteutuvaa rohkeutta", hän sanoo.

"Negaatiota riittää maailmassa muutenkin niin paljon."

Pihan mielestä SAK olisi voinut etsiä itselleen yllättäviä viestinnällisiä kumppaneita. Hän ottaa esimerkiksi Uuden Suomen haastatteleman Varustelekan perustajan Valtteri Lindholmin.

"Tällaisia liittolaisuuksia kannattaisi rakentaa. Samalla rakentaa luottamuspääomaa ja vaikuttavuutta."

LUE LISÄÄ:

Varustelekan perustaja: Turha riita irtisanomislaista – yrittäjillä harhaluuloja palkkaamisesta

Juha Sipilä yllätti Li Anderssonin: ”Tuplarangaistus” poistuu irtisanomislaista?

SAK:n raju kampanja tyrmistyttää yrittäjiä – ”Tällainen valehtelu on surullista”

Jaa artikkeli:

Kommentit

Risto Salonen

Tähänkö verottomat osingot ja myyntivoitot käytetään? Toisaalta haukutaan rikkaita veronmaksun välttelystä, toisaalta käytetään verovapaita rahoja älyttömästi tuhlaillen. Löysä raha polttaa näppejä.
SDP saattaa hyvinkin kärsiä tästä keväällä. Toistuu 2007 vaalien mainoskampanjan seuraus.

Jaakko Aalto

Kyllä. Työrauhavelvoite koskee työntekijäpuolta, työehtosopimusten noudattaminen työnantajaa . Hallitus ei ole mukana tässä kuviossa. Sen tehtävänä onlakien valmistelu. Eduskunnan tehtävä on lakeja koskeva päätöksenteko.

Tarja Laakso

Jos hallitus ei ole mukana tässä kuviossa - siis tässä tämän hetkisessä kuviossa - niin missä sitten.
Juuri näitä tilanteita varten on hyvä, että Suomessa on työntekijäpuolella oikeus poliittisiin mielenilmauksiin/lakkoihin- tässä tilanteessahan asia koskee juuri työntekijöiden oikeuksia, eikä heillä ole muuta keinoa kuin työtaistelutoimenpiteet omien oikeuksiensa ajamiseen. Joten täysin oikeutettua ja täysin laillista ryhtyä vaikkapa poliittiseen lakkoon.
Ja kun lisäksi voi SAK olla enemmän oikeassa kannanotoissaan kuin hallitus, joka ei tunnu ymmärtävän sellaista yksinkertaista tosiasiaa, että tämä irtisanomissuojan heikentäminen ei auta yrittäjiä eikä lisää työllistämistä tai tuottavuuttakaan - koska syyt yritysten huonoon kannattavuuteen ovat aivan muusta syystä johtuvia ja yrittäjät itse taitavat olla pääsyyllinen siihen, etteivät osaa käyttää nykyistä lainsäädäntöä hyväkseen ja lietsovat turhaan mielialaa, ettei ketään voi työllistää kun se on niin vaikeaa (vaikkei se mitään erityisen vaikeaa Suomessa olekaan). Tai no, Suomen yleinen byrokratia voi osaltaan aiheuttaa kustannuspaineita yrityksille, mutta sekään ei ole työntekijöiden syy. Siihen taas pitäisi tehdä jotain muita muutoksia kuin työntekijöiden aseman heikennysehdotuksia.

Tarja Laakso
Vastaus kommenttiin #7

No en todellakaan, poliitikothan unohtavat kaikki vaalilupauksensa heti tultuaan valituiksi eduskuntaan (eikä sitä selitä poliitikkojen selittämä konsensuksen hakeminen), ja edustuksellinen demokratia ei muutenkaan ole mitään demokratiaa.
Tosin yhtä lailla minusta myös järjestöt jne. ovat edustuksellisia demokratioita, sen oman ryhmänsä sisällä. Ja järjestöjen pitäisi ajaa juuri edustamansa jäsenistön etuja - jota Suomessa ei näytetä tällä hetkellä hyväksyvän lainkaan ainakaan ay-liikkeen toteuttamana. EK toki saa ajaa etujaan rahan jne. voimalla. Samoin Suomen Yrittäjäjille näytetään sallivan samalla tavalla oikeus ajaa omia etujaan, ja ennenkaikkea lobata omia näkemyksiään hallitukselle ja sitä ei katsota lainkaan pahalla, että hallitus myös ajaa häikäilemättä yksipuolisesti näiden tahojen etuja. Vaikka sen pitäisikin olla kansan asialla, eli pääsääntöisesti muiden kuin näiden eli pienen vähemmistön asialla, varsinkin jos se sotii yhteistä etua vastaan, kuten on tapahtunut koko nykyhallituksen kauden aikana.

