Torstai 27.6.2019

Kokoomus on pahassa paikassa – ”Naiskansanedustajat joutuvat alistamaan itseään”

Luotu: 
20.9.2018 11:14
Päivitetty: 
20.9.2018 12:56
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Alma Talent
    Kuva
    Jaana Pelkonen kuvattuna aiemmin tällä viikolla eduskunnassa. Pelkonen ilmoitti tänään, ettei äänestä ministeri Soinin luottamuksen puolesta. ”Kokoomuksen liberaalien kansanedustajien tulee valita, ovatko lojaaleja puolueelle ja hallitukselle vai omille äänestäjilleen”, arvioi tutkija.
|

Kokoomus on joutunut pahaan paikkaan ulkoministeri Timo Soinin (sin) epäluottamuslauseäänestyksen seurauksena. Helsingin yliopiston poliittisen talouden tutkija Antti Ronkainen arvioi Uuden Suomen haastattelussa, että opposition epäluottamuslause-esitys Soinille on osoitettu nimenomaan kokoomusta vastaan.

”Oppositio pelaa tämän nyt taitavasti. Se asettaa liberaalit naiskansanedustajat erittäin epämieluiseen asemaan. Sen lisäksi, että he joutuvat äänestämään Soinin luottamuksen puolesta, he joutuvat myös mediassa alistamaan itseään tällaisella kummallisella pelillä. Oppositiolta hyvä veto, vaikka tuskin hallitus kaatuu”, Ronkainen sanoo.

Useat kokoomuksen kansanedustajat ovat kritisoineet julkisesti Soinin aborttimyönteisiä kannanottoja, joiden vuoksi epäluottamuksesta Soinia vastaan äänestetäänkin. Nyt samat kansanedustajat joutuvat äänestämään Soinin luottamuksen puolesta, sillä sinisten puheenjohtaja Sampo Terho on tehnyt Soini-äänestyksestä hallituskysymyksen.

Terho on uhannut suoraan, että siniset kaatavat hallituksen, jos Soini ei saa eduskunnan luottamusta. Tänään Terho kirjoittaa blogissaan, että hallitus on ”yksissä tuumin Timo Soinin takana”.

Lue lisää: Siniset tekee Soinista hallituskysymystä – Orpo: Me emme hallitusta tähän kaada

Näin kokoomus on joutunut asiassa puun ja kuoren väliin.

”Mutta onko Terhon uhkaus vain bluffia?” pohtii Ronkainen.

Ilta-Sanomat kysyi eilen kokoomuksen naiskansanedustajilta, miten he aikovat äänestää. Kahdeksan yhdeksästä kyselyyn vastanneesta kokoomuksen naiskansanedustajasta kertoi äänestävänsä perjantaina ulkoministerin luottamuksen puolesta.

”Vaikkapa Anne-Mari Virolaiselle ei varmasti ole helppo tilanne”, Ronkainen sanoo.

Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Virolainen on viestittänyt Helsingin Sanomille äänestävänsä Soinin luottamuksen puolesta. Esimerkiksi Susanna Koski ja Elina Lepomäki sanovat IS:lle kokevansa, että äänestys koskee nyt koko hallituksen luottamusta. Soinin toimintaa on kritisoinut kokoomuksesta myös kansanedustaja Jaana Pelkonen. Hän piti tänään puheenvuoron eduskunnassa keskustelussa, jossa sdp:n Maarit Fedt-Ranta luki Soinia koskevan epäluottamuslause-esityksen.

Puheenvuorossaan Pelkonen korosti tyttöjen aseman ja tasa-arvon merkitystä ja totesi, että ministeri on ministeri kellon ympäri.

Pelkonen ilmoitti tänään Ylen haastattelussa, ettei aio äänestää Soinin luottamuksen puolesta. Myös Saara-Sofia Sirén teki samanlaisen ilmoituksen. Lue lisää: Ensimmäiset irtiotot kokoomuksesta: ”En voi äänestää Soinin luottamuksen puolesta”

Lue myös: Soinille luettiin epäluottamuslause-esitys eduskunnassa

Soini-äänestyksestä haittaa vaalikamppailussa?

Viestintäkonsultti, ex-kokoomuspoliitikko Kirsi Piha kommentoi Twitterissä tänään näin:

”Ensin paheksutaan ministeriä joka tietoisesti käyttää ministeriasemaansa edistäen hallituksen vastaista politiikka, sitten äänestyksessä puolustetaan. ”Tätä kutsutaan politiikaksi”? Ei kutsuta vaan selkärangattomuudeksi.”

Piha lisäsi seuraavansa mielenkiinnolla kokoomuksen toimia.

Soini-äänestys voikin jäädä pitkäksi aikaa kummittelemaan liberaaleja naiskansanedustajia. Antti Ronkainen arvioi, että oppositio voi vaalikampanjoinnin kiihtyessä kerta toisensa jälkeen iskeä kokoomuslaisia Soini-äänestyksellä.

Ronkainen myös huomauttaa, että pientä pelivaraa kokoomuksella olisi: kristillisdemokraatit on ilmoittanut äänestävänsä Soinin luottamuksen puolesta. Koska puolueella on viisi kansanedustajaa, Ronkainen toteaa, että viisi kokoomuslaista voisi näin livetä riveistä.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo on sanonut, ettei puolue aio kaataa hallitusta eli äänestää Soinin luottamuksen puolesta. Toisaalta Orpo jätti kuitenkin pienen oven raolleen sanomalla Verkkouutisten mukaan, että ”jokainen tekee viime kädessä itse päätöksen”.

