Sunnuntai 16.6.2019

VU: Kokoomukselta käsky kansanedustajille – äänestettävä Soinin ja hallituksen puolesta

Luotu: 
20.9.2018 16:12
Päivitetty: 
20.9.2018 16:35
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Alma Talent
    Kuva
    Ulkoministeri Timo Soinin luottamuksesta äänestetään eduskunnassa perjantaina klo 13.
|

Kokoomuksen eduskuntaryhmä käskyttää kansanedustajansa äänestämään hallituksen ja siten ulkoministeri Timo Soinin (sin) puolesta eduskunnan luottamusäänestyksessä perjantaina. Ryhmäkokouksen päätöksestä kertoi ensimmäisenä kokoomuksen Verkkouutiset-lehti.

Kokoomuksen eduskuntaryhmä kertoo tiedotteessaan, että kokoomus ei hyväksy Soinin toimintaa, mutta että hallitusta ei tähän kysymykseen kaadeta. Ryhmän mukaan perjantaina ei äänestetä vain Soinin vaan koko hallituksen luottamuksesta.

”Soinin ajattelu ei istu arvoihimme. Tämä ei kuitenkaan ole äänestys Suomen aborttilainsäädännöstä, sen äänestyksen olemme voittaneet jo vuosia sitten. Kyseessä on opposition verhoama äänestys hallituksesta. Emme äänestä Soinin toiminnan puolesta, vaan hallituksen luottamuksen puolesta. Hallituksella on vielä paljon isoja asioita kesken. Olemme sitoutuneet viemään keskeneräiset asiat maaliin”, kokoomusryhmän puheenjohtaja Kalle Jokinen sanoo tiedotteessa.

Verkkouutisten mukaan kokoomuksen ryhmänjohto edellyttää, että puolueen kansanedustajat äänestävät hallituksen luottamuksen puolesta. Ryhmän varapuheenjohtaja Jukka Kopra sanoi jo ennen ryhmän kokousta Uudelle Suomelle, että tämä on ainoa vaihtoehto, joskaan ryhmäkurista hän ei halunnut puhua.

Ryhmän päätöksen takia on Verkkouutisten mukaan mahdollista, että osa kokoomuksen kansanedustajista jättää saapumatta perjantain äänestykseen. Osa kokoomuksen naiskansanedustajista on torstaina ilmoittanut, että he eivät voi äänestää Soinin luottamuksen puolesta. Kansanedustajat voivat äänestää myös tyhjää ja näin välttää puolesta tai vastaan äänestämisen.

Yksi heistä oli Saara-Sofia Sirén, joka ilmoitti kokoomuksen ryhmäkokouksen jälkeen, että hän ei ryhmän päätöksestä huolimatta aio äänestää Soinin puolesta. Alla Sirénin Twitter-viesti.

 

Kokoomuksen ryhmänjohtaja Jokinen toteaa, että asia on käsitelty hallituksen piirissä ja Soinille on annettu moitteet.

Helsingin Sanomien mukaan myös pääministeripuolue keskusta on tehnyt vastaavan päätöksen ja äänestää yksimielisesti hallituksen luottamuksen puolesta.

Ulkoministeri Soinin luottamuksesta on määrä äänestää täysistunnossa huomenna kello 13. Opposition epäluottamusesityksen syy ovat Soinin esiintyminen abortinvastaisessa tapahtumassa virkamatkallaan sekä ulkoministerin toistuvat abortinvastaiset kannanotot, joiden katsotaan olevan Suomen virallisen ulkopolitiikan vastaisia.

LUE LISÄÄ:

Kokoomus on pahassa paikassa – ”Naiskansanedustajat joutuvat alistamaan itseään”

Siniset tekee Soinista hallituskysymystä – Orpo: Me emme hallitusta tähän kaada

Soinille luettiin epäluottamuslause-esitys eduskunnassa

Timo Soinille moitteita Sipilältä ja Orpolta – Oppositio hiillostaa: ”Katseet kohdistuvat kokoomukseen”

Timo Soinin kohtalo ratkeaa perjantaina kello 13

Jaa artikkeli:

Kommentit

Niko Kaistakorpi

Se kuuluisa arvopohja murenee palasiksi, kun on omista eduista ja jatkosta kysymys. Soinin perustellessa asiaa vakaumuksella on absurdia olla antamatta kansanedustajilla yhtä lailla omaan vakaumuseen perustuvaa päätösoikeutta. Tiukka on ote sinisillä hallituskavereista... Harvoin noin pienellä kannatuksella pääsee uhkailemaan hallituksen kaatamisella.