Antti Harkila
Vastaus kommenttiin #6

Tottakai on oikeus lakkoihin mutta jos niistä tuomitaan sakkoja on niiden oltava henkilökohtaisia kuten kaikissa muissa Pohjoismaissa! Suomessa AY liitot jopa rehvastelevat suurilla "lakkokassoillaan"! Ei ihme että Suomessa on vuosittain ollut jopa 10 kertaa enemmän sopimuksen aikaisia lakkoja kuin muissa Pohjoismaissa YHTEENSÄ! ei se ainakaan duunarien tilipussia ole kasvattanut.

Voisihan sitä vaatia liikennesakkojakin Autoliiton maksettaviksi?

Tarja Laakso
Vastaus kommenttiin #11

Vai johtuisivatko suuret lakkokassat siitä, että Suomessa on viime vuosina ollut varsin vähän lakkoja (verrattuna aikaisempiin vuosiin - ja myös jos vertaa Eurooppalaiseen tasoon, Suomessa on hyvin keskinkertaisesti lakkoja, katsottuna EU:n tilastoja lakkojen takia menetettyjen työpäivien määrissä / 1000 työtuntia kohden).

Mutta jos lakkoja joissain maissa on vähän, se tarkoittanee sitä, että siellä on työntekijöillä riittävän hyvät oltavat, tai sitten lakkoilua estellään ja on tosi surkeat olot. Toinen ääripää lienee sitten ne valtiot, joissa työntekijöillä ei mene lainkaan hyvin, mutta on sentään oikeus lakkoilla. Miten minusta tuntuu, että Suomesta halutaan valtio, joka kuuluu tuohon kastiin: menee tosi surkeasti eikä saa lakkoilla. Kunhan omistajien ja sijoittajien rahapussit paisuvat paisumistaan.

Ari Ojala
Vastaus kommenttiin #12

Kyllähän Suomessa lakoillaan ja aivan järkyttävät määrät https://www.talouselama.fi/uutiset/pysayttava-kuva-kertoo-kuinka-suomi-p...
Lisäksi kyseiseen toimintaa pönkitetään verottomilla osingoilla ja verovähenysoikeutetuilla jäsenmaksuilla. Eihän tämä mitenkään voi olla veronmaksajain=meidän kansalaisten etu. https://blog.kauppalehti.fi/metrossanukkuja/vauras-ay-ralssi-imee-fyrkka...
Kyllä nykyinen polittinen lakkoilu on aika pitkälle SDP:n vaalikamppanja.

Lauri Kiiski

Ay-liike yrittää pitää kynsin hampain kiinni yhä edelleen kolmikannasta, asettaen tällöin demokratian arvot kyseenalaisiksi.

Eduskunta säätää lait ja työmarkkinajärjestöt toimikoot omilla tonteillaan olemassa olevan lainsäädännön puitteissa.

Parlamentarista demokratiaa parempaa systeemiä ei vielä tähän mennessä ole keksitty, joten olisi parasta vain myös ay-liikkeen tämä vihdoin ymmärtää ja sitä kunnioittaa.

Pasi Anttila

"Eduskunta säätää lait ja työmarkkinajärjestöt toimikoot omilla tonteillaan olemassa olevan lainsäädännön puitteissa."

Hauskaa että mainitsit tuon. Juuri niinhän me työläiset teemme. Käytämme niitä lakkoaseita joita tämä mainitsemasi edustuksellinen demokratia on meille antanut.

Miksi muuten parjaat komlmikantaa ja sopimusyhteiskuntaa. Minä kun luulin että juuri ne ovat tuoneet meidät tähän pisteeseen. Haluatko mahdollisesti vahvemman sanelupolitiikkaan perustuvan yhteiskunnan.
Luuletko kuuluvasi vahvempien leiriin? Vahvempaa leiriä ei olekkaan kun me 2 500 000 työläistä. Meidän kaatamiseen tarvitaan hiukan enemmän kuin yksi insinööri.

Erkki Saarinen

Kyllähän SAK taas näytti karvansa. Muistatteko joskus kymmenen vuotta sitten vaalien yhteydessä SAK:n lokakampanjan, jossa yrittäjä-ökyporsas mässäili pöydän päässä ja jutteli härskejä. Mikään ei ole siis muuttunut SAK asenteissa yrittäjiä kohtaan.
Erkki Saarinen, Hki-ps