”Juurisyy tähän tilanteeseen on hallituksen heikkous”, Ronkainen sanoo viitaten hallituksen hyvin niukkaan enemmistöön.

”Kokoomuksen liberaalien kansanedustajien tulee valita, ovatko lojaaleja puolueelle ja hallitukselle vai omille äänestäjilleen”, Ronkainen tiivistää.

Epäluottamuslauseessa Soinia vastaan ovat mukana oppositiopuolueet sdp, vihreät, vasemmistoliitto ja rkp. Varsinaista äänestystä Soinin luottamuksesta odotetaan huomenna eduskunnassa kello 13.

LUE MYÖS:

Timo Soinille moitteita Sipilältä ja Orpolta – Oppositio hiillostaa: ”Katseet kohdistuvat kokoomukseen”

Timo Soinin kohtalo ratkeaa perjantaina kello 13

Nyt tuli linjaus: Timo Soinin toiminta ”ongelmallista” – mutta ei laitonta

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Tuiccu Karhu

On niinkuin pikkuisen sekava kirjoitus. Soinin aborttimyönteisyys?
Ettei puolue (kokoomus) aio kaataa hallitusta eli äänestää Soinin luottamuksen puolesta.
Sanavalinnoilla ja välimerkeillä asian saisi ymmärrettäväksi.
Nulkunpissimistä kylläkin, myönnän, mutta sen käsityksen tekstistä sain, että Kokoomus ei aio äänestää Soinin luottamuksen puolesta...
Ja kyllä, ymmärsin, että asia on päinvastoin, eli äänestävät luottamuksen puolesta.

Markku Savikivi

Eihän naiseudella ole tämän keissin kanssa mitään tekemistä.

Väitehän oli, että Soinin ei sopinut matkallaan lentsikassa, baarissa tai vapaassa mielenosoituksessa esittää mielipiteitä, jotka olivat ristiriidassa tämänhetkisen maamme lainsäädännön kanssa.

Lakien kehittyminen tosin perustuu siihen, että niihin vaaditaan tai toivotaan muutoksia, joita yleensä ministerit ja kansanedustajat esittävät eduskunnassa, jossa siis saa taistella eettisen näkemyksensä puolesta ja tuleekin niin tehdä.

Irlantilainen ministeri saa kyllä täällä Suomalaisen median taholta luvan osallistua mielenosoitukseen joko abortin puolesta tai sitä vastaan. Media voisi kysyä Irlannin ulkoministeriltä, sallisiko irlantilainen taho hänen osoittaa täällä mieltään abortin vapauttamiseksi. Saataisiin selville, kumpi maa on vapaamielisempi Suomi vaiko Irlanti.

Panu Saarela

Komnenttisi lähtee heti väärille urille. Soinia ei ole moitittu Suomen lainsäädäntöä vastaan toimimisesta (eikä vakaumuksensa sisällöstä).

Sen sijaan hän on toiminut julkisesti Suomen virallista ulkopoliittista linjaa vastaan. Ja hän on tehnyt sen nimenomaan tavalla, jossa hänen asemansa ulkoministerinä (maansa edustajana) ja yksityishenkilönä ovat olleet vaarassa sekoittua.

Siksi oikeuskansleri piti hänen toimintaansa - ei laittomana mutta - ongelmallisena.

Markku Savikivi

Soini ei toiminut mielenosoituksessa maamme ulkopolitiikan linjan edustajana.
Olennaista on pohtia häiritsikö Soinin käyttäytyminen Suomen ja Kanadan välisiä suhteita. Jos häiritsi, niin ei tehnyt oikein.

Pitäisi tutkia kanadalaista mediaa ja kysäistä kavereilta Kanadan hallinnossa.

Juha Lapveteläinen

Hieman ihmetyttää tämä edustaja Jaana Pelkosen kommentti ja huoli tyttöjen asemasta sekä tasa- arvoasioista isänmaassamme, eihän abortinvastaisella mielipiteellä ole mitään tekemistä edellisen väittämän kanssa. Kaikki Suomen kansalaiset, niin aikuiset, tytöt kuin pojatkin ovat täysin yhdenvertaisia sekä tasa- arvoisia keskenään perustuslaillisesti. Kysymys on enemmänkin siitä, saako nainen valehdella hedelmöityksestä joko kumppanilleen, tai hankkiutua salaisesti huorin tehden raskaaksi, tehden jälkeenpäin itsenäisesti päätöksen raskauden keskeyttämisestä kertomatta siitä puolisolleen, tai kenties jollekin tuntemattomalle ulkopuoliselle vastapuolelle. Abortinteko eli raskaudenkeskeytys ei ole yksin naisen oikeus saatika mikään perustuslaillinen etuoikeus, hedelmöitykseen tarvitaan aina kaksi eri sukupuolta olevaa henkilöä joilla on luottamus ja rakkaus vahvasti läsnä. Heistä molempien tulee kantaa vastuu tulevasta lapsesta kristillisiä periaatteita noudattaen.

Pertti Rinne

Välikysymys ei koske herra Soinin mielipiteiden hyväksymistä tai vastustamista.

Koko uutinen.on siis turhaa spekulointia, kun oikeusasiamies on jo todennut, ettei ulkoministeri Soini ole toiminnallaan tehnyt mitään rikettä.