Sunnuntai 16.6.2019

Ensimmäiset irtiotot kokoomuksesta: ”En voi äänestää Soinin luottamuksen puolesta”

Luotu: 
20.9.2018 12:46
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Saara-Sofia Siren ei aio tukea ulkoministeri Timo Soinia (sin) eduskunnan perjantain äänestyksessä.
|

Kaksi kokoomuksen naiskansanedustajaa on kertonut julkisuuteen, että he eivät pysty äänestämään ulkoministeri Timo Soinin (sin) luottamuksen puolesta eduskunnan perjantain äänestyksessä. Tämä voi tarkoittaa joko ääntä Soinia vastaan, ”tyhjää” ääntä tai täysistunnosta pois jäämistä.

Oppositio esittää ministeri Soinille epäluottamusta aborttikannanottojen vuoksi, ja äänestyksen ratkaisevaksi tekijäksi on noussut se, tukevatko kokoomuksen edustajat hallituskumppania. Ensimmäisten joukossa kokoomuslaisista kansanedustajista Saara-Sofia Sirén kertoo, että ei pysty antamaan luottamusta Soinille.

”Soinin toiminta on ollut vastoin Suomen ja hallituksen linjaa. Tänään salissa hän toteaa, että ei ole mielestään toiminut väärin, ei pahoittele, eikä lupaa jatkossa toimia linjan mukaisesti. Tämä vahvistaa näkemystäni siitä, että en voi äänestää Soinin luottamuksen puolesta”, Sirén kertoo Twitter-palvelussa.

 

Toinen kokoomusedustaja Jaana Pelkonen kertoo kantansa Ylen haastattelussa.

”Se on varmaa, että en pysty antamaan ministeri Soinille täyttä tukea. Äänestän tyhjää tai vastaan, mutta en vihreää puolesta”, Pelkonen sanoo.

Kolmas kokoomuslainen kansanedustaja, Sofia Vikman, kertoi sosiaalisessa mediassa torstaina, että hänen äänestyspäätöksensä ”kannalta ratkaisevaa on, miten ulkoministeri Soini suhtautuu tekemiinsä virheisiin”.

”Soinin on viimein selkeäsanaisesti ilmaistava, että hän ymmärtää toimineensa toistuvasti ministerille sopimattomalla tavalla ja että tämänkaltaiset virheet eivät ministeriltä enää toistu.”

”Tänään Soini vetosi täysistunnossa oikeuteen vakaumukseensa. Jos huomisessa äänestyksessä on kyse henkilökohtaisesta vakaumuksesta, on selvää, että jokainen edustaja saa siinä tapauksessa äänestää omatuntonsa mukaan ryhmäpäätösten sijaan”, Vikman jatkaa.

Lue myös: Kokoomuspomo: ”Kokoomuksen edustajat tukevat hallitusta – muuta vaihtoehtoa ei ole”

Politiikan tutkija Antti Ronkainen huomautti aiemmin Uuden Suomen haastattelussa, että kokoomuksen edustajille antaa pientä pelivaraa kristillisdemokraattien ilmoitus Soinin tukemisesta. Kristillisillä on viisi kansanedustajaa.

Jos kaikki kristilliset ovat paikalla äänestyksessä ja samoin kaikki hallituspuolueiden edustajat, olisi Soinilla muutaman kokoomuksen kansanedustajan irtiotosta huolimatta yli sadan kansanedustajan tuki takanaan. Näyttää siis todennäköiseltä, että Soinilla kaikesta huolimatta on eduskunnan enemmistön luottamus.

LUE LISÄÄ:

Kokoomus on pahassa paikassa – ”Naiskansanedustajat joutuvat alistamaan itseään”

Siniset tekee Soinista hallituskysymystä – Orpo: Me emme hallitusta tähän kaada

Soinille luettiin epäluottamuslause-esitys eduskunnassa

Timo Soinille moitteita Sipilältä ja Orpolta – Oppositio hiillostaa: ”Katseet kohdistuvat kokoomukseen”

Timo Soinin kohtalo ratkeaa perjantaina kello 13

Jaa artikkeli:

Kommentit

Jani Tuononen

Abortti ei ole Suomessa laitonta, minkä takia Soini ei edustanut Suomea.

Kaikki Soinin luottamuksen puolesta äänestävät aborttien kieltämisen puolesta.

Hyvä, että Sirén ja Pelkonen uskaltavat äänestää kokoomuksen linjan vastaisesti. Hienoa!

Mikko Toivonen

Minun on kyllä faktojen valossa ihan pakko ymmärtää asia niin, että Soini ei ole ulkoministerinä sanallakaan toiminut Suomen yleisemmän käsityksen kanssa vaan ilmaissut oman laillisen kantansa yksityistilaisuudessa yksityisjenkilönä.
Jos hallitus tähän kaadetaan niin se olisi ensimmäinen kerta demokraattisessa maailmassa että hallitus kaadetaan ministerin täysin tunnetun hekilökohtaisen käsityksen vuoksi.
Hallituksen kaatumiseen olisi oikeitakin perusteita joista suurin sote-maakuntahallinto lehmänkauppa kaikkien vahingoksi