Hannu Tervola

Niin siis kaikille tiedoksi mitä äänestäminen tarkoittaa. Äänestämällä kysytään kaikkien mielipidettä asiasta. Nythä mielipidettä kysytään vain puolue johdolta. Kyllähän tämäkin rikoksen merkit täyttää. Muistakaa vain äänestämällä voit vaikuttaa. :D

Jussi Järvinen

Ei löydy tästä maasta sellaista puoluepamppua jolla muka olisi äänestysoikeus jokaisen puoleensa kansanedustajan puolesta…"isot" pojat nyt vain yrittävät käskyillään pitää asemansa vielä viimeiset puoli vuotta…. Harkimo oli oikeassa : valta todellakin on muutaman heebon hyppysissä. Muut alistuvat tähän.

Jani Tuononen

Kokoomus ja keskusta seuraavat sinisiä päätöksessään käskyttää kansanedustajia.

Yhden kansanedustajan tähden siniset haluaa kaataa hallituksen!

Aikaisemmin siniset ovat leuhkineet tekevänsä kaiken mahdollisen vain Suomen parhaaksi, mutta jättävät tekemättä, jos Soini erotetaan.

Ilkka Paananen

Joopa joo. Enpä usko, että monikaan edustaja olisi tuolla äänestämässä ilman puolueen tukea. Ehkä Hakkarais-Teuvo voisi päästä omin neuvoin läpi. Kyllä kuluttajalla täytyy jonkinlainen takuu laadusta olla. Puoluekuri takaa tämän. Nämä tuuliviirithän touhuavat muuten mitä sattuu.

Pirkko Laitajoki

Onko tämä opposition politikointia Soini ei varmaan pääse seuraavaan hallitukseen ja sinisillä ei ole kannatusta niin turha valittaa Sitä vaan eläkeläisten kurjistajat demarit tekee vaalipropakantaa Olis varmaan tärkeämpiäkin asioita käsiteltäväksi

Erkki Malinen

Soini pitää hallitusta panttivankina, mitä todennäköisesti aportinvastainen linja vain kovenee. Ne jotka vastustaa aborttia ei paljon naisia ja tyttöjä arvosta, sitä on vaikea ymmärtää mutta onhan meitä kaikenlaisia kiihkoilijoita.

Ihmettelen tätä suomalaista poliittista järjestelmää ja ajattelua:

Miksi Sinisten annetaan terrorisoida järjestelmää siten, että te he tekevät tästä Soinin luottamusäänestyksestä hallituskysymyksen? Ja miksi Sinisten annetaan se ihan mukisematta tehdä?

Tällaisestako me haluamme uuden normaalin? Siis jos yksi ministeri ns. töppää, niin koko hallitus vastaa siitä. Ei mitään järkeä.

Kyllä puhemiehen tai puhemiesneuvoston tulisi nyt ottaa komento tässä asiassa ja kieltää tällainen eduskunnan halventaminen perustuslain 34,3 §:n mukaisesti:

"Puhemies ja varapuhemiehet sekä valiokuntien puheenjohtajat muodostavat puhemiesneuvoston. Puhemiesneuvosto antaa ohjeita eduskuntatyön järjestämiseksi ja päättää, sen mukaan kuin tässä perustuslaissa tai eduskunnan työjärjestyksessä erikseen säädetään, asioiden käsittelyssä valtiopäivillä noudatettavista menettelytavoista. Puhemiesneuvosto voi tehdä aloitteen eduskunnan virkamiehiä koskevan lain ja eduskunnan työjärjestyksen säätämisestä tai muuttamisesta sekä ehdotuksia muiksi eduskunnan toimintaa koskeviksi säännöksiksi."

https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1999/19990731#L4P34