Maanantai 17.6.2019

Nyt se tapahtui: Soinille luettiin epäluottamuslause-esitys eduskunnassa

Luotu: 
20.9.2018 10:54
Päivitetty: 
20.9.2018 11:00
  • Kuva: Alma Talent / Petteri Paalasmaa
    Kuva
|

Sdp:n kansanedustaja Maarit Feldt-Ranta on lukenut epäluottamuslause-esityksen ulkoministeri Timo Soinille (sin) eduskunnassa. Varsinaisen epäluottamuslauseäänestyksen on määrä olla huomenna kello 13.

Feldt-Ranta sanoi näin:

"Esitän, että eduskunta hyväksyy seuraavan kannanoton: Ulkoministeri Soinin toiminta ulkomailla kiistää naisten oikeudet ja Suomen ulkopoliittisen linjan. Siksi esitän, että eduskunta toteaa, että ministeri Soini ei nauti eduskunnan luottamusta."

Epäluottamuslause-esityksen taustalla ovat Soinin toistuvat abortinvastaiset kannanotot. Epäluottamuslause-esityksessä ovat mukana sdp:n ohella vihreät, vasemmistoliitto ja rkp.

"Puoluekantaan katsomatta ulkoministerin toiminta on herättänyt huolta ja oikeutettua arvostelua. Kun ministerin lausuntojen perusteella on pääteltävissä hänen jatkavan kyseenalaista toimintaansa, on eduskunnan kannanotto asiassa tarpeellinen", Feldt-Ranta sanoi.

"Ministeri Soini on vedonnut siihen, että hänellä on mielipiteenvapautensa. Ja siihen, että hänen esiintymisensä ovat tapahtuneet ikään kuin vapaa-ajalla. Ulkoministerin kannanotot siis tarkoittavat, että hän varaa itselleen oikeuden esiintyä jatkossakin eduskunnan hyväksymän, kansalaisten laajaa tukea nauttivat linjan vastaisesti", Feldt-Ranta sanoi puheenvuorossaan.

"Ulkoministeri Soini on saanut asiassa oikeuskanslerilta oikeudelliset moitteet. Todellakaan ulkoministeri ei ole ulkoministeri vain virka-ajan puitteissa. Ministeri Soinilla on luonnollisesti oikeus omiin mielipiteisiinsä, mutta hän on nyt tuonut ne esiin tavalla, joka on ristiriidassa Suomen ulkopoliittisen linjan kanssa. Ulkoministerin odotetaan – erityisesti ulkomailla – esiintyvän Suomen linjan esiintuojana, ei sen kumoajana."

Soini vastasi eduskunnassa näin:

"Olen ollut politiikassa 30 vuotta, olen katolinen kristitty. Ei se tähän päivään mennessä ole tätä salia eikä Suomea häirinnyt. Toivon, ettei se tästä eteenpäinkään niin tee."

Soini sanoi, että hänen vakaumuksensa ei muutu jatkossakaan. Luottamuksensa Soini totesi olevan eduskunnan käsissä.

LUE LISÄÄ AIHEESTA:

Siniset tekee Soinista hallituskysymystä – Orpo: Me emme hallitusta tähän kaada

Timo Soinille moitteita Sipilältä ja Orpolta – Oppositio hiillostaa: ”Katseet kohdistuvat kokoomukseen”

Timo Soinille halutaan potkut – Äänestyksestä tuli sotku eduskunnassa

Timo Soinin kohtalo ratkeaa perjantaina kello 13

Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Jukka Mikkola

Sosiaalidemokraatit etunenässä näyttävät jälleen kerran ”ketunhäntänsä.” Nyt ollaan tultu siis siihen tulokseen, että tuomarinvalan ja virkavalan vannoneelle ulkoministerille, joka ei ole rikkonut lakia, yritetään saada potkut.

Meillä on perustuslaillinen uskonnon- ja omantunnonvapaus. Timo Soinin osallistuminen katolilaisena katoliseen tilaisuuteen ei ole tuomittavaa. Mikäli Perustuslakimme ei tunnu monelle tähän riittävän, niin Ihmisoikeuksien yleismaailmallinen julistus (18. artikla) ja Euroopan ihmisoikeussopimus (9 artikla 1. mom.) takaavat myös nämä oikeudet.

Markku Savikivi

"Nyt ollaan tultu siis siihen tulokseen, että tuomarinvalan ja virkavalan vannoneelle ulkoministerille, joka ei ole rikkonut lakia, yritetään saada potkut."

Periaatteessa vapaamuurarivaloja vannoneille pitäisi antaa potkut joka jepelle. Sillä vapaamuurarivalat voivat johtaa ristiriitoihin ministeritoimessa.

Johannes Koskinen totesi aikoinaan vapaamuurariutta käsitelleessä eduskuntaistunnossa, että jos tuomari on vannonut sekä tuomarivalan että vapaamuurarivalan, on toinen niistä liikaa.

Nykyään ei tietääkseni vapaamuurari saa toimia tuomarina, jos syytetty tai kantaja on vapaamuurari. Vapaamuurariministerin voidaan epäillä olevan tavalla tai toisella korruptoitunut vapaamuurareihin nähden, on siis ministerinä invalidi.

Kuitenkin, jos ministeriehdokas vaikka julkisen notaarin todistaessa on sanoutunut irti kaikista vapaamuurarivaloistaan, voisi olla kelvollinen ministeriksi.
--------------------------------------
Ei liene todistettu, että Soini olisi jonkin vapaamuurariuteen rinnastettavan salaseuran jäsen, joten sikäli Soini on varsin kelvollinen ministeriksi moneen muuhun tapaukseen verraten. Katolinen kirkko on ainakin julistanut vastustavansa vapaamuurariutta, joten vapaamuurarit saattavat puolestaan levittää propakandaa Soinin syrjäyttämiseksi.

Arto Lähteelä

Ulkoministeri Suomessa tiettävästi saa olla kristitty.
Haluaisivatko demarit mieluummin ateistin tai muslimin ulkoministeriksi?
Suomen hallitus on ilmeisesti hoitanut maamme asiat erittäin hyvin.
Oppositiolla ei ole aihetta osoittaa oikeasti yhteiskunnallisia ongelmia politiikkaan.